Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας: 30 χρόνια μνήμης και οδηγός στις διεκδικήσεις

«Η θυσία του Νίκου Τεμπονέρα αποτελεί υπόδειγμα στάσης ζωής»

Ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας:

Συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον βίαιο θάνατο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα. 30 χρόνια από το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου του 1991 όπου τα στελέχη της τότε ΟΝΝΕΔ Πάτρας δολοφόνησαν με αγριότητα τον Νίκο Τεμπονέρα.

Ο Νίκος Τεμπονέρας υπήρξε ένας αγωνιστής-σύμβολο της νέας γενιάς, ένας Δάσκαλος, που υπερασπίστηκε με σθένος και θυσιάστηκε με αυταπάρνηση για τους  μαθητές του, για τα παιδιά.

Η δολοφονία Τεμπονέρα συνέβη σε μια περίοδο έντονων πολιτικών αντιπαραθέσεων  με φόντο τις ακραία νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που προετοίμαζε η ΝΔ για την Παιδεία. Η κυβέρνηση της ΝΔ με πρωθυπουργό τότε, τον Κ. Μητσοτάκη και Υπουργό Παιδείας το Β. Κοντογιαννόπουλο ανακοίνωσε ένα πολυνομοσχέδιο το οποίο προέβλεπε σκληρές μεταρρυθμίσεις για την Παιδεία όπως η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου. Αποτέλεσμα αυτών των εξαγγελιών είναι να δημιουργηθούν αντιδράσεις από μαθητές, φοιτητές και γονείς. Καταλήψεις, μαθητικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια παντού σε όλη τη χώρα. Η εντολή όμως από την κυβέρνηση είναι η καταστολή όλων των αντιδράσεων με σκοπό να ανοίξουν τα σχολεία με κάθε τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ στην Πάτρα δίνει εντολή σε ομάδες «κρούσης» της ΟΝΝΕΔ, με επικεφαλής των ομάδων αυτών τον Πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, Γ. Καλαμπόκα να σταματήσουν με όποιο τρόπο αυτές τις αντιδράσεις.

Οι ΟΝΝΕΔίτες με ρόπαλα στα χέρια πηγαίνουν σε σχολεία, απειλούν και χτυπούν μαθητές. Προχωρούν προς το 3ο-7ο Γυμνάσιο και Λύκειο στην πλατεία Βουδ και συνεχίζουν να δέρνουν μαθητές και καθηγητές οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό των μαθητών τους. Μέσα σε αυτή την λυσσαλέα επίθεση, μετά από λίγο, ο καθηγητής Ν. Τεμπονέρας πέφτει νεκρός, χτυπημένος στο κεφάλι με λοστό. Από την επόμενη κιόλας στιγμή δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κύμα κατακραυγής για την αποτρόπαια αυτή πράξη, όσο και αν η κυβέρνηση προσπάθησε να συγκαλύψει και να επιρρίψει αλλού ευθύνες.

Η θυσία του Νίκου Τεμπονέρα αποτελεί υπόδειγμα στάσης ζωής. Οφείλουμε ακολουθώντας το ήθος, την αγωνιστικότητα και την μαχητικότητά του να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας. Να πούμε όχι στους τραμπουκισμούς, όχι στο νέο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Παιδεία, που όπως και τότε, αντιβαίνει στα δικαιώματα μαθητών και φοιτητών και υποβαθμίζει την αξία της δημόσιας εκπαίδευσης. Θα πρέπει να σταθούμε με θάρρος και αλληλεγγύη δίπλα στους μαθητές και τους φοιτητές των οποίων τα δικαιώματα σήμερα δοκιμάζονται όσο ποτέ άλλοτε από την εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης.

Το οφείλουμε στη νέα γενιά!

Το οφείλουμε στη μνήμη του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα!