Ντούσαν Ίβκοβιτς: Οι θρίαμβοι του Ντούντα, ο θείος Τέσλα και το μοιραίο πάθος για τα περιστέρια

Πέθανε ο θρύλος του παγκόσμιου μπάσκετ, Ντούσαν Ίβκοβιτς - ΤΑ ΝΕΑ

Η θλιβερή είδηση του θανάτου του Ντούσαν Ίβκοβιτς μεταδόθηκε με μεγάλη ταχύτητα σε όλο τον κόσμο (όχι μόνο του αθλητισμού), χάρις στην τεχνολογία της επικοινωνίας, που τις βάσεις της έβαλε ο θείος του μεγάλου Σέρβου, εφευρέτης Νίκολα Τέσλα.

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Οι θρίαμβοι του Ντούντα, ο θείος Τέσλα και το μοιραίο πάθος για τα περιστέρια

Προσωπικότητες του μπάσκετ, παίκτες, προπονητές, παράγοντες, ομάδες και θεσμοί είναι συγκλονισμένοι από το «φευγιό» του κορυφαίου δάσκαλου.

Παράλληλα μία είδηση δίνει μία πρώτη απάντηση για την αιτία του θανάτου του, καθώς ο σπουδαίος Σέρβος κόουτς Ντούσκο Βουγιόσεβιτς, προχώρησε σε μία ιδιαίτερη αποκάλυψη αναφορικά με την αιτία που επιδείνωσε την κατάσταση της υγείας του μεγάλου Ντούσαν Ίβκοβιτς. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ο Ίβκοβιτς έπαθε κάποια μόλυνση από τα περιστέρια τα οποία ήταν και το πάθος του Σέρβου.

Ο Ίβκοβιτς εισήχθη το πρωί της Κυριακής σε νοσοκομείο του Βελιγραδίου με υγρό στον πνεύμονα και την ύπαρξη έρπη. Η αγάπη του πετυχημένου προπονητή ωστόσο φαίνεται να είναι, σύμφωνα με τον Βουγιόσεβιτς και η αιτία που μολύνθηκε ο Ίβκοβιτς. «Ήξερα ότι είχε κάποια προβλήματα, ότι μολύνθηκε από τα περιστέρια τα οποία ήταν το μεγάλο του πάθος. Επίσης ξέρω ότι είχε κάποια προβλήματα με έρπη. Ποτέ δεν ξέρεις τι σου επιφυλάσσει το αύριο. Είναι ένας δαίμονας που λέγεται ‘αύριο’», είπε χαρακτηριστικά ο Βουγιόσεβιτς και συνέχισε:

«Όταν έρχονται στιγμές σαν αυτή, συνειδητοποιείς το μεγαλείο του και όλα όσα έκανε για τα οποία θα τον θυμόμαστε. Η δουλειά του θα μείνει για πάντα ανεξαρτήτως του χρόνου. Η ψυχική του δύναμη μας έκανε όλους να πιστεύουμε ότι μπορεί να ξεπεράσει τα πάντα. Ό,τι έκανε το έκανε με προσήλωση. Από τα περιστέρια μέχρι την Εθνική ομάδα και την προπονητική του καριέρα. Είμαστε πιο φτωχοί και πιο αδύναμοι χωρίς αυτόν».

Η σχέση με τον εφευρέτη Νίκολα Τέσλα

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς είδε το πρώτο φως στις 27 Οκτωβρίου του 1943 στο Βελιγράδι. Γιος νομικού και συγγενής του Νίκολα Τέσλα, ο οποίος απεβίωσε σχεδόν 11 μήνες πριν τη γέννηση του «Ντούντα» (7 Ιανουαρίου 1943). Η γιαγιά του Ίβκοβιτς, Όλγα Μάντιτς, ήταν πρώτη ξαδέρφη του μεγαλοφυούς Τέσλα, ο οποίος είναι ο άνθρωπος που άλλαξε άρδην την ανθρωπότητα με την εισαγωγή του ηλεκτρισμού και της ασύρματης επικοινωνίας. Μάλιστα ο Ντούσαν Ίβκοβιτς «κληρονόμησε» ως οικογενειακή παράδοση από τον Τέσλα την αγάπη για τα περιστέρια, τα οποία και ενέπνευσαν τον σπουδαίο επιστήμονα να μελετήσει τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

