Ν. Παππάς: Διάτρητη, αποσπασματική, προσβλητική η πρόταση της Ν.Δ.

Ν. Παππάς: Διάτρητη, αποσπασματική και προσβλητική η πρόταση της Ν.Δ.

Κινείστε εναντίον μου για μια διαδικασία κατά την οποία το Δημόσιο δεν δαπάνησε αλλά εισέπραξε, τόνισε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς, στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης 30 βουλευτών της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής εναντίον του, για τις τηλεοπτικές άδειες και με αφορμή ειδικότερα τις καταγγελίες Καλογρίτσα.

«​Το δημόσιο εισέπραξε χρήματα. Δεν δαπάνησε. Η κυβέρνησή μας κι εγώ δεχτήκαμε επιθέσεις και εκβιασμούς, λοιδορηθήκαμε και συκοφαντηθήκαμε. Γιατί; Γιατί θελήσαμε, πιστοί στο πρόγραμμά μας και το Σύνταγμα, να βάλουμε, έπειτα από δεκαετίες, τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο όπου επικρατούσε η αυθαίρετη κατάληψη δημοσίων συχνοτήτων», είπε ο πρώην υπουργός για τον οποίο η Ν.Δ. στήνει Προανακριτική.

Ο Ν. Παππάς υπογράμμισε για την υπόθεση Καλογρίτσα ότι υπάρχει μια αστική διαφορά μεταξύ δύο επιχειρηματιών, ότι η ΝΔ υιοθετεί ένα μέρος των επιχειρημάτων του ενός μέρους, αγνοεί τις θέσεις της άλλης πλευράς και αγνοεί τις σχετικές αποφάσεις των δικαστηρίων, αναφερόμενος στην απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου της Ελβετίας.

Αποδομώντας τη γραμμή της Ν.Δ., ο Ν. Παππάς υπενθύμισε ότι ο Χρ. Καλογρίτσας αποκλείστηκε από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες επειδή δεν κατέβαλε την πρώτη δόση για την άδεια, καθώς και ότι τα 3 εκατ. της εγγυητικής δεσμεύτηκαν υπέρ του Δημοσίου. «Τόσο πολύ τον βοηθήσαμε. Του δεσμεύσαμε τα χρήματα και τον αποκλείσαμε από τον διαγωνισμό» είπε ο κ. Παππάς.

«Εάν θέλαμε τόσο πολύ να δώσουμε κανάλι στον κύριο, θα μπορούσαμε να δεχθούμε την αρχική λύση που μας πρότειναν οι καναλάρχες, δηλαδή να μη γίνει κανένας διαγωνισμός, και να υπάρξει ένα χαμηλό τίμημα 5-7 εκατ. για τον καθένα», είπε ακόμα ο Ν. Παππάς.

«Αναμειγνύεστε σε μια αντιδικία επιχειρηματιών. Και μάλιστα παίρνετε το μέρος ενός εκ των δύο, του κ. Καλογρίτσα. Περιλαμβάνετε στη διάτρητη και αστεία πρότασή σας μόνο όσα σας διευκολύνουν.

Παρακάμπτετε τις αντιφάσεις Καλογρίτσα στις διάφορες καταθέσεις του αλλά και του μάρτυρα τον οποίο ο ίδιος πρότεινε, του κ. Τόμπρα, που είχε δηλώσει ότι έφερε σε επαφή τα δύο μέρη.

Αγνοείτε και την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, που ζητά από τον κ. Καλογρίτσα την επιστροφή των 3 εκατ. ευρώ στον μεγάλο κατασκευαστικό όμιλο, αλλά και την απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών, που κρίνει εκτελεστά όσα ζητά το διεθνές δικαστήριο. Δεν τα έχετε καν στην πρόταση. Λογικό εν μέρει, διότι δικηγόρος του κ. Καλογρίτσα είναι ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος και συνέταιρός του στην εταιρεία GPO είναι ο πρώην υπουργός Εσωτερικών και στενός συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος» σημείωσε στην τοποθέτησή του ο Ν. Παππάς.

