Ξεσκεπάστηκε ο Μανιαδάκης: Παραδέχθηκε ότι κάρφωνε στο FBI, ενώ εδώ μιλούσε για σκευωρία — Πρόεδρος ΡΑΕ: Υπερασπίστηκε το θολό πόρισμα, δέχθηκε σφοδρά πυρά — Die Welt: Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο

Σε πλήρη ανατροπή της υπόθεσης της υποτιθέμενης σκευωρίας Novartis, οδηγεί η κατάθεση του Νίκου Μανιαδάκη, ο οποίος κλήθηκε από την ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, μετά τις αποκαλύψεις του Κώστα Βαξεβάνη κατά την απολογία του τις προηγούμενες ημέρες.

Η κυρία Αλεβιζόπουλου, αναγκάστηκε να καλέσει τον Μανιαδάκη μετά από επανειλημμένα αιτήματα του Κώστα Βαξεβάνη και των συνηγόρων του, αλλά και μετά από δημοσιεύματα, και αφού βέβαια είχε αποκαλυφθεί ότι ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας είχε καταγραφεί σε συνομιλία του με τον εκδότη του Documento να λέει ότι ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας τον εκβίαζε για να αλλάξει τις καταθέσεις του.

Ωστόσο, η ανακρίτρια δεν ρώτησε τον μάρτυρα ούτε για τους εκβιασμούς που ο ίδιος είχε αποκαλύψει στον Βαξεβάνη, ούτε όμως για τα πρόσωπα στα οποία αναφερόταν στις συνομιλίες του με τον δημοσιογράφο, ενώ δεν έχει δεχθεί ούτε το αίτημα για κατ’ αντιπαράσταση εξέταση που έχει υποβάλει η πλευρά Βαξεβάνη.

Παραδέχθηκε ότι εκείνος «κάρφωνε» στους Αμερικανούς

Επί της ουσίας της κατάθεσης, ο Μανιαδάκης προκειμένου να υποστηρίξει ότι ο Βαξεβάνης γνώριζε πληροφορίες που κατ’ αυτόν δεν έπρεπε να γνωρίζει, παρέθεσε ως παράδειγμα δύο συναντήσεις που είχε με ανθρώπους του FBI τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Αυστρία και συγκεκριμένα στη Βιέννη. Παραδέχθηκε δηλαδή ότι ήταν εκείνος που μιλούσε στο FBI  για τη Novartis.

Δηλαδή, εκείνος που σήμερα υποστηρίζει ότι πιέστηκε για να καταθέσει κατά πολιτικών προσώπων, επί χρόνια κατέθετε στο FBI και έδινε στοιχεία για το σκάνδαλο Novartis, τα οποία οδήγησαν τελικά την φαρμακευτική να πληρώσει στις ΗΠΑ περίπου 350 εκατ. δολάρια ως πρόστιμο για τις πρακτικές που ακολουθούσε στην Ελλάδα.

Ενώ λοιπόν ο Μανιαδάκης υποστηρίζει ότι τον χειραγωγούσαν, αυτοβούλως είχε εμφανιστεί στις αμερικανικές Αρχές και είχε δώσει πολύτιμες πληροφορίες. Ασφαλώς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι οι πληροφορίες που έδινε ήταν για γιατρούς ή συνταγογραφήσεις, γιατί ως σύμβουλος υπουργών είχε άλλο αντικείμενο το οποίο σχετιζόταν με την πολιτική για το φάρμακο.

Επιβεβαιώνει έτσι και αυτό που ούτως ή άλλως διαφαίνεται από την πορεία που ακολούθησε. Ότι δηλαδή είχε ομολογήσει πράγματα που γνώριζε, είχε αναφερθεί σε σκανδαλώδεις ρυθμίσεις ως προστατευόμενος μάρτυρας με την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου» στην Ελλάδα και ως προστατευόμενος μάρτυρας στις ΗΠΑ, είχε μιλήσει για τα δελτία τιμών του Άδωνη Γεωργιάδη και στη συνέχεια μετά τις συναντήσεις με τα εμπλεκομενα στο σκάνδαλο πολιτικά πρόσωπα πέρασε στην απέναντι όχθη.

Φυσικά, δεν μπόρεσε να αλλάξει τις καταθέσεις του στις ΗΠΑ, οι οποίες αποτέλεσαν πολύτιμο στοιχείο ώστε οι Αμερικανοί ν’ ασκήσουν δίωξη στη Novartis και τελικά να έρθουν μαζί της σε συμβιβασμό.

