Ξεσηκωμός. Όλοι στα Προπύλαια Πέμπτη στις 7 μ.μ. Κάτω τα χέρια από το 8ωρο – Ύψος 3 μέτρα: Χτίζουν τείχη ντροπής, γύρω από προσφυγικές δομές – Πέντε ελληνικά νησιά στη “λίστα” της TUI από 17 Μαϊου

Εικόνες μεγάλου συνωστισμού στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο - EPIRUS OnlineΔιαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

«Όλοι στα Προπύλαια- Πέμπτη 13 Μάη στις 7 μ.μ. – Κάτω τα χέρια απ’ το 8ωρο».

Αποφάσεις για κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα έχουν πάρει εργατικά Σωματεία και Συνδικάτα, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο – έκτρωμα για τα Εργασιακά και να μην τολμήσει να απλώσει χέρι στο 8ωρο.

Στην Αθήνα, τα Συνδικάτα καλούν σε συλλαλητήριο την Πέμπτη 13 Μάη, στις 7 μ.μ., στα Προπύλαια, ενώ κλιμακώνουν τον αγώνα τους, προετοιμάζοντας νέα απεργιακή απάντηση, υλοποιώντας την απόφαση που πήραν στη σύσκεψη της Δευτέρας.

Εξάλλου για την συγκέντρωση των συνδικάτων την Πέμπτη 13/5 στα Προπύλαια, δρομολογούνται πούλμαν.

Στον Πειραιά,  θα γίνει συγκέντρωση την ίδια μέρα, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Κοραή.

Στην Θεσσαλονίκη, σωματεία εργαζομένων καλούν σε σύσκεψη την Πέμπτη 13 Μάη στις 6.30 μ.μ., στη νέα παραλία, στο πάρκο των 4 εποχών.

Σε άλλες πόλεις

Στο Ναύπλιο, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αργολίδας και το Συνδικάτο Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών Αργολίδας καλούν σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ. στην Ενδεκάτη.

Στα Τρίκαλα, σήμερα Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου τα Συνδικάτα Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών και Βοηθών Λογιστών καλούν σε κινητοποίηση,

Στον Βόλο, το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», ο Σύνδεσμος Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Βόλου και Νέας Ιωνίας και ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πραγματοποιούν σύσκεψη σωματείων σήμερα Τετάρτη στην αυλή του Μεταξουργείου στις 6.30 μ.μ., ενώ θα κάνουν μηχανοκίνητη πορεία την Πέμπτη στις 6.30 μ.μ., που θα ξεκινήσει από το δημαρχείο.

Στα Γιάννενα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συλλαλητήριο στο ΕΚ την Πέμπτη στις 7 μ.μ.

Στη Ζάκυνθο, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση – κινητοποίηση την Πέμπτη στις 7 μ.μ. στην π. Νομαρχία.

Στην Ικαρία, σε πανεξόρμηση την Πέμπτη σε Άγιο Κήρυκο, Εύδηλο και Ράχες.

Στην Καβάλα, σε μαζική εξόρμηση ενημέρωσης προχωρούν την Πέμπτη στην πλατεία Καπνεργάτη στις 7 μ.μ., το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Καβάλας, το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Καβάλας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και Θάσου και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Καβάλας.

Στη Λάρισα, κάλεσμα στους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης απευθύνει το Εργατικό Κέντρο.

Στη Μυτιλήνη, την Πέμπτη στις 6.30 μ.μ. το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο (ΠΕΚ) προχωρά σε πικετοφορία στην πλατεία Σαπφούς.

Στην Πάτρα, το Εργατικό Κέντρο καλεί σε συγκέντρωση – κινητοποίηση την Πέμπτη στις 7 μ.μ. στο ΕΚ. Κάλεσμα συμμετοχής απευθύνει και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων σε Εμπορικές Επιχειρήσεις και Παροχής Υπηρεσιών Ν. Αχαΐας.

Στη Σάμο, την Πέμπτη στις 7 μ.μ. το Εργατικό Κέντρο καλεί σε πικετοφορίες στο Βαθύ, έξω από το ΕΚ και στο Καρλόβασι στο Εμπορικό Κέντρο Ερμής.

