Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕενέκρινε σήμερα ομόφωνα σχέδιο ψηφίσματος που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες το οποίο διευκολύνει για ένα χρόνο την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, που βρίσκεται στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης, με την ελπίδα ότι οι ταλιμπάν δεν θα αποκομίσουν κέρδος από αυτήν.
Το ψήφισμα προβλέπει πως η «πληρωμή χρημάτων, οικονομικών στοιχείων» όπως «η παροχή απαραίτητων αγαθών και υπηρεσιών» προκειμένου να υπάρξει απόκριση στις βασικές ανθρώπινες ανάγκες στο Αφγανιστάν «επιτρέπονται» και «δεν συνιστούν παραβίαση» των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί σε πρόσωπα και οντότητες που συνδέονται με τους Ταλιμπάν.
Η έγκριση του κειμένου αυτού αποτελεί ένα πρώτο βήμα του ΟΗΕ απέναντι στο Αφγανιστάν, που κυβερνάται από τον Αύγουστο από τους Ταλιμπάν το καθεστώς των οποίων δεν έχει αναγνωριστεί μέχρι σήμερα από τη διεθνή κοινότητα. Το ψήφισμα του ΟΗΕ είναι ένα «καλό βήμα προς τα εμπρός», δήλωσε στην Καμπούλ εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.
Το κείμενο αποσκοπεί να μειώσει τον κίνδυνο συρροής προσφύγων που φεύγουν για να γλιτώσουν από τη φτώχεια στις γειτονικές χώρες και να απαντήσει στην ανάγκη αυξημένης βοήθειας, όπως ανέφεραν οι ΗΠΑ.
“Αυτή η ανθρωπιστική εξαίρεση αποσκοπεί να διευκολύνει την παροχή βοήθειας στον αφγανικό λαό, αλλά δεν είναι μια λευκή επιταγή για τις οργανώσεις που παραβιάζουν τις διεθνείς υποχρεώσεις τους”, δήλωσε ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζέφρι ΝτεΛαουρέντις, αναφερόμενος στους Ταλιμπάν.
Αντίθετα με μια προηγούμενη εκδοχή του κειμένου που προέβλεπε εξαιρέσεις από τις κυρώσεις κατά περίπτωση, το ψήφισμα καλύπτει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας με την ευρεία έννοια.
«Η παρούσα κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι κρίσιμη» και «η ανθρωπιστική κρίση πρέπει να διευθετηθεί το ταχύτερο δυνατό», υπογράμμισε ο Κινέζος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ζιάνγκ Τζουν. «Η ανθρωπιστική βοήθεια δεν πρέπει να συνοδεύεται από όρους και δεν πρέπει να πολιτικοποιείται», πρόσθεσε απορρίπτοντας κάθε «αυθαίρετο όρο».
Στην προσπάθεια να διασφαλιστεί πως η βοήθεια θα κατευθυνθεί στους Αφγανούς και πως οι Ταλιμπάν δεν θα επωφεληθούν, το ψήφισμα προβλέπει την επανεξέταση της γενικής εξαίρεσης που συνδέεται με την ανθρωπιστική βοήθεια έπειτα από 12 μήνες. Η Κίνα γνωστοποίησε ωστόσο ότι δεν θεωρεί πως η άδεια εκπνέει σε ένα χρόνο.
“Αυτή η εξαίρεση αποσκοπεί να παράσχει αμέσως υποστήριξη στον αφγανικό λαό που την έχει απελπιστικά ανάγκη, Τίποτα περισσότερο” είπε αντίθετα η πρεσβευτής της Ιρλανδίας, Τζέραλντιν Μπερν Νέιζον, υπενθυμίζοντας πως οι Ταλιμπάν εξακολουθούν να μην τηρούν τις διεθνείς απαιτήσεις στον τομέα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τραγωδία στο Μπαγκλαντές: Δεκάδες νεκροί από φωτιά σε φέρι
«Το φέρι Obhijan 10, τριών καταστρωμάτων, πήρε φωτιά στη μέση του ποταμού. Έχουμε ανασύρει 32 πτώματα. Ο απολογισμός των θυμάτων ενδέχεται να γίνει ακόμη βαρύτερος. Τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της φωτιάς, ορισμένα πνίγηκαν αφού έπεσαν στον ποταμό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής της αστυνομίας στην περιοχή όπου έγινε το δυστύχημα, ο Μοϊνούλ Ισλάμ.
