Ν. Ηλιόπουλος: Η κοινωνία αγκάλιασε το κάλεσμα συμμετοχής για την πολιτική αλλαγή — Εθιμοτυπικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη, Μπάιντεν, καμιά αναφορά στα τουρκικά F16

«Υπάρχει πλέον ένα πλειοψηφικό προοδευτικό δημοκρατικό ρεύμα που ζητά πολιτική αλλαγή και η εκτίμησή μας ήταν ότι έπρεπε να δυναμώσει και στο πολιτικό σκηνικό ο πόλος της πολιτικής αλλαγής, η πολιτική δύναμη που μπορεί να είναι η επόμενη κυβέρνηση», τονίζει σε συνέντευξή του ο Ν. Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ

Για μία διαφορετική μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με 172.000 μέλη, και μία νέα ισχυρή ώθηση στον αγώνα για την πολιτική αλλαγή, έκανε λόγοο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «BlueSky».

«Επιλέξαμε εξαρχής μία εσωκομματική εκλογική διαδικασία, να “ανοίξει” την οπτική της στην κοινωνία. Υπάρχει πλέον ένα πλειοψηφικό προοδευτικό δημοκρατικό ρεύμα που ζητά πολιτική αλλαγή και η εκτίμησή μας ήταν ότι έπρεπε να δυναμώσει και στο πολιτικό σκηνικό ο πόλος της πολιτικής αλλαγής, η πολιτική δύναμη που μπορεί να είναι η επόμενη κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «ακριβώς γι’ αυτό το λόγο απευθύναμε ένα ανοιχτό κάλεσμα σε κάθε πολίτη που ήθελε να ενισχυθεί το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής, να στηρίξει αυτή τη διαδικασία».

«Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε χαρούμενοι. Μέχρι τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολύ λιγότερα μέλη, το 2015 έγινε κυβέρνηση με τα μέλη του να ξεπερνούν οριακά τα 30.000. Αυτή τη στιγμή κατάφερε να έχει μία πραγματική αντιστοίχιση της κοινωνικής του δυναμικής σε επίπεδο κομματικών μελών. Το ότι καταφέραμε να έχουμε 110.000 νέα μέλη και 150.000 συνολικά να προσέρχονται στις κάλπες, δείχνει ότι ο κόσμος αγκάλιασε το μήνυμα της συμμετοχής σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Μιλώντας νωρίτερα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «IonianTV», σημείωσε, ακόμα, ως καινοτομία της διαδικασίας ότι «ψήφισαν όλα τα ήδη εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος για την Κεντρική Επιτροπή, κάτι που τολμά για πρώτη φορά ένα κόμμα» αλλά και το γεγονός ότι «στην Κεντρική Επιτροπή θα υπάρχει ισάριθμη εκπροσώπηση γυναικών και ανδρών».

«Σήμερα, για τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας, δεν βγαίνει ο μήνας. Υπήρξε πολύς κόσμος και αυτό το αντιλήφθηκα και από την παρουσία μου στα εκλογικά κέντρα την Κυριακή, ο οποίος ένιωσε την ανάγκη να λάβει μέρος σε αυτή τη συμμετοχική διαδικασία με το βλέμμα στις κεντρικές πολιτικές εξελίξεις», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.«Η ακρίβεια συνεχίζει να είναι εδώ, ενώ ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση ότι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα κοπούν άλλες 9.000 θέσεις φοιτητών –η ΝΔ συνεχίζει να περιορίζει την πρόσβαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο, αντιμετωπίζοντας αυτά τα παιδιά ως πελατεία για τα ιδιωτικά κολλέγια». Πρόσθεσε, ακόμα, ότι «για εμάς το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμη η μάχη –και σε νομικό επίπεδο- για να ανασταλεί η ρήτρα αναπροσαρμογής».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στο «BlueSky», για την κριτική της ΝΔ στην εκλογική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ, σημείωσε: «καλό είναι στη ΝΔ να είναι λίγο πιο μετρημένοι όταν σχολιάζουν διαδικασίες άλλων κομμάτων, θυμόμαστε όλοι την παρωδία που έγινε την τελευταία φορά που προσπάθησαν να εκλέξουν πρόεδρο, με το σύστημα που είχε πέσει και με τα “γαλλικά” που αντάλλαξαν μεταξύ τους οι υποψήφιοι». Όσον αφορά την ουσία των αριθμών, υπενθύμισε «ένα κείμενο που είχε υπογράψει το 2018 στην Καθημερινή η ΑριστοτελίαΠελώνη, η οποία υποστήριζε ότι η ΝΔ κέρδισε το στοίχημα της συμμετοχής με 155.000 μέλη να λαμβάνουν μέρος στην εσωκομματική τους διαδικασία».

