Ξεπέρασε και την Ιταλία: Τα 3 λάθη της Ισπανίας που την έριξαν στον γκρεμό του κορωνοϊού – ΗΠΑ: Συμμαχία τεχνητής νοημοσύνης, δισεκατομμυριούχου και επιστημόνων

Ξεπέρασε και την Ιταλία: Τα 3 λάθη της Ισπανίας που την έριξαν στον γκρεμό του κορωνοϊού
Όταν ο τραγικός απολογισμός των θυμάτων ολοκληρωθεί είναι πολύ πιθανό η Ιταλία να μην κατέχει την πρωτιά.

Όταν η κατάσταση στην Ιταλία άρχισε να ξεφεύγει και οι μαρτυρίες γιατρών και νοσηλευτών περιέγραφαν την πρωτόγνωρη -εν καιρώ ειρήνης- κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας, ήταν σχεδόν αδύνατο να φανταστεί κάποιος ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάτι χειρότερο από αυτό.

Κι όμως, η δοκιμασία στην οποία υποβάλλεται πια και η Ισπανία είναι τουλάχιστον ανάλογης έκτασης, με τις «προβλέψεις» των δεικτών στατιστικής να προδιαγράφουν μια ακόμα μεγαλύτερη τραγωδία.

Η Ισπανία είχε τον πρώτο θάνατο από κορωνοϊό στις 3 Μαρτίου και μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες ο αριθμός των θυμάτων αυξήθηκε πολύ πιο γρήγορα από την Ιταλία και φυσικά από την Κίνα στο αντίστοιχο διάστημα. Συγκεκριμένα στις επόμενες τρεις εβδομάδες από το θάνατο Νο. 1 η Κίνα είχε 259 νεκρούς, η Ιταλία 1266 και η Ισπανία 3434! Μόνο το τελευταίο 24ωρο η χώρα της Ιβηρικής είχε 738 νέους θανάτους. Από τις 16 Μαρτίου κι έπειτα ο δείκτης που αποτυπώνει την εκθετική αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων προδιαγράφει καμπύλη ακόμα μεγαλύτερη και από της Ιταλίας. To γράφημα της DailyMail είναι απολύτως ενδεικτικό.

Ξεπέρασε και την Ιταλία: Τα 3 λάθη της Ισπανίας που την έριξαν στον γκρεμό του κορωνοϊού

Η έντονη κοινωνική ζωή των Ισπανών και το εφάμιλλο με τους Ιταλούς μεσογειακό lifestyle είναι ο προφανής λόγος που τα πράγματα πήραν και στην περίπτωσή της την ίδια τροπή. Το ερώτημα είναι βέβαια γιατί δεν έλαβαν νωρίτερα μέτρα περιορισμού της από τη στιγμή που ήταν εμφανές ότι στην Ιταλία βρισκόταν σε εξέλιξη ένας εθνικός εφιάλτης. Πώς όμως να συμβεί αυτό από τη στιγμή που στις 9 Μαρτίου ο επικεφαλής του ισπανικού κέντρου για θέματα υγείας, Φερνάντο Σιμόν δήλωνε ότι «η Ισπανία θα έχει μόνο ελάχιστες υποθέσεις κορωνοϊού…».

Η Ισπανία έκλεισε τα σχολεία στις 13/03 όταν τα κρούσματα ήταν 4.231 (η Ιταλία το έκανε με τα κρούσματα στα 3.089), ενώ επέβαλε lock down δύο ημέρες αργότερα, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων είχε εκτιναχθεί στα 7.753. Η Ιταλία διέταξε το καθολικό lock down στις 09/03 με τα κρούσματα στα 9.172, ωστόσο είχε επιβάλει από τις 07/03 απαγόρευση κυκλοφορίας στη Λομβαρδία, θέτοντας την παράλληλα σε καραντίνα.

Ειδικοί εξηγούν ότι η Ισπανία έχει μεγαλύτερη γεωγραφική διασπορά του ιού απ’ ότι η Ιταλία, όπου σε τρεις μόνο επαρχίες (Λομβαρδία, Εμίλια-Ρομάνα, Βενέτο) έχει εντοπιστεί πάνω από το 65% των κρουσμάτων και 80% των θυμάτων. Ο πρόεδρος του ισπανικού Ινστιτούτου Επιδημιολογίας Πέρε Γοδόι θεωρεί ότι η κινητικότητα πληθυσμών εντός της χώρας ήταν πολύ μεγαλύτερη στην Ισπανία απ’ ότι στην Ιταλία τις ημέρες που προηγήθηκαν το lock down.

