Οι ασκήσεις “ισορροπίας” της ΕΚΤ για πληθωρισμό και δανεισμό — Ξεκινά η ηλεκτρονική αίτηση επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος — Φυσικό αέριο: Το πληρώνουμε «χρυσάφι», 30% πάνω από τη Βουλγαρία

Κριστίν Λαγκάρντ

Κριστίν Λαγκάρντ

Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς ο πληθωρισμός “δείχνει” τα δόντια του έχοντας φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ σε όλη την ΕΕ.

Το πότε και αν θα προχωρήσει η ΕΚΤ σε άνοδο των επιτοκίων και στον περιορισμό των προγραμμάτων ρευστότητας σταθμίζουν οι αγορές αλλά και όσοι χαράσσουν τις πολιτικές δανεισμού των κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Ο υψηλός πληθωρισμός που έφτασε στην Ευρωζώνη το 5%,  «κουρεύει» εισοδήματα και «ξυπνά» ιστορικά ανακλαστικά. Παράλληλα και εύλογα δημιουργεί ερωτήματα για το αν η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ θα αλλάξει ρότα και θα «σφίξει» τα λουριά της νομισματικής πολιτικής. ίσως και από την άνοιξη.

Πάντως το μήνυμα που εξέπεμψε χτες ήταν καθησυχαστικό. Ο πληθωρισμός θα «σταθεροποιηθεί και θα μειωθεί σταδιακά κατά το 2022» τόνισε χτες η Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας στον Ρ/Σ France Inter.

Όπως είπε η αποκλιμάκωση θα είναι μικρότερη από ό,τι είχε προβλεφτεί, ωστόσο «θα πέσει. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, επίσης, προβλέπεται πτώση το 2023 και το 2024. «Οι τιμές της ενέργειας δεν πρόκειται να συνεχίσουν να αυξάνονται επ’ αόριστον και τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα υποχωρήσουν τελικά», σημείωσε.

Προσεκτικά με τα επιτόκια

Ερωτηθείσα για την πολιτική της για την αντιμετώπιση των πιέσεων στις τιμές, η Κρ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να ενεργήσει τόσο τολμηρά και δραστικά όσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ λόγω διαφορετικής οικονομικής κατάστασης.

Αυτό για κράτη όπως η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει μεγάλες «προκλήσεις» στις αγορές, με τα κόστη δανεισμού ήδη να ανεβαίνουν, ακούστηκε άκρως θετικά. Άλλωστε η χώρα «βολεύεται» στο μέτωπο του χρέους με τον πληθωρισμό, έστω κι αν βέβαια έχει επιπτώσεις στο λαϊκό εισόδημα. Και βέβαια πέρα από το ότι το χρέος «πληθωρίζεται», τα χαμηλά επιτόκια αλλά και η συνέχιση των προγραμμάτων ρευστότητας της ΕΚΤ είναι άκρως σημαντικά για τη συγκράτηση του κόστους χρήματος, στοιχείου απαραίτητου για μια οικονομία, όπως η Ελληνική που αναζητά ρευστότητα  για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος.

Φωνές στο εσωτερικό της ΕΚΤ

Βεβαίως, στο εσωτερικό της και ΕΚΤ υπάρχουν ισχυρές απόψεις που ζητούν και η «κάνουλα ρευστότητας» να σφίξει και τα επιτόκια να ανέβουν. Επίσης αναλυτές εκτιμούν ότι δε θα λείψουν δύο μετριοπαθείς αυξήσεις των ευρωπαϊκών επιτοκίων μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Όμως, είναι σαφές ότι η Κρ. Λαγκάρντ  για την ώρα δεν θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει πολιτική και στα επιτόκια και στις αγορές ομολόγων, για το μεγαλύτερο μέρος του 2022. Και παράλληλα δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς και τις ανοικτές πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία αλλά και τη Γαλλία όπου έρχονται και εκλογές.

H οικονομική φάση

«Ο κύκλος της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ είναι μια φάση πιο μπροστά από αυτόν στην Ευρώπη. Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να μην ενεργούμε τόσο γρήγορα και τόσο δραστικά, όσο μπορεί κανείς να φανταστεί ότι θα έκανε η Fed», είπε χτες η Κρ. Λαγκάρντ σε σχέση με την πολιτική επιτοκίων στην Ευρωζώνη προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός ήταν  υψηλότερος στις ΗΠΑ και άρα οδήγησε στην αντίδραση της Fed. «Αλλά αρχίσαμε να αντιδρούμε και προφανώς είμαστε έτοιμοι, να αντιδράσουμε με μέτρα νομισματικής πολιτικής, εάν το απαιτούν τα στοιχεία, τα δεδομένα, τα γεγονότα» έσπευσε, παράλληλα, να πει .

