Νύχτα θρίλερ στα νοσοκομεία της Αττικής. Διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, επιλογή ασθενών – Πανικός στο Μαξίμου. Φυλλορροεί η Νέα Δημοκρατία – Lockdown: Πάει για… ισορροπία του τρόμου ο Μητσοτάκης!

Χειρουργική επέμβαση Φωτογραφίες Αρχείου, Royalty Free Χειρουργική επέμβαση  Εικόνες | Depositphotos®

Στα νοσοκομεία αναφοράς στο λεκανοπέδιο της Αττικής, τα κρούσματα κοροναϊού που χρήζουν διασωλήνωσης είναι περισσότερα απ’ όσα μπορεί να σηκώσει το ΕΣΥ στην παρούσα φάση. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου Γεννηματάς, στο οποίο χτυπά η καρδιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στο οποίο όχι μόνο δεν υπάρχει κλίνη ΜΕΘ για δείγμα, αλλά, υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς, τουλάχιστον 8 με 10 εκτός ΜΕΘ.

Μιλώντας στο Open TV, ο Σπύρος Αντωνόπουλος, διευθυντής του Ακτινολογικού στο Γεννηματάς, παρουσίασε τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την τελευταία εφημερία στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας.

  • «Δεν υπάρχει καμία κλίνη ΜΕΘ και καμία απλή κλίνη Covid στο Γεννηματάς. Αντίθετα, υπάρχουν 8 – 10 διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ κι αναμένουμε να αδειάσουν κρεβάτια για να τους βάλουμε» τόνισε ο κ. Αντωνόπουλος.

Πρόσθεσε δε ότι στην παρούσα φάση, η Αττική βιώνει δύσκολες καταστάσεις και ουσιαστικά οι γιατροί έχουν φτάσει τις τελευταίες ημέρες στο σημείο να διαλέγουν ποιος ασθενής θα εισαχθεί πρώτος στη ΜΕΘ και ποιος θα είναι στο… περίμενε.

«Οι τελευταίες τρεις εφημερίες είναι πολύ δύσκολες. Δεχόμαστε γύρω στους 60 ασθενείς σε κάθε εφημερία. Είμαι 30 χρόνια στο νοσοκομείο και δεν έχω ξαναζήσει τέτοιες συνθήκες πολέμου» είπε ο κ. Αντωνόπουλος.

Η μαρτυρία από το Κρατικό Νίκαιας

Οι γιατροί έχουν φτάσει πλέον στο σημείο να επιλέγουν ποιοι ασθενείς θα εισαχθούν στις ΜΕΘ καθώς δεν υπάρχουν κενές κλίνες.

  • «Για μας είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπαίνουμε σε αυτή τη θέση. Δεν θα έπρεπε κανονικά, θα έπρεπε να υπάρχει ο τρόπος και η υποδομή ώστε όλοι οι ασθενείς να παίρνουν την ευκαιρία που τους αναλογεί» δήλωσε η πνευμονολόγος – εντατικολόγος του Γενικού Κρατικού Νίκαιας Γεωργία Κωνσταντοπούλου, τονίζοντας ότι οι γιατροί που νοσηλεύουν τους ασθενείς καλούνται να λάβουν την απόφαση.

«Τη δεδομένη στιγμή έχουμε τεράστιο πρόβλημα με τις κλίνες, ουσιαστικά δεν υπάρχει αυτό που λέμε ότι υπάρχει πληρότητα 92%, είναι λίγο πλασματικό. Οι ελεύθερες κλίνες που έχουμε κάθε μέρα είναι κλίνες οι οποίες προκύπτουν από ασθενείς που διακινούνται ή δυστυχώς καταλήγουν στις ΜΕΘ» σημείωσε η κυρία Κωνσταντοπούλου, εξηγώντας πως οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ είναι περισσότεροι από τις διαθεσιμότητες που βγαίνουν καθημερινά.

