«Οι εποχές δεν είναι αθώες»

Ο γνωστός τραγουδοποιός και τραγουδιστής ετοιμάζεται μαζί με τη Μάγδα Βαρούχα για εμφανίσεις όλες τις Παρασκευές του Νοεμβρίου στο club του «Σταυρού του Νότου».

Μία από τις τρεις επόμενες Παρασκευές του Νοεμβρίου, 12, 19 και 26, θα πάμε στο club του «Σταυρού του Νότου», για να ακούσουμε τον Σταύρο Σιόλα και τη Μάγδα Βαρούχα να παίζουν μαζί. Και μάλλον θα πάμε αυτή την Παρασκευή, δεν είναι για να χάνουμε χρόνο. «Ξέρω μια χώρα πάνω απ’ τα σύννεφα / χωρίς σημαία και δίχως σύνορα / Εκεί οι μόνοι στους δρόμους χύνονται / μ’ άσπρα μαντήλια ζευγάρια γίνονται»­­ λένε οι δυο τους στο τραγούδι «Ξέρω μια χώρα» από το οποίο προέκυψε και ο τίτλος της παράστασης.

«Ποια είναι αυτή η “χώρα που ξέρεις;”» ρωτάω τον Σταύρο που κάθεται απέναντί μου. «Το τραγούδι, που αποτελεί την αφορμή της συνεργασίας μας με τη Μάγδα αλλά και τον στιχουργό Σταύρο Σταύρου, είναι ένα τραγούδι που περιγράφει έναν τόπο ονειρικό, μια ουτοπία όπου οι άνθρωποι ζουν ειρηνικά, ξέγνοιαστα, με χορό και τραγούδι “κι είναι τα σπίτια χτισμένα όνειρα γι’ αυτούς που ζήσαν μες στα λασπόνερα” και που “οι μόνοι ζευγάρια γίνονται”».

Στον Σταύρο Σιόλα, έναν τραγουδοποιό και τραγουδιστή που πατά στην παράδοση, ανήκουν τραγούδια όπως «Της άρνης το νερό», τα «Διόδια», το «Κάθε φορά», η «Προσμονή» κ.ά.

Η Μάγδα Βαρούχα είναι μια ερμηνεύτρια και τραγουδοποιός, που «επιλέγει τραγούδια που ξυπνάνε μνήμες, αγγίζουν ζεστά και σιγοψιθυρίζονται». Το πρώτο της προσωπικό άλμπουμ είναι το «28 και κάτι». Οι παραστάσεις τους, όπως λένε, θα αποτελούν ένα «οδοιπορικό στο ευρύ φάσμα του ελληνικού τραγουδιού». Και μας έδωσαν την ευκαιρία να κάνουμε μία μικρή συζήτηση με τον Σταύρο.

● Πόσο εύκολο είναι πλέον να κάνει επιτυχία ένας νέος τραγουδοποιός;

Οι εποχές είναι πολύ λιγότερο αθώες για οποιονδήποτε νέο καλλιτέχνη προσπαθεί να βγει από την αφάνεια.

● Και το Internet;

Η ελεύθερη πρόσβαση στο Internet μοιάζει να είναι βοηθητική, αλλά, στο τέλος, αποδεικνύεται χαοτική. Ο καθένας πρέπει να βρει ή να δημιουργήσει το δρόμο του αντιμετωπίζοντας τις δυσκολίες και τα εμπόδια της σημερινής εποχής. Απαιτείται προσωπικότητα, επιμονή και ταλέντο!

● Γιατί ανατρέχουμε όλο και περισσότερο στην παράδοση;

Επειδή είναι ένας τεράστιος μουσικός και ποιητικός πλούτος που εμπεριέχει την πολιτιστική μας ταυτότητα.

● Υπάρχει μήπως πρόβλημα με τις μουσικές του σήμερα;

Οι μουσικές του σήμερα δεν είναι αποκομμένες από την παράδοση, αντιθέτως αντλούν πολλά στοιχεία έτσι ώστε να μιλούν στο συλλογικό λαϊκό αίσθημα. Οι μουσικές του σήμερα, στο σύνολό τους, αδυνατούν να έχουν καθαρότητα και στίγμα, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις όπως σε κάθε εποχή.

● Θα παίζετε φέτος σε μαγαζιά με πολύ λιγότερο κόσμο. Αλλά θα παίζετε…

Θα παίξουμε γιατί αυτό ξέρουμε και θέλουμε να κάνουμε και πρέπει να το κάνουμε κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

● Είναι αγχωτικό να επιστρέφει κάποιος μουσικός στη σκηνή έπειτα από πολλούς μήνες απραξίας; Ή, μήπως, είναι λυτρωτικό;

Είναι πάντα λυτρωτικό και λίγο αγχωτικό.

 INFO: «Σταυρός του Νότου» club, Θαρύπου 37 Νέος Κόσμος. Παρασκευές 12, 19, 26 Νοεμβρίου. Εισιτήριο θέασης: 13 ευρώ. Ωρα έναρξης: 22.30.

Δημήτρης Κανελλόπουλος