Και συνέχισε: «Λέτε να διερευνηθεί η διαδρομή χρημάτων. Τα χρήματα τα οποία κατέθεσαν για τον διαγωνισμό του 2016 οι εταιρείες που συμμετείχαν ήταν από εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων. Τι σημαίνει αυτό; Για τη νομιμότητα τους έχει εγγυηθεί ο ρυθμιστής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Άρα αν θέλετε να φέρετε κάποιον μάρτυρα για αυτό το θέμα στην προαποφασισμένη σας προανακριτική να φέρετε πρώτον τον τον κ. Στουρνάρα. Να μας πει αν υπήρχαν χρήματα που προέρχονταν από μη νόμιμη δραστηριότητα. Και αν το υπονοήσει, πρώτος θα προσφύγω στη δικαιοσύνη εναντίον του.

Αγνοείτε τις θέσεις των ανθρώπων του κατασκευαστικού κολοσσού και την ηλεκτρονική αλληλογραφία που είχαν για το κατασκευαστικό έργο στο εξωτερικό, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, ακόμα και μετά την «αποβολή» του κ. Καλογρίτσα από τον διαγωνισμό. Πως το αγνοείτε αυτό;

Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αναφέρει στην απόφασή του: «Εντούτοις, η Αιτούσα (σ.σ.: εταιρεία Καλογρίτσα) δεν ανταποκρίθηκε στην σχετική με το βάρος απόδειξης υποχρέωσής της ισχυριζόμενη απλώς σε μία πρόταση, και χωρίς καμία απόδειξη, ότι η Συμφωνία αποτελεί ψεύτικη συμφωνία […] Κατά συνέπεια, η Συμφωνία δεν μπορεί να θεωρηθεί άκυρη ψεύτικη συμφωνία κατά το εφαρμοστέο ελβετικό ουσιαστικό δίκαιο»

Στο υπόμνημά του ο κ. Καλογρίτσας λέει ότι δεν είχε λεφτά να βάλει για τον διαγωνισμό. Στη  δήλωσή του όμως όταν κηρύχθηκε έκπτωτος έλεγε ότι έχασε 3 εκατ. ευρώ. Και ο κ. Τόμπρας έχει καταθέσει ότι οι δύο πλευρές είχαν συμφωνήσει να βάλουν από 25 εκατ. ευρώ. Δεν είχε λεφτά να βάλει τελικά ή είχε;»

Ενδιαφέρον είχε άλλη μια αναφορά του πρώην υπουργού: «​Το να υιοθετείτε άκριτα τους ισχυρισμούς Καλογρίτσα δείχνει ότι μάλλον δεν έχετε καταλάβει ότι μπορεί να δείξει σε άλλες κατευθύνσεις από αυτές που ελπίζετε. Διότι εκείνο τον καιρό, ο κ. Μητσοτάκης έπαιρνε συμβουλές, ακόμα και πριν εκλεγεί πρόεδρος της ΝΔ, από την εταιρεία του κ. Καλογρίτσα. Την GPO. Ο Καλογρίτσας είναι ο ιδιοκτήτης της GPO, τα μέλη της οικογένειάς του κατέχουν το 60%. Μιλάμε για την  εταιρεία της οποίας προΐστατο εκείνο τον καιρό ο κ. Θεοδωρικάκος. Ο μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών, λοιπόν, είναι σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη εκείνη την περίοδο. Και ο κ. Καλογρίτσας, προφανώς, επίσης.
​Να καταθέσει ο κ. Μητσοτάκης στα πρακτικά της Βουλής όλες τις συμβάσεις που έχει υπογράψει με την GPO και τον κ. Θεοδωρικάκο, άρα και με τον κ. Καλογρίτσα».

Για τον διαγωνισμό

Σε άλλο σημείο σημείωσε ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ (ν.4339) για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν είναι αντισυνταγματικός όπως ακούγεται, και ότι τα κανάλια αυτή τη στιγμή, λειτουργούν με βάση αυτόν τον νόμο. Κάλεσε επίσης τη ΝΔ, εάν όσα έλεγε ως αντιπολίτευση ισχύουν και σήμερα «γιατί δεν τον καταργείτε; Γιατί δεν πάτε τα κανάλια σε 24 από αύριο, όπως είχατε πει;».

Ειδικά για τον διαγωνισμο για τις τηλεοπτικές άδειες επισήμανε «δεν κάναμε κάτι επαναστατικό, πατήσαμε πάνω στους νόμους Βενιζέλου και Ρουσόπουλου. Το επαναστατικό ήταν ότι εμείς κάναμε τον διαγωνισμό».