«Εκ των πραγμάτων η πληρότητα είναι στα 100% και δημιουργείται λίστα αναμονής στις εντατικές τις τελευταίες ημέρες» υπογράμμισε η πνευμονολόγος και εντατικολόγος του Γενικού Κρατικού Νικαίας.

Μιλώντας για τα κριτήρια που οδηγούν τους γιατρούς στην επιλογή, η κυρία Κωνσταντοπούλου σημείωσε πως «συνήθως έχει να κάνει με την ηλικία, τις συνοσηρότητες, ποιος έχει άμεση ανάγκη υποστήριξης, που δεν έχει πολύ χρόνο μπροστά του».

Ώρα μηδέν

Το προηγούμενο 24ωρο, πάνω από 450 ασθενείς με λοίμωξη covid-19 εισήχθησαν στα δημόσια νοσοκομεία – καθώς και στα δύο ιδιωτικά θεραπευτήρια που έχουν ενταχθεί στο σύστημα νοσηλείας ασθενών με covid – με τους 258 να εισάγονται στα νοσοκομεία της Αττικής. Την ίδια ώρα, οι νοσηλευόμενοι έχουν ανέλθει στους 4.648 σε όλη τη χώρα, με τους 2.339 να εντοπίζονται στο λεκανοπέδιο που δοκιμάζεται όσο ποτέ άλλοτε μέσα στην πανδημία.

Οι διασωληνωμένοι χθες (16/3) έσπασαν το φράγμα των 600, που είχε τεθεί ως ορόσημο από τους ειδικούς παραπέμποντας στον αντίστοιχο αριθμό του περασμένου Νοεμβρίου, κι έφτασαν τους 605 από 564 σε μία ημέρα. Η αύξηση είναι πολύ μεγάλη, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι μόλις μια εβδομάδα πριν, στις 9 Μαρτίου, οι διασωληνωμένοι δεν ξεπερνούσαν τους 500, ενώ σήμερα φτάνουν στα επίπεδα του πικ του Νοέμβρη του 2020, όταν υπήρχαν 608 διασωληνωμένοι και η επέλαση του δεύτερου κύματος συνεχίστηκε για ενάμιση μήνα μετά. Το 60% των ασθενών με μηχανική υποστήριξη της αναπνοής λόγω των σοβαρών επιπλοκών του κορονοϊού, νοσηλεύονται στην Αττική – οι 374 από τους 606.

Πανικός στο Μαξίμου-Φυλλορροεί η Νέα Δημοκρατία

κορονοϊός, πανδημία, Μητσοτάκης

Πανικός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι συνεργάτες του εμφανίζονται ανήμποροι  να διαχειριστούν την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα εξ αιτίας της πανδημίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε  έλεγαν ότι είναι έτοιμοι να ανοίξουν την αγορά και αμέσως μετά τα σχολεία και την εστίαση, ενώ  χθες το βράδυ εμφανίστηκαν πανικόβλητοι να λένε ότι η κατάσταση έχει ξεφύγει και ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε ένα νέο μαύρο ρεκόρ στους διασωληνωμένους.

Ανέφεραν μάλιστα  ότι με αυτά τα στοιχεία και καθώς τα νοσοκομεία βρίσκονται σε αθλία κατάσταση τίποτα δεν θα μπορέσει να ανοίξει το επόμενο διάστημα.

Οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη  πάντως  είχαν αποφασίσει ότι πάση θυσία πρέπει να ανοίξει το λιανεμπόριο και να αρθούν  τα μέτρα καθώς οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις δείχνουν το τελευταίο διάστημα ότι η ΝΔ φυλλορροεί.

Οι Ελληνες πολίτες εμφανίζονται κουρασμένοι και οργισμένοι από την κατάσταση που επικρατεί και για πρώτη φορά χρεώνουν κακοδιαχείριση στην κυβέρνηση. Η εικόνα του πρωθυπουργού άρχισε να φθείρεται, ενώ οι καταστηματάρχες και οι άνθρωποι της εστίασης εμφανίζονται ιδιαιτέρα δυσαρεστημένοι από την αντιμετώπιση της πανδημίας  .