Σχολιάζοντας την κριτική για τη συμμετοχή ανθρώπων μεταναστευτικής καταγωγής στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε: «οι Έλληνες μετανάστες στη δυτική Ευρώπη γράφονταν σε κόμματα της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, προτού αποκτήσουν το δικαίωμα ψήφου». «Κατ’ αντιστοιχία, όταν για παράδειγμα στην Κυψέλη ζει ένας άνθρωπος που μπορεί να κατάγεται από τη Νιγηρία, τα παιδιά του πηγαίνουν σε ελληνικό σχολείο, μαθαίνουν ελληνικά, είναι κρίσιμο αυτός ο άνθρωπος να έχει πολιτικά δικαιώματα», εξήγησε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Αναφερθείς στα σχόλια για τη συμμετοχή ατόμων 15 ετών και άνω, υπογράμμισε: «το ίδιο το Σύνταγμα κατοχυρώνει τη συμμετοχή στα πολιτικά κόμματα, πολιτών που –λόγω ηλικίας- μπορεί να μην έχουν ακόμα το δικαίωμα ψήφου». «Ειδικά σήμερα, αν κάποιος σκεφτεί την ποσότητα πληροφορίας που διαχειρίζεται ένα παιδί 15 και 16 ετών, γίνεται ξεκάθαρο ότι μπορεί να πάρει αποφάσεις και να έχει άποψη για τα πολιτικά πράγματα –κάτι τέτοιο εμείς το υπερασπιζόμαστε και είναι στοιχείο Δημοκρατίας», επισήμανε.

Τέλος, ερωτηθείς για το τι σηματοδοτεί η διαδικασία της Κυριακής αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις, δήλωσε: «η διαδικασία αυτή έδωσε πολύ ισχυρή ώθηση στον ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε πλέον ένα κόμμα 172.000 μελών». «Όλο αυτό το διάστημα υπάρχει συνεχής επαφή και του Αλέξη Τσίπρα και των υπόλοιπων στελεχών μας με την κοινωνία, σε όλη την Ελλάδα. Το κλίμα πραγματικά αλλάζει, γιατί ο κόσμος βιώνει πολύ κρίσιμα προβλήματα. Το επόμενο διάστημα θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έρθει όσο το δυνατόν πιο σύντομα η πολιτική αλλαγή», κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος.​

 

Εθιμοτυπικές οι δηλώσεις Μητσοτάκη – Μπάιντεν, καμιά αναφορά στα τουρκικά F16

Χωρίς την παραμικρή αναφορά στην απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν για αναβάθμιση των τουρκικών F16 οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο.

Ο Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε πιο σημαντική και βαθιά από ποτέ τη σημερινή εταιρική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ, ενώ ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη στήριξη της χώρας μας στην Ουκρανία. «Θα γιορτάσουμε τα 201 έτη από την ανεξαρτησία σας» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στη δεξίωση που θα παραθέσει στη συνέχεια για τα 201 έτη της ελληνικής ανεξαρτησίας και σημείωσε: «Τα δημοκρατικά ιδεώδη που μοιραζόμαστε ενέπνευσαν τους δικούς μας προπάτορες».

Στη συνέχεια είπε πως η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία και βάλλει κατά της καθεστηκυίας τάξης. «Ευχαριστώ για την ηγεσία σας. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε σήμερα. Για την εμβάθυνση των εμπορικών και αμυντικών σχέσεών μας, για την ενέργεια, την ασφάλεια, την κλιματική αλλαγή», συμπλήρωσε ο κ. Μπάιντεν ο οποίος μίλησε για τις σχέσεις φιλίας ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ελλάδα και είπε πως «βρισκόμαστε στην καλύτερη στιγμή μας».

«Ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια. Είναι ιδιαίτερο προνόμιο να γιορτάσουμε μαζί τα 201 χρόνια από την απαρχή της παλιγγενεσίας μας» είπε από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι δύο χώρες βρέθηκαν πάντα «στη σωστή πλευρά της ιστορίας» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στον πόλεμο στην Ουκρανία. «Με αλληλεγγύη αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», είπε συγκεκριμένα σημειώνοντας πως «είναι ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε το επίπεδο των σχέσεών μας οι οποίες βρίσκονται στο καλύτερο σημείο».

«Όχι μόνο αμυντικά αλλά και στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στο ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστος εταίρος στην ανατολική Μεσόγειο, στην ακμάζουσα πλέον οικονομία. Είμαστε πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να δεχθεί και άλλες αμερικανικές επενδύσεις.

«Είμαι ευχαριστημένος που είμαι μαζί σας και αργότερα θα έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στους πολλούς Ελληνοαμερικανούς σας φίλους. Είναι προνόμιο που είμαι εδώ στο Λευκό Οίκο» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.