Αντάρτες της Μπόκο Χαράμ έχουν καταλάβει το τελευταίο διάστημα πολλές κοινότητες στην πολιτεία του Νίγηρα, στο βόρειο και κεντρικό τμήμα της Νιγηρίας, προσφέρουν σε χωρικούς χρήματα και τους εντάσσουν στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης για να πολεμήσουν εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων, δήλωσαν αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Η οργάνωση δρα κυρίως στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας, που με 211 εκατομμύρια κατοίκους αποτελεί την πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής. Η παρουσία της στον Νίγηρα, πολιτεία που γειτονεύει με την περιοχή της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, υποδεικνύει πως εξαπλώνεται, την ώρα που ο στρατός της χώρας διαβεβαιώνει πως οι προσπάθειές του με σκοπό να κατασταλεί η δράση της φέρνουν αποτέλεσμα.

Ο χάρτης της Νιγηρίας και η θέση της πολιτείας του Νίγηρα
Ο Σουλεϊμάν Τσουκούμπα, επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στη Σιρόρο, στην πολιτεία του Νίγηρα, που γειτνιάζει με την Αμπούτζα, διευκρίνισε ότι οι πολεμιστές της Μπόκο Χαράμ είναι πλέον παρόντες σε οκτώ τομείς της από τους 25.
Στη Σιρόρο βρίσκονται «αμέτρητοι» αντάρτες, είπε ο κ. Τσουκούμπα.
Η Μπόκο Χαράμ διεξάγει ανταρτοπόλεμο από το 2009. Πριν από μερικά χρόνια διασπάστηκε και προέκυψε το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ).
Η εξέγερση των τζιχαντιστών και οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας για την καταστολή της έχουν εκτοπίσει ή μετατρέψει σε πρόσφυγες 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους στη Νιγηρία –κάπου 3 εκατομμύρια αν υπολογιστούν αυτοί σε άλλες χώρες όπου εξαπλώθηκε ο πόλεμος–, ενώ με βάση τον επίσημο απολογισμό έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 36.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι.
Η Σιρόρο, περιοχή με 331.000 κατοίκους, έχει έκταση 4.700 τετραγωνικών χιλιομέτρων, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο της πολιτείας του Νίγηρα.
Σύμφωνα με αξιωματούχο της πολιτειακής κυβέρνησης, τον Μουχάμαντ Σάνι Ιντρίς, οι αντάρτες, που αρχικά είχε θεωρηθεί πως είναι κακοποιά στοιχεία, έχει πλέον επιβεβαιωθεί πως παρεισέφρησαν στην πολιτεία, αλλά οι αρχές και οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν κινητοποιηθεί και θα περιορίσουν την εξάπλωσή τους. «Κάνουμε ό,τι χρειάζεται ως πολιτεία» και θα υπάρξει συντονισμός «με τις δυνάμεις ασφαλείας μας και με τοπικούς παραστρατιωτικούς».
Ο στρατός ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι πρόσφατα, παραδόθηκαν σχεδόν 6.000 αντάρτες της Μπόκο Χαράμ, κάτι που απέδωσε στις επιχειρήσεις του.
Ο Σουλεϊμάν Τσουκούμπα απηύθυνε έκκληση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση να στείλει επιπλέον στρατεύματα στην περιοχή.
Παλαιστίνη: Ο Μ. Αμπάς συναντήθηκε με ισραηλινούς υπουργούς, μέλη του αριστερού κόμματος Μέρετς, στη Ραμάλα
Τα μέλη του κόμματος Μερέτς – που είναι υπουργοί Υγείας και Περιφερειακής Συνεργασίας στην ισραηλινή κυβέρνηση – διαβεβαίωσαν πως τάσσονται υπέρ «της λύσης των δύο κρατών», με άλλα λόγια της ίδρυσης ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους που θα ζει πλάι στο Ισραήλ, καθώς και την ανάγκη για «συνεργασία προκειμένου να οικοδομηθούν γέφυρες και εμπιστοσύνη», ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους
Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς συναντήθηκε αργά το βράδυ χθες Κυριακή στη Ραμάλα με ισραηλινή αντιπροσωπεία, είδε για δεύτερη φορά μέσα σε περίπου έναν μήνα μέλη της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ, σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές.
Ο κ. Αμπάς υποδέχθηκε στην έδρα της Παλαιστινιακής Αρχής, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τους ισραηλινούς υπουργούς Υγείας Νιτσάν Χόροβιτς και Περιφερειακής Συνεργασίας Ισάουι Φρέιτζ, καθώς και την ισραηλινή βουλεύτρια Μιχάλ Ροζίν –και τα τρία μέλη της αντιπροσωπείας ανήκουν στο κόμμα της ισραηλινής αριστεράς Μερέτς, το οποίο συμμετέχει στην ευρεία κυβερνητική συμμαχία–, σύμφωνα με το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, το WAFA.
