ΟΗΕ: Συγκέντρωσε μόλις 268 εκατ. δολάρια για το σεισμό της Τουρκίας — Συναγερμός στην Τυνησία. Διακόπτουν τη χρήση πόσιμου νερού λόγω ξηρασίας — Φραγμό στο ChatGPT βάζει η Ιταλία λόγω παράνομης συλλογής προσωπικών δεδομένων

ΟΗΕ: Συγκέντρωσε μόλις 268 εκατ. δολάρια για το σεισμό της ΤουρκίαςΕικόνα από τον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν λάβει κάτι περισσότερο από το ένα τέταρτο των κεφαλαίων που ζητούσαν, με άλλα λόγια 268 εκατομμύρια δολάρια, για τις επιχειρήσεις με σκοπό να προσφερθεί ανθρωπιστική βοήθειαστους πληγέντες του καταστροφικού σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου στην Τουρκία.

«Η πρώτη, αρχική φάση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης —περίπου οι τρεις πρώτες εβδομάδες—, κατά τη διάρκεια της οποίας διεξαγάγαμε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και παραδώσαμε απαραίτητο υλικό για να σωθούν ζωές, έλαβε τέλος», εξήγησε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, ο Γενς Λέρκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη.

«Βρισκόμαστε τώρα στη σε αυτή που αποκαλούμε φάση της (αντιμετώπισης της) ανθρωπιστικής κρίσης», δηλαδή της κάλυψης των αναγκών των σεισμοπαθών, συνέχισε.

Την 16η Φεβρουαρίου, τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν έκκληση να προσφερθεί διεθνής χρηματοδότηση, να συγκεντρωθεί 1 δισεκατομμύριο δολάρια ώστε οι ανθρωπιστικές υπηρεσίες του να μπορέσουν να προσφέρουν βοήθεια για περίοδο τριών μηνών στους 5 εκατ. και πλέον σεισμοπαθείς στην Τουρκία.

Όμως ο ΟΗΕ δεν έχει συγκεντρώσει μέχρι τώρα παρά 268 εκατ. δολάρια, τόνισε ο κ. Λέρκε.

Οι πέντε κυριότεροι δωρητές είναι οι ΗΠΑ, το Κουβέιτ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Κεντρικό Αποθεματικό Ταμείο Αντιμετώπισης Επειγουσών Καταστάσεων (CERF) και η Σαουδική Αραβία.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύτηκε την 20ή Μαρτίου να διαθέσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση στην Τουρκία, στη φάση που θα ακολουθήσει τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Πάνω από 9 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν άμεσα από τον καταστροφικό σεισμό στην Τουρκία και 3 εκατομμύρια έμειναν άστεγοι, κατά τους υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Οι υπηρεσίες του διένειμαν κυρίως βοήθεια σε τρόφιμα σε σχεδόν 3 εκατομμύρια ανθρώπους, καθώς και βασικά προϊόντα νοικοκυριού σε 4,1 εκατ. πληγέντες.

Τα Ηνωμένα Έθνη απηύθυναν επίσης τον Φεβρουάριο έκκληση να συγκεντρωθούν σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια για να προσφερθεί βοήθεια, επίσης για περίοδο τριών μηνών, στους σχεδόν 5 εκατ. ανθρώπους που επλήγησαν από τον σεισμό στην επικράτεια της Συρίας.

Έλαβαν ως τώρα 364 εκατ. δολάρια, ή το 92% του ποσού, είπε ο κ. Λέρκε.

Οι πέντε κυριότεροι δωρητές είναι η Γερμανία, οι ΗΠΑ, το Κουβέιτ, η Σαουδική Αραβία και η Σουηδία.

Ο ΟΗΕ και εταίροι του προσέφεραν στέγη ή σκηνές σε σχεδόν 100.000 σεισμοπαθείς στη Συρία. Συνολικά, οι υπηρεσίες του έχουν φέρει σε πέρας 45 διασυνοριακές αποστολές από την Τουρκία, έχουν συναντήσει διασωθέντες, έχουν αποτιμήσει τις ανάγκες τους και έχουν συντονίσει την αντίδραση.

 

Συναγερμός στην Τυνησία – Διακόπτουν τη χρήση πόσιμου νερού λόγω ξηρασίαςΣυναγερμός στην Τυνησία -  Διακόπτουν τη χρήση πόσιμου νερού λόγω ξηρασίας

Σε περιορισμούς στο πόσιμο νερό προχώρησε η κυβέρνηση της Τυνησίας, την Παρασκευή 31/3, απαγορεύοντας τη χρήση του στη γεωργία μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, εξαιτίας της σοβαρής ξηρασίας που πλήττει τη χώρα.

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η χώρα υποφέρει από σοβαρή ξηρασία, την ώρα που καταγράφεται ραγδαία πτώση της στάθμης του νερού στα φράγματα γύρω στο ένα δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα ή στο 30% της μέγιστης δυνατότητάς τους, λόγω των ελάχιστων βροχοπτώσεων που έχουν σημειωθεί από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τα μέσα Μαρτίου 2023.

Το υπουργείο Γεωργίας απαγόρευσε επίσης τη χρήση πόσιμου νερού για το πλύσιμο αυτοκινήτων, το πότισμα κήπων και τον καθαρισμό δρόμων και δημόσιων χώρων.

