Ντοκουμέντο από τη ΜΕΘ του “Σωτηρία” — Πήγαν να περάσουν νύχτα την επαγγελματική εξίσωση ΑΕΙ και κολεγίων — Επεισόδια, ξύλο, δακρυγόνα στην Κοζάνη λίγο πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη (video)

Ντοκουμέντο από τη ΜΕΘ του "Σωτηρία"

Μπήκαμε στην Εντατική του Νοσοκομείου της Αθήνας, την επομένη των 105 νεκρών από COVID-19 σε ένα 24ωρο. Η μάχη των γιατρών, οι ελλείψεις και η αλήθεια για τις ΜΕΘ. Η συγκλονιστική στιγμή της αποσωλήνωσης ασθενούς στην κάμερα του NEWS 24/7.

Στην Εντατική δεν επικρατεί η απόλυτη ησυχία, όπως θα πίστευε κάποιος που έρχεται από τον «έξω κόσμο». Ακούγονται ήχοι από μηχανήματα και αναπνευστήρες, κάποιες στιγμές χτυπά το τηλέφωνο, γιατροί και νοσηλευτές σκύβουν πάνω από τους ασθενείς και τούς μιλούν με τρυφερότητα. Είναι πάντα συγκλονιστική η στιγμή της αποσωλήνωσης ενός ασθενούς. «Είναι σαν την πρώτη ανάσα ενός παιδιού», λένε οι γιατροί.

Το Magazine μπήκε στην ΜΕΘ του Νοσοκομείου «Σωτηρία» την επομένη των 105 θανάτων από Covid-19 σε ένα 24ωρο. «Η Μονάδα είναι πλήρης. Δεκαεπτά στα 17 κρεβάτια», ήταν η πρώτη κουβέντα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται 20 μήνες στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, αισθάνονται, όπως λένε, κόπωση και απογοήτευση.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Πήγαν να περάσουν νύχτα την επαγγελματική εξίσωση ΑΕΙ και κολεγίων- Το απέσυραν για «τυπικούς» λόγους

Μετά την πρωτοβουλία ανάθεσης από τον Δήμο σε ιδιώτη, της διδασκαλίας μαθήματος ΣΕΠ σε λύκειο της Πεντέλης, η κυβερνητική πλειοψηφία επιχείρησε διά νόμου και εν κρυπτώ να περάσει τροπολογία που εξισώνει επαγγελματικά δικαιώματα ΙΕΚ και κολεγίων με πτυχιούχους πανεπιστημίων ακόμη και πενταετών σπουδών.

Ύστερα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στη Βουλή σε σχέση με την προσπάθεια να εξισωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των κολεγίων με εκείνα των ΑΕΙ, κατά την πάγια φιλοσοφία Κεραμέως, σκόπιμη επιδίωξη ήταν να περάσει δια… της πλαγίας οδού τροπολογία που κατετέθη σε νομοσχέδιο αναφορικά με τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με την οποία θα δινόταν η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου στις σχολές των πανεπιστημίων που προέκυψαν από τις συγχωνεύσεις/αναβαθμίσεις των πρώην ΤΕΙ, ρύθμιση η οποία «είχε ξεχαστεί».

Η ρύθμιση αφορούσε τις εξής σχολές:

  • Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Γεωπονίας, Τμήμα Γεωπονίας,
  • Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας,
  • Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας,
  • Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας,
  • Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας,
  • Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας,
  • Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας.

Υπενθυμίζεται δε, ότι ανάλογες αντιδράσεις προς παλαιότερες ενέργειες της κυβέρνησης με την ίδια φιλοσοφία, έχουν καταγραφεί και από τα Επιμελητήρια της χώρας, ενώ έχουν εκδοθεί ανακοινώσεις σχετικά από πλευράς επαγγελματικών συλλόγων και ενώσεων.

Στην προκειμένη περίπτωση, το δεύτερο άρθρο της τροπολογίας που προκάλεσε την αγανάκτηση της αντιπολίτευσης, αφορούσε και την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των κολεγίων τριετούς φοίτησης με τα πανεπιστημιακά τμήματα πενταετούς φοίτησης.

Πάντως, στο σχετικό δελτίο τύπου για τη συγκεκριμένη ρύθμιση, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η απόφαση αυτή ελήφθη σε συννενόηση των γεωπονικών Τμημάτων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπ.Λιβανό και σύμφωνη γνώμη της υπουργού Παιδείας», γεγονός που δηλώνει ότι υπήρχε πλήρης ενημέρωση προηγουμένως από πλευράς Κεραμέως και Συρίγου, εφόσον ο τελευταίος είναι αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και είχαν εγκρίνει την ανωτέρω ρύθμιση.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί, ότι η σταθερή πολιτική της Κυβέρνησης να ωθεί τους νέους προς τα ιδιωτικά κολέγια, αποδεικνύεται σε κάθε ευκαιρία, εάν αναλογιστεί κανείς ότι ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπύρος Λιβανός στο δελτίο τύπου αλλά και στη Βουλή, απέκρυψε το γεγονός ότι η ρύθμιση αυτή αφορά και τα ιδιωτικά κολέγια, μέχρι που αυτό έγινε αντιληπτό από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Αιτιολογημένες λοιπόν ήταν οι αναμενόμενες αντιδράσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οπίος χαρακτήρισε τη Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό για τα ΑΕΙ  Άγγελο Συρίγο, «υπουργούς Παιδείας και Κολεγίων», οι οποίοι είχαν πλήρη γνώση της τροπολογίας.

