Ξεσηκωμός κατά Κεραμέως στις επαγγελματικές ενώσεις – Εξόφληση γραμματίων

Ακόμα και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα προσφύγουν Τεχνικό, Οικονομικό, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και άλλοι σύλλογοι διπλωματούχων, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων εν μια νυκτί προς όφελος των αποφοίτων κολεγίων. ● Το ΑΤΕΕΝ -το τμήμα του υπουργείου που αναγνωρίζει την ισχύ των πτυχίων- θα λειτουργεί αυτοματοποιημένα χωρίς να δίνει λογαριασμό πουθενά!

Αποφασισμένες να φτάσουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια είναι κορυφαίες επαγγελματικές οργανώσεις της χώρας μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του υπουργείου Παιδείας αφενός να τους αποκλείσει από οποιαδήποτε διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και ισοδυναμίας ξένων τίτλων σπουδών με τα ελληνικά πτυχία και αφετέρου να αναλάβει το ίδιο την αποκλειστική αρμοδιότητα για fast track -όπως καταγγέλλουν- αναγνώριση τίτλων των αποφοίτων των κολεγίων σε πολυτεχνικές ειδικότητες όπως μηχανικών και αρχιτεκτόνων, αλλά και οικονομολόγων, γεωπόνων κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», εκπρόσωποι του Τεχνικού, του Οικονομικού, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου καθώς και Επαγγελματικοί Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων και άλλων διπλωματούχων σε ειδικότητες κυρίως 5ετών σπουδών έχουν ήδη προβεί σε διαβήματα διαμαρτυρίας προς την κυβέρνηση.

Ειδικά οι διαχρονικά προνομιακοί συνομιλητές της Ν.Δ., όπως το Τεχνικό και το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΤΕΕ και ΟΕΕ), έχουν ήδη εκφράσει σε κυβερνητικά στελέχη τον θυμό τους όχι μόνο για την εις βάρος τους πρωτοβουλία της κ. Κεραμέως, αλλά και για το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία προηγούμενη ενημέρωση. Θεωρούν ότι η κυβέρνηση τους «πούλησε» για να εξυπηρετήσει την αγορά των κολεγίων.

Καμία καθυστέρηση

Προς επίρρωσιν, η διάψευση του ισχυρισμού της κ. Κεραμέως ότι υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση στην εξέταση των αιτήσεων. «Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν μόλις 10 αιτήσεις! Δεν υπάρχει καθυστέρηση στη διαδικασία. Οπως δεν υπάρχουν και πολλές αιτήσεις!» απαντά στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, Νίκος Ανδρεδάκης. Διερωτάται μάλιστα: «Ακόμα κι αν υπήρχε καθυστέρηση, δεν θα έπρεπε το υπουργείο Παιδείας να απευθυνθεί στο Επιμελητήριο και να ζητήσει ενημέρωση; Προς τι ο αιφνιδιασμός;»

Την απάντηση την έδωσε η ίδια η υπουργός Παιδείας χθες σε ραδιοφωνική εκπομπή του ΣΚΑΪ: «Δεν μπορούμε να αγνοούμε ότι υπάρχουν αυτοί οι απόφοιτοι. Από τη στιγμή που επιτρέπεται η λειτουργία αυτών των Ιδρυμάτων (σ.σ. ακούγεται πιο ακαδημαϊκό από τον όρο «κολέγια») δεν μπορούμε ν’ αγνοούμε ότι υπάρχουν και αυτοί οι τίτλοι». Τι δεν καταλαβαίνουμε; Τι δεν εξηγεί;

Δεν εξηγεί ότι δεν τίθεται θέμα καθυστέρησης, ούτε καν ουσίας. Η ίδια, θέλοντας να λύσει το ζήτημα της ασάφειας όχι ως προς τις αρμοδιότητες αλλά τις ακριβείς διαδικασίες αναγνώρισης, έκανε το εξής.

Εδωσε πέρσι όλο το πακέτο της αναγνώρισης στις επαγγελματικές ενώσεις. Χωρίς να κάνει ούτε αυτά που προέβλεπε για το ίδιο το υπουργείο, όπως τις «λεπτομέρειες της διαδικασίας πρακτικής άσκησης ή της δοκιμασίας» που ορίζονταν για τις (οριζόμενες) περιπτώσεις όπου δεν μπορούσε να δοθεί αυτόματα η αναγνώριση.

Μερικές επαγγελματικές οργανώσεις το δέχτηκαν και προχώρησαν κατά βούληση. Ετσι είδαμε και δικηγόρους αποφοίτους κολεγίων να εγγράφονται σε δικηγορικούς συλλόγους.