Η διαδρομή του στο μπάσκετ

Ο έξι χρόνια μεγαλύτερος αδερφός του, Πίβα (που έφυγε από τη ζωή το 1995), τον «τράβηξε» στο μπάσκετ με τη Ραντνίτσκι να αποτελεί το σπίτι του Ντούσαν Ίβκοβιτς στη δεκαετή καριέρα του ως πλέι μέικερ. Ταυτόχρονα με το μπάσκετ πήρε το πτυχίο του στη Γεωλογία, αλλά το μικρόβιο του μπάσκετ υπερίσχυσε μέσα του και ακολούθησε τον Πίβα και στην προπονητική. Ο μεγάλος αδελφός θεωρείται από τους πρώιμους αναμορφωτές του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ οδηγώντας τη Ραντνίτσκι στο πρωτάθλημα το 1973 και το Κύπελλο το 1976, ασύλληπτα επιτεύγματα για την εποχή.

Η αρχή με την Παρτιζάν

Το ταλέντο του «Ντούντα» στην προπονητική έγινε εμφανές από τα τμήματα υποδομής της Ραντνίτσκι και η ευκαιρία δεν άργησε να έρθει. Η Παρτιζάν τον κάλεσε κοντά της και ο Ίβκοβιτς αναρριχήθηκε σταδιακά σε βοηθός και τελικά σε πρώτος προπονητής Η αρχή ήταν εντυπωσιακή, με τον μόλις 36χρονο προπονητή να οδηγεί την Παρτιζάν σε ένα απίθανο τριπλ-κράουν κατακτώντας πρωτάθλημα, Κύπελλο και Κόρατς το 1979!

Στην Παρτιζάν δεν μακροημέρευσε, αφού η διάθεσή του για ανανέωση με σταδιακό παροπλισμό των μεγάλων (σε κλάση αλλά και ηλικία) παικτών της ομάδας για να κάνουν τόπο στα νιάτα, τον έφερε σε ρήξεις και αποχώρησε πριν συμπληρώσει διετία.

Η Ελλάδα και πρώτος σταθμός ο Άρης

Κάπου εκεί μπήκε στη ζωή του η Ελλάδα, που έμελλε να γίνει δεύτερη πατρίδα του. Το κάλεσμα του Ανέστη Πεταλίδη τον έφερε στον Άρη το 1980, όπου θέλησε να επιβάλλει τη φιλοσοφία του χωρίς να λογαριάζει ονόματα. Είχε μια «εκρηκτική» συνεργασία με τον Νίκο Γκάλη, τον οποίο μάταια προσπάθησε να βάλει σε καλούπια, ενώ όπως και στην Παρτιζάν επέλεξε το δρόμο της ανανέωσης αναδεικνύοντας παίκτες όπως οι Φιλίππου, Ρωμανίδης και Δοξάκης.

Ο Άρης δεν κατάφερε να κατακτήσει μαζί του κάποιον τίτλο, αλλά θεωρείται πως ήταν ο άνθρωπος που έβαλε κάποια από τα θεμέλια της αυτοκρατορίας της ομάδας που άρχισε με την επιστροφή του Γιάννη Ιωαννίδη αντ’ αυτού στον πάγκο.

Επιστροφή στην Σερβία

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς επέστρεψε στη Ραντνίτσκι. Η «βίαια» ανανέωση που επέβαλε στην ομάδα στοίχισε τον υποβιβασμό της ομάδας το 1983, αλλά ο ίδιος έμεινε για να την επαναφέρει στη μεγάλη κατηγορία. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία έγινε εμφανής η απαράμιλλη ικανότητα του «Ντούντα» να εντοπίζει και να καλλιεργεί ταλέντα, κάτι που δεν διέφυγε της προσοχής της ομοσπονδίας, η οποία του ανέθεσε από το 1976 θέσεις στις «μικρές» εθνικές ομάδες.

Εθνικές ομάδες Γιουγκοσλαβίας

Το 1983 ως προπονητής των Νέων της Γιουγκοσλαβίας συνεργάστηκε με τον 18χρονο τότε Ντράζεν Πέτροβιτς φτάνοντας μαζί στο ασημένιο μετάλλιο στην Πανεπιστημιάδα του Έντμοντον.

