Οι ΗΠΑ στήνουν κατηγορητήριο «ναρκοτρομοκρατίας» κατά Μαδούρο – Unicef: Εξαιτίας του κορωνοϊού, τα παιδιά εμβολιάζονται λιγότερο

Αυτή τη φορά η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε κατηγορίες εναντίον του προέδρου της Βενεζουέλας Νικόλας Μαδουρο για «τη μετατροπή της χώρας σε εγκληματική επιχείρηση στην υπηρεσία των λαθρεμπόρων ναρκωτικών και των τρομοκρατικών ομάδων», όπως είχαν διαρεύσει νωρίτερα πηγές του Associated Press.

Τα κατηγορητήρια περιλαμβάνουν τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη διακίνηση ναρκωτικών, και ανακοινώθηκαν επίσημα από τον Υπουργό Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπάρ σήμερα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσκοπούν στο να συλλέξουν στοιχεία που οδηγούν στη σύλληψη ή τη δίωξη του Μαδούρο και του Ντιοσντάντο Καμπέγιο, στενού του συνεργάτη.

Αμοιβή 15 εκατ. δολαρίων για πληροφορίες

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άσκησε σήμερα κατηγορίες για εμπορία ναρκωτικών κατά του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και υπουργών του, προσφέροντας αμοιβή 15 εκατ. δολαρίων για σχετικές πληροφορίες, για τον ρολο που διεδραμάτισαν στο σχέδιο «να πλημμυρίσουν» τις ΗΠΑ με κοκαΐνη.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Νοτίου Τομέα της Νέας Υόρκης Τζέφρι Μπέρμαν, ο Μαδουρο, ο υπουργός Αμύνης, ο επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου και άλλοι αξιωματούχοι διατηρούσαν «την τελευταία 20ετία μία συνεργασία ναρκο-τρομοκρατίας με το κίνημα των FARC» στη γειτονική Κολομβία.

«Ο στόχος και το μέγεθος του υπόπτου εμπορίου ναρκωτικών κατέστησαν δυνατά μόνο διότι ο Μαδούρο κι άλλοι διέφθειραν τους θεσμούς στη Βενεζουέλα και παρείχαν στρατιωτική και πολιτική προστασία για τα εκτρωματικά εγκλήματα ναρκο-τρομοκρατίας που περιγράφονται στο κατηγορητήριό μας», πρόσθεσε ο εισαγγελέας.

 

Unicef: Εξαιτίας του κορωνοϊού, τα παιδιά εμβολιάζονται λιγότερο

Ο νέος κορωνοϊός που έβαλε δισεκατομμύρια ανθρώπους σε καραντίνα, εμποδίζει τον εμβολιασμό πολλών παιδιών, με τις συνέπειες να αναμένονται ιδιαίτερα σοβαρές για τα οικονομικά ασθενέστερα μεταξύ αυτών, που ζουν σε χώρες εμπόλεμες ή πληγείσες από φυσικές καταστροφές, προειδοποίησε σήμερα η Unicef.

“Η κοινωνική αποστασιοποίηση οδηγεί τους γονείς να πάρουν τη δύσκολη απόφαση να αναβάλουν τους εμβολιασμούς ρουτίνας”, σε ένα πλαίσιο “ανεπάρκειας” των ιατρικών προϊόντων λόγω των υπό πίεση αλυσίδων εφοδιασμού και της “διατάραξης στο δίκτυο των μεταφορών”, παρατηρεί η Χενριέτα Φορ, η διευθύντρια της Unicef σε ανακοίνωση.

“Τα παιδιά από τις φτωχότερες οικογένειες στις χώρες που πλήττονται από τις συγκρούσεις και τις φυσικές καταστροφές είναι τα πιο ευάλωτα”, τόνισε δηλώνοντας “ιδιαίτερα ανήσυχη” για το Αφγανιστάν, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, τη Σομαλία, τις Φιλιππίνες, τη Συρία και το Νότιο Σουδάν, “που πολεμούν τις επιδημίες της ιλαράς, της χολέρας, της πολιομυελίτιδας έχοντας να αντιμετωπίσουν παράλληλα τα κρούσματα του Covid-19”.

“Ώρες όπως αυτές, αυτά τα κράτη δύσκολα μπορούν να αντιμετωπίσουν νέες επιδημίες ασθενειών που μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό”, σημειώνει η Χενριέτα Φορ καλώντας “όλες τις κυβερνήσεις να αρχίσουν από τώρα έναν αυστηρό σχεδιασμό ώστε να εντείνουν τις δραστηριότητες εμβολιασμού μόλις τεθεί υπό έλεγχο η πανδημία του Covid-19”.

Το Αφγανιστάν είναι μία από τις τρεις χώρες, μαζί με το Πακιστάν και τη Νιγηρία, όπου η πολιομυελίτιδα συνεχίζει να είναι ενδημική.

Ακόμη και πριν από την εμφάνιση του νέου κορονοϊού, η Καμπούλ πάσχιζε προκειμένου ο εμβολιασμός των παιδιών για να γίνει αποδεκτός, καθώς οι εκστρατείες εμβολιασμού αντιμετωπίζονται με καχυποψία στις αγροτικές περιοχές. Κάποιοι Ταλιμπάν και υπέρ συντηρητικοί μουσουλμάνοι διαδίδουν τη φήμη ότι τα εμβόλια περιέχουν συστατικά απαγορευμένα από το Ισλάμ, όπως το χοιρινό, ή ότι προκαλούν στειρότητα.

Την περασμένη εβδομάδα, οι Ταλιμπάν δήλωσαν ότι επιθυμούν να συνεργαστούν στο πλαίσιο ανθρωπιστικής δράσης για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Το Αφγανιστάν μετρά επίσημα δύο νεκρούς από τον Covid-19 και 80 άλλα κρούσματα μόλυνσης μεταξύ των Αφγανών, καθώς και τέσσερα μεταξύ των ξένων στρατιωτών.

‘Ομως η πραγματικότητα μπορεί να είναι πολύ χειρότερη στη χώρα των σχεδόν 35 εκατομμυρίων κατοίκων, που έχει πολύ περιορισμένες δυνατότητες υγειονομικής περίθαλψης έπειτα από 40 χρόνια συγκρούσεων.