Το πλοίο μετέφερε περίπου 1.000 ανθρώπους όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, σύμφωνα με τον Ναζμούλ Άλαμ, αξιωματούχο στην περιοχή.
Η τραγωδία εκτυλίχθηκε νωρίς το πρωί κοντά στην πόλη Τζαλοκατί, 250 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας, της Ντάκας.
Προστέθηκε σε σειρά παρόμοιων στη χώρα χαμηλού υψομέτρου, που εκτείνεται γύρω από το δέλτα που σχηματίζουν αρκετοί ποταμοί.
Ειδικοί στο κράτος αυτό 170 εκατομμυρίων κατοίκων στη Νότια Ασία λένε πως τα τραγικά γεγονότα του είδους οφείλονται στην έλλειψη συντήρησης των πλοίων, στην υπερβολικά χαλαρή τήρηση των κανονισμών ασφαλείας και στον κορεσμό των φέρι, ενός από τα βασικά μέσα μαζικής μεταφοράς στο Μπανγκλαντές.
Αλβανία: Προσωπικά δεδομένα χιλιάδων πολιτών διέρρευσαν στο διαδίκτυο – Μεταξύ αυτών και του Έντι Ράμα
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα
Περίπου 700.000 άνθρωποι, ανάμεσά τους ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Αλβανίας έπεσαν θύματα διαρροής των προσωπικών τους δεδομένων. Η εισαγγελία των Τιράνων διέταξε έρευνα.
Οι εισαγγελικές αρχές της Αλβανίας ξεκίνησαν προκαταρκτική έρευνα για τη διαρροή και την ανάρτηση, σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, προσωπικών δεδομένων χιλιάδων πολιτών, μεταξύ των οποίων είναι ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της χώρας, σύμφωνα με έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου που είδε τις λίστες.
Στα δεδομένα που κυκλοφόρησαν ευρέως περιλαμβάνονται τα ονόματα των ατόμων, των εργοδοτών τους, ο μισθός τους και ο αριθμός του τηλεφώνου τους.
Σύμφωνα με αλβανικά μέσα ενημέρωσης, εκτιμάται ότι 700.000 άνθρωποι έπεσαν θύματα αυτής της διαρροής. Μεταξύ αυτών είναι τραπεζικοί υπάλληλοι, διευθυντές επιχειρήσεων, δημόσιοι υπάλληλοι, μέλη των υπηρεσιών πληροφοριών και του στρατού, καθώς και δημοσιογράφοι.
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και ο πρόεδρος Ίλιρ Μέτα είναι επίσης μεταξύ εκείνων τα προσωπικά στοιχεία των οποίων άρχισαν να κυκλοφορούν από την Τετάρτη στο WhatsApp και σε άλλους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
“Οι εισαγγελείς ξεκίνησαν έρευνα”, ανέφερε η εισαγγελία των Τιράνων.
Μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι στο πλαίσιο της έρευνας κατασχέθηκαν οι διακομιστές πολλών υπηρεσιών, όπως της εφορίας και ασφαλιστικών ταμείων.
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν επρόκειτο για “κυβερνοεπίθεση” και ότι η διαρροή οργανώθηκε εκ των έσω, από άτομα που είχαν πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων. Δεσμεύτηκε επίσης ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί εξονυχιστικά. “Ο στόχος ήταν να προκληθεί σύγχυση και να πληγεί η σταθερότητα”, είπε.
Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που διαρρέουν μαζικά προσωπικά δεδομένα στην Αλβανία. Τον Απρίλιο, πριν από τις βουλευτικές εκλογές, κυκλοφόρησαν σε μέσα ενημέρωσης τα στοιχεία περίπου ενός εκατομμυρίου πολιτών. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ασκηθεί διώξεις για αυτήν την υπόθεση.