ΟΗΕ: Το NATO μελετά τις «επιλογές» του για να βοηθήσει την αντιτζιχαντιστική δύναμη G5 Σαχέλ — ΗΠΑ: Πληθαίνουν τα περιστατικά βίας στα αεροπλάνα από αρνητές της μάσκας

ΟΗΕ: Το NATO μελετά τις «επιλογές» του για να βοηθήσει την αντιτζιχαντιστική δύναμη G5 Σαχέλ

Ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού μελετά «το τρέχον διάστημα τις επιλογές του για να προσφέρει μεγαλύτερη υποστήριξη στη G5 Σαχέλ», αφρικανική πολυεθνική αντιτζιχαντιστική δύναμη, αναφέρει πρόσφατη επιστολή του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, του Αντόνιο Γκουτέρες, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η υποστήριξη θα μπορούσε να προσφερθεί «μέσω της υπηρεσίας υποστήριξης και ανεφοδιασμού» του Οργανισμού και «το NATO θα κάνει δική του αποτίμηση, που θα αποσαφηνίσει τη μελλοντική εμπλοκή του στην περιφέρεια του Σαχέλ», προσέθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, ο επικεφαλής του ΟΗΕ στην επιστολή, που περιήλθε χθες Πέμπτη σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο κ. Γκουτέρες διαβεβαιώνει πως παραμένει «πεπεισμένος» πως χρειάζεται να δημιουργηθεί υπηρεσία του ΟΗΕ για την υποστήριξη της δύναμης G5 Σαχέλ (τη συγκροτούν περίπου 5.000 στρατιωτικοί που συνεισφέρουν το Μαλί, η Μαυριτανία, ο Νίγηρας, το Τσαντ και η Μπουρκίνα Φάσο). Αυτή θα χρηματοδοτείται με υποχρεωτικές συνεισφορές των κρατών μελών.

«Αυτή είναι η καλύτερη προσέγγιση για να προσφερθεί διαρκής και προβλέψιμη υποστήριξη στην κοινή δύναμη», επιμένει ο ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ οι ΗΠΑ, η χώρα με τη μεγαλύτερη συμβολή στη χρηματοδότηση του Οργανισμού, αρνούνται μέχρι σήμερα να υιοθετήσουν τη συγκεκριμένη θέση, που ενστερνίζονται αντίθετα η Γαλλία και αφρικανικές χώρες.

Στα μέσα Ιουνίου, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ΣΑ, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, όπως και η προηγούμενη του Ντόναλντ Τραμπ, απέρριψε την προοπτική αυτή. «Είναι σημαντικό να διατηρηθεί ξεκάθαρη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και τις ειρηνευτικές αποστολές, για να προστατευθούν η αμεροληψία και το προσωπικό του ΟΗΕ», είχε επιχειρηματολογήσει τότε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, ο Τζέφρι ΝτεΛορέντις.

Εδώ και χρόνια, η Ουάσινγκτον λέει πως προτιμά να χορηγεί βοήθεια σε διμερές επίπεδο στα πέντε κράτη μέλη της G5 Σαχέλ μάλλον, παρά να ταχθεί υπέρ της αυξημένης εμπλοκής του ΟΗΕ.

«Η δημιουργία της κοινής δύναμης G5 Σαχέλ, παρά το ότι παραμένουν προκλήσεις, είναι σθεναρή εκδήλωση της πολιτικής βούλησης των πέντε κρατών του Σαχέλ που αξίζει την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας», επιμένει απεναντίας ο κ. Γκουτέρες.

«Ενώ όλοι οι συνομιλητές εκφράζουν την σθεναρή υποστήριξή τους» στη δύναμη αυτή, την οποία «θεωρούν εξαιρετική πρωτοβουλία που αξίζει διεθνή υποστήριξη», μέχρι σήμερα «δεν υπάρχει σύγκλιση απόψεων στη διεθνή κοινότητα για τον καλύτερο τρόπο να υποστηριχθεί» η G5 Σαχέλ, αναγνωρίζει ο επικεφαλής του ΟΗΕ.

Το ΣΑ, στο οποίο προεδρεύει η Κένυα, προγραμματίζει επίσκεψη στο Σαχέλ (στο Μαλί και στον Νίγηρα) στα τέλη του μήνα, για να μελετήσει τις παραμέτρους ασφαλείας στην περιοχή και πιθανόν να βρει μεγαλύτερη ενότητα.

Αν και «η Αφρικανική Ένωση εξέφρασε τη βούληση και το ενδιαφέρον της» να αναλάβει «μεγαλύτερο ρόλο», ο οργανισμός αυτός εκτιμά ταυτόχρονα πως χρειάζεται για κάθε επιμελητειακή υποστήριξη «οικονομική συμβολή άλλων δωρητών», διευκρινίζει ο κ. Γκουτέρες.