Στην Καλαμάτα, την Παρασκευή 14 Μάη στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία 23ης Μαρτίου διοργανώνουν συλλαλητήριο τα Συνδικάτα Μεσσηνίας Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, Οικοδόμων, Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών και Εργατοϋπαλλήλων Ξενοδοχείων, Επισιτισμού – Τουρισμού και συναφών επαγγελμάτων.

Στη Νάουσα, το Εργατικό Κέντρο καλεί όλους και όλες το Σάββατο 15 Μάη στις 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο σε πανεξόρμηση – κινητοποίηση ενημέρωσης των εργαζομένων και τη Δευτέρα 17 Μάη στις 7 μ.μ. σε ευρεία σύσκεψη σωματείων στο χώρο του Εργατικού Κέντρου.

ΠΑΜΕ: ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!

Κάλεσμα σε κάθε Συνδικάτο, κάθε εργαζόμενο, συνδικαλιστή, Επιτροπή Αγώνα να συμμετάσχει μαζικά και μαχητικά στα συλλαλητήρια των Συνδικάτων και Ομοσπονδιών την Πέμπτη 13 Μάη σε όλες τις πόλεις και στην Αθήνα στις 19.00 στα Προπύλαιααπευθύνει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

Στο κάλεσμά της σημειώνει:

«8 Ώρες Δουλειά – 8 Ώρες Ανάπαυση – 8 Ώρες Ελεύθερος Χρόνος

Αυτή η ιστορική κατάκτηση της εργατικής τάξης θέλουν να γίνει με μια μονοκοντυλιά 13 ώρες δουλειά τη μέρα με μείωση μισθών! Θέλουν να τσακίσουν την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων για τα κέρδη των αφεντικών.

Δεν θα περάσει! – Το νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας στον δρόμο που έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να επιβάλει την ΤΖΑΜΠΑ ΔΟΥΛΕΙΑ. Μιλάνε για “ελεύθερο χρόνο για τη φροντίδα των παιδιών” αυτοί που έκλεισαν παιδικούς σταθμούς, που δεν προσλαμβάνουν δασκάλους για τα σχολεία! Θέλουν να δουλεύει ο εργαζόμενος σαν σκλάβος, χωρίς να πληρώνεται, επιβάλλοντας δουλειά 7 μέρες την βδομάδα, 13 ώρες την μέρα!

Ωράρια εξόντωσης – δουλειά τις Κυριακές – Είμαστε εργαζόμενοι και όχι μηχανές

Η ζωή μας, οι συνθήκες δουλειάς, οι δικές μας και των παιδιών μας, οι μισθοί μας, βρίσκονται στο κρεβάτι του Προκρούστη. Θέλουν να κόψουν τα χέρια και τα πόδια μας. Να μας πάρουν ακόμα και το δικαίωμα της συλλογικής διεκδίκησης και οργάνωσης, την απεργία και τη δράση των σωματείων μας ώστε να μείνουμε ανυπεράσπιστοι απέναντι στην εργοδοσία.

Λάστιχο ωράρια – Λάστιχο ζωή – Οργανώσου τώρα για την ανατροπή

Αυτοί που διέλυσαν κάθε ελεγκτικό μηχανισμό που υπήρχε υπέρ του εργαζόμενου και άφησαν τους εργαζόμενους έρμαιο της εργοδοσίας ακόμη και μέσα στην πανδημία, μιλάνε για νομοσχέδιο “προστασίας της εργασίας”. Φτάνουν στο σημείο να μετατρέψουν την Επιθεώρηση Εργασίας σε ΜΚΟ και βάζουν επικεφαλής της τον διαβόητο Σκέρτσο, πρώην διευθυντή του Συνδέσμου των Βιομηχάνων! Ο υπουργός Χατζηδάκης γίνεται ο μεγαλύτερος σφαγέας των εργαζομένων και Μέγας Προστάτης της Εργοδοσίας.

Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου

ΤΩΡΑ πρέπει να δοθεί αποφασιστική απάντηση. Τώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να μην επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να μας πάει 100 χρόνια πίσω. Τη στιγμή που βιομήχανοι, μεγαλέμποροι και τραπεζίτες αυξάνουν τα κέρδη τους μέρα με τη μέρα, θέλουν εμείς να βυθιστούμε σε ακόμη μεγαλύτερη φτώχεια. Να δουλεύουμε περισσότερο και να πληρωνόμαστε λιγότερο!

Δεν θα γίνουμε σκλάβοι του 21ου αιώνα

Με απειλές, ψέματα και συκοφαντίες προσπαθούν να τρομοκρατήσουν και να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους ώστε να κρύψουν τους πραγματικά αντεργατικούς σχεδιασμούς τους, για να ξεπεράσουν την κρίση τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Εμείς έχουμε υποχρέωση αυτό που μας κληροδότησαν οι γονείς μας, το 8ωρο και τα δικαιώματα, να το παραδώσουμε εμείς στα παιδιά μας. Εκπροσωπούμε το δίκιο των πολλών, της εργατικής τάξης. Εμείς παράγουμε τα κέρδη τους, εμείς είμαστε αυτοί που οικοδομούμε το μέλλον, εμείς είμαστε που τραβάμε την κοινωνία μπροστά. Δεν θα αφήσουμε να γυρίσουν πίσω το ρολόι της Ιστορίας!

Όλοι στα συλλαλητήρια, Πέμπτη 13 Μάη, Αθήνα στις 19.00 στα Προπύλαια».

 

Με ύψος 3 μέτρα: Χτίζουν τείχη της ντροπής γύρω από προσφυγικές δομές

Με αδιαφανείς διαδικασίες κατασκευάζεται τσιμεντένια περίφραξη στην προσφυγική δομή της Ριτσώνας. Στο υπ. Μετανάστευσης ρίχνουν την ευθύνη για την πρωτοβουλία ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ωστόσο χρηματοδοτούν την κατασκευή. Ανάλογες κατασκευές και σε Μαλακάσα, Διαβατά και Νέα Καβάλα – «Βάζουν τείχη από εμάς, μας αποκόπτουν από τον υπόλοιπο κόσμο» λένε οι πρόσφυγες στη Ριτσώνα (βίντεο)

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Δημήτρη Αγγελίδη στην Εφημερίδα των Συντακτών:

Με γρήγορο ρυθμό και αδιαφανείς διαδικασίες προχωρά η κατασκευή του τσιμεντένιου τείχους της ντροπής γύρω από την προσφυγική δομή της Ριτσώνας, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρίχνουν στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου την ευθύνη για την πρωτοβουλία, την οποία βέβαια δεν έχουν πρόβλημα να χρηματοδοτήσουν και να εκτελέσουν.

Χθεσινές φωτογραφίες από τη δομή της Ριτσώνας δείχνουν το τείχος που κατασκευάζεται με τσιμεντένιες πλάκες, ύψους μεγαλύτερου των 2,5 μέτρων, περιμετρικά της δομής, με τρόπο που αποκλείει την οπτική επαφή των μέσα και των έξω, παραπέμποντας σε συμβολισμό φυλακής. Οπως έγινε γνωστό στα μέσα Απριλίου, παρόμοια τείχη κατασκευάζει ο ΔΟΜ σε Μαλακάσα, Διαβατά και Νέα Καβάλα, χωρίς να έχει γίνει γνωστό γιατί και πώς έγινε η επιλογή των δομών, ούτε ο σκοπός του τείχους.

Το βίντεο από το STAR Κεντρικής Ελλάδας: «Βάζουν τείχη από εμάς, μας αποκόπτουν από τον υπόλοιπο κόσμο» λένε οι πρόσφυγες

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έλεγαν τότε στην «Εφ.Συν.» ότι τις προδιαγραφές τις έβαλε ο ΔΟΜ, που έκανε επίσης τη μελέτη, τον διαγωνισμό και την κατασκευή. Ωστόσο, πηγές του ΔΟΜ διαψεύδουν το υπουργείο και επισημαίνουν ότι η απόφαση και η έγκριση του σχεδίου έγινε από τις ελληνικές αρχές.

