Ξεφεύγουν τα κρούσματα. Σκέψεις για εναλλακτικά μέτρα με… μάσκες — ΕΔΑ Αττικής: Ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου — Ιδιωτικό χρέος: «Βόμβα» ως 300 δισ. πλήττει την κοινωνία

Νέοι με μάσκες περπατούν στην Αθήνα

Σταθερά ανοδικά κινούνται τα κρούσματα με τον ημερήσιο μέσο όρο να ξεπερνά τα 2400. Στο μικροσκόπιο οι περιοχές με υψηλό φορτίο. Στο τραπέζι και νέα περιοριστικά μέτρα.

Υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού κατέγραψε χθες ο ΕΟΔΥ, έναν αριθμό όχι ιδιαίτερα συνηθισμένο για Κυριακή που ανεβάζει το μέσο όρο εβδομάδα στα 2439.

Οι επιδημιολόγοι βλέπουν ότι η πορεία της πανδημίας στη χώρα κινείται πλέον σταθερά ανοδικά, κι αυτό μια βδομάδα μετά τις ανακοινώσεις για άρση των μέτρων στην εστίαση.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τα στοιχεία με ανησυχία καθώς ο καιρός πλέον δημιουργεί τις καλύτερες συνθήκες για την εξάπλωση του ιού. Ήδη ο αριθμός των νοσηλευόμενων σημειώνει αύξηση και πλέον μόλις 1 στις 4 κλίνες ΜΕΘ στην επικράτεια είναι διαθέσιμη. Ο δε μέσος όρος νέων νοσηλευμένων αύξηση στις 200 από 179 μια εβδομάδα πριν.

Την ίδια ώρα οι διασωληνωμένοι αυξάνονται συνέπεια των νέων νοσηλειών και όπως είναι επόμενο και οι θάνατοι που ξεπερνούν τους τις περισσότερες μέρες τους 30.

Κρίσιμο το επόμενο 7ήμερο

Τα παραπάνω δεδομένα σε συνδυασμό με την αδυναμία επέκταση της εμβολιαστικής κάλυψης, καθιστούν κρίσιμο το επόμενο διάστημα για τις αποφάσεις που θα ληφθούν σχετικά με τη συνέχιση όχι της χαλάρωσης των μέτρων. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδα οι ειδικοί θα αποφανθούν αν θα πρέπει να παραμείνει η υπάρχουσα κατάσταση ή όχι.

Δεδομένης της απόφασης να μην υπάρχουν πλέον μέτρα όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας και της μουσικής ή το κλείσιμο καταστημάτων σε κόκκινες περιοχές, οι ειδικοί επεξεργάζονται την εφαρμογή ενός εναλλακτικού μέτρου, ούτως ώστε στις πολύ επιβαρυμμένες περιοχές να υπάρχει κάποιος τρόπος περιορισμού της έξαρσης της επιδημίας εκεί.

Αναλυτικότερα, μερικά από τα μέτρα που εκτιμάται πως θα ισχύουν στις πιο επιβαρυμένες περιοχές είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού αλλά και η διπλή μάσκα στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Σε κάθε περίπτωση η επιτροπή αναμένεται να συζητήσει εντός της εβδομάδας περισσότερες λεπτομέρειες προκειμένου να προβεί σε τελικές εισηγήσεις. Εξάλλου αυτή η διαδικασία προβλέπεται όπως είχε αναφερθεί και από τον Υπουργό Υγείας κ. Θανάση Πλέυρη όταν ανακοίνωσε τα χαλαρότερα μέτρα για τους εμβολιασμένους.

Θάνατοι νέων

Ανησυχία προκαλούν επίσης τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ σχετικά με το ακριβές ποσοστό νεαρών ηλικιών που νόσησαν από κορονοϊό και απεβίωσαν αλλά και τον μεγάλο αριθμό ανεμβολίαστων νέων συμπολιτών μας.

