Οι εκπληκτικές διατροφικές ιδιότητες της τσουκνίδας!

Τσουκνίδα Φωτογραφίες Αρχείου, Royalty Free Τσουκνίδα Εικόνες |  Depositphotos®

Η τσουκνίδα, αυτό το περιφρονημένο φυτό που όλοι προσπαθούμε να αποφύγουμε έχει ένα πλήθος από θεραπευτικές ιδιότητες, μεγάλη θρεπτική αξία και πάρα πολλά οφέλη. Περιέχει πολλές βιταμίνες, άζωτο, χλωροφύλλη, σίδηρο και άλλα σημαντικά ιχνοστοιχεία.

Η τσουκνίδα σε πολλές πόλεις και περιοχές πουλιέται και καταναλώνεται σα βραστή σαλάτα. Το φυτό αυτό μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο, ακόμα και τα αγκάθια του που καταστρέφονται με τον βρασμό. Τα δε φύλλα της τσουκνίδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού, σε σαλάτες, σε πίτες ακόμα και σε ροφήματα.

Οφέλη της τσουκνίδας

  • Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε Βιταμίνη C και ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και ταυτόχρονα βοηθάει και στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου. Η τσουκνίδα προτείνεται πολλές φορές στη σιδηροπενική αναιμία.
  • Η τσουκνίδα επίσης έχει όφέλη λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε Βιταμίνη Κ, που παίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος.
  • Είναι πλούσια σε Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βοηθάνε στο νευρικό σύστημα.
  • Έχει αντιοξειδωτική δράση και πολεμάει τις ελεύθερες ρίζες.
  • Έχει αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή δράση.

Για τις γυναίκες θεωρείται ένα από τα καλύτερα μέσα για την αντιμετώπιση γυναικολογικών παθήσεων και του πόνου της εμμήνου ρύσης. Στις θηλάζουσες μητέρες επίσης βοηθάει στην παραγωγή γάλακτος με την κατανάλωση φρέσκου χυμού ή εγχύματος.

Ιδιότητες 

  • Θεωρείται πως η τσουκνίδα καταλύει το ουρικό οξύ και είναι πολύτιμη σε νεφρίτιδες, κυστίτιδες και σε πέτρα στη χολή.
  • Θεωρείται καλό διουρητικό.
  • Θεωρείται αιμοστατικό και βοηθάει σε αιμορραγίες να διακοπή η ροή του αίματος.
  • Θεωρείται πολύτιμη σε ατονία του σώματος και σε αναιμίες λόγω της βιταμίνης C.
  • Μαζί με τις ιδιότητες της τσουκνίδας για την έμμηνο ρύση των γυναικών, βοηθάει και στις αιμορροΐδες.
  • Θεωρείται αγγειοσταλτικό, βελτιώνει τη λειτουργία των αγγείων.
  • Βοηθάει στον πόνο στο στομάχι με ρόφημα.
  • Μια άλλη ιδιότητα της τσουκνίδας είναι οτι βοηθάει στα εντερικά προβλήματα και στη διάρροια.
  • Βοηθάει στην τριχόπτωση με τακτικό πλύσιμο και ελαφρύ μασάζ με αφέψημα τσουκνίδας.
  • Για τους χρόνιους ρευματισμούς, τέλος, βράζοντας ρίζες και φυτό σε νερό και καταναλώνοντας το.

Με ποιους τρόπους μπορούμε να εντάξουμε την τσουκνίδα στη διατροφή μας;

  • Ως φρέσκο χυμό
  • Ως βραστή σαλάτα
  • Σε χορτόπιτες (κρητικές τσουκνιδόπιτες)
  • Γενικά ως χορταρικό στο μαγείρεμα
  • Ως έγχυμα των φύλλων της
  • Ως αφέψημα των φύλλων και της ρίζας της
  • Ως βάμμα της ρίζας

Χριστιάνα Αμπατζή Διατροφολόγος