Το ίδιο ισχυρίζεται και η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε ερώτηση του διαδικτυακού αγγλόφωνου περιοδικού SOLOMON (weresolomon.com): «Οι ελληνικές αρχές έδωσαν εντολή για την κατασκευή περίφραξης [σε τέσσερα καμπ] και οι τεχνικές προδιαγραφές κοινοποιήθηκαν προηγουμένως και αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου για να διευκρινιστεί αν είναι σύμφωνες με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».

Στις 5 Ιανουαρίου, ο ΔΟΜ δημοσίευσε προκήρυξη για την κατασκευή του έργου, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Σύμφωνα με πηγές του ΔΟΜ, οι συμβάσεις του διεθνούς οργανισμού δεν διέπονται από τις απαιτήσεις διαφάνειας του ελληνικού δημοσιονομικού, ούτε δημοσιοποιούνται αναγκαστικά, καθώς υπάγονται σε κανόνες διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων για ευρωπαϊκά έργα. Με αυτόν τον τρόπο, ένα κατασκευαστικό έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα καταφέρνει να ξεφύγει από τους θεσπισμένους κανόνες διαφάνειας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτήματα τόσο για τον διαγωνισμό όσο και για το ίδιο το έργο.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μέγεθος των δομών έπαιξε ρόλο στην επιλογή τους για την τσιμεντένια περίφραξη, ενώ πηγές του ΔΟΜ σημειώνουν ότι τα τείχη εξυπηρετούν την ανάγκη των προσφύγων και μεταναστών να νιώθουν ασφαλείς. Ωστόσο, για τους περισσότερους φιλοξενούμενους και τους αλληλέγγυους το τσιμεντένιο τείχος εντείνει την ανασφάλεια, τον στιγματισμό και το αίσθημα απομόνωσης, όταν μάλιστα συνδυάζεται με τον πλήρη αποκλεισμό εκατοντάδων προσφύγων μαθητών της δομής από τη δημόσια εκπαίδευση.

Συλλογή υπογραφών: «Σχολεία όχι τείχη»

Με τίτλο «Φτιάξτε σχολεία, όχι τείχη» («Build Schools, Not Walls»), πρωτοβουλία Ευρωπαίων αλληλέγγυων ξεκινά διαδικτυακή εκστρατεία συλλογής υπογραφών στην πλατφόρμα avaaz με αίτημα να σταματήσει αμέσως η κατασκευή των τειχών και η χρηματοδότησή τους με ευρωπαϊκά κονδύλια. Σημειώνουν ότι τα τείχη θα επιδεινώσουν την κλονισμένη ψυχική υγεία των προσφύγων, θα κάνουν δυσκολότερη, αν όχι αδύνατη, την επικοινωνία τους με την τοπική κοινωνία και θα δυσκολέψουν την πρόσβαση σε δημοσιογράφους και οργανώσεις.

«Η κατασκευή τειχών σηματοδοτούσε πάντα την έναρξη σκοτεινών περιόδων στην Ιστορία. Η καταστροφή των τειχών είναι πηγή ελπίδας, συμφιλίωσης και αλληλεγγύης, θεμέλιου της ευρωπαϊκής ιδέας», αναφέρει το ψήφισμα.

 

Πέντε ελληνικά νησιά στη “λίστα” της TUI από 17 Μαϊου6+ δωρεάν εικόνες για Santorini και Greece - Pixabay

Η εταιρεία ταξιδιών TUI επιβεβαίωσε πως θα συνεχίσει τις πτήσεις και τα προγράμματα διακοπών της σε 19 προορισμούς ακόμα και μετά τις 17 Μαΐου, όταν και θα επανεκκινήσουν τα μη απαραίτητα ταξίδια από τη Μεγάλη Βρετανία. Στη λίστα της TUI βρίσκονται και πέντε ελληνικά νησιά. Ο λόγος για τη Ρόδο, την Κρήτη, την Κέρκυρα, τη Ζάκυνθο και την Κω.

