ΟΗΕ: Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για τη διοργάνωση εκλογών στη Λιβύη – Μαδούρο: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν τη δολοφονία μου

ΟΗΕ: Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες για τη διοργάνωση εκλογών στη Λιβύη

Δεν κατέληξαν σε συναινετική λύση οι  συνομιλίες που διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα κοντά στη Γενεύη, οι οποίες είχαν στόχο να προετοιμάσουν το έδαφος για τη διοργάνωση εκλογών στη Λιβύηστα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο Ρέιζντον Ζένενγκα, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ και συντονιστής της Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την Υποστήριξη της Λιβύης (UNSMIL), κάλεσε τους συμμετέχοντες να συνεχίσουν την προσπάθεια, κάνοντας λόγο «έντονες συζητήσεις» που σημαδεύτηκαν από απειλές αποχώρησης.

«Ο λαός της Λιβύης θα αισθανθεί σίγουρα απογοητευμένος καθώς εξακολουθεί να φιλοδοξεί να έχει την ευκαιρία να ασκήσει τα δημοκρατικά του δικαιώματα στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου», τόνισε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ στη λήξη των συνομιλιών.

«Αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για την αξιοπιστία και τη μελλοντική συνάφεια του LPDF (Λιβυκού Φόρουμ Πολιτικού Διαλόγου)», τόνισε. «Σας ενθαρρύνω να συνεχίσετε να διαβουλεύεστε μεταξύ σας για να επιτύχετε έναν υλοποιήσιμο συμβιβασμό και να εδραιώσετε όσα σας ενώνουν».

Οι συνομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν σε ένα ξενοδοχείο περίπου 15 χλμ από τη Γενεύη, παρατάθηκαν για πέμπτη ημέρα χθες Παρασκευή με τους αντιπροσώπους να πασχίζουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία. Αναμενόταν να εγκαθιδρύσουν τη συνταγματική βάση για προεδρικές και βουλευτικές εκλογές έως την 1η Ιουλίου.

Εντούτοις, αντιπρόσωποι και αξιωματούχοι του ΟΗΕ δήλωσαν ότι δεν κατόρθωσαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους επί διαφορετικών προτάσεων που τέθηκαν, με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να παρατείνουν τις συνομιλίες που είχαν αρχικά προγραμματιστεί να διαρκέσουν τέσσερις ημέρες.

Οι εκλογές κρίνονται ως ένα κρίσιμο βήμα στις διεθνείς προσπάθειες για την επίτευξη σταθερότητας στη Λιβύη, μετά από σχεδόν δέκα χρόνια χάους και αιματοχυσίας που ακολούθησε η εξέγερση το 2011 εναντίον του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, την οποία είχε υποστηρίξει το ΝΑΤΟ.

Μια ειρηνευτική διαδικασία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ οδήγησε σε μια εκεχειρία το περασμένο καλοκαίρι με τις συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων φατριών να σταματούν και στη συνέχεια να σχηματίζεται μια κυβέρνηση ενότητας.

Οι συνομιλίες στην Ελβετία έγιναν έπειτα από μια διεθνή σύνοδο για τη Λιβύη που διεξήχθη στο Βερολίνο στις 23 Ιουνίου.

Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη, Γιαν Κούμπις, δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν αποτελεί «επιλογή» οι συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας στην Ελβετία να καταλήξουν χωρίς να υπάρξει μια απόφαση, δεδομένων των χρονικών περιθωρίων.

Την Πέμπτη, ο Κούμπις χαρακτήρισε «δύσκολη» τη συνεδρίαση εκείνης της ημέρας και κάλεσε τους αντιπροσώπους να αποφεύγουν «ασεβείς συμπεριφορές και προσωπικές επιθέσεις», χωρίς να επεκταθεί σε λεπτομέρειες.

Μια επίσημη κατάπαυση του πυρός συμφωνήθηκε στη Λιβύη τον Οκτώβριο και τον επόμενο μήνα οι συμμετέχοντες στον ειρηνευτικό διάλογο του ΟΗΕ όρισαν μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή εκλογών και συμφώνησαν να δημιουργήσουν μια νέα μεταβατική κυβέρνηση.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικοί κίνδυνοι με πολλές ένοπλες ομάδες να διατηρούν την ισχύ τους στο πεδίο.

 

Μαδούρο: Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν τη δολοφονία μου

Την CIA και τον αμερικανικό στρατό κατηγόρησε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο λέγοντας ότι σχεδιάζουν τη δολοφονία του, διερωτώμενος μάλιστα αν ο Αμερικανός ομόλογος του, Τζο Μπάιντεν, έχει δώσει την έγκρισή του.

«Ο Τζο Μπάιντεν επικύρωσε τις εντολές του Ντόναλντ Τραμπ να οδηγήσει τη Βενεζουέλα σε εμφύλιο πόλεμο και να μας σκοτώσει; Ναι ή όχι; Ρωτώ», δήλωσε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας σχολιάζοντας, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής τελετής, τις επισκέψεις του διευθυντή της CIA, Ουίλιαμ Μπερνς, και του επικεφαλής της Νότιας Διοίκησης (Southcom), ναυάρχου Κρεγκ Φάλερ, στην Κολομβία και τη Βραζιλία.

«Τι έχουν κάνει; Οι πηγές μας στην Κολομβία μας διαβεβαιώνουν (…) ότι ήρθαν για να προετοιμάσουν ένα σχέδιο που έχει στόχο να βλάψει τη ζωή μου και τη ζωή σημαντικών πολιτικών και στρατιωτικών ιθυνόντων (…) Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενέκρινε το σχέδιο που έχει στόχο τη δολοφονία μου και αυτή σημαντικών πολιτικών και στρατιωτικών ιθυνόντων στη Βενεζουέλα; Ναι ή όχι;», ρώτησε.

Ο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος δεν παρουσιάζει καμία απόδειξη για τις κατηγορίες του, καταγγέλλει τακτικά σχέδια πραξικοπήματος, στρατιωτικής εισβολής ή δολοφονίας, αποδίδοντας την ευθύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους περιφερειακούς συμμάχους τους, όπως η Κολομβία ή η Βραζιλία, που δεν αναγνώρισαν την επανεκλογή του το 2018.

Όπως ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θεωρεί τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό ως προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας και δεν αναγνωρίζει τον Νικολάς Μαδούρο ως νόμιμο πρόεδρο.

Εδώ και τρία χρόνια, οι ΗΠΑ ενέτειναν τις διπλωματικές πιέσεις και τις οικονομικές κυρώσεις για να εκδιώξουν τον Μαδούρο από την εξουσία, αλλά χωρίς επιτυχία.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*