Ν.Παππάς: Ζήτημα για τη Δημοκρατία ότι ένας παρακρατικός μηχανισμός παρακολουθούσε με τηλεφακούς-κοριούς εν ενεργεία υπουργούς

“Τηλεφακοί και κοριοί τέθηκαν στην υπηρεσία ενός παρακρατικού μηχανισμού. Φωτογραφίες και ηχητικά κρατήθηκαν στα συρτάρια για να ανασυρθούν σε μεταγενέστερο χρόνο και να συντελέσουν στη δημιουργία ιστοριών βολικών για τους εμπνευστές αυτής της παρακολούθησης. Εγείρεται μείζον ζήτημα. Όχι μόνο για αυτόν που κάνει την παρακολούθηση, αλλά και για αυτόν που την εργαλειοποιεί. Διότι αυτός που την εργαλειοποιεί και την αξιοποιεί πολιτικά είναι αυτόματα και ηθικός αυτουργός αυτής. Φαίνεται, όμως, ότι ο χαφιεδισμός είναι κάτι που για τη Ν.Δ. αξίζει έπαινο, αναγνώριση, αξιοποίηση και εργαλειοποίηση. Όσοι έστησαν και υιοθέτησαν αυτά τα πρακτοριλίκια «της κακιάς ώρας» θα λάβουν πολύ σύντομα την απάντησή τους συλλογικά και συντεταγμένα” αναφέρει σε συνέντευξή του ο τομεάρχη οικονομίας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”.

Αναλυτικά η συνέντευξη:

Το τελευταίο διάστημα έχετε στοχοποιηθεί για «υπόγειες συνομιλίες» με τον Σάμπυ Μιωνή. Τι απαντάτε;
Έχουμε ήδη απαντήσει σχετικά και ως κόμμα έχουμε κάνει τις απαραίτητες νομικές ενέργειες. H γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Όλγα Γεροβασίλη, μαζί με τον υπεύθυνο για θέματα Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, Φώτη Κουβέλη, κατέθεσαν αναφορά στον Άρειο Πάγο.

Από όσα έχουν μεσολαβήσει από εκείνες τις ημέρες, φαίνεται ότι υπήρχε και φυσική παρακολούθηση – κάτι που αποτελεί μείζον ζήτημα για τη Δημοκρατία μας. Οι δικές μου επαφές με τον κ. Μιωνή έγιναν στο πλαίσιο αιτήματος της ισραηλινής πλευράς. Αυτά τα έχουμε πει επανειλημμένως. Δεν μιλούσαμε μαζί του για να προστατέψουμε την επαγγελματική του δραστηριότητα, όπως έχει κατατεθεί στο πλαίσιο της προανακριτικής.

Όσοι έχουν παρακολουθήσει την υπόθεση αλλά και όσα ακολούθησαν, έχουν καταλάβει τους λόγους στοχοποίησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που σχετίζονται με την πολιτική που άσκησε ως κυβέρνηση – για το ξεσκέπασμα μεγάλων υποθέσεων διαφθοράς στον χώρο της Υγείας μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ και του σκανδάλου Νovartis, της φοροδιαφυγής, όπως αποκάλυψε η λίστα Λαγκάρντ, αλλά και για την εφαρμογή του Συντάγματος, που έφερε για πρώτη φορά τα κανάλια να πληρώσουν 250 εκατ. ευρώ για τις άδειες λειτουργίας τους μετά από 30 χρόνια ιδιωτικής τηλεόρασης.

Έχετε μιλήσει για παρακολούθησή σας. Σε ποια στοιχεία βασίζετε την καταγγελία;
Η φυσική παρακολούθηση ενός εν ενεργεία υπουργού της ελληνικής κυβέρνησης αποδεικνύεται τόσο από την παρανόμως καταγεγραμμένη συνομιλία, που κατέθεσε ο κ. Μιωνής, αλλά και από τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών. Τηλεφακοί και κοριοί τέθηκαν στην υπηρεσία ενός παρακρατικού μηχανισμού. Φωτογραφίες και ηχητικά κρατήθηκαν στα συρτάρια για να ανασυρθούν σε μεταγενέστερο χρόνο και να συντελέσουν στη δημιουργία ιστοριών βολικών για τους εμπνευστές αυτής της παρακολούθησης.

Εγείρεται μείζον ζήτημα. Όχι μόνο για αυτόν που κάνει την παρακολούθηση, αλλά και για αυτόν που την εργαλειοποιεί. Διότι αυτός που την εργαλειοποιεί και την αξιοποιεί πολιτικά είναι αυτόματα και ηθικός αυτουργός αυτής.

Φαίνεται, όμως, ότι ο χαφιεδισμός είναι κάτι που για τη Ν.Δ. αξίζει έπαινο, αναγνώριση, αξιοποίηση και εργαλειοποίηση. Όσοι έστησαν και υιοθέτησαν αυτά τα πρακτοριλίκια «της κακιάς ώρας» θα λάβουν πολύ σύντομα την απάντησή τους συλλογικά και συντεταγμένα.

Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε σωστά την υγειονομική κρίση. Πώς το αξιολογείτε; Και τι αντιπροτείνετε στο επίπεδο της οικονομίας;
Η κοινωνία επέδειξε ύψιστη σοβαρότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και ανταποκρίθηκε στα μέτρα που -ταυτόχρονα με πολλές ακόμα ευρωπαϊκές χώρες- έλαβε η Πολιτεία και τα οποία εμείς στηρίξαμε.

