
«Aντί για το πολυαναμενόμενο σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο πλήρους μετατροπής του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου», αναφέρουν οι νοσοκομειακοί γιατροί ενώ παράλληλα επισημαίνουν «τη μείωση 80% των χειρουργικών επεμβάσεων στα νοσοκομεία της Αττικής, με εντολή του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη».
«Έστω και τώρα, αυτές τις τόσο κρίσιμες μέρες για την Αττική, τη λοιπή Νότια Ελλάδα αλλά και συνολικά την χώρα, η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας», αναφέρεται στην ανακοίνωση των νοσοκομειακών γιατρών, η οποία συνεχίζει ως εξής:
«Σχεδιάζουν την πλήρη μετατροπή του Σισμανογλείου και του Τζάνειου Νοσοκομείου σε νοσοκομεία μιας νόσου και μεθοδεύουν την πλήρη μετατροπή της Μονάδας Εμφραγμάτων του Ασκληπιείου και της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του Ευαγγελισμού σε Μονάδες Covid».
«Πρόκειται για ομολογία ότι στην πράξη καμία απολύτως “θωράκιση” του δημόσιου συστήματος υγείας δεν έχει υπάρξει εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο. Αντίθετα για μια ακόμα φορά θα χρησιμοποιήσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των χειρουργείων στα ΤΕΠ, τις ΜΕΘ και τις πτέρυγες νοσηλείας covid αντί για τις προσλήψεις που ΔΕΝ έκανε», επισημαίνουν οι γιατροί, για να τονίσουν επίσης, σχετικά με «την περίφημη “συστράτευση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων”», πως «ξεκαθαρίστηκε για μια ακόμα φορά από την κυβέρνηση πως τα ιδιωτικά θεραπευτήρια ΔΕΝ θα νοσηλεύουν ασθενείς COVID αλλά μόνο non-covid περιστατικά».
Αναλυτικά η ανακοίνωση των νοσοκομειακών γιατρών:
«Έστω και τώρα, αυτές τις τόσο κρίσιμες μέρες για την Αττική, τη λοιπή Νότια Ελλάδα αλλά και συνολικά την χώρα, η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ουσιαστικό μέτρο ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Αντί για το πολυαναμενόμενο σχέδιο ενίσχυσης του ΕΣΥ, η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδιο πλήρους μετατροπής του ΕΣΥ σε σύστημα μιας νόσου. Σχεδιάζουν την πλήρη μετατροπή του Σισμανογλείου και του Τζάνειου Νοσοκομείου σε νοσοκομεία μιας νόσου, μεθοδεύουν την πλήρη μετατροπή της Μονάδας Εμφραγμάτων του Ασκληπιείου και της Καρδιοχειρουργικής Μονάδας του Ευαγγελισμού σε Μονάδες Covid.
Σήμερα 3/3 ο Υπουργός Υγείας κ. Κικίλιας στην πραγματικότητα ομολόγησε πως οι όποιες ενέργειες της κυβέρνησης το τελευταίο 20ήμερο στην Αττική είναι «εκ των ένδον» σε βάρος της αντιμετώπισης της λοιπής νοσηρότητας (μετατροπή 449 απλών κλινών νοσηλείας non-covid ασθενών σε απλές κλίνες νοσηλείας covid ασθενών και μετατροπή 90 κλινών non-covid ΜΕΘ σε covid ΜΕΘ) ενώ εξήγγειλε συνέχεια τέτοιων «εκ των ένδον» μετατροπών τις επόμενες μέρες. ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ νέα πρόσληψη υγειονομικού προσωπικού δεν εξήγγειλε (ούτε καν στα λόγια) παρά μόνο την «συνεπικουρία 20 ιδιωτών γιατρών».
Ταυτόχρονα με αυτές τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας κ. Κικίλια, κοινοποιείται σήμερα στα νοσοκομεία της Αττικής εντολή του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη για μείωση 80% των χειρουργικών επεμβάσεων (με ημερομηνία εγγράφου 2/3) εντολή για την οποία «εξύπνως» ο κ. Κικίλιας δεν έκανε καμία απολύτως αναφορά κατά την τηλεοπτική του παρουσία. Είναι άλλη μια τρανταχτή απόδειξη πως η κυβέρνηση αδιαφορεί πλήρως για το τι θα απογίνουν χιλιάδες ασθενείς της λοιπής νοσηρότητας.
