Νιγηρία: Τουλάχιστον 48 νεκροί σε νέες επιθέσεις — ΛΔ Κονγκό: Τουλάχιστον 35 νεκροί σε επίθεση εναντίον χρυσωρυχείου

Στρατός στην ΝιγηρίαΣτρατός στην Νιγηρία 

Συνολικά 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από επιθέσεις ενόπλων στην πολιτεία Ζαμφαρά της Νιγηρίας.

Τουλάχιστον 48 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις που διέπραξαν ένοπλοι εναντίον τριών χωριών στην πολιτεία Ζαμφαρά, στη βορειοδυτική Νιγηρία, δήλωσαν την Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο τοπικός αξιωματούχος και κάτοικος.

Οι επιθέσεις προστέθηκαν στον ατελείωτο κατάλογο παρόμοιων ενεργειών συμμοριών κακοποιών, των λεγόμενων bandits, που κατατρομοκρατούν επί χρόνια την κεντρική και τη βορειοδυτική Νιγηρία, διαπράττοντας ζωοκλοπές, λεηλασίες, απαγωγές για λύτρα και φόνους.

Συνολικά «48 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους κακοποιούς στα τρία χωριά (Ντάμρι, Σαμπόν Γκαρίν και Καλάχε» στις επιθέσεις που έγιναν «το απόγευμα της Παρασκευής», δήλωσε ο Αμίνου Σουλεϊμάν, αξιωματούχος στην περιφέρεια Μπάκουρα, επιβεβαιώνοντας τον απολογισμό που έδωσε κάτοικος.

Το χωριό Ντάμρι υπέστη το βαρύτερο πλήγμα: εκεί οι κακοποιεί σκότωσαν 32 ανθρώπους, ανάμεσά τους 2 αστυνομικούς. Επιτέθηκαν «σε νοσοκομείο, σκότωσαν ασθενείς και έκαψαν όχημα της αστυνομίας, σκοτώνοντας δύο μέλη των δυνάμεων ασφαλείας», είπε.

Ο στρατός, που ειδοποιήθηκε και ανέπτυξε δυνάμεις στην περιοχή, έτρεψε τους δράστες των επιθέσεων σε φυγή, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Ο Αμπουμπακάρ Μαϊγκόρο, κάτοικος του Ντάμρι, έδωσε τον ίδιο απολογισμό. «Κηδέψαμε 48 ανθρώπους που σκοτώθηκαν στις επιθέσεις», είπε. «Η άφιξη των στρατιωτών ανάγκασε τους κακοποιούς να αποσυρθούν αφήνοντας πίσω βοοειδή και τρόφιμα που είχαν λεηλατήσει».

Ο πρόεδρος Μουχαμαντού Μπουχάρι, που επικρίνεται για την αδυναμία του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ασφαλείας στη χώρα, κάλεσε τις δυνάμεις ασφαλείας να «κάνουν το παν για να τερματιστούν αμέσως αυτές οι φρικτές σφαγές», προσθέτοντας πως ο «αγροτικός πληθυσμός στη Ζαμφαρά και αλλού έχει δικαίωμα να ζει ειρηνικά».

Παρά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και τις αμνηστίες που ανακοινώνουν οι αρχές, οι επιθέσεις έχουν πολλαπλασιαστεί σε βορειοδυτικούς και κεντρικούς τομείς της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής.

Μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, συμμορίες έστησαν ενέδρα χρησιμοποιώντας εκρηκτικά για να εκτροχιάσουν τρένο από την πρωτεύουσα Αμπούτζα και να απαγάγουν δεκάδες επιβάτες, δολοφόνησαν πάνω από 100 χωρικούς, σφαγίασαν πάνω από 10 μέλη παραστρατιωτικής ομάδας…

Στις αρχές Ιανουαρίου, πάνω από 200 χωρικοί δολοφονήθηκαν στη Ζαμφαρά.

Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση ACLED, οι συμμορίες σκότωσαν πάνω από 2.600 πολίτες το 2021, αριθμό αυξημένο κατά 250% σε σύγκριση με το 2020.

Οι συμμορίες, που οι αρχές πλέον χαρακτηρίζουν «τρομοκρατικές» οργανώσεις από τις αρχές του 2022, έχουν ορμητήρια καταυλισμούς στο αχανές δάσος Ρούγκου, το οποίο εκτείνεται στις πολιτείες Ζαμφαρά, Καντούνα, Κατσίνα και Νίγηρα.

 

ΛΔ Κονγκό: Τουλάχιστον 35 νεκροί σε επίθεση εναντίον χρυσωρυχείου

Αστυνομία στο ΚονγκόΑστυνομία στο Κονγκό  

Νέα επίθεση στη ΛΔ Κονγκό από τους μαχητές της οργάνωσης CODECO, άφησε πίσω της τουλάχιστον 35 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης είναι και ένα μωρό τεσσάρων μηνών

Τουλάχιστον 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν από μαχητές της οργάνωσης η οποία αυτοαποκαλείται Συνεταιρισμός για την Ανάπτυξη του Κονγκό (Coopérative pour le développement du Congo, CODECO) σε επίθεση εναντίον αυτοσχέδιου χρυσωρυχείου, δύο ημέρες αφού συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την κήρυξη κατάστασης πολιορκίας στην Ιτούρι, στη ΛΔ Κονγκό.