Οι νεαρότερες ηλικίες, δεν είναι άτρωτες στην πανδημία αφού από την έναρξη της, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, 115 άτομα ηλικίας 18-35 ετών έχασαν τη ζωή τους. Μάλιστα τρεις εξ’ αυτών πέθαναν εντός του τελευταίου εικοσιτετραώρου, ενώ στους 12 ανέρχονται όσοι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι

Την ίδια ώρα ανεμβολίαστο παραμένει το 42,4% των πολιτών 18-24 ετών.

Η απώλειες ζωής νέων συμπολιτών μας ήταν και ένα στοιχείο το οποίο επεσήμανε και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. Συγκεκριμένα με ανάρτησή της η κα Γκάγκα έκανε έκκληση στους σε όλους και ειδικά στους νέους να εμβολιαστούν σημειώνοντας πως τρεις θανάτοι από κορονοϊό ανθρώπων κάτω των 30 ετών καταγράφηκαν σε μόλις μία βδομάδα.

 

ΕΔΑ Αττικής: Ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίουΕΔΑ Αττικής: Ξεκίνησε το νέο πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου

Ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου το νέο πρόγραμμα επιδότησης εγκατάστασης θέρμανσης φυσικού αερίου της ΕΔΑ Αττικής.

Η επιδότηση αφορά νέες συνδέσεις, για κεντρικές ή αυτόνομες θερμάνσεις ενεργών κατοικιών, επί του νέου δικτύου φυσικού αερίου που κατασκευάστηκε έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2021. Ενημερωθείτε αναλυτικά για τις περιοχές με νέο δίκτυο φ.α. που εντάσσονται στο πρόγραμμα επιδότησης εδώ.

Μέσω του νέου προγράμματος, η ΕΔΑ Αττικής επιδοτεί μέρος του συνολικού κόστους μετατροπής της εσωτερικής εγκατάστασης για χρήση φυσικού αερίου σε κατοικίες. Το επιδοτούμενο ποσό σε περίπτωση αυτονομιών είναι 400€ ενώ στη περίπτωση κεντρικών θερμάνσεων μπορεί να φθάσει έως τις 3.000€.

Το νέο πρόγραμμα επιδότησης ισχύει για συμβάσεις σύνδεσης που θα κατατεθούν στην ΕΔΑ Αττικής (με ταυτόχρονη ορθή υποβολή του συνόλου των δικαιολογητικών Α’ φάσης για την ένταξη στο πρόγραμμα) από τις 15 Οκτωβρίου 2021 και μέχρι εξάντλησης του διαθέσιμου προϋπολογισμού, και σε κάθε περίπτωση το αργότερο μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου 2021.

Το πρόγραμμα καλύπτει δαπάνες που αφορούν στις συσκευές και τα εξαρτήματα που απαιτούνται για τη μετατροπή της υπάρχουσας εγκατάστασης θέρμανσης άλλης μορφής ενέργειας σε αντίστοιχη χρήσης φυσικού αερίου. Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΑ Αττικής, Πιέρρος Χατζηγιάννης στη δήλωσή του ανέφερε ότι: «Η Εταιρεία μας παραμένει πιστή στην αποστολή της, να φθάσει το φυσικό αέριο παντού, σε κάθε νοικοκυριό της Περιφέρειας Αττικής. Με το πρόγραμμα αυτό, ενισχύουμε στην πράξη τον οικογενειακό προϋπολογισμό για να αντιμετωπισθεί ο δύσκολος χειμώνας που όλοι περιμένουμε ενώ ταυτόχρονα συμμετέχουμε ενεργά στη δέσμευση της χώρας μας για μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας».

 

Ιδιωτικό χρέος: «Βόμβα» ως 300 δισ. πλήττει την κοινωνία – Ο κίνδυνος για τις ρυθμίσεις οφειλώνΙδιωτικό χρέος: «Βόμβα» ως 300 δισ. πλήττει την κοινωνία – Ο κίνδυνος για τις ρυθμίσεις οφειλών

Ορατός ο κίνδυνος να «εκτροχιαστούν» χιλιάδες ρυθμίσεις χρεών εξαιτίας της ακρίβειας, η οποία οδηγεί σε μειώσεις εισοδημάτων.

