Ξεκινά στην Ελλάδα η κλινική μελέτη για το ισραηλινό φάρμακο κορονοϊού – Άρση μέτρων: Το SMS παραμένει λόγω click away

Εργαστηριακές έρευνες για τον κορονοϊό

Το Αττικόν νοσοκομείο επισκέφτηκε ο Ισραηλινός καθηγητής Nadir Arber, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την μελέτη του φαρμάκου κορονοϊού.

Στην Ελλάδα βρίσκεται ο καθηγητής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Τελ Αβίβ και επικεφαλής του Κέντρου Πρόληψης Καρκίνου Nadir Arber, ο οποίος θα έχει συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες και να ξεκινήσει σύντομα η κλινική μελέτη στη χώρα μας του ισραηλινού φαρμάκου για την αντιμετώπιση σοβαρών επιπλοκών του κορονοϊού. Η κλινική μελέτη θα ξεκινήσει στα Νοσοκομεία “Αττικόν” και “Σωτηρία”.

Την Μ. Τετάρτη τον καθηγητή Nadir Arber υποδέχθηκαν στο Νοσοκομείο “Αττικόν”, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

O κ. Κοντοζαμάνης καλωσόρισε τον καθηγητή Nadir Arber στη χώρα μας, τονίζοντας ότι με την επιστημονική του έρευνα έβαλε τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός καινοτόμου φαρμάκου, το οποίο, όπως είπε, «αισιοδοξούμε ότι θα συμβάλλει αποτελεσματικά στη μάχη κατά της πανδημίας, εφόσον ολοκληρωθούν οι μελέτες και τα αποτελέσματα είναι θετικά». Άμεσα προσέθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, θα ξεκινήσει στην Ελλάδα, σε συνεργασία με Ισραηλινούς επιστήμονες, η κλινική μελέτη για το νέο φάρμακο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Ισραήλ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συζήτησε και συμφώνησε με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τη συμμετοχή ελληνικών νοσοκομείων στις κλινικές δοκιμές.

Το φάρμακο είναι εισπνεόμενο και κατά την πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών δεν προκάλεσε καμία παρενέργεια στους ασθενείς που το έλαβαν, όπως ο Nadir Arber, έχει αναφέρει. Παράλληλα, είχε τονίσει πως το φάρμακο είχε θετική επίδραση στην εξέλιξη των ασθενών.

 

Άρση μέτρων: Το SMS παραμένει λόγω click awayΆρση μέτρων: Το SMS παραμένει λόγω click awayΛιανεμπόριο με click away

Ανατροπή στο σχεδιασμό για κατάργηση του SMS στο 13033 από Δευτέρα του Πάσχα καθώς παραμένουν οι περιορισμοί στο λιανεμπόριο. Το SMS τελικά θα φύγει όταν έρθουν οι τουρίστες

Το ρεπορτάζ αλλά και οι δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης τις προηγούμενες ημέρες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων “έδειχναν” προς κατάργηση του SMS στο 13033 τη Δευτέρα του Πάσχα, οπότε και θα ανοίξει η εστίαση.

Το (εύλογο) σκεπτικό ήταν πως με ανοιχτά εστιατόρια, ταβέρνες και καφέ- μπαρ, δεν θα είχε νόημα η αποστολή SMS για κάθε μετακίνηση. Ενώ είναι κοινό μυστικό ότι η εφαρμογή του μέτρου έχει πλέον ατονήσει.

Σήμερα όμως ήρθε η ανατροπή, καθώς όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς η υποχρέωση αιτιολόγησης των μετακινήσεων με γραπτό μήνυμα παραμένει μέχρι την απελευθέρωση των διαπεριφερειακών μετακινήσεων, δηλαδή όταν στα μέσα Μάϊου ανοίξει ο τουρισμός. Για φαγητό και καφέ θα στέλνουμε κωδικό 6, όπως και για άθληση ή για τη βόλτα του σκύλου. Αν και ήδη πολλοί προεξοφλούν ότι το μέτρο δεν θα τηρείται από όλο και περισσότερους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι προς κατάργηση του SMS τη Δευτέρα του Πάσχα είχαν “δείξει” ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκηςκαι ο γγ Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης

Αλλά ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος είχαν αφήσει ένα μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Μαϊου.

Αυτή τη φορά “πέρασε” λοιπόν η άποψη του κ. Γεωργιάδη και ο λόγος έχει να κάνει με τη λειτουργία του λιανεμπορίου:

Η υποχρέωση αποστολής SMS για ψώνια με click away ή click inside θα εξακολουθούσε να ισχύει και μετά τις 3 Μαϊου. Και αυτό καθώς η Επιτροπή δεν επέτρεψε την πλήρη απελευθέρωση του λιανεμπορίου από τη Μεγάλη Εβδομάδα, όπως αρχικά σχεδίαζε και επιθυμούσε η κυβέρνηση, επειδή τα εμπορικά καταστήματα είναι εσωτερικοί κλειστοί χώροι. Έτσι τελικά αποφασίστηκε να παραμείνει το SMS γενικά. Επίσης κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι παρόλο που ανοίγει η εστίαση τη Δευτέρα του Πάσχα, το σήμα δεν πρέπει να είναι ότι όλα τελείωσαν, καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε εφησυχασμό και χαλάρωση της τήρησης μέτρων. Εξάλλου, προσθέτουν, η χώρα ανοίγει πλήρως στις 15 Μαϊου με την απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων και το άνοιγμα του τουρισμού.