Περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30 εξακολουθούν να αγνοούνται στο Ιράν μία και πλέον εβδομάδα μετά τις πλημμύρες που σάρωσαν αρκετές περιοχές της χώρας, ανακοίνωσαν σήμερα επίσημες πηγές.
Από τις αρχές του μήνα Μορντάντ (στις 23 Ιουλίου), «59 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 30 φέρονται ως αγνοούμενοι λόγω των πλημμυρών», δήλωσε ο Γιαγκούμπ Σουλεϊμανί, γενικός γραμματέας της ιρανικής Ερυθράς Ημισελήνου, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Ένας απολογισμός στον οποίο προστίθενται οι 22 θάνατοι που ανακοινώθηκαν στις 22 Ιουλίου μετά τις καταρρακτώδεις βροχές στον νότο της χώρας. Χώρα σε μεγάλο βαθμό άνυδρη, το Ιράν αντιμετωπίζει επαναλαμβανόμενα φαινόμενα ξηρασίας τη δεκαετία που διανύουμε και συχνές πλημμύρες που οφείλονται σε καταρρακτώδεις βροχές. Σύμφωνα με τον Σουλεϊμανί, έχουν πληγεί 60 μεγάλες πόλεις, 140 μικρότερες και περισσότερα από 500 χωριά, σε μια χώρα 83 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η επαρχία της πρωτεύουσας Τεχεράνη ήταν η πλέον πληγείσα, με 35 νεκρούς, ενώ σε αυτή του Μαζανταράν, στον βορρά, 20 άνθρωποι δεν έχουν βρεθεί ακόμη, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί επισκέφθηκε την περιοχή Φιρουζκούχ, ανατολικά της Τεχεράνης, σύμφωνα με το γραφείο του. Όπως μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο IRIB, ο υπουργός Γεωργίας Τζαβάντ Σαντατινετζάντ εκτίμησε το ύψος των ζημιών στον αγροτικό τομέα σε σχεδόν 195 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με το ιρανικό μετεωρολογικό κέντρο, τα βόρεια και τα νότια της χώρας αναμένεται να πληγούν από νέες βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες.
Κατέρρευσε μέρος των σιλό στο λιμάνι της Βηρυτού
Καπνός σηκώνεται στο λιμάνι της Βηρυτού
Σύννεφο σκόνης και καπνού υψώνεται στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου, καθώς μέρος των σιλό κατέρρευσε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Να σημειωθεί ότι νωρίτερα μέσα στο Ιούλιο μεγάλη φωτιά, που διήρκεσε περίπου μία εβδομάδα, έκαψε ερείπια των σιλό σιτηρών του λιμανιού.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Associated Press το νότιο συγκρότημα των σιλό κατέρρευσε έπειτα από κάτι που ακούστηκε σαν έκρηξη, εκτοξεύοντας πυκνό σύννεφο γκρίζας σκόνης που τύλιξε το λιμάνι και την παρακείμενη κατοικημένη περιοχή. Για την ώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες ή άλλα θύματα.
Ο γενικός διευθυντής της εταιρεία διαχείρισης των σιλό, Άσαντ Χαντάντ, δήλωσε στο πρακτορείο ότι «όλα είναι υπό έλεγχο».
Ωστόσο, σύμφωνα με τον Γιούσεφ Μαλά, από την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, άλλα τμήματα του βόρειου συγκροτήματος των σιλό κινδυνεύουν και ότι άλλα τμήματα του γιγαντιαίου ερειπίου θα μπορούσαν να καταρρεύσουν.
Μετά την κατάρρευση του τεράστιου κτιρίου έκλεισε για την κυκλοφορία ο δρόμος γύρω από το λιμάνι.
Την Παρασκευή, ο υπουργός Περιβάλλοντος του Λιβάνου, Νάσερ Γιασίν, είχε προειδοποιήσει ότι τα σιλό σιτηρών το λιμάνι μπορούσαν να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή και ότι 200.000 μάσκες είχαν δοθεί στους ανθρώπους στην περιοχή για να τους προστατεύσουν από την ατμοσφαιρική ρύπανση.
Να θυμίσουμε ότι στις 4 Αυγούστου 2020, μια τεράστια έκρηξη χημικών στο λιμάνι της Βηρυτού σκότωσε περισσότερους από 215 ανθρώπους ενώ ισοπέδωσε σχεδόν τη μισή πόλη.