Έκκληση για βοήθεια από τον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης – Πάνω από 66.000 κρούσματα στην πολιτεία
Ο Άντριου Κουόμο.
Οι ΗΠΑ στέλνουν ιατρικό υλικό αξίας 100 εκατ. δολαρίων στην Ιταλία
Οι ΗΠΑ θα στείλουν ιατρικό υλικό αξίας ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ιταλία, τη χώρα όπου η πανδημία του κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους ανθρώπους απ’ ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου ως σήμερα, ανήγγειλε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ τη Δευτέρα (30/3).
Ο Αμερικανός πρόεδρος ενημέρωσε ότι συζήτησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε. «Έχουμε πλεονάζοντα προϊόντα που δεν χρειαζόμαστε, θα στείλουμε μέρος τους αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων στην Ιταλία, χειρουργικό, ιατρικό και νοσοκομειακό υλικό», είπε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια της καθημερινής συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί στον Λευκό Οίκο.
Ο πρόεδρος Τραμπ εκτίμησε επίσης ότι η παραγωγή συσκευών μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής θα αυξηθεί σημαντικά, χάρη στη συνεργασία περίπου δέκα βιομηχανιών στις ΗΠΑ.
«Στο μέτρο που παράγουμε περισσότερους (αναπνευστήρες) από όσους έχουμε ανάγκη, θα τους στείλουμε στην Ιταλία, στη Γαλλία, στην Ισπανία, εκεί όπου έχουν φρικτά προβλήματα, και σε άλλες χώρες αν είναι δυνατό», τόνισε, την ώρα που η επιδημία επιταχύνεται επίσης στις ΗΠΑ, που καταμετρούν σχεδόν 3.000 νεκρούς και 160.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης επισήμως. Εξήρε ακόμη το ότι 1 εκατ. Αμερικανοί έχουν υποβληθεί σε τεστ.
Ο Τραμπ γνωστοποίησε προχθές Κυριακή ότι πρόκειται να παρατείνει ως τα τέλη Απριλίου τη δρακόντεια σύσταση της κοινωνικής αποστασιοποίησης για να αποφευχθεί η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19 που προκαλεί ο SARS-CoV-2.
Παρότι κάλεσε τον κόσμο να «μείνει σπίτι», επανέλαβε χθες ότι είναι «ελάχιστα πιθανό» να επιβάλλει με διάταγμα αυστηρό περιορισμό σε εθνικό επίπεδο. Τα μέτρα λαμβάνονται προς το παρόν σε επίπεδο πολιτειών· πάνω από το 70% των Αμερικανών έχει ήδη λάβει εντολή να απομονωθεί.
Ο Τραμπ προεξόφλησε ότι ο Απρίλιος θα είναι κρίσιμος.
«Πρόκειται για 30 ημέρες ζωτικής σημασίας. Θα κάνουμε το παν αυτές τις 30 ημέρες», υποσχέθηκε.
«Ο καθένας από εμάς έχει έναν ρόλο να διαδραματίσει σε αυτόν τον πόλεμο», είπε ο Τραμπ: «κάθε πολίτης, κάθε οικογένεια, κάθε επιχείρηση μπορεί να κάνει τη διαφορά» για να σταματήσει η εξάπλωση του κορονοϊού, πράγμα που «είναι το πατριωτικό μας καθήκον».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε ακόμη πως θα ζητήσει από όλους τους Αμερικανούς να φορούν μάσκες «για κάποιο καιρό — όχι για πάντα».
Ανησυχητική αύξηση των «εισαγόμενων» κρουσμάτων στην Κίνα


Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα αύξηση των νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα, εξέλιξη που αντέστρεψε την τάση μείωσης των προηγούμενων τεσσάρων ημερών, διευκρινίζοντας ωστόσο πως σε όλες τις περιπτώσεις, επρόκειτο για ανθρώπους που ταξίδεψαν στη χώρα από το εξωτερικό.
Στην ηπειρωτική Κίνα καταγράφηκαν 48 νέα κρούσματα χθες Δευτέρα, ενημέρωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, από 31 μία ημέρα νωρίτερα.
Και τα 48 κρούσματα ήταν «εισαγόμενα», σύμφωνα με την ορολογία των κινεζικών αρχών, με το σύνολο αυτών των περιπτώσεων να αυξάνεται σε 771 ως χθες. Δεν αναφέρθηκε κανένα κρούσμα μετάδοσης του SARS-CoV-2 εντός της χώρας.
Ενώ η εξάπλωση του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19 στην Κίνα παρουσιάζει θεαματική μείωση, το Πεκίνο ανησυχεί ολοένα περισσότερο για τους ταξιδιώτες που έχουν μολυνθεί στο εξωτερικό και φθάνουν στη χώρα, κάτι που ώθησε τις κινεζικές αρχές να εντείνουν τις εξετάσεις που κάνουν κατά τις αφίξεις, να διευρύνουν τα μέτρα καραντίνας, να μειώσουν δραστικά τον αριθμό των διεθνών πτήσεων και να απαγορεύσουν την είσοδο στους περισσότερους αλλοδαπούς.
Από τα νέα κρούσματα, 10 καταγράφηκαν στην Εσωτερική Μογγολία και πρόκειται για επιβάτες οι πτήσεις των οποίων εξετράπησαν στο Πεκίνο. Η Σαγκάη κατέγραψε 11 νέα κρούσματα, ενώ το Πεκίνο τρία. Η πόλη Ουχάν, η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, από όπου άρχισε η πανδημία, δεν κατέγραψε κανένα νέο κρούσμα για έβδομη συναπτή ημέρα, σύμφωνα πάντα μετά τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής (του υπουργείου) Υγείας.
Ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα ανερχόταν σε 81.518 και ο απολογισμός των θυμάτων είχε φθάσει τους 3.305 νεκρούς.