Μέλη της CODECO «σκότωσαν κόσμο στο χρυσωρυχείο ‘Καταυλισμός Μπλανκέτ’. 29 πτώματα μεταφέρθηκαν στην πόλη Πλούτο. Έξι απανθρακωμένα πτώματα θάφτηκαν επιτόπου», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πιερ Μπικιλισέντε, δήμαρχος της κοινότητας Μουνγκουάλου, στην περιφέρεια Ντζουγκού (Ιτούρι, βορειοανατολικά).

«Μωρό τεσσάρων μηνών και μια γυναίκα» είναι ανάμεσα στα θύματα της επίθεσης. «Ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός, μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι άμαχοι νεκροί, που τα πτώματά τους πιθανόν πετάχτηκαν σε λάκκους, ενώ αρκετοί πολίτες ακόμη αγνοούνται. Η έρευνα συνεχίζεται», συνέχισε ο δήμαρχος.

«Ο ‘Καταυλισμός Μπλανκέτ’ βρίσκεται μέσα σε δάσος, σε μεγάλη απόσταση από την κοντινότερη στρατιωτική θέση», κάτι που εξηγεί γιατί η επέμβαση των ένοπλων δυνάμεων «καθυστέρησε λιγάκι», διευκρίνισε ο κ. Μπικιλισέντε.

“Οι νεκροί είναι τουλάχιστον 50”, λέει εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών

«Υπάρχουν πολλοί τραυματίες, οι εννέα σε σοβαρή κατάσταση, που εισήχθησαν στο γενικό νοσοκομείο της Μουνγκουάλου», είπε από την πλευρά του ο Σερουμπέν Κουκουντίλα, εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών. Εκτίμησε πως οι νεκροί εξαιτίας της επίθεσης είναι «τουλάχιστον 50».

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, μέλη της CODECO λεηλάτησαν καταστήματα, άρπαξαν χρυσό και πυρπόλησαν σπίτια, κάνοντας αδύνατο να συνεχίζει να κατοικείται ο καταυλισμός, πρόσθεσε ο κ. Κουκουντίλα.

Η επαρχία Ιτούρι έχει υπέδαφος πλούσιο σε χρυσό και πετρέλαιο. Το αυτοσχέδιο χρυσωρυχείο «Καταυλισμός Μπλανκέτ» βρίσκεται σε δασική έκταση 7 χιλιόμετρα από τη Μουνγκουάλου, σε περιοχή που θεωρείται προπύργιο της CODECO.

Οι αρχές έχουν απαγορεύσει στον στρατό να πλησιάζει τα χρυσωρυχεία των αυτοχθόνων και ετερόκλιτου πληθυσμού που έχει έρθει από διάφορες περιοχές της ανατολικής ΛΔ Κονγκό. Η κοντινότερη θέση των ένοπλων δυνάμεων βρίσκεται 8 χλμ. από την τοποθεσία όπου διαπράχθηκε η σφαγή.

Τι είναι η CODECO

Η CODECO είναι παραστρατιωτική οργάνωση θρησκευτικής σέκτας. Διατείνεται ότι υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Λεντού, φυλής της περιοχής, έναντι της αντίπαλης φυλής Εμά και των δυνάμεων ασφαλείας. Θεωρείται μια από τις πιο φονικότερες ένοπλες ομάδες στο ανατολικό τμήμα της ΛΔ Κονγκό. Πέρα από τους άμαχους και τους στρατιωτικούς, στο στόχαστρό της μπαίνουν εκτοπισμένοι και εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις. Τα κίνητρα των επιθέσεών της συχνά δεν γίνονται σαφή.

Η επαρχία Ιτούρι βυθίστηκε σε νέο κύκλο βίας από τα τέλη του 2017, όταν εμφανίστηκε εκεί η CODECO. Προηγούμενη σύγκρουση ανάμεσα σε παραστρατιωτικές οργανώσεις φυλών είχε στοιχίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους από το 1999 ως το 2003, μέχρι την επέμβαση ευρωπαϊκής δύναμης, της Επιχείρησης Άρτεμις, υπό γαλλική διοίκηση.

Η προηγούμενη μεγάλη σφαγή που είχε αποδοθεί στην CODECO ανακοινώθηκε από τις αρχές τον Φεβρουάριο: 62 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε καταυλισμό εκτοπισμένων.

Η Ιτούρι και η γειτονική επαρχία Βόρειο Κίβου κηρύχθηκαν σε κατάσταση πολιορκίας την 6η Μαΐου 2021, μέτρο που έδωσε απόλυτες εξουσίες στον στρατό και την αστυνομία στον πόλεμο εναντίον των ένοπλων οργανώσεων που λυμαίνονται το ανατολικό Κονγκό εδώ κι ένα τέταρτο του αιώνα. Η αυτοδιοίκηση σε αυτές ανατέθηκε μέχρι νεοτέρας σε στρατιωτικούς.

Έναν χρόνο μετά την κήρυξη της κατάστασης πολιορκίας, οι αρχές δεν έχουν μπορέσει να τερματίσουν τις σφαγές αμάχων.

Ο πρόεδρος Φελίξ Τσισεκέντι αποφάσισε να μελετηθεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου, υπό την πίεση αιρετών από την Ιτούρι και το Βόρειο Κίβου, που μποϊκοτάρουν τις συνεδριάσεις της ολομέλειας του κοινοβουλίου για την κρίση.