Μετά τον διορισμό της Κατερίνας Γρέγου στο τιμόνι του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, μια τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή στις 28 Ιουνίου και ψηφίστηκε μία μέρα μετά, δρομολογεί κι άλλες εξελίξεις. Σύμφωνα με αυτή, μπορούν να διοριστούν έως και τέσσερις σύμβουλοι καλλιτεχνικής διεύθυνσης, των οποίων η θητεία διαρκεί όσο και εκείνη του καλλιτεχνικού διευθυντή, δηλαδή για πέντε χρόνια, οι οποίοι όχι μόνο επικουρούν αλλά και αναπληρώνουν τον καλλιτεχνικό διευθυντή.
Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η τροπολογία από το Σωματείο Εργαζομένων του ΕΜΣΤ, ενώ η τομεάρχης Πολιτισμού της αξιωματική αντιπολίτευσης, Σία Αναγνωστοπούλου, τονίζει πως «πρόκειται για μια αναξιοκρατική μεθόδευση και ακραία φωτογραφική διάταξη που δεν συνάδει με τις σύγχρονες ανάγκες και το κύρος του ΕΜΣΤ».
«Η τροπολογία οδηγεί στην υπερτροφία του ρόλου του Καλλιτεχνικού Διευθυντή σε σχέση με τα υπόλοιπα διοικητικά όργανα του Ε.Μ.Σ.Τ. (Διοικητικό Συμβούλιο, Διοικητικός και Οικονομικός Διευθυντής)», υπογραμμίζει το Σωματείο Εργαζομένων του μουσείου. «Πέρα από το γεγονός ότι θεσμοθετείται η πενταετής θητεία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή έναντι της τριετούς που ορίζεται για τα υπόλοιπα διοικητικά όργανα, αφαιρείται από τις αρμοδιότητες του Δ.Σ. η χάραξη της πολιτιστικής πολιτικής του φορέα και μεταφέρεται στις αρμοδιότητες του Καλλιτεχνικού Διευθυντή. Ταυτόχρονα στα καθήκοντα του Καλλιτεχνικού Διευθυντή συμπεριλαμβάνεται και η άσκηση πειθαρχικής εξουσίας σε πρώτο βαθμό, ρόλο που –ελλείψει Υπηρεσιακού Συμβουλίου και μέχρι τη δημιουργία του– θα έπρεπε να ασκεί ως πιο αρμόδιος ο Διοικητικός και Οικονομικός Διευθυντής. Επιπλέον, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής θα αξιολογεί το σύνολο του προσωπικού ανεξαρτήτως ειδικότητας και αντικειμένου –αναρωτιόμαστε με ποια διαδικασία και τι είδους κριτήρια– και τέλος θα αποφασίζει μόνος του σχετικά με τη διάθεση και παραχώρηση χρήσης των χώρων του Μουσείου υπογράφοντας κάθε σχετική σύμβαση».
Όσο για την καινοτομία των τεσσάρων συμβούλων Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, θεωρούν πως «με αυτόν τον τρόπο υπονομεύεται ο ρόλος του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού του Ε.Μ.Σ.Τ. αφού μετατρέπεται σε “βοηθητικό” προσωπικό των Συμβούλων Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης […].
Είναι όντως προκλητικό: τη στιγμή που ακόμη παραμένει κενό το 40% των οργανικών θέσεων του Ε.Μ.Σ.Τ., με την υποστελέχωση του Μουσείου να μην αποτελεί απλώς νούμερο αλλά υπαρκτό πρόβλημα, αντί για διορισμούς μόνιμου προσωπικού έχουμε τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος με τον εκτός διαδικασίας Α.Σ.Ε.Π. διορισμό των Συμβούλων Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης. Μάλιστα, μολονότι δηλώνεται ρητά ότι οι αποδοχές τους θα καθορίζονται από κοινή υπουργική απόφαση και όχι από το Ενιαίο Μισθολόγιο, όπως του υπόλοιπου προσωπικού, δεν γίνεται καμία αναφορά στα απαιτούμενα προσόντα τους».
Και καταλήγουν: «Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στο Ε.Μ.Σ.Τ. θα σταθούμε απέναντι σε κάθε απόπειρα μετατροπής του Ε.Μ.Σ.Τ. σε έναν ακόμη κοστοβόρο μηχανισμό εξυπηρέτησης συμφερόντων “ημετέρων” και “κολλητών”», ενώ θα υπερασπιστούν «τον δημόσιο χαρακτήρα, τους καταστατικούς σκοπούς του και τη διαφάνεια στη λειτουργία του».
Και νέο Δ.Σ.
Εν τω μεταξύ αλλαγές υπάρχουν και στο Διοικητικό Συμβούλιο του μουσείου (η θητεία του είχε παραταθεί μέχρι 30 Ιουνίου). Πρόεδρος ανέλαβε ο καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αγγελος Αντωνόπουλος και αντιπρόεδρος ο αρχιτέκτων-μηχανικός Γεώργιος Παναναστασίου (ήταν πρόεδρος μέχρι πρότινος). Μέλη είναι οι: Παναγιώτης Βαρελάς, Ζωγράφος και μέλος Δ.Σ. του ΟΣΔΕΕΤΕ, εκπρόσωπος Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Γεράσιμος Γιαννόπουλος, δικηγόρος – φορολογικός σύμβουλος. Μαρία-Μελίτα Εμμανουήλ, ομότιμη καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ιστορικός Τέχνης. Γεώργιος Λιόντος, επίτιμος γενικός διευθυντής Οικονομικών Υπηρεσιών ΥΠΠΟΑ. Ολγα Μεντζαφού, επίτιμη διευθύντρια Συλλογών και Μουσειολογικού Προγραμματισμού της ΕΠΜΑΣ. Κωνσταντίνος Μπούρας, αρχιτέκτων – μηχανικός. Μιχάλης Σαραντινός, σύμβουλος Ψηφιακής Επικοινωνίας σε θέματα πολιτισμού.