Η μοίρα δεν ήθελε να συνεργαστούν και σε συλλογικό επίπεδο με τον «Μότσαρτ», καθώς όταν ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ανέλαβε την Σιμπένκα το 1984, ο Κροάτης έφευγε για την Τσιμπόνα. Ο γιος του διαβόλου και η ομάδα του Ζάγκρεμπ καθιστούν άνισο τον ανταγωνισμό στο εγχώριο πρωτάθλημα, αλλά το έργο του «Ντούντα», τόσο στην Σιμπένκα όσο και την Βοϊβοντίνα (την οποία ανέλαβε στη δεύτερη κατηγορία) από το 1987, είναι προφανές.

Το 1986 ο θρυλικός Κρέσιμιρ Τσόσιτς τον κάλεσε στο πλευρό του στην εθνική Γιουγκοσλαβίας. Οι «πλάβι» περιορίζονται στο χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο της Ισπανίας το 1986 και το Ευρωμπάσκετ της Ελλάδας το 1987. Η διοίκηση της ομοσπονδίας θεώρησε λίγες τις τρίτες θέσεις και προήγαγε τον «Ντούντα» σε θέση πρώτου προπονητή.

Έχοντας να διαχειριστεί σούπερ σταρ του μπάσκετ όπως οι Πέτροβιτς, Κούκοτς, Ντίβατς, Ράτζα, Πάσπαλι, Βράνκοβιτς, Τζόρτζεβιτς αλλά και τον «μαθητή» του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, δημιουργεί μια απίθανη ομάδα. Κι αν στη Σεούλ ο Άρβιντας Σαμπόνις και η Σοβιετική Ένωση περιορίζουν τη Γιουγκοσλαβία στο ασημένιο μετάλλιο, το 1989 «οργιάζει» στο Ευρωμπάσκετ που φιλοξενεί διαλύοντας τον ανταγωνισμό και νικώντας δις την Ελλάδα (τη δεύτερη στον τελικό) στη διαδρομή.

Το κερασάκι στην τούρτα έρχεται έναν χρόνο μετά, με την επίσης δια περιπάτου κατάκτηση στο Μουντομπάσκετ της Αργεντινής, ενώ το 1991 το νέο χρυσό έρχεται σαν φυσική εξέλιξη. Μόνο κάτι αφύσικο μπορούσε να ανακόψει την πορεία αυτής της ομάδας και συνέβη: ο εμφύλιος που διέσπασε τη χώρα και το μπάσκετ της.

Και πάλι Ελλάδα, στον ΠΑΟΚ

Ο Νίκος Βεζυρτζής έπεισε τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να αφήσει την έκρυθμη κατάσταση στη Γιουγκοσλαβία και να αναλάβει το 1991 τον ΠΑΟΚ, που έχει κατακτήσει ακόμη και ευρωπαϊκό τίτλο (Κυπελλούχων) αλλά αδυνατεί να εκθρονίσει τον Άρη.

Ο «Ντούντα» με πρωτεργάτη τον Μπάνε Πρέλεβιτς τα καταφέρνει και βάζει τέλος στην επταετή δυναστεία του Άρη, παρότι έρχεται σε ρήξη με τον Παναγιώτη Φασούλα, ο οποίος τον αποκαλεί ειρωνικά «σοφό». Ο ΠΑΟΚ ωστόσο, φτάνει δις στην πηγή για ευρωπαϊκό τίτλο και δεν ξεδιψά.

Χάνει από τη λάθος πάσα της «αράχνης» και το καλάθι του Ρίκι Μπράουν το Κυπελλούχων και ηττάται από την Μπενετόν στον ημιτελικό του Final 4 της Ευρωλίγκας στο ΣΕΦ. Η ήττα από τον ανερχόμενο τότε Ολυμπιακό στα ημιτελικά του πρωταθλήματος οδηγεί στην έξοδο τον «Ντούντα».

Αθήνα Πανιώνιος

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς κατηφόρισε στην Αθήνα το 1996, που θα γινόταν το σπίτι του για πολλά χρόνια. Αποδέχτηκε την πρόταση του Πανιωνίου, «έψησε» τον Ζάρκο Πάσπαλι να ηγηθεί και δημιούργησε μια ομάδα χάρμα οφθαλμών που παρότι δεν κατέκτησε τίτλο έφτασε στα ημιτελικά του Κόρατς (αποκλείστηκε από τον πανίσχυρο ΠΑΟΚ) και τα προημιτελικά την επόμενη σεζόν κερδίζοντας και το εισιτήριο για την Ευρωλίγκα.