Κατάθεση, μνημείο αντιφάσεων και ψεμάτων

Στην κατάθεσή του ο Μανιαδάκης αναγκάστηκε επίσης να παραδεχθεί τις επαφές του και την ανταλλαγή μηνυμάτων με τον Κώστα Βαξεβάνη, λέγοντας όμως ότι πολλά απ’ όσα έλεγε στον δημοσιογράφο ήταν υπερβολικά ώστε να γίνει αρεστός.

Η κατάθεση του, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς, είναι ένα μνημείο αντιφάσεων και ψεμάτων, ενώ ο ίδιος περιγράφει τον εαυτό του ως κάποιον που επιχειρούσε να εξαπατήσει άλλοτε τις Αρχές και τους εισαγγελείς και άλλοτε τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία προφανώς είχε μιλήσει στις ΗΠΑ, ακόμη όμως και δημοσιογράφους στους οποίους έδινε πληροφορίες για την υπόθεση.

Εκείνο βέβαια που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ενώ έχει καταθέσει ότι έλεγε υπερβολές, η ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου δεν τον ρώτησε ποτέ ποιες ήταν αυτές ώστε να διαπιστώσει αν όσα έχουν κατά καιρούς γραφτεί, οφείλονται σε ψεύδη και συκοφαντίες του.

Έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μανιαδάκης ενώπιον της ανακρίτριας: «του απαντούσα σαν προστατευόμενος μάρτυρας, αλλά έμμεσα, με τρόπο γενικό, και να είμαι αρεστός σ’ αυτόν, πολλές φορές υπερβάλλοντας». Δηλαδή, ενώ υποστηρίζει ότι χειραγωγείται, ταυτόχρονα εμφανίζει τον εαυτό του ως πληροφοριοδότη για να γίνει αρεστός.

Παράλληλα, ενώ εμφανίζει διαρκώς τον Βαξεβάνη ως εκείνον που προσπαθούσε να τον χειραγωγήσει με δημοσιεύματα, παραδέχεται ότι δημοσιεύματα του Documento για εκείνον υπήρχαν από τις αρχές του 2017, όταν δηλαδή στην Εισαγγελία Διαφθοράς δεν ήταν η Ελένη Τουλουπάκη, αλλά η Ελένη Ράικου.

Ενδεικτικό των αντιφάσεων στις οποίες υπέπεσε ο μάρτυρας είναι επίσης ότι ενώ σε σημείο της κατάθεσης του λέει ότι ο Βαξεβάνης προσπαθούσε να τον χειραγωγήσει, σε άλλο σημείο σημειώνει αντιφάσκοντας ότι ο δημοσιογράφος «προσπαθούσε να αποσπάσει από εμένα πληροφορίες».

Προκύπτει επιπρόσθετα από την κατάθεση, ότι ο Μανιαδάκης δεν ήταν απλώς πληροφοριοδότης του Documento και του Κώστα Βαξεβάνη, αλλά συναντιόταν με όλους και κυρίως με τα πρόσωπα που κάρφωνε στους Αμερικανούς, λέγοντας ψέματα και επιχειρώντας κατά περίπτωση να παραπλανήσει αυτούς τους οποίους ήθελε.

Σε κάθε περίπτωση, είναι άξιο απορίας ότι μετά από σχεδόν εννέα ώρες κατάθεσης, η ανακρίτρια δεν έθεσε τον Μανιαδάκη απέναντι σε κανένα συγκεκριμένο στοιχείο απ’ αυτά που είχε αποκαλύψει ο Κώστας Βαξεβάνης κατά την απολογία του, παρά μόνο του έκανε γενικές ερωτήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Μανιαδάκης παρουσιάστηκε χθες Τετάρτη ενώπιον της ανακρίτριας του ειδικού δικαστηρίου Κωνσταντίνας Αλεβιζόπουλου και αποχώρησε σχεδόν τρέχοντας από τον Άρειο Πάγο, αρνούμενος να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους του Documento που τον περίμεναν εκεί.

 

Πρόεδρος ΡΑΕ: Υπερασπίστηκε το θολό πόρισμα, δέχθηκε σφοδρά πυρά

Δεν μας έκανε… σοφότερους ο πρόεδρος της ΡΑΕ κατά την τοποθέτησή του στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη Βουλή, από όπου κινήθηκε κοντά στο κυβερνητικό αφήγημα.