Ομως στα τεχνικά και οικονομικά επιμελητήρια η διαδικασία δεν είχε τα ίδια αποτελέσματα. Οι αιτήσεις απορρίπτονταν, ενώ στελέχη των επιμελητηρίων περίμεναν αλλά ουδέποτε έλαβαν τις απαραίτητες κατά τους ίδιους «λεπτομέρειες» για την πρακτική ή άλλη δοκιμασία.

Οι απορρίψεις ήταν αρκετές. Παρατηρούνταν μεγάλες διαφορές στις 3ετείς σπουδές (δύο χρόνια εδώ και ένας έξω) των κολεγίων από τις 5ετείς των πολυτεχνικών σπουδών, που όχι μόνο έχουν κύρος αλλά και πτυχίο ισοδύναμο με master! Είχε σκαλώσει το θέμα. Οχι χρονικά. Ουσιαστικά. Και όχι πέρσι. Από την αρχή της ιστορίας αυτής, με ορόσημο το 2005 (με την περίφημη Ευρωπαϊκή Οδηγία για την επαγγελματική αναγνώριση) και το 2010 με το ΠΔ38/2010 που όριζε αρμοδιότητες και διαδικασίες.

Η άλλη τροπολογία

Πέρσι λοιπόν, σε τροπολογία που πέρασε απαρατήρητη στον περίφημο νόμο 4635/2019 «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», το υπουργείο Παιδείας όριζε ότι «αρμόδια αρχή για να δέχεται τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων και να εκδίδει τις αποφάσεις αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων και αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων σπουδών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή τρίτων χωρών είναι το Αυτοτελές Τμήμα Εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας (Α.Τ.Ε.Ε.Ν.)».

Αλλά: «Αρμόδιες αρχές για την αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων είτε επί τη βάσει του γενικού συστήματος αναγνώρισης των τίτλων εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου Ι του Τίτλου Ι, είτε επί τη βάσει της αναγνώρισης της επαγγελματικής πείρας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κεφαλαίου ΙΙ του Τίτλου ΙΙΙ, είναι οι οικείες επαγγελματικές οργανώσεις, εφόσον είναι οργανωμένες ως νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου».

Η αγορά όμως των κολεγίων διευρύνεται όλο και περισσότερο. Και τώρα είναι η περίοδος που η υπουργός Παιδείας τακτοποιεί την αγορά της εκπαίδευσης σε όλες τις σκιώδεις βαθμίδες. Ανοιξε τον δρόμο για τις ιδιωτικές μεταγυμνασιακές σχολές, έφτιαξε τις συνθήκες για τα ιδιωτικά ΙΕΚ και τώρα εκκρεμεί το θέμα των κολεγίων στις τελευταίες ειδικότητες που παραμένουν ακόμα εγκλωβισμένες.

Πώς θα στραφούν οι απόφοιτοι σ’ αυτά αν δεν έχει λυθεί το ζήτημα των επαγγελματικών δικαιωμάτων; Ειδικά από φέτος που θα μείνουν πολλοί υποψήφιοι εκτός Πανεπιστημίων εξαιτίας της αυστηροποίησης του συστήματος εισαγωγής!

Φέτος λοιπόν επανέρχεται και παίρνει πίσω ό,τι είχε δώσει στα Επιμελητήρια. Και πάλι όμως χωρίς καμία, ρητά και φανερά ως οφείλει, οριζόμενη διαδικασία με σαφή κριτήρια αντιστοίχισης και αναγνώρισης.

Αντιθέτως, το ΑΤΕΕΝ, δηλαδή το τμήμα του ίδιου του υπουργείου που είναι αρμόδιο για την προσαρμογή στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, θα αποφασίζει και θα αναγνωρίζει με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, χωρίς να δίνει σε κανέναν λογαριασμό. Και το καρπούζι και το μαχαίρι και το σερβίρισμα. Ολα δικά του. Ετσι γίνονται αποτελεσματικά οι δουλειές.

Η υπουργός απάντησε χωρίς να πει απολύτως τίποτα

Να εξηγήσει τα ανεξήγητα προσπαθεί το υπουργείο Παιδείας με ένα «ανακοινωθέν» (sic) που εξέδωσε εν είδει απαντήσεως στις «στρεβλώσεις, παρερμηνείες και αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από τον ΣΥΡΙΖΑ».