Ο τελικός στο ΟΑΚΑ και το χρυσό της Σερβίας/Μαυροβουνίου

Στο μεσοδιάστημα, το 1995, κάθισε στον πάγκο της «νεοσύστατης» ομάδας Σερβίας/Μαυροβουνίου, με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς δίπλα του. Σα να μην είχαν λείψει από το μπασκετικό προσκήνιο για μια τετραετία, οι «πλάβι» κυριαρχούν και φτάνουν στο χρυσό στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας, αλλά η ομάδα τους αντιμετωπίζει εχθρική στάση από το κοινό στο ΟΑΚΑ, που τάσσεται υπέρ της Λιθουανίας και απέναντι στο σέρβικο λόμπι που διαφέντευε το ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ολυμπιακός

Μετά από «πρέσσινγκ» μηνών, ο Σωκράτης Κόκκαλης έπεισε τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να διαδεχτεί τον Γιάννη Ιωαννίδη στον πάγκο του Ολυμπιακού, το 1996. Λίγους μήνες αφότου η δική του εθνική ομάδα, με τον ίδιο σύμβουλο και τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς πρώτο προπονητή πλέον, είχε χάσει μόνο από την Dream Team 3 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

Αποστολή του ξεκάθαρη, να κατακτήσει την Ευρωλίγκα μετά από δύο χαμένους τελικούς και την ώρα που οι «απέναντι» στον Παναθηναϊκό ακόμη πανηγύριζαν τον τίτλο στο Παρίσι. Παρά τις αναταράξεις από απρόσμενες ήττες μέσα στη σεζόν, ο «Ντούντα» φέρνει εις πέρας το έργο.

Ο Ολυμπιακός γκαζώνει στο τελευταίο τρίτο της σεζόν και με οδηγό τον σεληνιασμένο Ντέιβιντ Ρίβερς κατακτά κατά σειρά Κύπελλο («το πρώτο», όπως φώναζε ο Σιγάλας), την πρώτη Ευρωλίγκα στο Final Four της Ρώμης, αλλά και το πρωτάθλημα.

Η συνέχεια στην πρώτη θητεία του δεν ήταν ανάλογη. Ο Ολυμπιακός αποκλείεται την επόμενη σεζόν στους «16» από την Παρτιζάν και το τρίποντο του Πέτζα Στογιάκοβιτς τον θέτει εκτός τελικών στο πρωτάθλημα δίνοντας το εισιτήριο στον ΠΑΟΚ.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης τον στηρίζει, ο «Ντούντα» οδηγεί τον Ολυμπιακό στον τελικό του Final Four στο Μόναχο αλλά η Ζαλγκίρις του Γιόνας Καζλάουσκας είναι ασυναγώνιστη. Η απώλεια του πρωταθλήματος στον πέμπτο τελικό του 1999 από τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ σηματοδοτεί το φινάλε.

ΑΕΚ

Ο Γιάννης Φιλίππου πείθει τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να ηγηθεί της ΑΕΚ, που έχει επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο, έχει φτάσει μέχρι και σε τελικό Ευρωλίγκας (1998), αλλά ακόμη κούπα δεν έχει σηκώσει. Ο Σέρβος τεχνικός τα καταφέρνει και πάλι.

Μετατρέποντας νέα παιδιά όπως οι Χατζής και Κακιούζης σε ηγέτες και βγάζοντας μπροστά τον Ντικούδη, η «Ένωση» με έξυπνες επιλογές ξένων και όχι απεριόριστο μπάτζετ κατακτά δύο Κύπελλα σε τελικούς απέναντι στον πανίσχυρο Παναθηναϊκό (2000, 2001), αλλά και το πρώτο ευρωπαϊκό μετά από 32 χρόνια, το Σαπόρτα (2000). Η ομάδα που με τον Ντράγκαν Σάκοτα το 2002 κατέκτησε το πρωτάθλημα ήταν εν μέρει και δική του.