Την ώρα που στο πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας καταγράφονται σκανδαλώδεις λαθροχειρίες και μαγειρέματα σχετικά με τα υπερκέρδη των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, ο Αθ. Δαγούμας παραδέχθηκε, εμμέσως, ότι τα χρήματα που κέρδισαν οι πάροχοι μπορεί να αγγίζουν ή και να ξεπερνούν το 1,4 δισ. που ήταν οι εκτιμήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό γιατί ο κ. Δαγούμας έκανε αναφορά για υπερκέρδη 927 εκατ. ευρώ στο διάστημα Οκτώβριος 2021 – Μάρτιος 2022, όμως η ΡΑΕ, μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να εντάξει στους υπολογισμούς της και τους προηγούμενους μήνες κατά τους οποίους υπήρχε πάρτι αισχροκέρδειας.

Μάλιστα, ο Αθανάσιος Δαγούμας εμφανίστηκε ενοχλημένος για την κριτική που ασκείται και στη ΡΕΑ υποστηρίζοντας ότι «θα ήθελα να αποτυπώσω την ενόχλησή μας, για τις εκφράσεις όπως «προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η συγκάλυψη των υπερκερδών και η ΡΑΕ συμπράττει σε αυτό», ότι το κείμενο που ετοιμάσαμε είναι ένα «κακογραμμένο εγχειρίδιο με εντολές Μαξίμου». Αυτά είναι απαράδεκτα. Δεν σηκώνουμε κουβέντα για την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητά μας», είπε ο Αθανάσιος Δαγούμας και ζήτησε να αποσυρθούν αυτά τα σχόλια, από τα πρακτικά της συνεδρίασης της επιτροπής Θεσμών. «Δεν σηκώνουμε τίποτα, όσον αφορά την αξιοπρέπεια μας», είπε ο κ. Δαγούμας και πρόσθεσε: «οι αξίες μας είναι αδιαπραγμάτευτες. Έχουμε μάθει να σεβόμαστε τη δουλειά που μας δίνει ψωμί για να φάμε και η δουλειά μας είναι να προστατεύουμε το δημόσιο συμφέρον».

Κατά τα άλλα ο πρόεδρος της ΡΑΕ επέμεινε στο κυβερνητικό αφήγημα για αφαίρεση των εκπτώσεων της ΔΕΗ, όμως πέταξε το μπαλάκι στην κυβέρνηση για την φορολόγηση των υπερκερδών.

Ανάμεσα σε άλλα για το πόρισμα ανέφερε:

Η λειτουργία της αγοράς παράγει αυξημένα κέρδη στους παραγωγούς, γεγονός για το οποίο κληθήκαμε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να το τεκμηριώσουμε». Μας προβλημάτισε ένα θέμα που το συζητήσαμε και με τους ευρωπαίους, σε μια σύνοδο που έγινε πρόσφατα στο Παρίσι, για τη μεθοδολογία, αλλά πραγματικά είναι πολύ δύσκολο το θέμα του προσδιορισμού της κερδοφορίας. Θεωρώ ότι τα στελέχη της Αρχής κάναμε μια δουλειά την οποία χαρακτηρίζουμε άρτια τεχνοκρατικά. Είμαστε πολύ υπερήφανοι γι΄αυτό που έχουμε κάνει. Οποιοσδήποτε μπορεί να έρθει και να του αποδείξουμε τη μεθοδολογία, τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει και είναι δίκαιοι υπολογισμοί, όπως εκφράζει τον χαρακτήρα και τον ρόλο μας. Όντως, η δραστηριότητα παραγωγής παρουσιάζει κέρδη, η δραστηριότητα της προμήθειας στη λιανική παρουσιάζει ζημίες. Καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα περιλαμβάνουν και δαπάνες που δεν αφορούν τη λειτουργία της αγοράς, περιλαμβάνουν αποσβέσεις, έξοδα διοίκησης, το χρηματοοικονομικό κόστος και λοιπές δραστηριότητες που δεν αποτυπώνουν την αυξημένη κερδοφορία, από τη δραστηριότητα της αγοράς, η ΡΑΕ ανέπτυξε μεθοδολογία, που κρύβει σημαντικό όγκο δουλειάς και η οποία μεθοδολογία κατέληξε ότι η κερδοφορία των παραγωγών, κατά τους έξι μήνες, από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι και το Μάρτιο του 2022, ήταν λίγο πάνω από 920 εκατομμύρια, με τις δραστηριότητες παραγωγής. Ταυτόχρονα όμως, προκειμένου να είναι δίκαιοι οι υπολογισμοί της ΡΑΕ, αποτυπώθηκαν και οι εκπτώσεις που έχουν αποδοθεί από τους καθετοποιημένους παίκτες. Για να γίνει αυτό, ζητήθηκαν στοιχεία από τους συμμετέχοντες. Η ΔΕΗ απάντησε ότι έχει δώσει 335 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχουν και έμμεσες εκπτώσεις, υπό την έννοια των σταθερών συμβολαίων. Εμείς αποτυπώσαμε όλα τα μεγέθη, προκειμένου η πολιτική ηγεσία να προβεί έπειτα στη φορολόγηση των κερδών που έχουν προκύψει..