Στη συνέντευξη, η Λαγκάρντ σχολίασε επίσης τις πρόσφατες τάσεις στις αποδόσεις της ευρωζώνης καθώς το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας, που θεωρείται το κύριο σημείο αναφοράς για τον δανεισμό όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης και όχι μόνο, ανέβηκε πάνω από το 0% για πρώτη φορά από το 2019. «Εάν οι αποδόσεις αυξηθούν ξανά, αυτό σημαίνει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας βελτιώνονται» τόνισε, επίσης,  η Λαγκάρντ.

Στο φόντο αυτό το ενδιαφέρον εστιάζεται , πέρα από τις δημόσιες δηλώσεις της διοίκησης της ΕΚΤ στο τι θα αποφασιστεί στις 16 Μαρτίου σε σχέση κύρια τα προγράμματα παροχής ρευστότητας. Δηλαδή, με την περίοδο ισχύος του προγράμματος επανεπένδυσης του χαρτοφυλακίου του PEPP το οποίο μέχρι τις 31 Μαρτίου θα αγγίζει περίπου το 1,750 τρισ. ευρώ αλλά και τις εύρος του τακτικού προγράμματος αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP).

Γιώργος Αλεξάκης

 

Ξεκινά η ηλεκτρονική αίτηση επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατοςΔύο ηλικιωμένοι με μάσκα στη Θεσσαλονίκη εν μέσω πανδημίας

Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας εξαλείφει την ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους και παράλληλα επιταχύνει σημαντικά την έκδοση των επικουρικών συντάξεων.

Τέθηκε σε λειτουργία στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ η ηλεκτρονική αίτηση για τη λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος με την οποία καταργείται η υποχρέωση των ασφαλισμένων να επισκέπτονται 2 με 3 φορές τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή των αναγκαίων δικαιολογητικών. Έτσι, όταν ένας ασφαλισμένος υποβάλει ηλεκτρονικά το αίτημα για λήψη της κύριας σύνταξης μπορεί την ίδια ημέρα να υποβάλλει και ηλεκτρονικό αίτημα για τη λήψη της επικουρικής. Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας εξαλείφει την ταλαιπωρία για τους ασφαλισμένους και παράλληλα επιταχύνει σημαντικά την έκδοση των επικουρικών συντάξεων.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση η ηλεκτρονική αίτηση αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους. Ενδεικτικά, κατά το προηγούμενο έτος το σύνολο των αιτημάτων για την έκδοση επικουρικών συντάξεων λόγω γήρατος που κατατέθηκαν στα υποκαταστήματαξεπέρασαν τις 70.000.

Η διαδικασία

Για την πρόσβαση στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Αίτηση επικουρικής σύνταξης λόγω γήρατος» ο χρήστης εισέρχεται είτε μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, είτε μέσω του διαδικτυακού τόπου του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr) και ακολουθεί την διαδρομή: Ηλεκτρονικές υπηρεσίες => Συνταξιούχοι => ηλεκτρονική υποβολή Αίτησης συνταξιοδότησης (https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/aitisi)

Η πλειονότητα των δικαιολογητικών που απαιτούνται αντλούνται μέσω διαλειτουργικότητας με το Μητρώο Πολιτών και άλλους φορείς του Δημόσιου Τομέα. Εφόσον απαιτηθεί, η αρμόδια υπηρεσιακή δομή θα επικοινωνεί κατά περίπτωση με τον αιτούντα, για τις τυχόν ελλείψεις που διαπιστώνονται.

Η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών και των διαδικασιών του Οργανισμού προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Είναι ενδεικτικό πως μέσα στο 2021 τέθηκαν σε λειτουργία 17 ηλεκτρονικές υπηρεσίες, πλατφόρμες και λογισμικά που διευκολύνουν τόσο την καθημερινότητα των εργαζομένων όσο και των υπαλλήλων του Οργανισμού. Κάθε μήνα πραγματοποιούνται πάνω από 1,3 εκατομμύρια ηλεκτρονικές συναλλαγές μέσα από τις 52 ηλεκτρονικές υπηρεσίες που είναι προσβάσιμες από την ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ και την ενιαία δικτυακή πύλη του Δημοσίου gov.gr.

Μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να ψηφιοποιηθεί πλήρως το σύνολο των αιτήσεων για επικουρικές συντάξεις ξεκινώντας:

 1. Η υποβολή αίτησης για μεταβίβαση επικουρικής σύνταξης λόγω θανάτου για συνταξιούχους του δημοσίου τομέα
 2. Η λήψη επικουρικής σύνταξης λόγω αναπηρίας για ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα.