Μιλώντας στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης, κινήθηκε σε παρόμοιο μήκος κύματος και αφού ζήτησε την απόσυρση της ρύθμισης, επισήμανε ως εξής:

«Εμείς διατυπώνουμε τις έντονες ενστάσεις μας σε ό,τι αφορά τη δεύτερη παράγραφο του άρθρου 2. Φέρνετε στην ουσία εκ του πονηρού -και σε αυτό δεν αναφέρθηκε ο Υπουργός- με την τροπολογία αυτή, με την παράγραφο β του άρθρου 2 της συγκεκριμένης τροπολογίας με γενικό αριθμό 1141 και με ειδικό 37, από την πίσω πόρτα την εξίσωση κολεγίων με ΑΕΙ στη βάση του ότι δίνετε τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου στα νεοσυσταθέντα τμήματα μιας σειράς πανεπιστημίων, που αναφέρονται στην πρώτη παράγραφο του δεύτερου άρθρου. Αλλά πονηρά βάζετε την εξίσωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων κολεγίων τριτοετούς φοίτησης δηλαδή με τα πέντε χρόνια που χρειάζονται για να σπουδάσουν οι διάφορες ειδικότητες στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Κύριε Υπουργέ, ζητούμε την απόσυρση της συγκεκριμένης παραγράφου. Ζητούμε και πραγματικά θέλουμε να τοποθετηθείτε. Για αυτήν την παράγραφο ζητούμε την απόσυρσή της. Φυσικά δεν είμαστε αντίθετοι στην πρώτη παράγραφο του δεύτερου άρθρου της τροπολογίας, ότι δίνεται η δυνατότητα των επαγγελματικών δικαιωμάτων γεωπόνων σε μια σειρά από σχολές που προκύπτουν από συγχωνεύσεις. Σε αυτό θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Όμως δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε όσο υπάρχει αυτή η κατάπτυστη δεύτερη παράγραφος. Ζητάμε λοιπόν την απόσυρσή της και ζητάμε από όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν και για αυτό και για τις τροπολογίες του Κομμουνιστικού Κόμματος»

Κριτικές αναλόγου περιεχομένου διατυπώθηκαν και από το ΚΙΝΑΛ, καθώς ο Μιχάλης Κατρίνης υπογράμμισε ότι το δεύτερος μέρος της τροπολογίας «ανοίγει την κερκόπορτα στους αποφοίτους ΙΕΚ κολεγίων να μπορούν να έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους απόφοιτους πανεπιστημιακών σχολών και πανεπιστημιακών σχολών που έγιναν μετά την εξομοίωση των ΤΕΙ σε πανεπιστήμια».

Επομένως, δεν τίθεται προς συζήτηση σήμερα Παρασκευή, ούτε προς ψήφιση, ύστερα από τις σφοδρές αντιδράσεις, καθώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπύρος Λιβανός, ανακοίνωσε την απόσυρση της ρύθμισης «για νομοτεχνικούς λόγους» και ότι «θα επανέλθει ως άρθρο σε επόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης».

 

Επεισόδια, ξύλο και δακρυγόνα στην Κοζάνη λίγο πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη (video)Επεισόδια, ξύλο και δακρυγόνα στην Κοζάνη λίγο πριν την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη (video)

H ένταση στην Κοζάνη ξεκίνησε όταν διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον φραγμό της αστυνομίας.

Επεισόδια αστυνομίας και διαδηλωτών στο “μπλόκο” που στήθηκε 1,5 χλμ μακριά από τη κτήριο της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας όπου θα βρεθεί σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να μιλήσει. Όλα ξεκίνησαν όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν τον φραγμό που είχαν σχηματίσει οι άντρες των ΜΑΤ.

Τότε οι αστυνομικές δυνάμεις απάντησαν με χρήση δακρυγόνων και χτυπήματα με τα γκλομπ και τις ασπίδες που κρατούσαν. Η ένταση κράτησε λίγα λεπτά με τους διαδηλωτές. Όπως φαίνεται σε βίντεο που δημοσιεύουν τοπικά μέσα, στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί αρκετοί πολίτες και υπάρχει μεγάλη ένταση.


Λίγη ώρα μετά, ξέσπασε και νέα ένταση, καθώς διαδηλωτές προσπάθησαν να σπάσουν το μπλόκο.
Και σε αυτή την περίπτωση, έπεσαν δακρυγόνα.

Οι εντάσεις κράτησαν λίγα λεπτά και οι διαδηλωτές απομακρύνθηκαν, αλλά η κατάσταση παραμένει «ηλεκτρισμένη».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε στην Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας λίγο μετά τις 12:30.