Πλάτη στην αισχροκέρδεια και το καρτέλ ενέργειας

Σφοδρή ήταν η αντίδραση του Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος κατήγγειλε πως η μεθοδολογία της ΡΑΕ είναι λανθασμένη, ενώ χαρακτήρισε παραχάραξη την απόπειρα να μειωθούν τα κέρδη της παραγωγής με τις ζημίες της λιανικής. Προανήγγειλε, μάλιστα, προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς «το ευρωπαϊκό δίκαιο επιτάσσει οι δύο δραστηριότητες να είναι εντελώς διακριτές».

Ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε οι βουλευτές να αποφασίσουν να κληθεί ξανά η ΡΑΕ και το Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) στη Βουλή και να παρουσιάσουν τα υπερκέρδη βάση του πραγματικού κόστους για το ενιάμηνο και όχι για το εξάμηνο και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει συγκάλυψη των κερδών ηλεκτροπαραγωγών και από τη Βουλή.

Ανάμεσα σε άλλα ο Σ. Φάμελλος σημείωσε:

«Τώρα το μέλημά σας είναι πώς θα μαγειρέψετε τα υπερκέρδη για να τα μειώσετε. Η κυβέρνηση μεθοδεύει τη συγκάλυψη των υπερκερδών και δυστυχώς η ΡΑΕ υπέκυψε» και παρουσίασε αναλυτικά τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση προσπάθησε να μειώσει τα υπερκέρδη.

1. Κατήγγειλε την απαράδεκτη παρέμβαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στην ανεξαρτησία της ΡΑΕ όπου, με την επιστολή της στις 28.04.2022, της ζητάει να υπολογίσει δήθεν τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών που επιλέγει να καλεί «υπερέσοδα» και την επιστροφή τους ως «εισφορά αλληλεγγύης», προτείνοντας η ίδια ως μεθοδολογία τη σύγκριση οικονομικών καταστάσεων, κάτι που ορθώς η ΡΑΕ δεν υιοθέτησε. Στο πόρισμα συγκεκριμένα η ΡΑΕ αναφέρει ότι: η ΡΑΕ δεν θεωρεί ότι η σύγκριση των οικονομικών καταστάσεων με αυτά των προηγούμενων ετών αρκεί ως η πλέον αντιπροσωπευτική μεθοδολογία για την εξέταση της πιθανής αυξημένης κερδοφορίας κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και ότι δεν έχει την αρμοδιότητα ορκωτού λογιστή ώστε να σχολιάσει το ορθό και το εύλογο όλων των εγγραφών των οικονομικών καταστάσεων, που περιλαμβάνουν αποσβέσεις κτλ. Επικροτούμε αυτήν την απόφαση της ΡΑΕ.

2. Σχετικά με την περίοδο εξέτασης για υπερκέρδη έθεσε το ερώτημα γιατί παραλείπεται το τρίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου Σεπτεμβρίου του 2021 ενώ η μέση μηναία τιμή χονδρικής είχε ήδη εκτοξευτεί από τον Ιούλιο του 2021, σε μία προσπάθεια πάλι να μειωθεί το ποσό των υπερκερδών, προς όφελος των καθετοποιημένων;

3. Η μεθοδολογία υπολογισμού των υπερκερδών που υιοθετεί η ΡΑΕ, που συγκρίνει το μεικτό περιθώριο κέρδους των μονάδων παραγωγής κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2021 – Μαρτίου 2022 με το αντίστοιχο κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2020 – Μαρτίου 2021, είναι λανθασμένη, γιατί και πάλι μειώνει τα πραγματικά υπερκέρδη και εισάγει όλες τις στρεβλώσεις της προηγούμενης περιόδου στον υπολογισμό των υπερκερδών της τρέχουσας περιόδου. Εμείς προτείνουμε και ζητάμε να γίνει πάλι ο υπολογισμός και για το τρίμηνο που παραλείφθηκε βάση όμως του πλήρους, πραγματικού κόστους των μονάδων με ένα λογικό ποσοστό κέρδους πχ 5% και όχι βάσει του μεικτού περιθωρίου κέρδους. Για παράδειγμα, βάση του πραγματικού κόστους στα υδροηλεκτρικά έργα τα υπερκέρδη είναι τουλάχιστον 150 εκατ. ευρώ περισσότερα και στην ηλεκτροπαραγωγή από φυσικό αέριο επίσης 200 εκατ. ευρώ περισσότερα για το υπό εξέταση εξάμηνο.

«Δεν επιτρέπεται στις σημερινές συνθήκες το κέρδος των ηλεκτροπαραγωγών να ξεπερνά το 5% και αυτό πρέπει να είναι κανόνας. Δεν μπορεί να κλέβουν τους καταναλωτές και η κυβέρνηση αλλά και η ΡΑΕ να μένουν απλοί παρατηρητές σαν τον πιανίστα στο σαλούν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σ.Φάμελλος.

4. Αποτελεί λαθροχειρία η προσπάθεια της κυβέρνησης να μειώσει τα υπερκέρδη στην παραγωγή για να μην τα φορολογήσει μέσω της αφαίρεσης κόστους και εξόδων στην προμήθεια/λιανική (πχ. εκπτώσεις και σταθερά τιμολόγια) εφόσον, αποτελούν διακριτές δραστηριότητες και άρα δεν μπορούν να συμψηφιστούν. Άρα, η «άσκηση» αφαίρεσης των εκπτώσεων και των «έμμεσων εκπτώσεων» από τα ήδη μειωμένα υπερκέρδη των 927 εκατ. που αφορούν εμπορική πολιτική των προμηθευτών είναι σε αντίθεση με το δίκαιο του ανταγωνισμού της Ε.Ε., καθώς η παραγωγή και η προμήθεια πρέπει να αντιμετωπίζονται ως διακριτές δραστηριότητες και δε γίνεται να συμψηφίζονται μεταξύ τους στοιχεία. Ο Σ.Φάμελλος ζήτησε τη θέση του Προέδρου της ΡΑΕ για αυτό και προειδοποίησε ότι θα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα ενημερώσει την ΕΕ για αυτήν την παραβίαση.

5. Απουσιάζει ο υπολογισμός των ουρανοκατέβατων κερδών των ΑΠΕ. Ενώ ακόμη και η Κομισιόν μιλάει για ουρανοκατέβατα κέρδη των ΑΠΕ, στην Ελλάδα η κυβέρνηση και η ΡΑΕ δεν τα υπολογίζουν, ενώ στην Ισπανία η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτά καλύπτουν σχεδόν το 30% των λογαριασμών, ύψος για το οποίο πρέπει να ενημερώσει ο ΔΑΠΕΕΠ που εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει στο ύψος των υπερκερδών που υπολογίζει η ΡΑΕ στο πόρισμά της, δηλαδή κοντά στα 900 εκατ. ευρώ!

6. Απουσιάζουν ακόμη τα στοιχεία για τα υπερκέρδη της αγοράς φυσικού αερίου ειδικά όταν η ΔΕΠΑ Εμπορίας που συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο έκανε λόγο πριν από λίγους μήνες για ρεκόρ κερδοφορίας για το 2021.

Ο Σ.Φάμελλος ζήτησε οι βουλευτές να αποφασίσουν να κληθεί ξανά η ΡΑΕ και το Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) στη Βουλή και να παρουσιάσουν τα υπερκέρδη βάση του πραγματικού κόστους για το ενιάμηνο και όχι για το εξάμηνο για να δούμε τι τελικά συμβαίνει με τα υπερκέρδη.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του είπε: «Είστε εκτεθειμένοι όταν με όλους τους τρόπους που ανέλυσα παραπάνω προσπαθείτε να μειώσετε τα υπερκέρδη και όταν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κος Σκρέκας, κατά την ανακοίνωση των μέτρων την Παρασκευή, είπε ότι τα ουρανοκατέβατα για το β’ εξάμηνο του 2022 θα φτάσουν στο 1,65 δισ. ευρώ, αυτά που μέχρι πριν λίγο καιρό δεν έβρισκε. Δηλαδή από τη μία προσπαθείτε να μειώσετε τα υπερκέρδη και από την άλλη τα προϋπολογίζετε σε 1,65 δισ. ευρώ;».​

«Κείμενο συσκότισης και όχι αποκάλυψης»

Αντίδραση είχαμε, σύμφωνα με πληροφορίες, και από τον Χάρη Καστανίδη, ο οποίος χαρακτήρισε το πόρισμα «κείμενο συσκότισης και όχι αποκάλυψης». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛΛ. επέκρινε την κυβέρνηση για τις παρεμβάσεις της και υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που η ρήτρα αναποσαρμογής έχει υπερακοντίσει τις εκπτώσεις, αυτές δεν πρέπει να αφαιρεθούν από το τελικό ποσό.

Αμφισβήτησε, ακόμη, ευθέως το ποσοστό των σταθερών τιμολογίων που προκάλεσαν ζημία στην προμήθεια.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπογράμμισε το άδειασμα, όπως το χαρακτήρισε, της ΡΑΕ από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. «Δεν είναι 591 εκατ. ευρώ τα κέρδη, μας είπε χθες ο κ. Οικονόμου. Θα συνεχιστούν οι υπολογισμοί και θα δούμε πού θα καταλήξουμε. Δεν τελειώσατε κ. Δαγούμα τους υπολογισμούς, συνεχίζονται;».

Στην επίθεση ΚΚΕ και ΜέΡΑ25

«Όλες οι κυβερνήσεις, στο όνομα της απελευθέρωσης της ενέργειας, ήθελαν την απολιγνιτοποίηση και την πράσινη μετάβαση», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος που παρατήρησε πως και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ είπαν πως το καύσιμο μετάβασης είναι το εισαγόμενο φυσικό αέριο. Αλλά και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, όπως είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, ήταν πολιτική επιλογή για να επιταχυνθεί η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και για να μεγεθύνει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και αυτός είναι ο ρόλος και της ρήτρας αναπροσαρμογής. «Όλα αυτά έγιναν για να διασφαλιστεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Και η πράσινη μετάβαση δεν σχετίζεται με την προστασία του περιβάλλοντος. Είναι υποκριτές όσοι το υποστηρίζουν αυτό. Αν τους ενδιέφερε το περιβάλλον, δεν θα κάνανε πολέμους. Με την πράσινη μετάβαση, θα βρουν πεδίο κερδοφορίας υπερ – συσσωρευμένα κεφάλαια», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ που επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του, για ανατροπή του ενεργειακού μείγματος με πλήρη αξιοποίηση των λιγνιτικών ικανοτήτων της χώρας, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και αποσύνδεση της Ελλάδας από τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

«Ζητώ συγγνώμη από τους εκπροσώπους της ΡΑΕ, αλλά το θέμα δεν είναι προσωπικό», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Σοφία Σακοράφα και συνέχισε: «Μιλάω για την ιδιοτελή εργαλειοποίηση ενός θεσμού έτσι ώστε μέσα από μια παραπλανητική μεθόδευση να επιτευχθεί η απόκρυψη της κυβερνητικής ευθύνης και αντίστοιχη απαλλαγή για την προκλητική αποχή από κάθε ουσιαστική πράξη προστασίας των δικαιωμάτων των πολιτών. Σε αυτά τα δικαιώματα περιλαμβάνεται ακόμη και αυτό της επιβίωσης έτσι ώστε να μπορούμε να απευθυνθούμε στον βιοπαλαιστή που του έρχεται ο λογαριασμός τριπλάσιος του εισοδήματός του με την ύβρη ο τζάμπας πέθανε».

