Ντέρμπι Μακρόν, Λε Πεν στον β’ γύρο των εκλογών στη Γαλλία. Τι δείχνουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις — Αριστερά ψήφισαν οι νέοι στη Γαλλία

Η «μάχη της Γαλλίας» θα κρίνει την τύχη της Ευρώπης

Οι δύο μονομάχοι θα διεκδικήσουν στις 24 Απριλίου την προεδρία της Γαλλίας με… κοινό αντίπαλο την αποχή – Οι μεγάλες προκλήσεις

Ο απερχόμενος αρχηγός του κράτους Εμανουέλ Μακρόν επικράτησε – όπως αναμενόταν- στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία που διεξήχθη χθες, Κυριακή, ακολουθούμενος από την επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν, με την οποία θα αναμετρηθεί στον δεύτερο και καθοριστικό γύρο της 24ης Απριλίου, μάχη ωστόσο που αναγγέλλεται πολύ πιο αμφίρροπη απ’ ό,τι το 2017.

Ο Μακρόν εξασφάλισε ποσοστό 28,1 ως 29,5% των ψήφων, ενώ η κυρία Λε Πεν από το 23,3 ως το 24,4%, κατά τους υπολογισμούς τεσσάρων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων (IFOP-Fiducial, OpinionWay, Elabe, Ipsos). Ωστόσο το Γαλλικό Πρακτορείο εκτιμά πως ο απερχόμενος πρόεδρος εξασφάλισε κάτι παραπάνω, γύρω στο 30%, έπειτα από μια παράξενη προεκλογική εκστρατεία, που επισκίασαν κατά σειρά η πανδημία του νέου κορονοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι δύο μονομάχοι κάλεσαν αμέσως σε συσπείρωση. Ο Μακρόν ευχαρίστησε όσους εκ των ατυχησάντων υποψηφίων κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να εγγυηθούν ότι η άκρα δεξιά θα ηττηθεί. Η Λε Πεν κάλεσε «όλους όσοι δεν ψήφισαν» τον απερχόμενο κεντρώο φιλελεύθερο πρόεδρο να «συνταχθούν» με εκείνη.

Ο υποψήφιος της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν ήρθε τρίτος, με ποσοστό γύρω στο 20%, όχι πολύ χαμηλότερο από αυτό της Λε Πεν, κατά εταιρείες ερευνών.

Εκλογές στη Γαλλία: Οι πρώτες δημοσκοπήσεις για τον β’ γύρο

Εν όψει δεύτερου γύρου, οι πρώτες δημοσκοπήσεις, χθες βράδυ, φέρουν τον Μακρόν να επικρατεί, είτε οριακά (51-49% κατά το IFOP-Fiducial), είτε καθαρά (54-46% σύμφωνα με το Ipsos), ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, πολύ λιγότερο θριαμβευτικά από το 2017, όταν έλαβε πάνω από το 66% των ψήφων.

Οι μονομάχοι έχουν μπροστά τους δυο μεγάλες προκλήσεις. Η πρώτη είναι η αποχή, που πλησίασε το 30%. Η δεύτερη είναι η προσέλκυση των ψήφων των αναποφάσιστων, την ώρα που πολλοί Γάλλοι αντιμετωπίζουν με δυσπιστία ως αγανάκτηση την πολιτική του κ. Μακρόν, για κάποιους εξ αυτών του «προέδρου των πλουσίων».

Η γαλλική αριστερά χωρίς εξαίρεση τάχθηκε εναντίον της υποψήφιας της άκρας δεξιάς, με πρώτο τον κ. Μελανσόν. «Δεν πρέπει να πάει ούτε μια ψήφος στη Μαρίν Λε Πεν», επανέλαβε τρεις φορές στους υποστηρικτές του. Κομμουνιστές, σοσιαλιστές, οικολόγοι απηύθυναν την ίδια έκκληση, ομοίως η υποψήφια της παραδοσιακής δεξιάς Βαλερί Πεκρές (4,8%), παρότι κατ’ αυτή «ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε με τη φωτιά».

Θεωρητικά, οι υποψήφιοι οι ψήφοι υπέρ των οποίων μπορούν να θεωρούνται δεξαμενή για την κυρία Λε Πεν είναι δύο, με σημαντικότερο τον Ερίκ Ζεμούρ (γύρω στο 7%). Ο ακροδεξιός υποψήφιος, που για ορισμένους αναλυτές έκανε «πιο εκλέξιμη» την κόρη του Ζαν-Μαρί Λε Πεν, κάλεσε τους υποστηρικτές του χθες «να ψηφίσουν την Μαρίν Λε Πεν». Ο δεύτερος είναι ο εθνικιστής Νικολά Ντιπόν – Ενιάν (γύρω στο 2%), που απηύθυνε την ίδια έκκληση στους οπαδούς του.

Ωστόσο, το πόσο θα εισακουστούν οι εκκλήσεις των υπολοίπων υποψηφίων που έμειναν εκτός κούρσας στους ψηφοφόρους τους να φράξουν τον δρόμο της Λε Πεν μένει να αποδειχθεί, με δεδομένη την προσωπικότητα του Μακρόν, ο οποίος δεν προκαλεί ακριβώς συμπάθεια στους υποστηρικτές της αριστεράς. Για τη Σαντρίν Ρουσό των Πρασίνων, ο πρόεδρος καλά θα έκανε «να ψάξει τους ψηφοφόρους της Αριστεράς και των οικολόγων έναν προς έναν».

 

Αριστερά ψήφισαν οι νέοι στη Γαλλία

Ο άνθρωπος «κλειδί» για το δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία (Ζαν Λικ Μελανσόν) συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα ποσοστά στις ηλικίες 18-35 ετών.

Η ισχυρή παρουσία της Αριστεράς και το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό που κέρδισε ο Μελανσόν του δίνουν ρόλο ρυθμιστή για τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία που θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου.

Ο Αριστερός υποψήφιος που αναδεικνύεται τρίτος πίσω από τον Μακρόν και την Λεπέν κέρδισε κατά κράτος στις ηλικίες 18-24 ετών με το ποσοστό του να φθάνει στο 34%. Στην ίδια ηλικιακή ομάδα ακολουθεί ο Μακρόν με 25% και η Λεπέν είναι τρίτη με 17%.

Στις ηλικίες 25-34 ο Μελανσόν είναι και πάλι πρώτος με ποσοστό 31% και ακολουθεί η Λεπέν με 27% και ο Μακρόν με 22%.