Οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων απειλούν να επιδεινώσουν τη φτώχεια σε όλη την ΕΕ – Μητρόπολη Πειραιά: «Ανούσιες» οι εκδηλώσεις για τον Μ. Θεοδωράκη – Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος: Η αγορά εργασίας για τους μουσικούς απλά δεν υπάρχει

Οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων απειλούν να επιδεινώσουν τη φτώχεια σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ETUC, το χαμηλό επίπεδο των μισθών σημαίνει ότι σχεδόν τρία εκατομμύρια ευρωπαίοι εργαζόμενοι δεν θα έχουν πλέον τα μέσα να πληρώσουν αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα τους λογαριασμούς θέρμανσης, καθώς οι τιμές της ενέργεΦΤΩς αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη.

«Αυτή η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε 10 κράτη μέλη της ΕΕ την τελευταία δεκαετία και τώρα οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη κινδυνεύουν να βυθίσουν ακόμη περισσότερους εργαζόμενους σε ενεργειακή φτώχεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ETUC.

Το υψηλότερο ποσοστό φτωχών εργαζομένων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη θέρμανση, σύμφωνα με την ΕTUC, βρίσκεται στην Κύπρο (45,6%), στη Βουλγαρία (42,8%), στη Λιθουανία (34,5%) στην Πορτογαλία (30,6%), στην Ελλάδα (28,7%) και στην Ιταλία (26,1%).

“Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας καθιστούν ακόμη πιο επείγουσα την ισχυρή δράση της ΕΕ για τους μισθούς. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απομονώσει τους εργαζόμενους από την ενεργειακή φτώχεια, εισάγοντας ένα «κατώφλι ευπρέπειας» στο σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για τους κατώτατους μισθούς, το οποίο θα διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί εγγυώνται ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και δεν θα μπορούν ποτέ να είναι χαμηλότεροι από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους μέλους», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ETUC.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία βασίζονται σε μικροδεδομένα της Eurostat που αναλύθηκαν από την ETUC. Τα στοιχεία αναφέρονται μόνο στον αριθμό των εργαζομένων που κερδίζουν λιγότερο από το 60% του εθνικού μέσου ισοδύναμου εισοδήματος.

 

Μητρόπολη Πειραιά: «Ανούσιες» οι εκδηλώσεις για τον Μ. Θεοδωράκη – Μελοποίησε «έργα μαρξιστών ποιητών και νεοεποχιτών»

Όταν ο σκοταδισμός συναντά την αμορφωσιά – Απερίγραπτη ανακοίνωση ντροπής του «Γραφείου επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών» (!) της Μητρόπολης Πειραιά

Όταν ο σκοταδισμός συναντά την αμορφωσιά – Απερίγραπτη ανακοίνωση ντροπής του «Γραφείου επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών» (!) της Μητρόπολης Πειραιά

Η Μητρόπολη Πειραιά, με ένα απερίγραπτο κείμενο, αναφέρεται στην απώλεια του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, για να ασκήσει κριτική στον τρόπο που ένας ολόκληρος λαός τον αποχαιρέτισε.

Το κείμενο υπογράφεται από το «Γραφείο επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών» (!) κι έχει τίτλο «Ανησυχητικά φαινόμενα ειδωλοποιήσεως ανθρώπων σπουδαίων κατά κόσμον»Ολόκληρο το κείμενο στην επίσημη ιστοσελίδα της Μητρόπολης Πειραιά εδώ.

Παραθέτουμε αποσπάσματα τα οποία δείχνουν τι συμβαίνει όταν ο σκοταδισμός συναντά την αμορφωσιά:

«Ο ταραγμένος περασμένος αιώνας με την καταπληκτική πρόοδο των θετικών επιστημών, τους δύο παγκοσμίους πολέμους και τις ριζικές πολιτικές και κοινωνικές ανακατατάξεις και ανατροπές, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην πορεία της ανθρωπότητας. Όπως είναι γνωστό οι κυρίαρχες ιδεολογίες που επικράτησαν κατά την περίοδο αυτή, ήταν αυτές του Μαρξισμού, του Μηδενισμού και του Υπαρξισμού, γνήσια πνευματικά τέκνα του αθέου Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού. Οι θεωρίες αυτές διαπότισαν τις κοινωνίες με το δηλητήριο της πλάνης, της αθεΐας και του υλισμού, με αποτέλεσμα να φθάσει ο σύγχρονος ευρωπαίος άνθρωπος σε μια πρωτοφανή πνευματική και ηθική κατάπτωση και αποστασία».

«Αφορμή για την παρούσα ανακοίνωσή μας πήραμε από τις πομπώδεις εκδηλώσεις αποθεώσεως προς τον πρόσφατα αποθανόντα διάσημο μουσικοσυνθέτη Μιχαήλ (Μίκη) Θεοδωράκη».

«…ένα κατά τη γνώμη μας αρνητικό στοιχείο στις μουσικές του συνθέσεις ήταν το γεγονός ότι τα έργα που μελοποίησε ήταν, κατά κανόνα, έργα μαρξιστών ποιητών και νεοεποχιτών. Αναφέρουμε εδώ τα ποιήματα του Οδυσσέα Ελίτη (*), τα οποία εκφράζουν τις αρχές της «Νέας Εποχής» και δυστυχώς του Νεοπαγανισμού». 

«Από τη δική μας σκοπιά ο μακαρίτης Μίκης υπήρξε όντως ένας σπάνιος καλλιτέχνης και τιμούμε το καλλιτεχνικό του έργο. Όμως δε μπορούμε να πούμε το ίδιο για τον ιδεολογικό, αλλά και τον ασταθή και μεταβαλλόμενο πολιτικό του προσανατολισμό, ενώ θλίψη και οδύνη προξενεί στις ψυχές μας η ρηχή και σκιώδης  πίστη του στον άγιο Τριαδικό Θεό, η οποία μάλιστα εκδηλώθηκε με την εν ζωή επιθυμία του να μη στηθεί Σταυρός και καντήλι στον τάφο του!»

«Εις ό,τι αφορά τις ανούσιες και υπέρμετρες εκδηλώσεις τιμής του έργου και του προσώπου του, (με τη συμμετοχή της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας του τόπου μας),  κατά την κηδεία του και πριν από αυτήν, τις θεωρούμε απαράδεκτες από την άποψη της Ορθόδοξης χριστιανικής πίστεως. Η Εκκλησία με άλλα κριτήρια κρίνει την μεγαλοσύνη ενός ανθρώπου και με άλλα ο κόσμος».

«Ο Μίκης θα ήταν πραγματικά μεγάλος και θα προσέφερε σπουδαία υπηρεσία στην Εκκλησία και στην κοινωνία, εάν με την ζωή και το έργο του γινόταν ο εμπνευστής και ο χειραγωγός του λαού προς την εν Χριστώ ζωή. Εάν με τα τραγούδια του και τις μουσικές του συνθέσεις μας ανύψωνε από τα πρόσκαιρα στα αιώνια. Εάν γινόταν ο κήρυκας της Ορθοδόξου πίστεως και της αιωνίου ζωής».

(*) Κρατήσαμε την ορθογραφία του κειμένου των Αγιων αυτών ανθρώπων. Αυτοί είναι που γράφουν το όνομα του Ελύτη, έτσι: “Ελίτης”.

ΥΓ: Σε έλεγχο που κάναμε λίγο μετά τα μεσάνυχτα διαπιστώσαμε ότι το κείμενο από το «Γραφείο επί των Αιρέσεων και των Παραθρησκειών» έχει αφαιρεθεί από τον επίσημο διαδικτυακό τόπο της Μητρόπολης Πειραιά. Τόσο “θαρραλέοι”…

 

Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος: Η αγορά εργασίας σε ότι αφορά τους μουσικούς απλά δεν υπάρχει, παραμένουμε πληττόμενοιΣύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος: Η αγορά εργασίας σε ότι αφορά τους μουσικούς απλά δεν υπάρχει, παραμένουμε πληττόμενοι

Κραυγή αγωνίας από τον Σύλλογο Μουσικών Βορείου Ελλάδος που ζητά την άμεση καταχώρηση των ενσήμων στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού και παράλληλα αιτούνται ο κλάδος να χαρακτηριστεί πληττόμενος και να συνεχιστεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Αναλυτικά η επιστολή τους:

«Αξιότιμοι κύριες κύριοι!
Είμαστε για άλλη μια φορά στη δυσάρεστη θέση να διατυπώσουμε εύλογα ερωτήματα, τα οποία παραμένουν αναπάντητα.

Η αγορά εργασίας σε ότι αφορά τους μουσικούς απλά δεν υπάρχει!
Παραμένουμε πληττόμενοι!
Σας είναι πάρα πολύ εύκολο να το διαπιστώσετε, συγκρίνοντας τις προσλήψεις μουσικών, ίδιων ημερολογιακών περιόδων του 2019, σε αντιστοίχιση με αυτές του 2020-21 από το σύστημα Εργάνη, στο οποίο εσείς και μόνον εσείς έχετε πρόσβαση.
Ο Πρωθυπουργός κύριος Μητσοτάκης εξήγγειλε στη ΔΕΘ ότι θα δοθούν αποζημιώσεις ειδικού σκοπού για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο, σήμερα το ημερολόγιο γράφει 22 Σεπτεμβρίου και η πλατφόρμα παραμένει κλειστή.

Η πλατφόρμα για το εποχικό επίδομα έχει ανοίξει.
Ωστόσο.
Πως είναι δυνατόν να μην έχουν κατατεθεί οι Α.Π.Δ. και να μην εμφανίζονται ακόμα τα ένσημα των τεσσάρων μηνών (9ος, 10ος, 11ος και 12ος του 2020) από τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού στο σύστημα ΑΤΛΑΣ; ( Όπως άλλωστε αναφέρεται και στην Κοινή Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Δ.15/Δ/54407/2118/2021 ΦΕΚ 986/Β/12-3-2021. Προσδιορισμός της διαδικασίας κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών σε καλλιτέχνες, δημιουργούς και επαγγελματίες της τέχνης βάσει του άρθρου 121 του ν. 4764/2020 (Α’ 256).

Πόσοι μουσικοί πιστεύετε ότι μπορεί να έχουν συμπληρώσει αυτά τα 50 ένσημα που απαιτούνται εν μέσω πανδημίας;
Εάν δεν πρόκειται για αμέλεια, τότε το συμπέρασμα είναι ότι η μη καταχώρηση των ενσήμων γίνεται εσκεμμένα, για να μην υπάρχουν ουσιαστικά δικαιούχοι του εποχικού επιδόματος.

Ζητούμε την άμεση καταχώρηση των ενσήμων στους δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.
Ζητούμε ο κλάδος να χαρακτηριστεί πληττόμενος και να συνεχιστεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού».