Ξεκινά η δίκη για την υπόθεση δολοφονίας του Ζακ — Ο ξαφνικός «πόνος» της Ν.Δ.

Ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου ξεκινά σήμερα η δίκη για τη δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, που λιντσαρίστηκε, καταμεσήμερο, στο κέντρο της Αθήνας από «αγανακτισμένους νοικοκυραίους». Αφού κατάφερε να ξεφύγει από το άγριο ξύλο του κοσμηματοπώλη και του συνεργού του, έπεσε στα χέρια των αστυνομικών που αποδείχθηκαν ακόμη πιο βίαιοι, όπως αποκάλυπτε βίντεο μάρτυρα, το οποίο είχε φέρει στη δημοσιότητα η «Εφ.Συν.» και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πειστήρια του εγκλήματος.

Τόσο οι δύο πολίτες όσο και οι τέσσερις άνδρες της ΕΛ.ΑΣ., που κλοτσούσαν και έσερναν βίαια το αιμόφυρτο θύμα, κατηγορούνται για θανατηφόρα σωματική βλάβη και όχι της ανθρωποκτονίας από δόλο, όπως ζητούσε η οικογένεια του του ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστή, με αποτέλεσμα να πέφτουν «στα μαλακά».

Τι αναφέρει το βούλευμα 

Σύμφωνα με το βούλευμα, το θύμα δέχτηκε αλλεπάλληλα σφοδρά χτυπήματα στο κεφάλι και το σώμα από τον κοσμηματοπώλη και τον 58χρονο μεσίτη. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ενώ ήδη ήταν αιμόφυρτος και σε «αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή… έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο» και με άσκηση έντονης βίας τον ακινητοποίησαν.

Στο βούλευμα αναφέρεται πως οι δύο καταστηματάρχες είχαν στόχο «να μην αφήσουν το θύμα να διαφύγει» και «εν όψει της ηλικίας τους και της στοιχειώδους κοινωνικής εμπειρίας που διέθεταν, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι η επίθεσή τους σε βάρος του Κωστόπουλου με πλήγματα στην κεφαλή, ενόσω μάλλον διέρχονταν από θραυσμένο υαλοπίνακα, μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα το θάνατο του παθόντος, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, έδρασαν απερίσκεπτα και επιτέθηκαν κατά του παθόντος μη προβλέποντας το επελθόν αποτέλεσμα».

Για τους τέσσερις ένστολους οι δικαστές του Συμβουλίου αναφέρουν ότι  «ενόψει της εκπαίδευσης που είχαν λάβει και της εμπειρίας που διέθεταν από την άσκηση των καθηκόντων τους, είχαν τη δυνατότητα να προβλέψουν ότι τα χτυπήματα που κατάφεραν στον Κωστόπουλο, προκειμένου να τον ακινητοποιήσουν και να τον δεσμεύσουν, με δεδομένο ότι αυτός βρισκόταν σε κατάσταση υπερδιέγερσης, αλλά με προφανή αδυναμία συγκέντρωσης των δυνάμεων του, έφερε πολλαπλά τραύματα και εμφάνιζε δυσχέρειες στην αναπνοή, θα επέτειναν τον ήδη υφιστάμενο κίνδυνο ζωής που αντιμετώπιζε και, όμως από έλλειψη της προσήκουσας προσοχής, την οποία όφειλαν και μπορούσαν να καταβάλλουν, έδρασαν με υπερβάλλοντα ζήλο (…) μη προβλέποντας το επελθέν αποτέλεσμα».

Στο κάδρο ακόμα πέντε άτομα

Στο κάδρο ευθυνών βρίσκονται ακόμα τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στην υπόθεση, καθώς και ο διασώστης του ΕΚΑΒ που διαχειρίστηκε το περιστατικό, ύστερα από την ποινική δίωξη την οποία ζήτησε η οικογένεια του θύματος, η οποία όμως παρακάμφθηκε η οικογένεια του 33χρονου ακτιβιστή από την ανάκριση με αποτέλεσμα να έχει μείνει αναπάντητο το ερώτημα για το εάν σκοπεύει η Δικαιοσύνη να προχωρήσει σε μια τέτοια έρευνα και το εάν παραπεμφθούν σε δίκη τα πέντε άτομα

Η έναρξη της δίκης είχε αναβληθεί πριν έναν χρόνο λόγω των μέτρων για τον νέο κορονοϊό. Η δικηγόρος της οικογένειας έχει τονίζει μέσω της «Εφ.Συν.» ότι «το διακύβευμα της δίκης είναι πολλαπλό. «Αφορά τη Δικαιοσύνη ως μηχανισμό απονομής του δικαίου αλλά και τη Δικαιοσύνη στην κοινωνική της διάσταση. Αφορά την Αστυνομία και το επίπεδο του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Αφορά την οικογένεια του Ζακ που ζει ξανά και ξανά το βίαιο λιντσάρισμα του παιδιού της και ταυτόχρονα τη θεσμική νωχελικότητα. Σε τελευταία ανάλυση, αφορά το αίτημα για ισότητα και αξιοπρέπεια, το οποίο έχει εγγραφεί σε αυτή την υπόθεση με τρόπο ανεξίτηλο» είχε δηλώσει η Κλειώ Παπαπαντολέων.

Η σημερινή συνεδρίαση έρχεται μετά τις πρόσφατες δυναμικές κινητοποιήσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις με αφορμή τα τρία χρόνια από τη δολοφονία κατά την οποία διαδηλωτές, φίλοι, σύντροφοι και η οικογένεια του Ζακ ζήτησαν να απονεμηθεί Δικαιοσύνη.

Ο ξαφνικός «πόνος» της Ν.Δ.

Τα ξαναζεσταμένα μιντιακά ψέματα χρησιμοποίησε χθες η κυβέρνηση προκειμένου να ενοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις αποφυλακίσεις των χρυσαυγιτών.

«Με τη Χρυσή Αυγή μαζί κατέβαιναν στις πλατείες των αγανακτισμένων, φωτογραφίζονταν σε επικοινωνιακές παραστάσεις στο Καστελόριζο […]». Η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη έφτασε στο σημείο να ισχυρίζεται ότι «οι μαϊμού εταιρείες δημοσκοπήσεων που έστηνε έδιναν στη Χρυσή Αυγή 10% λίγες εβδομάδες πριν μείνει εκτός Βουλής».

Όλα αυτά τα άθλια προπαγανδιστικά κατασκευάσματα δεν θα ήταν άξια σχολιασμού αν δεν συνοδεύονταν από το κερασάκι του Ποινικού Κώδικα. Για να στηρίξει η κυβέρνηση την επιστροφή στον σωφρονιστικό μεσαίωνα που οραματίστηκε χρησιμοποιεί τώρα ως όπλο την αποφυλάκιση Πατέλη. Γιατί όμως δεν ρίχνει μια μικρή ματιά στο ποιοι διαχρονικά αποφυλακίζονται ακόμα και από έδρας, πότε και πώς; Ολες οι «λίστες» με τα ονοματεπώνυμα είναι μπροστά τους!