Ξεκινά την κατασκευή οικισμού εποίκων προς τιμήν του Τραμπ στο Γκολάν το Ισραήλ – Ελεύθερη η διέλευση, αλλά όχι η παραμονή ξένων πολιτών στη Β. Μακεδονία

Την έγκρισή του για την έναρξη των εργασιών για τη δημιουργία οικισμού που θα στεγάσει 300 οικογένειες Ισραηλινών εποίκων στα Υψίπεδα του Γκολάν, τα οποία κατέχει παρανόμως από τη Συρία, έδωσε το υπουργικό συμβούλιο στο Τελ Αβίβ. Πρόκειται για τον οικισμό που θα πάρει το όνομά του από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον μοναδικό αρχηγό κράτους που έχει αναγνωρίσει την κυριαρχία του Ισραήλ στην περιοχή.

Σύμφωνα με την αρμόδια υπουργό για τους οικισμούς, Τζίπι Χοτοβέλι, το υπουργείο της θα αρχίσει τις προετοιμασίες για την κατασκευή των κατοικιών για τους εποίκους. Το όνομα του νέου οικισμού θα είναι «Υψίπεδα Τραμπ» («Ραμάτ Τραμπ» στα εβραϊκά).

Τα Υψίπεδα του Γκολάν, έδαφος της Συρίας, κατέλαβε το Ισραήλ το 1967, στη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών, και το 1981 ανακοίνωσε την προσάρτησή του, παρά το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δεν έχει αναγνωρίσει την ισραηλινή κυριαρχία στην περιοχή καθώς είναι παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Έκτοτε το Ισραήλ έχει εγκαταστήσει στην περιοχή περίπου 26.000 εποίκους δημιουργώντας οικισμούς, που επίσης είναι παράνομοι για το διεθνές δίκαιο. Στο Γκολάν ζουν και περίπου 26.000 Δρούζοι Άραβες.

Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος εξέδωσε τον Μάρτιο του 2019 διάταγμα με το οποίο αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ στην περιοχή, λίγο πριν από τις εκλογές στο Ισραήλ και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι θα δώσει το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ στο μικρό χωριό Κέλα 300 κατοίκων που βρίσκεται στην περιοχή για να τον τιμήσει. Ο οικισμός «Υψίπεδα Τραμπ» έχει προγραμματιστεί να γίνει στην παλιά γειτονιά Μπρουχίμ, όπου τώρα ζουν 12 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ, το σχέδιο για τον οικισμό θα κοστίσει περίπου 3,2 εκατ. δολάρια.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός μετά το υπουργικό συμβούλιο δήλωσε ότι το Ισραήλ «θα ξεκινήσει τα βήματα για την εγκατάσταση της κοινότητας των Υψιπέδων Τραμπ στο Γκολάν».

Ελεύθερη η διέλευση, αλλά όχι η παραμονή ξένων πολιτών στη Β. Μακεδονία

Την ανεμπόδιστη διέλευση ξένων πολιτών από τα εδάφη της αποφάσισε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, καθώς τα σύνορά της παραμένουν κλειστά, λόγω της πανδημίας το νέου κορονοϊού, που στη γειτονική χώρα παρουσιάζει έξαρση το τελευταίο διάστημα.

Με βάση την κυβερνητική απόφαση, οι ξένοι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται της Βόρειας Μακεδονίας από έξι συνοριακές διελεύσεις: στην Μπογκορόντιτσα – στα σύνορα με την Ελλάδα, στους Ευζώνους Κιλκίς – στην Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα με τη Σερβία, στη Ντέβε Μπάιρ, στα σύνορα με Βουλγαρία, στην Κιάφασαν, στα σύνορα με Αλβανία, στην Μπλάτσε, στα σύνορα με το Κόσοβο και στο αεροδρόμιο των Σκοπίων.

Οι ξένοι πολίτες που διέρχονται από τη Βόρεια Μακεδονία, θα πρέπει να εγκαταλείπουν την επικράτειά της εντός πέντε ωρών από τη στιγμή που εισέρχονται σε αυτήν. Θα υπογράφουν δήλωση στη συνοριακή διέλευση, στην οποία θα αναγράφεται η ώρα που εισέρχονται στη χώρα και θα την παραδίδουν στη επόμενη συνοριακή διέλευση, καθώς θα βγαίνουν από την επικράτεια.

Στη διάρκεια των πέντε αυτών ωρών, οι ξένοι πολίτες δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τον αντίστοιχο αυτοκινητόδρομο ή τοπικό δρόμο που χρησιμοποιούν για τη διέλευσή τους. Το αεροδρόμιο των Σκοπίων παραμένει κλειστό (με εξαίρεση ειδικούς λόγους και έκτακτες περιστάσεις), οπότε η σημασία της απόφασης της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας για αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.

Η πρακτική σημασία για την Ελλάδα της απόφασης αυτής της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας είναι πως οι ξένοι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται ανεμπόδιστα στην ελληνική επικράτεια, μέσω της Βόρειας Μακεδονίας (αυτό ισχύει για τους πολίτες των χωρών που επιτρέπεται η είσοδος στην Ελλάδα, χωρίς περιορισμούς).

Η Βόρεια Μακεδονία διατηρεί ακόμη κλειστά τα σύνορά της λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και είναι άγνωστο ακόμη πότε θα τα ανοίξει, καθώς τις τελευταίες δύο εβδομάδες παρατηρείται έξαρση των κρουσμάτων και θανάτων εξαιτίας της COVID-19.

Μόλις χθες, καταγράφηκαν 196 νέα κρούσματα και οκτώ θάνατοι, η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση κρουσμάτων και θυμάτων, αφότου η επιδημία άρχισε να εξαπλώνεται στη χώρα. Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχονται σε 3.895, ενώ 171 άνθρωποι έχουν καταλήξει από επιπλοκές.