Οι αλήθειες του Σάντερς: Να επανεξετάσουμε το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ – Επαφές Μπάιντεν με Παλαιστινίους, Ισραηλινούς με στόχο την αποκλιμάκωση

Μπέρνι Σάντερς

Μπέρνι Σάντερς

Ο Μπέρνι Σάντερς με τον τολμηρό του λόγο έβαλε θέμα επανεξέτασης της στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Ισραήλ.

Ο Μπέρνι Σάντερς τοποθετήθηκε για τα γεγονότα στη Γάζα όπως σπανίως τοποθετούνται Αμερικανοί πολιτικοί πρώτης γραμμής.

Ο γερουσιαστής από το Βερμόντ, ο οποίος διεκδίκησε το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές του 2020, τόνισε, μέσω twitter, ότι οι βομβαρδισμοί και οι δολοφονίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως και κάλεσε τις ΗΠΑ να επανεξετάσει το θέμα της στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ που φτάνει στα 4 δις δολάρια ετησίως.

Ιδού τι έγραψε ο Σάντερς: “Η καταστροφή στη Γάζα είναι απαράδεκτη. Πρέπει να απαιτήσουμε άμεση κατάπαυση του πυρός. Η δολοφονία Παλαιστίνιων και Ισραηλινών πρέπει να σταματήσει. Και επίσης πρέπει να δούε σοβαρά το ζήτημα της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ που φτάνει τα 4 δις το χρόνο. Είναι παράνομο για την αμερικανική βοήθεια να στηρίζει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

 

Επαφές Μπάιντεν με Παλαιστινίους και Ισραηλινούς με στόχο την αποκλιμάκωση

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε το βράδυ της Κυριακής ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε επαφή με τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς και καταβάλλει προσπάθειες να τους πείσει να εργαστούν προς την αποκατάσταση διαρκούς ηρεμίας, συμπληρώνοντας πως οι δύο λαοί αξίζουν να ζουν με ασφάλεια.

«Πιστεύουμε επίσης ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν εξίσου να ζουν με ασφάλεια και να απολαύουν εξίσου ελευθερία, ευημερία και δημοκρατία», ανέφερε ο κ. Μπάιντεν σε βίντεο που είχε μαγνητοσκοπηθεί εκ των προτέρων και δόθηκε στη δημοσιότητα με την ευκαιρία της μουσουλμανικής γιορτής Έιντ αλ Φιτρ.

«Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει να συνομιλεί με τους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς και άλλους εταίρους στην περιοχή ώστε να κινηθούν προς την αποκατάσταση διαρκούς ηρεμίας», πρόσθεσε.

Οι εχθροπραξίες στην πολύπαθη Λωρίδα της Γάζας και τις γύρω περιοχές μπαίνουν σήμερα στη δεύτερη εβδομάδα τους ενώ ο στρατός του Ισραήλ διεξήγαγε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σειρά σφοδρών αεροπορικών βομβαρδισμών, έπειτα από μια μαύρη εβδομάδα με περίπου 200 νεκρούς τόσο από το εβραϊκό κράτος όσο και από την ισλαμιστική παράταξη Χαμάς, που συνεχίζουν να κωφεύουν στις διεθνείς εκκλήσεις να υπάρξει αποκλιμάκωση.

Τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σφυροκόπησε τη Λωρίδα της Γάζας με δεκάδες πλήγματα μέσα σε μερικά λεπτά, προκαλώντας εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εκατοντάδες κτήρια υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τις αρχές στη Γάζα.

Σε λακωνικό ανακοινωθέν της, η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία ανέφερε ότι «μαχητικά αεροσκάφη» της έπλητταν θέσεις «τρομοκρατών» στη Λωρίδα της Γάζας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

«Δεν έχουμε δει ποτέ πλήγματα τέτοια κλίμακας», ανέφερε ο Μαντ Άμπεντ Ράμπου, 29 ετών, που ζει στο δυτικό τμήμα της πόλης της Γάζας, εκφράζοντας «φρίκη» και «φόβο».

«Είχα την εντύπωση πως θα πέθαινα», είπε η Μάνι Καζάτ, άλλη κάτοικος της Γάζας. «Ο Νετανιάχου πρέπει να λογοδοτήσει, είμαστε άμαχοι, όχι στρατιωτικοί», πρόσθεσε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*