Για παράδειγμα η Σικελία των 5 εκατ. κατοίκων έχει μόνο τρεις θανάτους για την ώρα, ενώ ισχνή είναι η διασπορά του ιού γενικώς στον ιταλικό νότο και αυτό έχει να κάνει και με τις γνωστές κοινωνικές διαφορές γεωγραφικού τύπου στη χώρα, που περιορίζουν τα ταξίδια από βορρά σε νότο και αντίστροφα. «Έχουμε μεγαλύτερο διασκορπισμό κρουσμάτων. Ήταν λάθος να επιτρέψουμε τη μεγάλη γεωγραφική διασπορά τις τελευταίες ημέρες πριν από την επιβολή των μέτρων καραντίνας», λέει ο Πέρε Γοδόι.

Σε μια προσπάθεια να εμβαθύνει ακόμα περισσότερο στους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση την Ισπανία, ο Guardian αναδεικνύει και τους λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης («έκλεισαν τα πανεπιστήμια και τα σχολεία και προκάλεσαν μία ατμόσφαιρα διακοπών όπου τα μπαρ και τα πάρκα γέμισαν και πολλές οικογένειες έφυγαν για τα εξοχικά τους λόγω του καλού καιρού»), καθώς και τη χαρακτηριστική καθυστέρηση στον εφοδιασμό των νοσοκομείων με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Υπήρχε μεγάλη έλλειψη σε αναπνευστήρες, προστατευτικές στολές για τους γιατρούς και τεστ κορωνοϊού», γράφει η βρετανική εφημερίδα. Αυτός είναι πιθανότατα και ο λόγος που η Ισπανία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό νοσούντων στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Όταν τα κρούσματα ήταν 40.000 περίπου 5.400 εξ’ αυτών (ποσοστό 14%) ήταν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (!), κάτι που επιτάχυνε ασφαλώς την κατάρρευση του συστήματος υγείας, αυξάνοντας παράλληλα τα θανατηφόρα κρούσματα.

Ο Guardian αναδεικνύει και τη σημασία του αγώνα της Αταλάντα με τη Βαλένθια για το Τσάμπιονς Λιγκ στις 19 Μαρτίου, οπότε 25.000 οπαδοί των «νυχτερίδων» ταξίδεψαν στο Μπέργκαμο (στην ευρωπαϊκή κοιτίδα δηλαδή της επιδημίας), αλλά και τις μαζικές διαδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας την Κυριακή 8 Μαρτίου. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν τότε στους δρόμους, μολονότι μια μέρα νωρίτερα οι αρχές της κοινότητας Λα Ριόχα στο βόρειο τμήμα της χώρας είχαν θέσει σε καραντίνα την κωμόπολη Χάρο, λόγω αυξημένων κρουσμάτων. Κι όμως μία μέρα αργότερα ο Φερνάντο Σιμόν άφηνε στη διακριτική ευχέρεια των πολιτών την αξιολόγηση του κινδύνου από τη συμμετοχή στις διαδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας («Αν με ρωτούσε ο γιός μου θα του απαντούσα να κάνει ό,τι θέλει» έλεγε τότε ο Σιμόν).

Έτσι, τόσο οι εκδηλώσεις για τη συγκεκριμένη επέτειο, όσο και η εκδήλωση  του ακροδεξιού κόμματος «Vox» στη Μαδρίτη, παρουσία 9.000 οπαδών του, έλαβαν κανονικά χώρα. Ο Guardian σημειώνει ότι τρεις Ισπανοί υπουργοί που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις της 8ης Μαρτίου έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό ενώ θετικοί είναι επίσης ο επικεφαλής του Vox και ο γενικός γραμματέας του…

 

Κορονοϊός – ΗΠΑ: Συμμαχία τεχνητής νοημοσύνης, δισεκατομμυριούχου και επιστημόνων