Η κρίση στην ΑΕΚ και η μείωση των τηλεοπτικών συμβολαίων στην Ελλάδα οδηγεί τον Ντούσαν Ίβκοβιτς για μια πενταετία στη Μόσχα.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Η δική του ΤΣΣΚΑ (όπου συνεργάστηκε με Παπαλουκά, Χατζηβρέττα και Ντικούδη) το 2005 φτάνει αήττητη στο Final Four της ρωσικής πρωτεύουσας (με ρεκόρ 52-0), αλλά χάνει στον ημιτελικό από την Τάου Κεράμικα και η υπομονή των Ρώσων στερεύει. Πηγαίνει στη γειτονική Ντιναμό Μόσχας, με Φώτση και Παπαδόπουλο, κατακτά το ULEB Cup το 2006, αλλά μετά από μια διετία αποχωρεί.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς αποσύρθηκε για λίγο από το συλλογικό μπάσκετ και αφιερώθηκε στην εθνική Σερβίας που μετρούσε διαδοχικές αποτυχίες. Το 2009 με αρκετά ανανεωμένη σύνθεση την οδηγεί στο ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας και έναν χρόνο μετά «σφαγιάζεται» από τη διαιτησία στον ημιτελικό του Παγκοσμίου απέναντι στην οικοδέσποινα Τουρκία μένοντας στην τέταρτη θέση.

Επιστροφή στο λιμάνι

Το όραμα Παναγιώτη και Γιώργου Αγγελόπουλου έπεισε τον Ντούσαν Ίβκοβιτς να καθίσει ξανά στον πάγκο του Ολυμπιακού. Με τον Βασίλη Σπανούλη να έχει κάνει τη μετάβαση από τον έναν «αιώνιο» στον άλλο, αλλά περιορισμένο μπάτζετ και πολλά νέα παιδιά, ο Σέρβος τεχνικός έχει ένα πρότζεκτ που του αρέσει πολύ.

Ο Ολυμπιακός θα πάρει το Κύπελλο αλλά θα αποτύχει σε πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα το 2011, μέχρι το επικό 2012. Χάρη και στις έξυπνες αλλαγές ξένων με Λο και Ντόρσεϊ μέσα στη σεζόν (που οι κακές γλώσσες λένε πως δεν ήταν επιλογές του Ίβκοβιτς), οι «ερυθρόλευκοι» μεταμορφώθηκαν μέσα στη σεζόν και σχεδόν ανέλπιστα έφτασαν στο έπος της Κωνσταντινούπολης κατακτώντας τον τίτλο από το -19 στον τελικό κόντρα στην ΤΣΣΚΑ.

Με κεκτημένη ταχύτητα δε, πήραν και το πρωτάθλημα σταματώντας την κυριαρχία του Παναθηναϊκού από το 2003.

Τελευταίος σταθμός σε σύλλογο, η Εφές

Ο «Ντούντα» αποχώρησε θριαμβευτής και μετά από μια διετία αγρανάπαυσης, η «χρυσή» πρόταση της Εφές τον πείθει να δραστηριοποιηθεί και πάλι. Με τον Βαγγέλη Αγγέλου στο πλευρό του κατακτά ένα Κύπελλο κι ένα Σούπερ Καπ. Αποχωρεί το 2016 και λίγους μήνες μετά ανακοινώνει πως θα αφοσιωθεί στα περιστέρια του.

Ως το τέλος της ζωής του παρέμεινε κοντά στο μπάσκετ. Επισκεπτόταν διάφορα γήπεδα, στη Σερβία αλλά και την Ελλάδα, γνωρίζοντας παντού την αποθέωση. Άλλωστε πρόκειται για μια εμβληματική φιγούρα του ευρωπαϊκού (κι όχι μόνο) μπάσκετ, με επίδραση στο άθλημα εντός κι εκτός των τειχών. Και δεν πρόκειται απλώς για έναν υπηρέτη του αθλήματος, αλλά όπως έλεγε κι ο ίδιος με τα όμορφα σπαστά ελληνικά του, ένας πανεπιστήμονας του μπάσκετ!

«Βροχή» πλέον μετά τη θλιβερή είδηση οι ανακοινώσεις και τα συλλυπητήρια από τον αθλητικό κόσμο.

Ο Βασίλης Σπανούλης αποχαιρέτησε με ένα συγκλονιστικό μήνυμα τον Ντούσαν Ίβκοβιτς:

“Α ρε Ντουντα ΔΑΣΚΑΛΕ,ΗΓΕΤΗ,ΑΡΧΟΝΤΑ!!! Οι λεξεις ειναι μικρες,λιγες,μπροστα στο μεγαλειο σου.. Σε ευχαριστω για οσα μου διδαξες.. Σε ευχαριστω που υπηρξες μεντορας μου και ησουν παντα διπλα μου! Ησουν το ιδιο το μπασκετ ! Ειμαι συντετριμμενος”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*