Οι 17 νέες ψηφιακές υπηρεσίες που τέθηκαν σε εφαρμογή το 2021

 1. Απογραφή και χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας προστατευόμενων μελών
 2. Ψηφιακή αίτηση Χορήγησης προκαταβολής σύνταξης
 3. .Διαδικασίες, Απογραφής, Μεταβολής και λήξης Ασφάλισης
 4. Αίτηση χορήγησης Προκαταβολής Σύνταξης
 5. Αυτόματη λήξη ασφάλισης μελών νομικών προσώπων
 6. Εγγραφή των νέων δικηγόρων
 7. Λογισμικό για την ταχύτερη απονομή διεθνών συντάξεων και παροχών
 8. Υποβολή αίτησης-δήλωσης εισφορών παράλληλα απασχολούμενων ελεύθερων επαγγελματιών
 9. Υπηρεσία εξ αποστάσεως ραντεβού myEFKAlive
 10. Ηλεκτρονικά Ραντεβού για υποθέσεις του τ.ΕΤΕΑΕΠ
 11. Έλεγχος εγκυρότητας ασφαλιστικής ενημερότητας
 12. Πλατφόρμα για τα αναδρομικά κληρονόμων συνταξιούχων με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης
 13. Ειδική πλατφόρμα για άμεση και προσωποποιημένη πληροφόρηση των συνταξιούχων σχετικά με τον επανυπολογισμό των συντάξεων τους
 14. Ολοκλήρωση καταχώρησης των ασφαλιστικών εισφορών από μονομερείς δηλώσεις στο ΟΠΣ του e-ΕΦΚΑ
 15. Ένταξη στο support.gov.gr για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών
 16. Ψηφιακό επίδομα μητρότητας
 17. Ηλεκτρονική υπηρεσία για έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς»

Με κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση επιμένει ότι οι αυξήσεις των τιμών στην ενέργεια είναι πανευρωπαϊκό ζήτημα. Είναι όμως έτσι; Αφενός, υπάρχει η έκθεση της Κομισιόν σύμφωνα με την οποία η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου, δεν είναι ο βασικός λόγος για την έκρηξη του κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα.

Από την άλλη υπάρχει και αυτό που αποκάλυψε ο Νικόλαος Φαραντούρης, καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Δίκαιο της Ενέργειας και Ανταγωνισμού στο πανεπιστήμιο Πειραιώς: πως «η ΔΕΠΑ εισάγει από τη ρωσική Gazprom 30% ακριβότερο φυσικό αέριο σε σχέση με την Βουλγαρία». Άρα, μάλλον… τσάμπα το ταξίδι Μητσοτάκη στη Ρωσία.

Σε συνέντευξή του στο tvxs.gr και απαντώντας σε ερώτημα αναφορικά με τη διεθνή διάσταση του ζητήματος των αυξήσεων των τιμών στην ενέργεια, ο Νικόλαος Φαραντούρης επεσήμανε ότι το πρόβλημα είναι πολυπαραγοντικό.

«Ξεκινά από τις παγκόσμιες ανακατατάξεις (αυξημένη ζήτηση, μειωμένες ροές φυσικού αερίου, έλλειψη αποθηκευτικών χώρων, γεωπολιτικοί διαγκωνισμοί κλπ.), διογκώνεται όμως από εσωτερικά προβλήματα, στρεβλώσεις και αστοχίες. Και ασφαλώς από τις υψηλές τιμές του εισαγόμενου φυσικού αερίου στη χώρα μας. Το φυσικό αέριο και κύριο καύσιμο παραγωγής ηλεκτρισμού σήμερα στην Ελλάδα και οι αυξημένες τιμές εισαγωγής πυροδοτούν τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας».

Ο Έλληνας καθηγητής υπογράμμισε, επίσης, ότι «σήμερα εισάγουμε το ακριβότερο φυσικό αέριο στην περιοχή, αφού οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΠΑ με την ρωσική Gazprom δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια να παρουσιαστεί ότι “κάτι έγινε”».

Επικαλούμενος δημοσιευμένα στοιχεία και αναλύσεις διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων όπως το Reuters, το Argus κλπ., αποκάλυψε ότι «εισάγουμε από τη ρωσική Gazprom 30% ακριβότερο φυσικό αέριο σε σχέση με την Βουλγαρία. Νιώθει ευτυχής η κυβέρνηση για μία τέτοια εξέλιξη, μετά τις πολύμηνες συζητήσεις ΔΕΠΑ-Gazprom και το ταξίδι του πρωθυπουργού στη Ρωσία; Όσο κι αν γίνεται προσπάθεια εξωραϊσμού της σκληρής πραγματικότητας, η αγορά γνωρίζει. Και οι καταναλωτές το αισθάνονται στη τσέπη τους».