Όπως αναφέρει η βρετανική Mirror, μεταξύ των προορισμών περιλαμβάνται΄η Πορτογαλία και η Μαδέιρα, οι οποίες είναι έτοιμες να υποδεχθούν τους Βρετανούς για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Στο μεταξύ η TUI θα προσφέρει προγράμματα διακοπών τόσο για τις περιοχές που βρίσκονται στην «πράσινη» λίστα, όσο και στην «πορτοκαλί». Ωστόσο δεν θα εκτελεί δρομολόγια προς χώρες, που θα απαιτούν από τους τουρίστες να παραμείνουν σε καραντίνα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου τους και σε αυτές που περιλαμβάνει η «κόκκινη» λίστα.

Από την άλλη πλευρά, προχώρησε στην ακύρωση των διακοπών μέχρι τις 6 Ιουνίου, για όσους προορισμούς υπάρχει σύσταση από το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας.

Πρόκειται για τις περιοχές, οι οποίες είναι στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί». Μάλιστα όσοι ταξιδιώτες επηρεάζονται από αυτό το μέτρο στο τέλος θα βγουν κερδισμένοι, καθώς θα τους προσφερθούν επιλογές όπως η επιστροφή χρημάτων καθώς και νέες κρατήσεις.

Οι πτήσεις που θα προσφέρει στο πρόγραμμά της η TUI από τις 17 μέχρι τις 27 Μαΐου, είναι από το Γκάτγουικ, το Μάντσεστερ, το Μπέρμιγχαμ και το Μπρίστολ.

Αυτή είναι η πλήρης λίστα με τις περιοχές που βρίσκονται στην «πράσινη» και την «πορτοκαλί» λίστα:

«Πράσινη λίστα»

Όσοι τουρίστες γυρίσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα χρειαστεί να κάνουν ένα τεστ πριν την αναχώρησή τους και ένα τεστ PCR τη δεύτερης μέρας της επιστροφής τους στη χώρα. Σε αυτή περιλαμβάνονται τρεις περιοχές στην Πορτογαλία. Πρόκειται για το Αλγκάρβε, το Πόρτο Σάντο και τη Μαδέιρα.

Τα ταξίδια που απαιτούν κατ’ οίκον καραντίνα μετά την επιστροφή στη Μεγάλη Βρετανία:

Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, όσοι επιστρέφουν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να κάνουν τεστ πριν την αναχώρησή τους. Στη συνέχεια θα πρέπει να τεθούν σε κατ’ οίκον καραντίνα για δέκα μέρες και θα υποβληθούν σε τεστ PCR τη δεύτερη και την όγδοη μέρα. Ωστόσο μπορούν να επιλέξουν να κάνουν τεστ την πέμπτη και την όγδοη μέρα.

Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό τότε μπορούν να βγουν νωρίτερα από την καραντίνα. Το κόστος των PCR μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 120 λίρες, ενώ μπορεί να αυξηθεί ειδικότερα όταν πρόκειται για οικογένειες.

Σε αυτή την κατηγορία βρίσκονται μεταξύ άλλων τα πέντε ελληνικά νησιά, που αναφέρθηκαν και παραπάνω.

Επιπλέον περιλαμβάνονται και οι ακόλουθοι προορισμοί:
Antigua
Barbados
Cuba
Fuerteventura
Gran Canaria
Grenada
Lanzarote
La Palma
Malta
St Lucia
Tenerife

Εάν ένας προορισμός τοποθετείται στη πορτοκαλί λίστα, οι τουριστες μπορούν να τροποποιούν δωρεάν την κράτησή τους. Επίσης αυτό ισχύει, εάν οι τουρίστες κάνουν κράτηση για έναν προορισμό της «πράσινης» λίστας. Μάλιστα η TUI επέκτεινε τη δωρεάν πολιτική τροποποιήσεων, ώστε οι κρατήσεις να περιλαμβάνονται μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

Για αναχωρήσεις έως τις 31 Αυγούστου, οι τουρίστες μπορούν να αλλάξουν την κράτησή τούς, έως και 14 ημέρες πριν από το ταξίδι. Για αναχωρήσεις μεταξύ 1 Σεπτεμβρίου και 31 Οκτωβρίου, μπορούν να αλλάξουν την κράτησή τους έως και 28 ημέρες πριν από το ταξίδι.