O σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν
Την ανακοίνωση της Τουρκίας, να επικυρώσει την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, «χαιρέτισαν» την Παρασκευή 17/3 και οι ΗνωμένεςΠολιτείες, εκφράζοντας παράλληλα την επιθυμία, να επικυρώσει «γρήγορα» και το αίτημα της Σουηδίας.
Τη δήλωση αυτή έκανε ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν.
Παράλληλα, η Ουάσινγκτον «καλεί την Ουγγαρία να ολοκληρώσει χωρίς καθυστέρηση την διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας», πρόσθεσε στην ανακοίνωσή του ο Σάλιβαν.
«Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι αυτές οι δύο χώρες πρέπει να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ το συντομότερο υνατόν», κατέληξε.
Στόλτενμπεργκ για το «ναι» του Ερντογάν στη Φινλανδία: Κάνει πιο ισχυρή τη Συμμαχία
Την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ χαιρέτισε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, ΓενςΣτόλτενμπεργκ, τονίζοντας ότι αυτό να ενισχύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ.
Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Γενς Στόλτενμπεργκ αναφέρει:
«Χαιρετίζω τη σημερινή απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει στην επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Αυτό θα ενισχύσει την ασφάλεια της Φινλανδίας, θα ενισχύσει την ασφάλεια της Σουηδίας και θα ενισχύσει την ασφάλεια του ΝΑΤΟ. Ελπίζω ότι η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα ψηφίσει για την επικύρωση το συντομότερο δυνατό».
Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟστη Μαδρίτη τον περασμένο Ιούνιο, όλοι οι Σύμμαχοι πήραν την ιστορική απόφαση να προσκαλέσουν τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζει ότι η διαδικασία επικύρωσης για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι η ταχύτερη στη σύγχρονη ιστορία του ΝΑΤΟ.
«Σε μια κρίσιμη στιγμή για την ασφάλειά μας, αυτό θα κάνει τη Συμμαχία μας ισχυρότερη και ασφαλέστερη», τονίζει.
Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ υπενθυμίζει, επίσης, ότι επισκέφτηκε πρόσφατα την Τουρκία και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ερντογάν, κατά την οποία συμφώνησαν να συγκαλέσουν μια συνάντηση της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ.
Σε εκείνη τη συνάντηση την περασμένη εβδομάδα, όλοι αναγνώρισαν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην εφαρμογή του τριμερούς μνημονίου που υπογράφηκε στη Μαδρίτη και ότι οι γρήγορες επικυρώσεις για τη Φινλανδία και τη Σουηδία είναι προς το συμφέρον όλων.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία γίνονται πλήρη μέλη του ΝΑΤΟ γρήγορα, όχι το εάν θα ενταχθούν ακριβώς την ίδια στιγμή», υπογραμμίζει ο Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο Στόλτενμπεργκ, σημειώνει, τέλος, ότι η Φινλανδία και η Σουηδία κάθονται γύρω από το τραπέζι του ΝΑΤΟ, ενσωματώνονται στις πολιτικές και στρατιωτικές του δομές και ασκούνται περισσότερο με τους Συμμάχους. Και οι δύο χώρες έχουν λάβει διμερείς διαβεβαιώσεις ασφαλείας από πολλές χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Γαλλίας και «είναι αδιανόητο ότι το ΝΑΤΟ δεν θα απαντούσε εάν η Φινλανδία ή η Σουηδία δεχτούν επίθεση».
«Προσβλέπω στην ταχεία ολοκλήρωση της ενταξιακής διαδικασίας και στο να καλωσορίσω τόσο τη Φινλανδία όσο και τη Σουηδία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ ως πλήρη μέλη το συντομότερο δυνατό», καταλήγει η ανακοίνωση Στόλτενμπεργκ.
Μελόνι προς όσους την αποδοκίμασαν σε συνέδριο: «Το κάνουν από τότε που ήμουν δεκαέξι»
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της σε συνέδριο του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, απευθύνθηκε σε μέρος των συνέδρων που την αποδοκίμασαν.
Συγκεκριμένα η κ.Μελόνι κατέφτασε στο Ρίμινι, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το συνέδριο που είναι και το μεγαλύτερο της χώρας, και απευθυνόμενη σε όσους την αποδοκίμασαν ανέφερε ότι «ευχαριστεί και όσους διαφωνούν μαζί της και εκφράζουν την αποδοκιμασία τους».
«Με έχουν αποδοκιμάσει από τότε που ήμουν δεκαέξι χρόνων, θα μπορούσα να πω ότι έχω τον τίτλο του επίτιμου ιππότη της αποδοκιμασίας», είπε με ειρωνική διάθεση.
«Θέλησα να δώσω το παρών, σε ένδειξη σεβασμού προς το συνδικάτο», είπε η επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης και συνέχισε λέγοντας πως, «η αντιπαράθεση είναι θετική, έχει και παιδαγωγική αξία, διότι είναι ένδειξη μιας κοινής μοίρας», διότι «η ανταλλαγή απόψεων είναι χρήσιμη και αναγκαία».
Σε σχέση με την δράση της κυβέρνησής της, η Μελόνι υπογράμμισε ότι «εργάζεται με στόχο την μείωση της φορολογικής πίεσης, την γραφειοκρατική απλοποίηση και την δημιουργία μας σχέσης εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και στον κάθε φορολογούμενο».
«Τον πλούτο τον δημιουργούν οι επιχειρήσεις, μαζί με τους εργαζόμενούς τους και το κράτος πρέπει να εγκρίνει δίκαιους κανόνες με στόχο την αναδιανομή, διότι βοηθώντας επιχειρήσεις και εργαζόμενους να παράγουν πλούτο, οι θετικές συνέπειες ευνοούν όλους», δήλωσε η επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης.
Καταδίκασε, τέλος, τόσο «επιθέσεις ακροδεξιών στοιχείων σε βάρος του συνδικάτου Cgil» όσο και «πράξεις αναρχικών ομάδων, το σημείο αναφοράς των οποίων είναι οι Ερυθρές Ταξιαρχίες».