Κορονοϊός - ΗΠΑ: Συμμαχία τεχνητής νοημοσύνης, δισεκατομμυριούχου και επιστημόνων
Όταν τα πολλά δισ. δολάρια συναντούν υπέροχα μυαλά, τότε κάτι πολύ καλό μπορεί να προκύψει…

Ο συνδυασμός τεχνητής νοημοσύνης («μυαλού») και ισχυρών υπερυπολογιστών («σώματος») έχει αποδειχθεί ήδη αρκετά δυνατός για να νικάει τους πρωταθλητές στο σκάκι και σε άλλα επιτραπέζια παιγνίδια ή να αναγνωρίζει πρόσωπα και φωνές ψάχνοντας «ψύλλους στα άχυρα» μέσα σε βουνά δεδομένων. Ίσως μπορεί να τα καταφέρει και με το νέο κορονοϊό.

Αυτό τουλάχιστον ελπίζει μια νέα συμμαχία κορυφαίων επιστημόνων και ερευνητών, έπειτα από πρωτοβουλία ενός δισεκατομμυριούχου, που έχει ως στόχο να χρησιμοποιηθούν μερικοί από τους ισχυρότερους υπολογιστές του κόσμου, προκειμένου να αναζητηθούν θεραπείες για την πανδημική νόσο Covid-19.

Ο Τόμας Σίμπελ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της C3.ai, μιας εταιρείας τεχνητής νοημοσύνης στην Καλιφόρνια, οργάνωσε μια ερευνητική κοινοπραξία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, η οποία θα δαπανήσει 367 εκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη πενταετία, προκειμένου να βρει τρόπους να μπει ένα οριστικό «φρένο» στον νέο ιό SARS-CoV-2.  «Δεν μπορώ να φανταστώ πιο σημαντική χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. Η πιθανότητα να μην προκύψει κάτι καλό από όλο αυτό, είναι μηδενική», δήλωσε ο Σίμπελ, σύμφωνα με τους «New York Times».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η περιουσία του 68χρονου Σίμπελ, ο οποίος συνδυάζει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην πληροφορική με τις φιλανθρωπίες, υπολογίζεται σε 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με το Forbes. Ο αριθμός 3 στο όνομα της εταιρείας του C3.ai παραπέμπει στις τρεις βασικές ψηφιακές τάσεις: μεγάλα δεδομένα, υπολογιστικό «νέφος» και διαδίκτυο των πραγμάτων, με την τεχνητή νοημοσύνη να ενισχύει τις δυνατότητες και των τριών αυτών.

Η νέα συμμαχία, με την ονομασία «C3.ai Digital Transformation Institute», θα περιλαμβάνει ερευνητές από τα πανεπιστήμια Πρίνστον, Κάρνεγκι Μέλον, ΜΙΤ, Καλιφόρνια, Ιλινόις και Σικάγο, καθώς επίσης από την εταιρεία Microsoft. Πρώτος στόχος της θα είναι, με τη βοήθεια των «έξυπνων» μηχανών, να αναπτυχθούν νέα φάρμακα ή να βρεθεί νέα χρήση σε παλαιότερα, να σχεδιασθούν κλινικές δοκιμές, να προβλεφθεί η εξέλιξη της πανδημίας, να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των κρατικών και άλλων παρεμβάσεων, να βελτιωθούν οι στρατηγικές που αφορούν τη δημόσια υγεία και να προετοιμασθεί καλύτερα η ανθρωπότητα για μελλοντικές επιδημίες.

Το νέο Ινστιτούτο θα δίνει έως 26 επιχορηγήσεις ετησίως αξίας 500.000 δολαρίων η καθεμία. Οι πρώτες ερευνητικές προτάσεις πρέπει να υποβληθούν έως το Μάιο και η πρώτη επιχορήγηση θα δοθεί τον Ιούνιο, ενώ τα αποτελέσματα των ερευνητικών προγραμμάτων θα γίνονται ευρέως γνωστά. Η υπερυπολογιστική ισχύς θα προέλθει από τις εταιρείες C3.ai και Microsoft, τα πανεπιστήμια και το Εθνικό Κέντρο Υπερυπολογιστικών Εφαρμογών στο Ιλινόις.