Οι ακραίες θερμοκρασίες σκοτώνουν κάθε χρόνο πάνω από 5 εκατομμύρια ανθρώπους – Ocean Viking: Ζητά επειγόντως λιμάνι για να αποβιβάσει 572 μετανάστες

Περισσότεροι από πέντε εκατομμύρια θάνατοι κάθε χρόνο στον κόσμο σχετίζονται με τις ακραίες θερμοκρασίες -είτε τις πολύ υψηλές είτε τις πολύ χαμηλές- και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Παρόλο που κατά τα τελευταία 20 χρόνια πιο πολλοί άνθρωποι πέθαναν από το πολύ κρύο παρά από την πολλή ζέστη, αυτή η αναλογία φαίνεται σταδιακά να αλλάζει υπέρ της δεύτερης, όσο περνάνε τα χρόνια και η κλιματική αλλαγή επιδεινώνεται. Με άλλα λόγια, αναμένεται να αυξάνονται οι θάνατοι από καύσωνες και να μειώνονται αναλογικά οι θάνατοι από παγωνιά. Οι θάνατοι από κρύο μειώθηκαν κατά 0,51% μεταξύ 2000-2019, ενώ εκείνοι από ζέστη αυξήθηκαν κατά 0,21%.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Γιουμίνγκ Γκούο της Σχολής Δημόσιας Υγείας και Προληπτικής Ιατρικής του αυστραλιανού Πανεπιστημίου Μόνας, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα υγείας του πλανήτη “The Lancet Planetary Health”, ανέλυσαν και συσχέτισαν στοιχεία θνησιμότητας και θερμοκρασιών από 750 μέρη σε 43 χώρες για την περίοδο 2000-2019, κατά την οποία η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξανόταν κατά 0,26 βαθμούς Κελσίου ανά δεκαετία.

Η μελέτη εκτιμά ότι σχεδόν ένας στους δέκα θανάτους (το 9,4%) παγκοσμίως κάθε χρόνο σχετίζεται στην έκθεση των ανθρώπων είτε σε ακραία ζέστη είτε σε ακραίο κρύο, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Οι περισσότεροι έξτρα θάνατοι λόγω ακραία χαμηλών ή υψηλών θερμοκρασιών συμβαίνουν αντίστοιχα στην Ανατολική Ευρώπη και στην υποσαχάρια Αφρική. Η Ευρώπη εκτιμάται ότι κάθε χρόνο έχει περίπου 845.000 θανάτους που σχετίζονται με αφύσικες θερμοκρασίες και από αυτούς οι 657.000 αφορούν το πολύ κρύο, ενώ οι 178.000 την πολλή ζέστη.

Οι ερευνητές -μεταξύ των οποίων η καθηγήτρια Ιατρικής Στατιστικής και Επιδημιολογίας Κλέα Κατσουγιάννη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας του Βασιλικού Κολλεγίου του Λονδίνου- επεσήμαναν την ανάγκη τα σπίτια να έχουν καλύτερη μόνωση για το κρύο και καλύτερο κλιματισμό για τη ζέστη. ‘Ανθρωποι με διάφορα υποκείμενα νοσήματα (π.χ. της καρδιάς ή των πνευμόνων) θα κινδυνεύουν περισσότερο στο μέλλον από κλιματολογικούς θανάτους.

Μια δεύτερη ισπανική μελέτη στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, η οποία έγινε από επιστήμονες του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, συσχέτισε στοιχεία θνησιμότητας και θερμοκρασιών σε 16 ευρωπαϊκές χώρες και βρήκε ότι το 7% των θανάτων σχετίζονται με τη θερμοκρασία. Οι θάνατοι από κρύο ήσαν περίπου δεκαπλάσιοι σε σχέση με εκείνους που οφείλονταν στην ακραία ζέστη.

Όμως και αυτή η έρευνα προβλέπει -με βάση επιδημιολογικά μοντέλα- ότι έως τα μέσα του 21ού αιώνα οι θάνατοι από ζέστη θα έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ εκείνοι από κρύο θα μειωθούν αναλογικά, όχι όμως σε σημείο να αντισταθμίσουν τους αυξημένους θανάτους από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Είναι μάλιστα πιθανό ότι η αναλογία θα αντιστραφεί και τελικά οι «καυτοί» θάνατοι θα ξεπεράσουν τους «παγωμένους». Οι μεσογειακές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα, θα είναι οι πιο ευάλωτες, καθώς οι θερμοκρασίες τα καλοκαίρια θα είναι ολοένα υψηλότερες.

 

Ocean Viking: Ζητά επειγόντως λιμάνι για να αποβιβάσει 572 μετανάστες που περισυνέλλεξεOcean Viking: Ζητά επειγόντως λιμάνι για να αποβιβάσει 572 μετανάστες που περισυνέλλεξε

Ένα ασφαλές λιμάνι για να αποβιβάσει το ταχύτερο δυνατόν τους 572 μετανάστες που περισυνέλεξε στη Μεσόγειο, ζήτησε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Ένωση το πλοίο διάσωσης της SOS Méditerranée Ocean Viking.

«Είναι το τέταρτο αίτημα που έχουμε διατυπώσει στις αρμόδιες ναυτιλιακές αρχές», δήλωσε σήμερα η ευρωπαϊκή μη κυβερνητική οργάνωση καλώντας «τις ευρωπαϊκές χώρες να συντονίσουν επειγόντως την αποβίβαση».

Στο πλοίο βρίσκονται «572 άνθρωποι που διασώθηκαν σε έξι επιχειρήσεις διάσωσης. Υπάρχουν γυναίκες, παιδιά, ένα μωρό τεσσάρων μηνών και όλοι αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να αποβιβαστούν σε ασφαλές μέρος, το ταχύτερο δυνατόν», εξηγεί μέλος της ΜΚΟ σε βίντεο που γυρίστηκε από τη γέφυρα του Ocean Viking.

Έως την Παρασκευή τελειώνουν οι προσυσκευασμένες μερίδες φαγητού και τα φάρμακα και ορισμένοι επιβάτες είναι εξαντλημένοι και αφυδατωμένοι έπειτα από τρεις ημέρες στη θάλασσα κάτω από τον ήλιο πριν από τη διάσωσή τους, δηλώνει η ΜΚΟ.

Την 1η Μαΐου, το Ocean Viking είχε αποβιβάσει 236 μετανάστες που διασώθηκαν στη θάλασσα της Σικελίας.

Από τις αρχές του 2021, 898 μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η SOS Méditerranée δηλώνει ότι έχει διασώσει περισσότερους από 30.000 ανθρώπους από τον Φεβρουάριο του 2016, αρχικά με το πλοίο Aquarius και μετά με το Ocean Viking.

Τα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων, όπως το Ocean Viking, σώζουν ζωές αλλά κατηγορούνται επίσης ότι παίζουν το παιχνίδι των διακινητών στ’ ανοιχτά της Λιβύης, όπου οι διακινητές ανθρώπων δεν χρησιμοποιούν πια σκάφη ανοικτής θαλάσσης που να μπορούν να φτάσουν στις ιταλικές ακτές, αλλά περιορίζονται σε φουσκωτά σκάφη, τα οποία υπερφορτώνουν με μετανάστες, από τα οποία μερικές φορές παίρνουν τη μηχανή μόλις περάσουν το όριο των χωρικών υδάτων της Λιβύης, αφήνοντας σε έναν μετανάστη έναν αριθμό τηλεφώνου για να καλέσει και να ζητήσει βοήθεια.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*