Αυτό που δεν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, αλλά φαίνεται στην αγορά είναι η ανεπάρκεια των μέτρων στήριξης της οικονομίας. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια πολύ δραματική ύφεση, η οποία έχει ως πηγή το διοικητικό κλείσιμο συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας και ως θεμέλια αιτία την κυβερνητική αδράνεια.
Η Ελλάδα, αντί να βγάλει τα «μπαζούκας», έβγαλε τα «φυσοκάλαμα». Όταν η Πορτογαλία ζητούσε και έπαιρνε έγκριση για ένα πρόγραμμα εγγυήσεων 15 δισ. ευρώ, η Ελλάδα έφτιαχνε ένα πρόγραμμα 2 δισ. ευρώ.

Η παταγώδης αποτυχία των εργαλείων χρηματοδότησης φαίνεται και από το γεγονός ότι σε αυτά εντάσσεται μόνο το 10% των επιχειρήσεων. Κάτι που αποδεικνύει ότι κεντρική επιλογή του κ. Μητσοτάκη είναι να τσακίσει τη μεσαία τάξη. Να αφήσει δηλαδή την ύφεση να εξελιχθεί και να κλείσουν εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις για να συγκεντρωθεί η οικονομική δραστηριότητα σε λίγα χέρια. Κεντρικό ρόλο σε αυτή τη στρατηγική παίζουν οι τράπεζες, που αναδεικνύονται σε «μεγάλο ασθενή» της ελληνικής οικονομίας.

Η πρότασή μας περιλαμβάνει την απευθείας ενίσχυση των επιχειρήσεων με 3 δισ. ευρώ συνολικά και τη συγκρότηση ενός σχεδίου για την παροχή εγγυημένων δανείων 12 δισ. ευρώ, με εγγύηση από 80 ως 100%.

Θεωρείτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία μπορεί, ενόψει της μετεξέλιξής του, να χάσει την αριστερή του ταυτότητα;
Κανένας δεν έχει εισηγηθεί να υιοθετήσουμε ως μόνιμες προγραμματικές προτεραιότητες τις πολιτικές που αναγκαστήκαμε να εφαρμόσουμε λόγω μνημονίων.

Είναι προφανές ότι το πρόγραμμά μας θα κινείται έξω από τα μνημονιακά απόνερα. Και υπάρχουν συγκεκριμένα παραδείγματα. Θεωρούμε δηλαδή ότι, ειδικά σε συνθήκες ύφεσης, υπάρχει ανάγκη για θωράκιση και ενίσχυση της δημόσιας περιουσίας, η οποία μπορεί να γίνει «ατμομηχανή» της ανάκαμψης. Αυτή η ανάγκη δεν κάμπτεται ούτε από μνημονιακές δεσμεύσεις ούτε από μια αντίληψη που λέει ότι πρώτος στόχος πρέπει να είναι η δημοσιονομική ασφάλεια.

Όπως το πρόγραμμά μας κινείται έξω από τα μνημονιακά απόνερα, το κόμμα και η παράταξη κινείται έξω από λογικές αυτάρκειας της μίας ή της άλλης παράδοσης της Αριστεράς.
Και μην ξεχνάτε. Η Δεξιά έχει στόχο την ανασυγκρότηση του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, ενώ εμείς τη διεύρυνση και την οργανωτική και πολιτική μας ανάπτυξη.

Φοβάστε ενδεχόμενη πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία;
Ο βασικός κίνδυνος που έχουμε μπροστά μας είναι να κυριαρχήσει το αίσθημα της αυτάρκειας. Δεν φοβόμαστε τη μαζικοποίηση και την πύκνωση των γραμμών του κόμματος. Για αυτό και πρέπει να προχωρήσουμε στο δεύτερο κύμα της διεύρυνσής του.

Ο δρόμος που προχωρά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει χαραχτεί από τη διακήρυξή μας. Ένα κείμενο ιστορικό, που αξιοποιεί με τον πιο δημιουργικό τρόπο την κυβερνητική εμπειρία, αλλά και αναδεικνύει εκ νέου τη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου για τον σοσιαλισμό, τις διαρθρωτικές προοδευτικές αλλαγές, κ.ά. Είναι ένα κείμενο που αναγνωρίζει την αναγκαιότητα συνάντησης όλων των θετικών παραδόσεων της Αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου στη βάση ενός αριστερού και προοδευτικού προγράμματος.

Αυτό το κείμενο, το ομόφωνα ψηφισμένο, συγκροτεί το νέο «εμείς», αναφέροντας, μεταξύ άλλων ότι «όλες και όλοι εμείς, άνθρωποι με διαφορετικές παραδόσεις, αριστεροί, σοσιαλιστές, αγωνιστές και αγωνίστριες του κομμουνιστικού, του οικολογικού και του φεμινιστικού κινήματος, προοδευτικοί δημοκρατικοί πολίτες του κέντρου, που υπερασπίζονται ατομικά, κοινωνικά δικαιώματα και ελευθερίες, διακηρύσσουμε την πρόθεσή μας να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να οικοδομήσουμε την Αριστερά της εποχής μας. Και καλούμε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς πολίτες να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία», κάνοντας λόγο για «ένα κόμμα αριστερό, μαζικό, λαϊκό, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας και θα δίνει ρεαλιστικές και προοδευτικές απαντήσεις σε όλα τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και ο λαός μας». Αυτό λέει η συλλογική μας απόφαση και αυτή την απόφαση οφείλουμε όλοι να υπηρετήσουμε.

Τα τελευταία χρόνια μεγάλη μερίδα αριστερών και προοδευτικών ανθρώπων στηρίζει, ψηφίζει, πιστεύει και υπηρετεί τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Και σε αυτό τον κόσμο έχουμε μια ιστορική υποχρέωση. Να του δώσουμε τη δυνατότητα να συνδιαμορφώσει το νέο πρόσωπο της Αριστεράς και της δημοκρατικής παράταξης που θέλει να είναι χρήσιμη για τον λαό.