Ο Ν. Παππάς απάντησε και στις τότε επικρίσεις της ΝΔ.για το Ινστιτούτο Φλωρεντίας.«Υποβιβάσατε και συκοφαντήσατε το Ινστιτούτο Φλωρεντίας που συνεργάζεται με την Κομισιόν. Και τώρα η κυρία Κεραμέως στέλνει 7 παιδιά με υποτροφίες στο εν λόγω Ινστιτούτο, με το οποίο εμείς δήθεν θα ελέγχαμε το τηλεοπτικό τοπίο», είπε χαρακτηριστικά.

Αντεπίθεση

«Είμαι περήφανος που ανεβαίνω σε αυτό το βήμα με αφορμή την διάτρητη, αποσπασματική, προσβλητική για τον κοινό νου πρόταση της ΝΔ. Έχω κάνει το καθήκον μου απέναντι στο συμφέρον του ελληνικού λαού όπως ορκίστηκα να το κάνω, όπως οφείλω να το κάνω, απέναντι στις ιδέες μου και την παράταξη που υπηρετώ. Η επιλογή της ΝΔ είναι προϊόν ενός αδυσώπητου ανταγωνισμού, μεταξύ εθελοδουλείας στα συμφέροντα και θράσους προς το λαό», όπως τόνισε.

«Σύντομα θα κληθείτε να λογοδοτήσετε για όσα κάνετε αυτή τη στιγμή […] Μας κατηγορείτε για μια υπόθεση, που το δημόσιο είχε όφελος 200 εκατ. από φόρο διαφήμισης και τέλη χρήσης συχνοτήτων και, εάν δεν συνεχίσετε να απαλλάσσετε τα κανάλια από την υποχρέωσή τους να πληρώνουν για τις τηλεοπτικές άδειες, άλλα 250 εκατ.», είπε ακόμα.

Ο πρώην υπουργός πέρασε στην αντεπίθεση θυμίζοντας μια σειρά από τουλάχιστον σκιώδεις υποθέσεις επί της παρούσας διακυβέρνησης της Ν.Δ.

«Το Δημόσιο δεν έχασε λεφτά από τον διαγωνισμό μας αλλά έχασε στις απευθείας αναθέσεις της κυρίας Νικολάου, στην Τράπεζα Πειραιώς που ετοιμάζετε μεγάλη ληστεία σε βάρος του Δημοσίου, στο ξεπούλημα του Ερημίτη, στη σκοτεινή σύμβαση με την Palantir, στην παράδοση δεδομένων και μεταδεδομένων στη Cisco» είπε -μεταξύ άλλων- ο κ. Παππάς.

«Για έλεγχο των ΜΜΕ ας ρωτήσουμε τον κ. Πέτσα. Γιατί τα δεκάδες εκατομμύρια που δώσατε για να τον δείχνουν να κουρεύεται, δεν θα σας γλιτώσουν από τη δημόσια χλεύη. Να ρωτήσουμε τον κ. Λιβάνιο που κατάπιε τη γλώσσα του όταν κλήθηκε να εξηγήσει τα ραβασάκια που απαγόρευαν στους δημοσιογράφους της ΕΡΤ να δημοσιοποιήσουν και να προβάλουν εικόνες από το γλέντι στην Ικαρία και τη φωτογραφία του Μητσοτάκη με τον Λιγνάδη.

​Για δωροληψία, να φέρετε εδώ τον κ. Χριστοφοράκο, να μας πει τι έγινε στις 356 φορές που είχε συναντήσεις και επαφές με την οικογένεια Μητσοτάκη. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε 23 συναντήσεις και 98 επαφές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης 30 συναντήσεις και 60 επαφές. Η Ντόρα Μπακογιάννη 30 συναντήσεις και 72 επαφές. Και ακολούθησαν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

​Ας ρωτήσουμε τον Γιάννη Αλαφούζο, για όσα είχε πει ο πατέρας του σε συνέντευξή του για τις σχέσεις του με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και πως αυτές χάλασαν γιατί σύμφωνα με τον πατέρα Αλαφούζο «ο Μητσοτάκης μου ζητούσε συνέχεια λεφτά». Και τότε ο κ. Αλαφούζος είχε δώσει στη δημοσιότητα την επιταγή της Citibank.

Να προσέχετε πως μιλάτε για αυτή την παράταξη, τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Η ώρα που θα πληρώσετε βαρύ τίμημα για τις συκοφαντίες σας, πλησιάζει», κατέληξε.