Πρόκειται για ομολογία ότι στην πράξη καμία απολύτως «θωράκιση» του δημόσιου συστήματος υγείας δεν έχει υπάρξει εδώ και έναν ολόκληρο χρόνο. Αντίθετα για μια ακόμα φορά θα χρησιμοποιήσει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των χειρουργείων στα ΤΕΠ, τις ΜΕΘ και τις πτέρυγες νοσηλείας covid αντί για τις προσλήψεις που ΔΕΝ έκανε.
Όσο για την περίφημη «συστράτευση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων» τα οποία δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει για «τη συμβολή τους», ξεκαθαρίστηκε για μια ακόμα φορά από την κυβέρνηση πως τα ιδιωτικά θεραπευτήρια ΔΕΝ θα νοσηλεύουν ασθενείς COVID αλλά μόνο non-covid περιστατικά.
Το περίφημο «σχέδιο ενίσχυσης» του ΕΣΥ, την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία είναι στο «βαθύ κόκκινο», αφήνει ανέγγιχτους τους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους να θησαυρίζουν σε βάρος του λαού μας. Ισχυρίζονται ότι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια δε διαθέτουν την τεχνογνωσία για να αντιμετωπίζουν Covid περιστατικά.
Αναρωτιόμαστε οι διακεκριμένοι επιστήμονες, μέλη της επιτροπής σοφών, της «κρατικής επιτροπής ειδικών του κορονοϊού» του υπουργείου που συνεργάζονται με μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους δεν ξέρουν από κορονοϊό; Δεν μπορούν να συνδράμουν ώστε να ενταχθούν πλήρως και όχι «α λα καρτ» στην αντιμετώπιση της πανδημίας; Αναρωτιόμαστε είναι περισσότερο «ειδικός» ο ειδικευόμενος Γενικής Ιατρικής του Τζανείου, ο ειδικευόμενος Ουρολογίας του Σισμανόγλειου και γενικά οι νέοι γιατροί όλων των ειδικοτήτων που αναγκάζονται να εφημερεύουν στις πτέρυγες νοσηλείας covid;
Αναρωτιόμαστε ποια υποδομή ακριβώς (από αυτές που πολλές φορές δυστυχώς ακόμα ΔΕΝ διαθέτουν τα δημόσια νοσοκομεία) λείπει από τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια της Αττικής για να νοσηλεύουν ασθενείς covid;
Απαιτούμε:
Να επιταχθούν πλήρως, χωρίς αποζημίωση των ιδιοκτητών τους, τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια(Metropolitan, Ερρίκος Ντυνάν, Ιασώ, Υγεία κλπ), με το σύνολο των υποδομών τους και του προσωπικούτους, να ενταχθούν στο σύστημα των εφημεριών και να νοσηλεύουν και covid και non covidπεριστατικά.
Όλοι οι γιατροί που έχουν πτυχίο Ιατρικής και τίτλο ειδικότητας και είναι υποψήφιοι για τις θέσεις πουέχουν προκηρυχθεί, να διοριστούν με κατεπείγουσες διαδικασίες και χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση.
Όλοι οι γιατροί που είναι στη λίστα αναμονής για ειδικότητα να ξεκινήσουν άμεσα»
Παρασκήνιο: Γιατί ανακοινώθηκαν μέτρα που είχαν απορριφθεί – Το θρίλερ στη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων – Σφοδρά πυρά της αντιπολίτευσης
Το μέγεθος της αυστηρότητας των μέτρων δίχασε του λοιμωξιολόγους που βλέπουν την κατάσταση να ξεφεύγει. Την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε η επιβολή καραντίνας σε όλη την χωρά. Η κόπωση της κοινωνίας και η δραματική κατάσταση της οικονομίας ήταν οι βασικότεροι λόγοι. Για αποτυχία της κυβέρνησης κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, για ανικανότητα κατηγορεί τον πρωθυπουργό το ΚΙΝΑΛ.
