Οι αφίξεις τον Αύγουστο έσπασαν τα «κοντέρ». Βουλιάζουν Κρήτη, Ρόδος – Αλλάζει το τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος. Κατάργηση του παγίου

Οι αφίξεις τον Αύγουστο έσπασαν τα «κοντέρ» – Βουλιάζουν Κρήτη και Ρόδος

Η Κρήτη βρίσκεται στη δεύτερη θέση των πιο δημοφιλών προορισμών της TUI, μετά τη Μαγιόρκα, ενώ ακολουθεί η Ρόδος και η Κως  

Θετικά εξελίσσεται η πορεία της τουριστικής σεζόν φέτος, παρά τις αντιξοότητες λόγω κορονοϊού και τις πυρκαγιές των προηγούμενων ημερών που «θάμπωσαν» την εικόνα της χώρα μας στο εξωτερικό.

Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις στις πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί τον Αύγουστο στην Ευρώπη είναι μειωμένες κατά 31% (σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019), τα δρομολόγια προς την Ελλάδα είναι πλήρη, καταγράφοντας μάλιστα και μικρή αύξηση κατά 2%, όπως υποστηρίζουν οι «FT».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurocontrol, της ευρωπαϊκής υπηρεσίας για την ασφάλεια της αεροπλοΐας, το Διεθνές Αεροδρόμιο της Αθήνας συγκαταλέγεται στους δέκα αερολιμένες που κατά μέσο όρο χειρίστηκαν τις περισσότερες αφίξεις και αναχωρήσεις ανά ημέρα το διάστημα μεταξύ 5 και 11 Αυγούστου.

Ανάμεσα στους πέντε πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της TUI συγκαταλέγεται η Κρήτη και μάλιστα βρίσκεται στη δεύτερη θέση μετά τη Μαγιόρκα. Ο μεγαλύτερος τουριστικός οργανισμός της Ευρώπης έδωσε στην δημοσιότητα τα οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου του 2021 (που θα κλείσει στις 30 Σεπτεμβρίου) και όπως προκύπτει Ελλάδα και Ισπανία πρωταγωνιστούν στα τουριστικά πακέτα με τους 3 από τους 5 πρώτους προορισμούς να είναι ελληνικοί.

Η δημοτικότητα των προορισμών της TUI, έχει ως εξής:

Μαγιόρκα
Κρήτη
Ρόδος
Κανάρια Νησιά
Κως

Μέσα στην δεκάδα βρίσκονται ακόμη η Ζάκυνθος και η Κέρκυρα.

«Βουλιάζει» η Ρόδος

Συνεχίζονται οι αυξημένες τουριστικές ροές στη Ρόδο, με τους ρυθμούς αφίξεων να παραμένουν υψηλοί, καθώς ο προορισμός συγκαταλέγεται σταθερά στους τρεις περιζήτητους.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, προσγειώθηκαν στο «Διαγόρας» συνολικά 195 πτήσεις τσάρτερ που μετέφεραν 29.500 επιβάτες. Οι Γερμανοί κατέχουν σταθερά την πρώτη θέση στις αφίξεις εξωτερικού και ακολουθούν οι Πολωνοί. Στην τρίτη θέση σκαρφαλώνουν οι Βρετανοί. Το νησί έχει δεχθεί μέχρι στιγμής περισσότερους από 620.000 ξένους επισκέπτες, έχοντας ήδη ξεπεράσει τον αριθμό των τουριστών που φιλοξένησε το 2020.

Το γεγονός ότι η Ρόδος και όλος ο νομός Δωδεκανήσου περιλαμβάνονται στις περιοχές αυξημένου κινδύνου στο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Νόσων (ECDC) δεν φαίνεται προς το παρόν να επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό. Όπως επισημάνουν τουριστικοί παράγοντες, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας. Φαίνεται όμως ότι οι τοπικοί φορείς διαχειρίζονται με επάρκεια την τρέχουσα κατάσταση.

«Από τα μέσα Ιουλίου μέχρι και τώρα οι ρυθμοί της τουριστικής σεζόν, θα έλεγα πως είναι ικανοποιητικοί. Ασφαλώς δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, καθώς η πορεία θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες. Είμαστε όμως συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι παρά το αυξημένο ιικό φορτίο, θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο, κυρίως λόγω της τεράστιας προσπάθειας που καταβάλλεται για τη διαχείριση κρουσμάτων από τους αρμόδιους φορείς. Γενικότερα η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο σε σύγκριση με άλλες και αυτό έχει να κάνει προφανώς με τη γενικότερη διαχείριση της πανδημίας», δήλωσε στην dimokratiki.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος.

