Οι επιστήμονες τα έλεγαν, έρχεται! Η κλιματική κρίση “χτυπά” με καύσωνες την Ευρώπη — NASA: Πως ήταν το σύμπαν πριν από 13 δισ. χρόνια. Η εικόνα από…

 Οι επιστήμονες τα έλεγαν, έρχεται! Η κλιματική κρίση “χτυπά” με πρωτοφανείς καύσωνες την Ευρώπη- Προβλέψεις για “40άρια” σε Γαλλία, Γερμανία- Στους 47 βαθμούς θα φτάσει το θερμόμετρο στην Ισπανία

 Προβλέψεις για “40άρια” σε Γαλλία, Γερμανία- Στους 47 βαθμούς θα φτάσει το θερμόμετρο στην Ισπανία

Σε τμήματα της Γαλλίας και της Γερμανίας ενδέχεται να σημειωθούν θερμοκρασίες πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου αυτή την εβδομάδα, ενώ οι υψηλές στην Ιβηρική θα μπορούσαν να αγγίξουν τους 47 βαθμούς Κελσίου.

Τις επόμενες μέρες, πολλές ευρωπαϊκές χώρες θα αντιμετωπίσουν πρωτόγνωρα για τα ευρωπαϊκά δεδομένα κύματα καύσωνα.

Στην Βρετανία αναμένεται η θερμοκρασία να πιάσει τους 40 βαθμούς, πρώτη φορά στη χώρα από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά αρχεία.

Στην Ιβηρική το θερμόμετρο θα φτάνει τους 47 βαθμούς, δηλαδή 7 βαθμούς υψηλότερα από τον εποχικό κανόνα της περιοχής.

Στη Γαλλία και τη Γερμανία αναμένεται ο δεύτερος καύσωνας σε λιγότερο από ένα μήνα, με πιθανότητα να σημειωθούν θερμοκρασίες ρεκόρ.

Στην Πορτογαλία ο υδράργυρος έφτασε ήδη τους 44 βαθμούς την Κυριακή, δυσκολεύοντας την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Στην Ελλάδα από μεθαύριο Πέμπτη αρχίζει η άνοδος της θερμοκρασίας που αναμένεται να κορυφωθεί στις 24 του μήνα.

Σύμφωνα με έρευνα του Guardian, η Ευρώπη εισέρχεται για άλλη μια φορά σε περίοδο σημαντικών συνθηκών καύσωνα αυτή την εβδομάδα, με πιθανότητα να σημειωθούν ρεκόρ θερμοκρασιών.

Η καταιγιστική ζέστη έχει ήδη επηρεάσει την Ιβηρική τις τελευταίες ημέρες, με θερμοκρασίες 4-5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον εποχιακό κανόνα, οδηγώντας σε υψηλές τιμές πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου (104 F). Κατά το υπόλοιπο αυτής της εβδομάδας, η ζέστη είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη πιο έντονα στους 7 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 46-47 βαθμούς στη Σεβίλλη, για παράδειγμα.

Η Ευρώπη εισέρχεται για άλλη μια φορά σε περίοδο σημαντικών συνθηκών καύσωνα αυτή την εβδομάδα, με πιθανότητα να σημειωθούν ρεκόρ θερμοκρασιών.

Η καταιγιστική ζέστη έχει ήδη επηρεάσει την Ιβηρία τις τελευταίες ημέρες, με θερμοκρασίες 4-5 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον εποχιακό κανόνα, οδηγώντας σε υψηλές τιμές πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου (104 F). Κατά το υπόλοιπο αυτής της εβδομάδας, η ζέστη είναι πιθανό να αυξηθεί ακόμη πιο έντονα στους 7 βαθμούς Κελσίου πάνω από το μέσο όρο, με τις μέγιστες θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 46-47 βαθμούς στη Σεβίλλη, για παράδειγμα.
Καθώς η χαμηλή πίεση αναπτύσσεται στα δυτικά της Ευρώπης, αυτή η έντονη ζέστη σε όλη την Ιβηρική θα εκτιναχθεί προς τα βόρεια μέσω της Γαλλίας, πιθανώς να φτάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι το Σαββατοκύριακο, καθώς και να σαρώσει προς τα ανατολικά μεγάλο μέρος της κεντρικής Ευρώπης. Οι υψηλότερες θερμοκρασίες είναι πιθανό να ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς Κελσίου σε περιοχές της Γαλλίας, της Γερμανίας και ακόμη και στις Κάτω Χώρες μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο. Εάν η ζέστη φτάσει όντως στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ρεκόρ θερμοκρασίας όλων των εποχών των 38,7 C που σημειώθηκε στο Κέιμπριτζ τον Ιούλιο του 2019 κινδυνεύει να σπάσει.