Σε ένα ιδιότυπο μπρα ντε φερ ανάμεσα στη λογική και το συναίσθημα μετατράπηκε η πολύωρη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων.
- Σύμφωνα με πληροφορίες του libre το κλίμα που υπήρχε την παραμονή της σύσκεψης ήταν να μπει σε καραντίνα όλη η χώρα για δύο εβδομάδες προκειμένου να υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα μείωση των κρουσμάτων και αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
Ωστόσο τα δεδομένα στην συνέχεια άλλαξαν καθώς εκείνο που κυριάρχησε στην συζήτηση ήταν η κόπωση που υπάρχει στην κοινωνία από τα συνεχιζόμενα lockdown αλλά και ο κίνδυνος της μη τήρησης των μέτρων ένα φαινόμενο που παρατηρείται όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα. Οι πολίτες βρίσκονται στα όρια τους με την υπομονή τους να έχει εξαντληθεί εδώ και καιρό. Η ψυχολογική κατάσταση που βρίσκονται οι οικογένειες εδώ και περίπου ένα χρόνο, βάρυνε σύμφωνα με πληροφορίες την απόφαση των λοιμωξιολόγων.
- Ένας ακόμη λόγος που δεν μπήκε σε «λουκέτο» η χώρα, είναι η δραματική κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία. Ακόμα και τώρα που υπάρχει το lockdown υπάρχουν οικονομικοί παράγοντες που λειτουργούν όπως οι βιομηχανίες, τα εργοστάσια αλλά και το δημόσιο. Ένα ενδεχόμενο κλείσιμο στους συγκεκριμένους τομείς θα έδινε ένα νέο χτύπημα στα έσοδα που έχει τόσο ανάγκη η οικονομία.
Ωστόσο οι «έξυπνες» λύσεις που ευαγγελίζονταν η κυβέρνηση όλο το τελευταίο διάστημα για την αντιμετώπιση τη πανδημίας ποτέ δεν ήρθαν. Καθώς τα μόνα μέτρα που τελικά ανακοινώθηκαν ήταν οι αλλαγές στους κωδικούς «2» και «6» οι οποίες είχαν προαναγγελθεί πριν το τελευταίο lockdown αλλά ποτέ δεν ανακοινώθηκε.
- Στο Μαξίμου επικρατεί έντονος προβληματισμός καθώς βλέπουν τα κρούσματα να σπάνε το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο και τα νοσοκομεία να είναι ασφυκτικά γεμάτα. Στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να ανοίξει η αγορά στις 16 Μαρτίου, αλλά με την νέα έξαρση της πανδημίας ένα τέτοιο σενάριο τη δεδομένη χρονική στιγμή φαντάζει δύσκολο.
Το σύστημα «ακορντεόν» που εφάρμοσε το προηγούμενο διάστημα η κυβέρνηση εκ του αποτελέσματος απέτυχε, καθώς ούτε την πραγματική οικονομία ουσιαστικά βοήθησε, ούτε τους μαθητές οι οποίοι μέσα σε δύο εβδομάδες επέστρεψαν σπίτι τους αλλά δεν σταμάτησε και την διασπορά της νόσου η οποία αυξήθηκε σε σημαντικό βαθμό.
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Τα νέα περιοριστικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προκάλεσαν τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που βλέπουν πως δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το lockdown το πιο «αποτυχημένο της Ευρώπης» τονίζοντας πως η πανδημία δεν αντιμετωπίζεται με την απαγόρευση της άθλησης από δήμο σε δήμο. «Δεν ξέρουμε εάν είναι πιο τρομακτικό ότι σκέφτηκαν αυτά τα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την πανδημία ή ότι, τόσες μέρες, τα προαναγγέλλουν ως «έξυπνα»».