Μέχρι σήμερα, μέσω της ειρηνευτικής αποστολής MINUSMA στο Μαλί, ο ΟΗΕ συμβάλλει στον ανεφοδιασμό με καύσιμα, νερό και τρόφιμα μονάδων της G5 Σαχέλ, ενώ της προσφέρει επίσης ιατρική υποστήριξη δυνάμει διμερούς συμφωνίας που είχε συναφθεί πριν από μερικά χρόνια.

 

 

ΗΠΑ: Πληθαίνουν τα περιστατικά βίας στα αεροπλάνα από αρνητές της μάσκας – Παρέμβαση ΜπάιντενΗΠΑ: Πληθαίνουν τα περιστατικά βίας στα αεροπλάνα από αρνητές της μάσκας - Παρέμβαση Μπάιντεν

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι έχει δώσει οδηγίες στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου «να αντιμετωπιστεί» ο αυξανόμενος αριθμός των επεισοδίων βίας στις καμπίνες επιβατών των αεροσκαφών της πολιτικής αεροπορίας, καθώς αρκετά από αυτά προκαλούνται από την υποχρέωση των επιβατών να φορούν μάσκες προσώπου κατά της μετάδοσης της COVID-19.

«Έχω δώσει οδηγίες στο υπουργείο Δικαιοσύνης για να επιβεβαιώσει ότι αντιμετωπίζουμε κατάλληλα τη βία στα αεροσκάφη. Θα το αντιμετωπίσουμε αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν στη διάρκεια μιας ομιλίας του στην πολιτεία του Ιλινόι.

Μέχρι σήμερα, έχουν καταγραφεί 4.626 αναφορές για επεισόδια με επιβάτες, συμπεριλαμβανομένων 3.366 περιστατικών που σχετίζονται με τις μάσκες.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) προχώρησε σε ενέργειες για την επιβολή του νόμου σε 177 περιπτώσεις με την έκδοση προστίμων οικονομικού ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης δεν σχολίασε άμεσα την εξέλιξη αυτή.

Αρκετά περιστατικά εντός της καμπίνας επιβατών των αεροσκαφών καταγράφηκαν σε βίντεο από επιβάτες, οι οποίοι στη συνέχεια τα ανάρτησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τον προηγούμενο μήνα, δύο υψηλόβαθμοι Δημοκρατικοί γερουσιαστές παρότρυναν τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ να διερευνήσει και να διώξει ποινικά τους απείθαρχους επιβάτες των αεροπορικών εταιριών, εξαιτίας της αύξησης τέτοιων περιστατικών στη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τον Ιούνιο, μία ομάδα που εκπροσωπούσε τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρίες των ΗΠΑ, όπως την American Airlines, την Delta Air Lines και την United Airlines, όπως επίσης και τις ενώσεις των εργαζομένων στις αεροπορικές εταιρίες, ζήτησε από τον Γκάρλαντ να διώξει ποινικά τον αυξανόμενο αριθμό των απείθαρχων και βίαιων επιβατών.

Η επιστολή από τις Αεροπορικές Εταιρίες της Αμερικής ανέφερε ότι «τα περιστατικά αποτελούν μία απειλή για την ασφάλεια των πτήσεων, αλλά και των επιβατών και των εργαζομένων μας».

Τον προηγούμενο μήνα, η Delta κάλεσε άλλες αεροπορικές εταιρίες να μοιραστούν λίστες με ονόματα επιβατών, στους οποίους απαγορεύτηκε η επιβίβαση στα αεροσκάφη στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 εξαιτίας της προβληματικής συμπεριφοράς τους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αυξανόμενος αριθμός των περιστατικών βίας, εντός της καμπίνας των αεροσκαφών.

Η αναφερόμενη αεροπορική εταιρία γνωστοποίησε ότι στη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 έβαλε στη λίστα απαγόρευσης πτήσεων που διατηρεί περισσότερους από 1.600 ανθρώπους.

Ο διευθυντής της FAA επέβαλε τον Ιανουάριο πολιτική μηδενικής ανοχής στη συμπεριφορά των επιβατών που προκαλούν προβλήματα εντός της καμπίνας των αεροσκαφών, μετά την καταγραφή περιστατικών κατά τα οποία, υποστηρικτές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προκάλεσαν προβλήματα σε πτήσεις κατά την χρονική περίοδο γύρω από την 6η Ιανουαρίου, οπότε έγινε η εισβολή στο Καπιτώλιο.

Η πολιτική αυτή θα ισχύει μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Ιανουαρίου του 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*