Ασυνήθιστα, καθώς η ζέστη επιμένει στη δυτική Ευρώπη, οι θερμοκρασίες σε περιοχές της κεντρικής και ανατολικής Μεσογείου θα ανέλθουν επίσης στους 10 βαθμούς Κελσίου πάνω από τις κανονικές, υπερβαίνοντας τους 40 βαθμούς Κελσίου σε όλη την Ιταλία και στα Βαλκάνια. Μέχρι τη Δευτέρα της επόμενης εβδομάδας, θα μπορούσε κάλλιστα η κεντρική, η νότια και η δυτική Ευρώπη να έχουν θερμοκρασίες σημαντικά υψηλότερες από τον εποχιακό κανόνα, με τις συνθήκες καύσωνα να είναι ευρέως διαδεδομένες.

 

NASA: Πως ήταν το σύμπαν πριν από 13 δισ. χρόνια – Η εικόνα από το τηλεσκόπιο James Webb

 NASA: Πως ήταν το σύμπαν πριν από 13 δισ. χρόνια – Η εικόνα από το τηλεσκόπιο James Webb

Στη δημοσιότητα έδωσε η NASA μία εικόνα, η οποία τραβήχτηκε από το ισχυρό τηλεσκόπιο James Webb και απεικονίζονται μακρινοί γαλαξίες όπως ήταν πριν από 13 δισεκατομμύρια χρόνια.

Το τηλεσκόπιο, σύμφωνα με τους αστρονόμους, υπόσχεται να διαμορφώσει από την αρχή όσα γνωρίζαμε για τη «γέννηση» του σύμπανος.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο φωτογράφισε σε υψηλή ευκρίνεια ένα μικρό κομμάτι του σύμπαντος, το οποίο ονομάζεται SMACS 0723.

Στη φωτογραφία της NASA φαίνεται το φως που εκπέμπουν διάφοροι γαλαξίες, οι οποίοι είναι εκ των παλαιότερων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που παρουσίασε τον ντοκουμέντο στον Λευκό Οίκο, χαρακτήρισε τη φωτογραφία ως ιστορική και τόνισε πως ανοίγει νέα «παράθυρα» στην ιστορία του σύμπαντος.

Όπως εξήγησε ο διευθυντής της NASA, Μπιλ Νέλσον, η εικόνα δείχνει το φως των γαλαξιών, το οποίο ταξίδεψε δισεκατομμύρια χρόνια μέχρι να φτάσει στο τηλεσκόπιο.

Κοιτάμε στο παρελθόν, 13 δισεκατομμύρια χρόνια πριν», είπε, προσθέτοντας ότι θα έρθουν στο «φως» περισσότερα ντοκουμέντα, τα οποία «ταξιδεύουν» ακόμα πιο πίσω, περίπου 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, κοντά στο εκτιμώμενο σημείο γέννησης του ίδιου του σύμπαντος. «Επιστρέφουμε σχεδόν στην αρχή», είπε.

Η δημοσίευση αυτής της εικόνας είναι κομμάτι από μία σειρά έγχρωμων φωτογραφιών υψηλής ανάλυσης από το JWST, οι οποίες θα παρουσιαστούν από τη Nasa την Τρίτη. Ανάμεσά τους θα περιλαμβάνεται και «η βαθύτερη εικόνα του σύμπαντός μας που έχει ληφθεί ποτέ», σύμφωνα με τον Nelson.

Το Τζέιμς Γουέμπ εκτοξεύτηκε στα τέλη του 2021 και βρίσκεται σε ένα σημείο περίπου 1,5 εκατ. χιλιόμετρα από τη Γη, έχοντας πίσω του τη Γη και τον Ήλιο. Το κάτοπτρο έχει διάμετρο 6,4 μέτρα και είναι φτιαγμένο από 18 εξαγωνικά κομμάτια.