Παράλληλα η Κουμουνδούρου αναφέρεται και στην απαγόρευση της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα που για την Αττική θα ισχύει πλέον από τις 7 το απόγευμα καθώς δημιουργούνται εικόνες συγχρωτισμού στα σούπερ μάρκετ.
- «Ο κ. Μητσοτάκης κάνει ακριβώς τα ίδια λάθη, παρατηρεί ανέμελος το τρίτο κύμα της πανδημίας να επελαύνει». Η αξιωματική αντιπολίτευση τάσσεται υπέρ των ελέγχων στους εργασιακούς χώρους και στα μέσα μαζικής μεταφοράς που στοιβάζονται οι πολίτες αλλά και στην συνταγογράφηση των τεστ. «Όσο δεν επιτάσσουν τις ιδιωτικές κλινικές για να συνδράμουν στο ΕΣΥ, τόσο θα συνεχίζεται η ασφυξία στα νοσοκομεία και η πανδημία θα παραμένει εκτός ελέγχου».
Απαντώντας η ΝΔ έβαλε εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζει τις διαδηλώσεις.
- «Πόση ανευθυνότητα και πόση υποκρισία! Η Ελλάδα τα έχει καταφέρει πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εδώ και καιρό εφαρμόζουν κι αυτές αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας».
Για ανικανότητα και προχειρότητα κατηγόρησε την κυβέρνηση το ΚΙΝΑΛ.
- «Η κυβέρνηση τόσο καιρό δεν έπραξε απολύτως τίποτα, ώστε και το ΕΣΥ, αλλά και οι πολίτες να μην ασφυκτιούν». Σημειώνει επίσης πως η κυβέρνηση έχει εναποθέσει τις ελπίδες της αποκλειστικά και μόνο στον εμβολιασμό. «Αλλά τέτοια ώρα, τέτοια λόγια…» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σωτήρης Ευσταθίου
Μέλος επιτροπής ειδικών: Δεν βλέπω έξυπνα μέτρα, εντελώς ατελέσφορα

Ο καθηγητής Αθανάσιος Σκουτέλης μέλος της Επιτροπής τόνισε στον ΑΝΤ1 πως «δεν βλέπει έξυπνες λύσεις» και χαρακτήρισε «εντελώς ατελέσφορα» τα νέα μέτρα, αφού σύμφωνα με την άποψή του «δεν χτυπούν το πρόβλημα εκεί που είναι».
«Δεν είναι σοβαρά πράγματα την ώρα που έχουμε 2.000 κρούσματα, ανθρώπους να πεθαίνουν και το Σύστημα Υγείας να πιέζεται τόσο», είπε, τονίζοντας πως «το πρόβλημα είναι αλλού είναι στην ενδοπαρεϊκή και όχι στην ενδοοικογενειακή συναναστροφή».
«Το εορτολόγιο είναι που καλώς ή κακώς καθορίζει τα μέτρα», είπε, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι, «αν δεν υπήρχε αυτό το ‘στα λόγια lockdown’, τα κρούσματα θα ήταν περισσότερα». Ερωτηθείς πάντως σχετικά έκρινε πως τα κρούσματα δεν θα αυξηθούν πολύ, αφού όπως είπε «θα γίνει προσπάθεια να εφαρμοστούν τα μέτρα» από πλευράς της Πολιτείας.
«Να δείτε τι θα γίνει σήμερα…», είπε προβλέποντας πως «ό,τι είναι προγραμματισμένο, θα γίνει», ενώ διευκρίνισε ότι, όταν αναφέρθηκε σε ενδοπαρεϊκή μετάδοση, δεν εννοεί τους νέους ,αλλά τους ηλικιωμένους που συγκεντρώνονται και μεταδίδουν τον ιό ο ένας στον άλλον.
«Μην ξεχνάμε τι γίνεται στα ΜΜΜ και μην κάνουμε αποδιοπομπαίο τράγο τις μεταλλάξεις», είπε και κατέληξε ότι, «δεν μπορούμε να πάμε έτσι, ο κόσμος έχει αγανακτήσει, ίσως θέλει σκληρά μέτρα για να τελειώνουμε».