Γενικότερα το Νότιο Αιγαίο πρωτοστατεί και φέτος στον τουρισμό με τις επιδόσεις της Ρόδου να συμβάλλουν σημαντικά στην πρωτιά αυτή. Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γ. Χατζημάρκος ανέφερε τα εξής: «Τα στοιχεία της οικονομίας των νησιών, μας γεμίζουν αισιοδοξία. Ξεπεράσαμε τις 11.500 διεθνείς πτήσεις και το 1.500.000 διεθνείς αφίξεις, στα 5 διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου. Ταυτόχρονα, με την πολύ υψηλή πληρότητα στις πτήσεις εσωτερικού και την εξαιρετική κίνηση της ακτοπλοΐας, γράφουμε την δική μας ιστορία σε μια μοναδικά δύσκολη περίοδο. Μοναδικά δύσκολη, για όλο τον κόσμο, για όλους τους τουριστικούς προορισμούς».

 

Αλλάζει το τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος-Κατάργηση του παγίουΑλλάζει το τιμολόγιο του ηλεκτρικού ρεύματος-Κατάργηση του παγίου

Αφορμή για τις αλλαγές ήταν οι πρόσφατες σημαντικές ανατιμήσεις που προκλήθηκαν εξαιτίας της ενεργοποίησης των ρητρών για την τιμή των ρύπων και την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής.

  1. Ενίσχυση της διαφάνειας: Για την ενίσχυση της διαφάνειας η πρόταση της Ανεξάρτητης Αρχής συνοψίζεται σε: α) την παροχή τουλάχιστον ενός σταθερού τιμολογίου ανά κατηγορία πελατών, β) την παροχή κυμαινόμενου τιμολογίου με ευκρινές όριο προσαύξησης της χρέωσης προμήθειας, π.χ.  ±30%, γ) τη διατήρηση μόνο της αναλογικής χρέωσης και των ορίων διακύμανσης επί αυτής για λόγους διαφάνειας, δ) τη διαμόρφωση κάθε άλλου είδους τιμολογίων από τους προμηθευτές βάσει της επιχειρηματικής τους ελευθερίας, τηρουμένων, όμως, των αρχών της διαφάνειας της επαληθευσιμότητας, της ευχερούς κατανόησης και της συγκρισιμότητας.
  2. Κατάργηση του παγίου: Η ΡΑΕ προτείνει την κατάργηση του παγίου ή κάθε άλλης παρεμφερούς επιβάρυνσης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, στο πλαίσιο της απλότητας και της σαφήνειας των λογαριασμών ρεύματος που απαιτεί η Οδηγία 409/2020. Η ΡΑΕ επισημαίνει ότι με την κατάργηση του παγίου οι λογαριασμοί θα αντικατοπτρίζουν ακριβέστερα το ποσό της ενέργειας που καταναλώθηκε, χωρίς παρανοήσεις και περιττές χρεώσεις.
  3. Κατάργηση των ρητρών πρόωρης αποχώρησης: Η ΡΑΕ προτείνει να μην επιτρέπεται η επιβολή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης είτε για λόγους αλλαγής προμηθευτή είτε για λόγους τερματισμού της σύμβασης και αποσύνδεσης του μετρητή. Εξαίρεση από την παραπάνω γενική αρχή μπορεί να αποτελεί η περίπτωση της καταγγελίας από τον πελάτη σύμβασης σταθερής τιμής.
  4. Θέσπιση ορίων στην προσαύξηση  των κυμαινόμενων τιμολογίων: Η ΡΑΕ ζητά να τεθεί ευκρινές όριο προσαύξησης της χρέωσης προμήθειας για τα τιμολόγια που είναι κυμαινόμενα, με δείκτες που θα προσδιορίζονται από τον προμηθευτή, αλλά θα είναι προσβάσιμοι και υπολογίσιμοι από τους καταναλωτές.
  5. Εγχαρτοι λογαριασμοί χωρίς επιπλέον χρεώσεις: Για τους καταναλωτές που έχουν επιλέξει να λαμβάνουν έγχαρτους και όχι ηλεκτρονικούς λογαριασμούς, η ΡΑΕ θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν επιπλέον χρεώσεις.
  6. Καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών: Η ΡΑΕ προτείνει να καθοριστεί συγκεκριμένος τρόπος ειδοποίησης των καταναλωτών για την τροποποίηση της τιμολογιακής πολιτικής καθόσον αφορά σε ρήτρα αναπροσαρμογής. Προτείνει να είναι υποχρεωτική η ατομική ειδοποίηση των καταναλωτών σε περίπτωση αλλαγών στις χρεώσεις.