Με βάση αυτά τα στοιχεία τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου έσπευσαν να εισηγηθούν στον πρωθυπουργό την χαλάρωση των μέτρων και σταδιακή κανονικότητα της αγοράς. Όμως όπως φαίνεται κανόνιζαν χωρίς τον ξενοδόχο, καθώς οι επιστήμες ενημέρωσαν χθες ότι η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο και το άνοιγμα του λιανεμπορίου θα έδινε το καθοριστικό χτύπημα στην όλη κατάσταση.

Έτσι η Αριστοτελία Πελώνη μέτρησε τις πορείες και συγκεντρώσεις που έχουν γίνει μέχρι και σήμερα στην χώρα  προκειμένου να ενοχοποιήσει τον ΣΥΡΙΖΑ για την αναθέρμανση  της πανδημίας, καθώς τα επιχειρήματα τους έχουν τελειώσει.

Φυσικά για άλλη μια φορά η κυβέρνηση εμφανίστηκε ανακόλουθη σε αυτά που είπε , αφού την μία μέρα δημιούργησε ελπίδα στους ανθρώπους της αγοράς ότι θα ανοίξουν τα καταστήματα τους και την επομένη το πήρε πίσω.

Αυτό προφανώς δεν μπορούν να το διαβάσουν στις δημοσκοπήσεις που μελετούν στο Μέγαρο Μαξίμου και γι αυτό δεν του δίνουν την δέουσα σημασία. Όμως, όπως δείχνουν όλα η παράμετρος αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική για το ηθικό και το σθένος των ανθρώπων  που μένουν μέσα στα σπίτια τους και βλέπουν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.

Lockdown: Χαλαρώνει το ωράριο μετακίνησης τα Σαββατοκύριακα – Ανοίγουν τα κομμωτήρια

lockdown

Σήμερα συνεδριάζει η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εισηγηθεί κάποιες αλλαγές στα μέτρα που ήδη ισχύουν.

Lockdown: Τη σταδιακή άρση κάποιων περιοριστικών μέτρων εξετάζει η κυβέρνηση, προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί ξανά η οικονομία.

Αύριο Τετάρτη συνεδριάζει η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων και ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα θα εισηγηθεί κάποιες αλλαγές στα μέτρα που ήδη ισχύουν.

Τα σενάρια που εξετάζονται είναι το άνοιγμα των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής για περιποίηση μανικιούρ και πεντικιούρ από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου εκτός απροόπτου και την πιθανή επανεκκίνηση του λιανεμπορίου στις 29 Μαρτίου με αυστηρούς κανόνες και μέτρα, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί και το θέμα των μετακινήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει χαλάρωση του ωραρίου απαγόρευσης των μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα. Έως τώρα για το Σάββατο και την Κυριακή ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 μ.μ. έως τις 5 π.μ. Αυτό που εξετάζεται είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να αρχίζει από τις 9 μ.μ.

Στο τραπέζι είναι και η χαλάρωση του μέτρου που αφορά τον κωδικό 6. Σύμφωνα με πληροφορίες, παύει να ισχύει η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλο δήμο με αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας τον συγκεκριμένο κωδικό. Έως και σήμερα το sms στο 13033 με τον κωδικό 6 προβλέπει τη μετακίνηση για σωματική άθληση και βόλτα με το κατοικίδιο χωρίς τη χρήση αυτοκινήτου, παρά μόνο με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Lockdown: Πάει για… ισορροπία του τρόμου ο Μητσοτάκης! Ολοταχώς για χαλάρωση με την πανδημία να «βράζει»

lockdown

Όλα δείχνουν ότι κατάλαβαν -επιτέλους- ότι το lockdown απέτυχε. Και ψάχνουν άλλες λύσεις, ενώ η οικονομία είναι βαθιά πληγωμένη και το ΕΣΥ ασφυκτιά!

