Νύχτες Πρεμιέρας 2021: Χρυσή Αθηνά στη «Νύχτα της Φωτιάς» και στο «Faya Dayi»

Με την απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε (Σάββατο 2 Οκτωβρίου) η τελετή λήξης του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας στον κινηματογράφο Ιντεάλ.

Στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα, η Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας και το βραβείο Σκηνοθεσίας δόθηκαν στη «Νύχτα της Φωτιάς», ενώ στο Τμήμα Ντοκιμαντέρ – Stranger Than Fiction τη Χρυσή Αθηνά κέρδισε το «Faya Dayi».

Η κριτική επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 27ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας φέτος αποτελούνταν από τον σκηνοθέτη και σεναριογράφο Μπάμπη Μακρίδη (πρόεδρος), την ιστορικό κινηματογράφου Ντίνα Ιορντάνοβα, τον executive producer Τίτους Κρέγιενμπεργκ, την ηθοποιό Μαρία Ναυπλιώτου και τον συγγραφέα Βαγγέλη Ραπτόπουλο.

Το βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερης Ταινίας (που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 ευρώ) δόθηκε στην ταινία «Η Νύχτα της Φωτιάς» της Τατιάνα Χουέζο, για «την ερμηνεία, τη συνολική αισθητική της εικόνας και τον τρυφερό τρόπο με τον οποίο η κάμερα μεταφέρει μια τόσο σκληρή πραγματικότητα σε αυτό το αξέχαστο και συναρπαστικό ταξίδι σε μια περιοχή όπου η ελπίδα αχνοφαίνεται». «Γυρισμένη σε ένα απόμακρο μέρος, αυτή η ταινία μας μεταφέρει σε ένα παιχνίδι συναισθημάτων διηγούμενη την ιστορία ενός μικρού κοριτσιού και της μητέρας της που παλεύουν για την επιβίωση» ανέφερε η κριτική επιτροπή. Η Τατιάνα Χουέζο κέρδισε και το βραβείο Σκηνοθεσίας της Πόλης των Αθηνών.

Το βραβείο Σεναρίου απονεμήθηκε στον Γιούτζιρο Χαρουμότο για την ταινία «Εύθραυστη ισορροπία». Η «Μεγάλη Απόδραση» του Σεμπάστιαν Μάιζε κέρδισε το Βραβείο Κοινού Fischer καθώς και το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) για «τη δύναμη της σύγχρονης σκηνοθετικής ματιάς πάνω στο διαχρονικό κοινωνικό σχόλιο του εγκλεισμού, για την ευαισθησία και την απελευθερωτική παρουσία του έρωτα ως ανεξάρτητης δύναμης πέρα από διαχωρισμούς, για την ευφυή χρήση του μοντάζ στην ανάδειξη των διαφορετικών περιόδων της ιστορίας και για τη χρήση της όλης φιλμικής γλώσσας, δηλαδή τη φωτογραφία, τον ήχο και τις εξαιρετικές ερμηνείες».

Η κριτική επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Ντοκιμαντέρ αποτελούνταν από τον ντοκιμαντερίστα, σκηνοθέτη και παραγωγό Μάρκο Γκαστίν (Πρόεδρος), τον δικηγόρο Θανάση Καμπαγιάννη, την διευθύντρια των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του CPH:DOX, Κατρίν Κιλγκάρντ, τη σκηνοθέτιδα και παραγωγό Νόε Μέντελ και τον δημοσιογράφο και σκηνοθέτη Άρη Χατζηστεφάνου.

Το βραβείο Χρυσή Αθηνά Καλύτερου Ντοκιμαντέρ δόθηκε στο «Faya Dayi» της Τζέσικα Μπεσίρ. «Η ταινία επιλέχθηκε ομόφωνα για την εντυπωσιακή και μαγευτική κινηματογραφική της ποιότητα, παρουσιάζοντάς μας τις διαφορετικές διαθέσεις της, χωρίς ποτέ να υποτιμά το περιεχόμενό της. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια κρυφή πραγματικότητα η οποία δελεάζει το κοινό να επανεξετάσει τις συνθήκες των ανθρώπων που θέλουν να μεταναστεύσουν και οι οποίοι βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια κατάσταση ατελείωτης αναμονής» σημείωσε η κριτική επιτροπή.