«Ο [παλαιστίνιος] πρόεδρος υπογράμμισε τη σημασία που έχει να τερματιστεί η ισραηλινή κατοχή και να καταλήξουμε σε δίκαιη και συνολική ειρήνη, κατά τρόπο που θα συμμορφώνεται προς τις διεθνείς αποφάσεις, καθώς και την ανάγκη να τερματιστεί η ανέγερση οικισμών» εβραίων εποίκων και η “έξωση” παλαιστινιακών οικογενειών από διάφορες συνοικίες της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με το πρακτορείο.
Από την πλευρά τους, τα μέλη του κόμματος Μερέτς διαβεβαίωσαν πως τάσσονται υπέρ «της λύσης των δύο κρατών», με άλλα λόγια της ίδρυσης ανεξάρτητου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους που θα ζει πλάι στο Ισραήλ, καθώς και την ανάγκη για «συνεργασία προκειμένου να οικοδομηθούν γέφυρες και εμπιστοσύνη», ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, πρόσθεσε το WAFA.
«Έχουμε κοινή αποστολή: να διατηρήσουμε την ελπίδα για μια ειρήνη βασισμένη στη λύση των δύο κρατών, διότι δεν υπάρχουν άλλες λύσεις», ανέφερε μέσω Twitter ο Νιτσάν Χόροβιτς, ο επικεφαλής του Μερέτς, αναρτώντας μια φωτογραφία του πλάι στον Μαχμούντ Αμπάς τραβηγμένη «απόψε στη Ραμάλα».
«Κάναμε ένα νέο βήμα για την εμβάθυνση της συνεργασίας με τους κοντινότερους και σημαντικότερους γείτονές μας», συμπλήρωσε ο κ. Χόροβιτς, η συνάντηση του οποίου με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής προκάλεσε έντονες επικρίσεις από μέρους της ισραηλινής δεξιάς.
Στα τέλη Αυγούστου, ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας, ο Μπένι Γκαντς, πήγε στα κεντρικά γραφεία της Παλαιστινιακής Αρχής στη Ραμάλα για να συζητήσει σχετικά με την ασφάλεια και την οικονομία με τον Μαχμούντ Αμπάς. Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη συνάντηση αυτού του επιπέδου εδώ και χρόνια.
«Δεν υπάρχει καμία ειρηνευτική διαδικασία σε εξέλιξη με τους Παλαιστίνιους και δεν θα υπάρξει», αντέτεινε ωστόσο σχετικοποιώντας τη συνάντηση Αμπάς-Γκαντς πηγή προσκείμενη στον ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ.
Η χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στον παλαιστίνιο πρόεδρο και την ισραηλινή αντιπροσωπεία συνέπεσε με τις συνομιλίες στο Κάιρο ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, και την Αίγυπτο, με αντικείμενο ενδεχόμενη ανταλλαγή κρατουμένων με το Ισραήλ.
Γαλλία: «Χιλιάδες παιδεραστές στην καθολική Εκκλησία από το 1950»
Γαλλία: Σοκάρουν τα στοιχεία της έκθεσης για την παιδεραστία στην Καθολική Εκκλησία
“Πρόκειται για μια ελάχιστη εκτίμηση” στη βάση της καταγραφής και της καταμέτρησης από αρχεία (Εκκλησία, δικαιοσύνη, αστυνομία δίωξης του εγκλήματος και Τύπος) και των μαρτυριών που ελήφθησαν από την αρχή αυτή, πρόσθεσε. Είναι ένας αριθμός που αναφέρεται σε έναν γενικό πληθυσμό συνολικά 115.000 ιερέων ή ανθρώπων που ανήκαν στην καθολική Εκκλησία της Γαλλίας αυτήν την περίοδο των 70 ετών.
Έπειτα από δυόμιση χρόνια εργασιών, η Ανεξάρτητη Επιτροπή για τις Σεξουαλικές Κακοποιήσεις στην Εκκλησία (Ciase) παραδίδει μεθαύριο Τρίτη τα συμπεράσματά της σε μια έκθεση, η οποία, των παραρτημάτων περιλαμβανομένων, θα ανέρχεται συνολικά σε “2.500 σελίδες”, διευκρίνισε.
Η έκθεση θα δίνει μια ποσοτική κατάσταση του φαινομένου, και ιδίως του αριθμού των θυμάτων. Θα αντιπαραβάλλει τη σεξουαλική βία στην Εκκλησία με εκείνην που έχει ταυτοποιηθεί σε άλλους θεσμούς (αθλητικούς συλλόγους, σχολεία…) και σε οικογενειακό κύκλο.
Η επιτροπή θα αξιολογεί επίσης τους “μηχανισμούς, κυρίως τους θεσμικούς και πολιτισμικούς” που ευνόησαν την παιδεραστία και θα παραθέτει 45 προτάσεις.