Όλα καλά και ανθηρά για τη Ν.Δ.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης σχολίασε πως έχει αποδειχθεί ότι δεν υπήρξε χειραγώγηση των τιμών ενώ αναφερόμενος στη ρήτρα αναπροσαρμογής, σχολίασε πως όσοι την καταδικάζουν, είναι αυτοί που την εφάρμοσαν. Επισήμανε δε πως από το 2017 και το 2018, η ΡΑΕ ήταν δέκτης παραπόνων καταναλωτών που μιλούσαν για υπέρογκες αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής. Ο κ. Τραγάκης εκτίμησε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης για τη ρήτρα αναπροσαρμογής, θα οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση ή ακόμα και μηδενισμό της. Αναφερόμενος στα στοιχεία για την κερδοφορία των καθετοποιημένων προμηθευτών, ο βουλευτής παρατήρησε πως δεν υπάρχει άλλη χώρα που να επιβάλλει φόρο 90% στα υπερκέρδη, όπως θα συμβεί στην Ελλάδα παρότι έχει μεγάλη εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Ο βουλευτής της ΝΔ επισήμανε, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που δημιούργησε το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, η κυβέρνηση είναι η πρώτη που εφάρμοσε σε μηνιαία βάση μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις μεταβολές στις τιμές ενέργειες, είναι η πρώτη που κατέθεσε πρόταση κρατικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων για την ενεργειακή κρίση, στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού και πήρε τη σχετική έγκριση. Ο Γιάννης Τραγάκης αναφέρθηκε και στα τελευταία μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν από τον πρωθυπουργό.

 

Die Welt: Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο

Αγωγές κατά των εταιρειών ετοιμάζει το ουκρανικό κράτος – Εκτενή ρεπορτάζ για τις κινήσεις των ελλήνων εφοπλιστών από γερμανικά ΜΜΕ

Καταιγιστικό είναι το άρθρο που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt και αναδημοσιεύει στη ρωσόφωνη ιστοσελίδα της και η Deutche Welle, με θέμα τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από έλληνες εφοπλιστές, παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί.

Σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα συνεχίζει να προμηθεύει ρωσικό πετρέλαιο μέσω θαλάσσης, παρά τις κυρώσεις», η DW αναδημοσιεύει τα σημαντικότερα σημεία του άρθρου της Welt, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της παραβίασης των δυτικών κυρώσεων.

Όπως αναφέρει η Welt, επικαλούμενη το ναυτιλιακό νηολόγιο Lloyd’s List, παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε πλοία που φέρουν ρωσική σημαία, 4,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου αξίας περίπου 509 εκατομμυρίων δολαρίων εξάγονται καθημερινά από τη Ρωσία δια θαλάσσης. Άλλωστε, τονίζει ότι  η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο δεξαμενόπλοιων παγκοσμίως (716 πλοία).

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία δια θαλάσσης παρέμειναν στα προπολεμικά επίπεδα, κυρίως λόγω της μη συμμόρφωσης με τις κυρώσεις από την Ελλάδα, επισημαίνει το δημοσίευμα: «Ενώ πολλοί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έμποροι, εταιρείες πετρελαίου και ναυτιλιακές εταιρείες έχουν διακόψει κάθε επαφή με την φορείς του ρωσικού στόλου, Έλληνες πλοιοκτήτες συνεχίζουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον Lloyd’s, 190 τάνκερ αναχώρησαν από τα ρωσικά λιμάνια πετρελαίου Primorsk, Novorossiysk, Ust-Luga και Αγίας Πετρούπολης τον Απρίλιο, 76 από τα οποία έπλευσαν υπό ελληνική σημαία. «Έτσι, η Ελλάδα τριπλασίασε το μερίδιό της στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος», γράφει η Die Welt.

Για παράδειγμα, στα τέλη Απριλίου, το ελληνικό δεξαμενόπλοιο Nissos Rhenia φόρτωσε το ρωσικό πετρέλαιο Urals στο λιμάνι του Ρότερνταμ και πήγε στη Σιγκαπούρη. Τα περισσότερα δεξαμενόπλοια κατευθύνονται προς την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα και τα ναύλα για τα πετρελαιοφόρα έχουν ήδη αυξηθεί κατά 230% λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Αγωγές ετοιμάζει η Ουκρανία

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ουκρανική κυβέρνηση έχει σχηματίσει μια ομάδα για την παρακολούθηση των ρωσικών τάνκερ χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των open-data. «Οι εταιρείες που συνεχίζουν εν γνώσει τους να χρηματοδοτούν ρωσικά εγκλήματα πολέμου με συμβάσεις για ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ουκρανία διερευνά κάθε οδοό για να τις καταστήσει υπόλογες», δήλωσε ο Oleg Ustenko, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Volodymyr Zelenskyy.

Από την πλευρά της η γενική εισαγγελέας της χώρας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, είπε ότι ήδη προετοιμάζονται αγωγές κατά εταιρειών και ατόμων που εμπλέκονται στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις με τη Ρωσία.