Οι δικαστές και ο νέος «σερίφης»… Άντα Ψαρρά

Ο αντικαταστάτης του «σερίφη» Χρυσοχοΐδη, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, κατάφερε και το αδιανόητο: να εξοργίσει την πλέον συντηρητική δικαστική Ενωση και συγκεκριμένα την Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας. Μέχρι τώρα ακόμα και στα κραυγαλέα για τον περιορισμό του κράτους δικαίου νομοθετήματα η ΕΕΕ σπάνια εξέφρασε αντιρρήσεις, ακόμα κι όταν νομοθετικές διατάξεις ή τροπολογίες υποκαθιστούν τη δικανική κρίση συρρικνώνοντας επικίνδυνα το εύρος που οφείλουν να έχουν τα δικαστήρια στην επιβολή ποινής για κάθε κατηγορούμενο.

Τούτη τη φορά όμως το ποτήρι ξεχείλισε, μια και ο δημοσκόπος, πολιτικός αναλυτής και στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη, προκειμένου να δικαιολογήσει τα δολοφονικά χτυπήματα «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών» που πύκνωσαν ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, αποφάσισε να στοχοποιήσει τη Δικαιοσύνη που τάχα αφήνει ελεύθερους τους εγκληματίες. Κι αν πριν βόλευε να φταίει για όλα ο Νόμος Παρασκευόπουλου, τώρα, παρά την απίστευτη και οριζόντια αυστηροποίηση των ποινών, παρά την ελαχιστοποίηση των περιθωρίων αναστολής ποινής, το φταίξιμο αποδίδεται στους δικαστικούς λειτουργούς που αφήνουν ελεύθερους τους κακούργους.

«Οπως γνωρίζετε, αυτός που αφήνει ή δεν αφήνει ελεύθερο κάποιον δεν είναι η αστυνομία αλλά η Δικαιοσύνη. Συνεπώς το ερώτημα πρέπει να απευθυνθεί προς τα εκεί και όχι προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη» απεφάνθη ο κ. Θεοδωρικάκος, για να εισπράξει την μήνιν των εισαγγελέων, οι οποίοι επανέλαβαν το αυτονόητο: «Η άσκηση ποινικής δίωξης, η επιβολή προσωρινής κράτησης, η καταδίκη και η απόλυση καταδίκων έχουν ανατεθεί από το Σύνταγμα στη δικαστική εξουσία και αποτελούν δικαστική κρίση που υπακούει σε συγκεκριμένες νομοθετικές επιλογές».

Οι εισαγγελείς επισήμαναν τις πρόχειρες και αστήρικτες δικογραφίες που παραλαμβάνουν από τις αστυνομικές αρχές, φαινόμενο που άλλωστε «γεύτηκαν» εκατοντάδες πολίτες. Οσο όμως κι αν στη συνέχεια ο υπουργός προσπάθησε να το μαζέψει με δεύτερες δηλώσεις περί σεβασμού στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, οι πολίτες αλλά και οι δικαστές κατανοούν σταδιακά το αξίωμα «νόμος είναι το δίκιο του σερίφη».

Αντα Ψαρρά – Κύριε υπουργέ, ιδού οι προστατευόμενοί σας! (άρθρο που δεν  «χώρεσε» στην Ελευθεροτυπία 2011-09-28) | XYZ Contagion