Η απολογία περιορίζεται στη διευκρίνιση ότι δεν είναι αυτό που φαίνεται, ότι δεν πρόκειται για εξομοίωση πτυχίων, ούτε για υποχρέωση του ΤΕΕ και άλλων επαγγελματικών επιμελητηρίων να εγγράφουν ως μέλη τους αποφοίτους κολεγίων χωρίς έλεγχο προσόντων. Με γενικές διαβεβαιώσεις και απούσες από την επίμαχη διάταξη προϋποθέσεις αναγνώρισης, το υπουργείο ουσιαστικά επιχειρεί να απαντήσει στο ΤΕΕ και το ΟΕΕ, παραδοσιακά και διαχρονικά προνομιακούς συνομιλητές της Ν.Δ., αλλά τώρα πολύ θυμωμένους.

Απαντά επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ που εξαπέλυσε σκληρές κατηγορίες για την απόπειρα εξυπηρέτησης των κολεγίων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «είναι ντροπή να ισοπεδώνετε το Σύνταγμα και να νομοθετείτε νύχτα», ανακοίνωσε ότι «το κόμμα του θα ζητήσει συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στο Κοινοβούλιο για θέματα δημοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσία» επειδή «η δημοκρατία δεν μπορεί να μπει σε καραντίνα».

Είχε προηγηθεί η σκληρή αντίδραση του τομεάρχη Παιδείας, Νίκου Φίλη, που πρώτος πήρε χαμπάρι την κατάθεση της τροπολογίας την Πέμπτη το βράδυ και έκανε μεγάλη φασαρία στη Βουλή, κατηγορώντας την κ. Κεραμέως για «αιφνιδιασμό των βουλευτών» με εκπρόθεσμη τροπολογία. Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ο πρώην υπουργός Παιδείας ανέφερε μεταξύ άλλων:

● Η κυβέρνηση με εκπρόθεσμη τροπολογία, αιφνιδιάζοντας μέχρι και τους βουλευτές της, υποχρεώνει το ΤΕΕ και άλλα επαγγελματικά επιμελητήρια να εγγράφουν ως μέλη αποφοίτους κολεγίων, χωρίς να ελέγχουν τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

● Το ΤΕΕ και το Οικονομικό Επιμελητήριο έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφού η ρύθμιση παραβιάζει το άρθρο 16 του Συντάγματος. Αναγνωρίζονται ως πανεπιστημιακά τα πτυχία που δίνουν ποικιλώνυμα και αδιαβάθμητα ιδιωτικά κολέγια, σε βάρος των πτυχίων δημοσίων πανεπιστημίων.

Το υπουργείο ανακοίνωσε ότι:

Α) Ελέγχονται όλες οι προϋποθέσεις κτήσης των επαγγελματικών προσόντων σύμφωνα με το ενωσιακό και το εθνικό δίκαιο, από το ΑΤΕΕΝ. Αιτήσεις εγκρίνονται ή απορρίπτονται ανάλογα με το αν πληρούνται οι προϋποθέσεις. Και δύναται να επιβάλλονται ακόμη και εξετάσεις για αντιστάθμιση μαθημάτων, οι οποίες εξετάσεις διεξάγονται αποκλειστικά σε Πανεπιστημιακά Τμήματα ΑΕΙ της χώρας μας.

Β) Η ρύθμιση του υπουργείου Παιδείας δεν αφορά επ’ ουδενί εξίσωση εις βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων. Αλλά «δεν μπορεί να είμαστε “Ευρώπη α λα καρτ”, να θέλουμε να αξιοποιούμε τα σημαντικά οφέλη της Ευρώπης, το ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και τόσα άλλα και να αγνοούμε τη Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις αρχές του ενωσιακού δικαίου».

Εξόφληση γραμματίων

Εξόφληση γραμματίων

Κύριε Διευθυντά

Εμφανίζουν και ψηφίζουν τροπολογία στα μαύρα μεσάνυχτα, τροπολογία που δίνει τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα σε πτυχιούχους ιδιωτικών κολεγίων με 3 χρόνια φοίτηση με τους πτυχιούχους των δημόσιων Πολυτεχνείων με 5 χρόνια φοίτηση!

Αντιδρούν τα Πολυτεχνεία, διαμαρτύρονται τα επιμελητήρια, αλλά η σκοτεινή μεταρρυθμίστρια τους περιφρονεί και προχωρά αγέρωχη και ακάθεκτη. Υποσχέσεις εκπληρώνονται, γραμμάτια εξοφλούνται σε κουμπάρους και κολλητούς χρηματοδότες, ιδιοκτήτες των «ιδρυμάτων»!

Αναμείνατε και την αναγνώριση της Ελληνικής Αγωγής του τηλεπωλητή υπουργού, που διδάσκει αρχαία ελληνικά ακόμα και σε… σκύλους!

Με τιμή