Ειδική Μνεία δόθηκε στην ταινία «Αγελάδα» της Άντρεα Άρνολντ, «μια δυνατή σκηνοθετική φωνή που επιτυγχάνει τη μετατροπή ενός οπτικού ποιήματος σε εργαλείο δημιουργικής καμπάνιας, προσφέροντας μια αφυπνιστική εμπειρία».

 Ελληνικές Μικρές Ιστορίες

Για την φετινή 27η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας- Νύχτες Πρεμιέρας, 40 ελληνικές μικρές ιστορίες, μέσα από 273 συμμετοχές, διεκδίκησαν τα βραβεία που φέτος υποστηρίζει αποκλειστικά με χρηματικά έπαθλα το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου με συνολικό ποσό τα 5.000 ευρώ (2.000 ευρώ για τη Χρυσή Αθηνά και από 1000 ευρώ για την Αργυρή Αθηνά και τα βραβεία Σκηνοθεσίας και Σεναρίου).

Η κριτική επιτροπή για το Διαγωνιστικό Τμήμα των Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» αποτελούνταν από τις/τους: Σοφία Εξάρχου, σεναριογράφο και σκηνοθέτιδα (Πρόεδρο), Νεριτάν Ζιντζιρία, σκηνοθέτη, Σπύρο Κρίμπαλη, σεναριογράφο, script editor και creative producer, Πηνελόπη Τσιλίκα, ηθοποιό και Ιωσηφίνα Γριβέα, entertainment editor, κριτικό κινηματογράφου και podcast host.

Η κριτική επιτροπή απένειμε τη Χρυσή Αθηνά στην ταινία «Horsepower» του Σπύρου Σκάνδαλου, που «αποτυπώνει με μια τολμηρή και προσωπική κινηματογραφική γραφή το αδιέξοδο μιας γενιάς που μεγάλωσε εγκλωβισμένη».

Η Αργυρή Αθηνά- το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής δόθηκε στην ταινία «Από το Μπαλκόνι» του ‘Αρη Καπλανίδη, καθώς σύμφωνα με την κριτική επιτροπή, «συνθέτει με ευφυή, ολοκληρωμένο και πρωτότυπο τρόπο μια ανθρωπογεωγραφία ενώ παράλληλα μας αποκαλύπτει μια βαθιά συγκινητική ιστορία».

Το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στον Μανώλη Μαυρή για την ταινία «Brutalia, Εργάσιμες μέρες» και το βραβείο Καλύτερου Σεναρίου στον Ηλία Ρουμελιώτη για την ταινία «Από το Μπαλκόνι».

Το βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας μοιράστηκαν η Κατερίνα Ζησούδη για την ταινία «Μετά το μεσημέρι» και η Ιωάννα Κολλιοπούλου για την ταινία «Horsepower», ενώ το βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας δόθηκε στον Ηλία Μουλά για την ταινία «Μετά το μεσημέρι» του Αλέξη Κουκιά-Παντελή.

Ειδική Μνεία Ντοκιμαντέρ δόθηκε στην Καίτη Παπαδήμα για το «Every Sunday» που «συνδέει μια ιστορία ακραίας και κατά συρροή έμφυλης βίας με το παρασκήνιο ενός διαγωνισμού ομορφιάς αποκαλύπτοντας με σαφήνεια τα στερεότυπα μιας βαθιάς πατριαρχίας».

Ειδική Μνεία Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης δόθηκε στις Δάφνη Καλογιάννη και Εύα Γκουλάκου για την ταινία «Brutalia, Εργάσιμες μέρες» του Μανώλη Μαυρή, ενώ Ειδική Μνεία Φωτογραφίας δόθηκε στον Αργύρη Γερμανίδη για την ταινία «CORTÁZAR» που σκηνοθέτησε ο ίδιος μαζί με την Κατερίνα Στράουχ.