Έντρομοι οι πολίτες διαπιστώνουν από τη μία ότι οι τρέχουσες οφειλές συσσωρεύονται μήνα με τον μήνα και από την άλλη ότι δεν τους περισσεύουν τα χρήματα για την αποπληρωμή δόσεων για χρέη που επιθυμούν να ρυθμίσουν. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση έχει κόψει κάθε συζήτηση για ένα ενδεχόμενο κούρεμα οφειλών, το οποίο θα έδινε ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.

Τα στοιχεία που περιγράφουν το μέγεθος και τη σύνθεση του ιδιωτικού χρέους είναι εντυπωσιακά. Το σύνολο του ιδιωτικού χρέους στο τέλος του 2020, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, ανήλθε σε 242,6 δισ. ευρώ.

Οι οφειλές δανείων σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) έχουν ύψος 38,9 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα οι οφειλές από κόκκινα δάνεια σε τράπεζες ήταν στα 58 δισ. ευρώ. Ακόμη κι αν γίνονται πωλήσεις δανείων σε funds, τα ποσά παραμένουν ως χρέη τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, συνολικού ποσού 108,1 δισ. ευρώ, δημιουργούν ασφυκτικό πλαίσιο, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία είναι 37,5 δισ. ευρώ.

Ορισμένοι αναλυτές αναφέρουν ότι ενδέχεται έως το τέλος του 2021 το ιδιωτικό χρέος να έχει ξεπεράσει τα 300 δισ. ευρώ.  Έχουμε να κάνουμε έτσι με 30.000 ευρώ κατά κεφαλήν ιδιωτικό χρέος, όταν το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα είναι κοντά στα 18.000 ευρώ.

Με βάση τα δεδομένα αυτά γίνεται αντιληπτό ότι η πορεία της ελληνικής οικονομίας ναρκοθετείται και δυσκολεύει ολοένα και περισσότερο το ζήτημα της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα η απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει προς εφαρμογή τον νέο πτωχευτικό νόμο αποτελεί ένα ακόμη επιθετικό βήμα κατά της κοινωνίας, χωρίς να μπορεί να αντιμετωπίσει τα πολύ μεγάλα προβλήματα, τα οποία αναμένεται να διογκωθούν ακόμη περισσότερο εξαιτίας του «κύματος» ακρίβειας, το οποίο πλήττει τις τσέπες νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Οι ρυθμίσεις που ισχύουν

Όσον αφορά τις ρυθμίσεις της εφορίας, υπενθυμίζεται ότι έχει ανοίξει η ηλεκτρονική διαδικασία (mybusinessSupport) για τα χρέη της πανδημίας για περίπου 820.000 φορολογούμενους που ανήκουν σε μία από τις παρακάτω τέσσερις κατηγορίες οφειλετών:

* Πληττόμενες επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

* Εργαζόμενοι σε αναστολή ή στο Συν-Εργασία.

* Ιδιοκτήτες ακινήτων με μειωμένα μισθώματα.

* Άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ.

Πώς μπορούν να γίνουν

Για τους συγκεκριμένους μπορούν να ρυθμιστούν χρέη 2,5 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκαν από τον Μάρτιο του 2020 έως τις 31.7.2021 και να υποβάλουν αιτήσεις έως τα τέλη του έτους. Η εξόφληση των χρεών τους μπορεί να γίνει σε έως 36 άτοκες δόσεις (3 έτη) ή έως 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5% (6 έτη) με την πληρωμή της πρώτης δόσης να πρέπει να γίνει έως τα τέλη Ιανουαρίου του 2022.

Στην περίπτωση που κάποιος οφειλέτης δεν ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες και ουσιαστικά είναι εκτός της νέας ρύθμισης (περίπου 3.500.000 πολίτες), μπορούν να ακολουθήσουν τις διατάξεις της πάγιας ρύθμισης και να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε έως 24 δόσεις (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος) ή έως 48 έντοκες δόσεις (φόρος κληρονομιάς). Το επιτόκιο είναι 5,3% για έως 12 δόσεις και 6,8% για έως 24 δόσεις.

Τέλος, για όσους είχαν απώλεια ρύθμισης 100 – 120 δόσεων έχει δοθεί παράταση για υποβολή αιτήσεων έως τέλη Οκτωβρίου.