Εκτάκτως συνεδριάζει αύριο Τετάρτη (17.03.2021) η Επιτροπή των ειδικών για να εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση και να εξετάσει το… πότε και πως θα οδηγηθούμε στην άρση του lockdown και το άνοιγμα της αγοράς.

Με δεδομένη την κούραση των πολιτών από το lockdown των σχεδόν τεσσάρων μηνών, η κυβέρνηση αναζητά ένα “κουμπί αποσυμπίεσης” αλλά πάντα με γνώμονα την επιδημιολογική κατάσταση. Και ακριβώς αυτό θα εξετάσει η υγειονομική Επιτροπή στην έκτακτη συνεδρίαση της: το χρονοδιάγραμμα του πως θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα και το άνοιγμα της αγοράς.

Η κυβέρνηση ελπίζει πως η επιτυχής αντιμετώπιση της κατάστασης και η επιτάχυνση των εμβολιασμών θα οδηγήσουν στην οικοδόμηση του πρώτου μεγάλου τείχους προστασίας και στην άρση των περιορισμών…

Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου

Βέβαια τα ερωτήματα που εγείρονται είναι… αμέτρητα, με κυριότερο το εξής: Πώς στο καλό θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί, ενώ όλοι οι ειδικοί λένε ότι την εβδομάδα που διανύουμε θα ζήσουμε «μαύρες μέρες» με την κορύφωση του τρίτου κύματος κι ενώ η όποια καλυτέρευση της επιδημιολογικής εικόνας θα έρθει -σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς- αργά και… βασανιστικά;

Το ΕΣΥ πραγματικά ασφυκτιά. Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είναι πια εκατοντάδες την ημέρα και οι κενές κλίνες είναι μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Κι αυτό σε όποια νοσοκομεία δεν έχουν ήδη εξαντληθεί.

Προφανώς η απάντηση είναι ότι λεφτά… γιοκ. Ότι η οικονομία δεν αντέχει να παραμένει άλλο κλειστή. Όμως η κατάσταση -επιδημιολογικά- είναι τραγική. Κι όμως τώρα πάνε… για χαλάρωση του lockdown!

Θα παραδεχτούν άραγε ότι απέτυχαν παταγωδώς; Ότι εδώ και τέσσερις μήνες πήραν ημίμετρα και όταν… δεν έβγαινε η ζαριά έδειχναν με το δάχτυλο τους πολίτες για την… περίφημη ατομική ευθύνη, την ώρα μάλιστα που οι… ίδιοι δεν τηρούσαν τα μέτρα που αποφάσισαν και επέβαλλαν;

Έρχεται κι ο τουρισμός – Ποιος… θα φταίει πάλι;

Με τον τουρισμό βέβαια να «ανοίγει» στις 14 Μαΐου, είναι λογικό να παίρνουν πίσω σιγά – σιγά τους περιορισμούς.

Κι αν ξανά «τσιμπήσουν» τα κρούσματα το καλοκαίρι θα μας λένε ότι… δεν φταίει ο τουρισμός. Ότι δεν φταίει ο απίστευτος συνωστισμός στα Μέσα Μεταφοράς. Αλλά θα πουν ότι φταίει… η ατομική ευθύνη πάλι. Ή ότι φταίει το… ερωτικό καλοκαίρι των νέων πάλι.

Στο ίδιο έργο θεατές, όπως όλα δείχνουν λοιπόν, με μια σημαντική διαφορά: Ότι φέτος ξεκινάμε από μια σαφώς χειρότερη αφετηρία. Πέρσι άνοιξε ο τουρισμός και είχαμε μερικές δεκάδες, άντε εκατοντάδες κρούσματα τη μέρα. Φέτος θα ανοίξει με «κληρονομιά» χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά και τις εντατικές ασφυκτικά γεμάτες…

Ισορροπία του τρόμου θα έλεγε κανείς…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*