Οι παραβάτες κινδυνεύουν με πρόστιμο και φυλάκιση από έξι ημέρες μέχρι έξι μήνες.

Κάτοικοι δήλωσαν πως οι τυνησιακές αρχές τις τελευταίες δύο εβδομάδες διακόπτουν την παροχή πόσιμου νερού τη νύχτα σε ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας και σε άλλες πόλεις στην προσπάθεια να μειώσουν την κατανάλωση, μια κίνηση που έχει προκαλέσει εκτεταμένη οργή.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει την πληροφορία.

Η απόφαση απειλεί να πυροδοτήσει κοινωνική ένταση σε μια χώρα ο λαός της οποίας υποφέρει από τη χαμηλή ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών, τον υψηλό πληθωρισμό και την αδύναμη οικονομία.

Tunisia below water poverty line

Το φράγμα Σίντι Σάλεμ στο βόρειο τμήμα της χώρας, που έχει ρόλο κλειδί στην παροχή πόσιμου νερού σε αρκετές περιοχές, βρίσκεται μόνο στο 16% της μέγιστης χωρητικότητάς του των 580 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Η συγκομιδή σιτηρών της Τυνησίας θα είναι «καταστροφική», με τη σοδειά να μειώνεται στους 200.000-250.000 τόνους φέτος από 750.000 τόνους το 2022, δήλωσε χθες Πέμπτη 30/3 στο Reuters ο Μοχάμεντ Ρτζαϊμπία, στέλεχος της ένωσης αγροτών.

 

Φραγμό στο ChatGPT βάζει η Ιταλία λόγω παράνομης συλλογής προσωπικών δεδομένων

Η αρχή προστασίας δεδομένων της Ιταλίας εξέδωσε την Παρασκευή απαγόρευση πρόσβασης Chatbot τεχνητής νοημοσύνης της OpenAI, επικαλούμενη ανησυχία για παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής

Η Ιταλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων απαγόρευσε την Παρασκευή την πρόσβαση στο ChatGPT λόγω παράνομης συλλογής προσωπικών δεδομένων όπως μεταδίδουν Ιταλικές εφημερίδες.  Η απαγόρευση πρόσβασης έγινε μέχρι το ChatGPT συμμορφωθεί με τους κανονισμούς προστασίας προσωπικών δεδομένων. Η απαγόρευση έχει άμεση ισχύ και αφορά τον προσωρινό περιορισμό της επεξεργασίας των δεδομένων των Ιταλών χρηστών από την OpenAI, της αμερικανικής εταιρείας που ανέπτυξε και λειτουργεί την πλατφόρμα. Παράλληλα, η Αρχή ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα.

Η Αρχή επισημαίνει την έλλειψη ενημέρωσης των χρηστών και όλων των ενδιαφερομένων μερών των οποίων τα δεδομένα συλλέγονται από την OpenAI, αλλά κυρίως την απουσία νομικής βάσης που να δικαιολογεί τη μαζική συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Corriere della Sera, η εταιρεία ίσως ήδη από αύριο θα καταστήσει την πλατφόρμα «μη προσβάσιμη σε όσους έχουν εγγραφεί με ιταλικό e-mail». Σε περίπτωση που αυτό δεν γίνει, η εταιρεία απειλείται με πρόστιμο ύψους μέχρι και 20 εκατομμύρια ευρώ.

Ο Ιταλικός Τύπος τονίζει επίσης πως η Ιταλική Αρχή αμφισβητεί «την απουσία συστημάτων επαλήθευσης της ηλικίας των ανηλίκων» (κάτω των 13 ετών) εφόσον δεν υπάρχει κανένα φίλτρο «για την επαλήθευση της ηλικίας των χρηστών», γεγονός το οποίο εκθέτει τους ανηλίκους σε απαντήσεις που είναι εντελώς ακατάλληλες για το επίπεδο ανάπτυξης και αυτογνωσίας τους.

Υπενθυμίζεται πως στις 20 Μαρτίου η εταιρεία OpenAI είχε υποστεί παραβίαση δεδομένων (data breach) που σχετίζονταν με τις συνομιλίες των χρηστών και τις πληροφορίες πληρωμής των συνδρομητών της υπηρεσίας.

Η απόφαση της Ιταλίας ήρθε λίγες μέρες μετά αφού ειδικοί και επιστήμονες ζήτησαν να σταματήσει η ανάπτυξη νέων συστημάτων, εν μέσω φόβων ότι η βιασύνη για τη δημιουργία νέων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη.

Η Ιταλική Αρχή Προστασία Δεδομένων ζητά τώρα από την OpenAI «να κοινοποιήσει εντός 20 ημερών τα μέτρα που έλαβε» για να διορθωθεί αυτή η κατάσταση – διαφορετικά κινδυνεύει με πρόστιμο έως και 4% του ετήσιου παγκόσμιου τζίρου της.

Το ChatGPT κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2022 και έκτοτε έγινε εξαιρετικά δημοφιλές, εντυπωσιάζοντας τους χρήστες με την ικανότητά του να εξηγεί περίπλοκα πράγματα ξεκάθαρα και συνοπτικά, να γράφει σε διαφορετικά στυλ και γλώσσες με ανθρώπινο ήχο, να δημιουργεί ποιήματα και ακόμη και να περνάει εξετάσεις. Το ChatGPT μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη σύνταξη κώδικα υπολογιστή, χωρίς να έχει τις τεχνικές γνώσεις.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*