ΝΔ: Ξανά στροφή στην αυτοδυναμία μετά το “όχι” Ανδρουλάκη στη συνεργασία — Συνάντηση Μητσοτάκη με το νέο προεδρείο της Ένωσης Εφοπλιστών 

ΝΔ: Ξανά στροφή στην αυτοδυναμία μετά το "όχι" Ανδρουλάκη στη συνεργασία 

Το Μαξίμου κατηγορεί τώρα τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ότι σχεδιάζει συγκυβέρνηση με ΣΥΡΙΖΑ και επενδύει ξανά στο αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο 

Η αλλαγή στρατηγικής στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προχθές προκάλεσε αίσθηση, καθώς για πρώτη φορά άφησε ανοιχτό το παράθυρο συγκυβέρνησης και δεν επέμεινε στο στόχο της αυτοδυναμίας.

“Ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα. Η χώρα θα κυβερνηθεί είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο τρόπο. Αυτό δεν είναι δική μας απόφαση”, είχε δηλώσει ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης, θέτοντας ως πρώτο στόχο τη σταθερότητα και όχι την αυτοδυναμία.

Αναφορά η οποία ερμηνεύθηκε αφενός ως παραδοχή για πρώτη φορά του κινδύνου η Νέα Δημοκρατία να μη λάβει ξανά αυτοδυναμία και αφετέρου ως μήνυμα προς το ΚΙΝΑΛ.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης όμως, επίσης μιλώντας χθες στο φόρουμ του Οικονομικού Ταχυδρόμου, απέρριψε επί της ουσίας την πρόσκληση του πρωθυπουργού.

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ υποστήριξε ότι: “Του κ. Μητσοτάκη δεν του βγαίνουν τα κουκιά και τώρα αλλάζει στρτατηγική, πρόκειται για τα προσωπικά του αδιέξοδα”. Χαρακτήρισε “οπορτουνισμό αυτή την αλλαγή στάσης και τόνισε: “Σωσίβιο σε κυβέρνηση που βυθίζεται, εγώ δεν πρόκειται να δώσω”.

Άφησε ανοιχτό πάντως το ενδεχόμενο συνεργασιών μετά τις δεύτερες εκλογές (που είναι δεδομένες αφού θα γίνουν πρώτα εκλογές με απλή αναλογική), λέγοντας ότι “εάν κάποιος πιστεύει στις προγραμματικές συνεργασίες όπως εμείς, θα το αποδείξει από την πρώτη Κυριακή – όλα τα υπόλοιπα είναι κοινοί τακτικισμοί”.

Ο κ.Ανδρουλάκης δήλωσε όμως επίσης ότι στόχος του ΚΙΝΑΛ είναι η συγκρότηση μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης. Και από τη δήλωση αυτή “πιάστηκε” το Μαξίμου για να επιστρέψει στη στρατηγική της αυτοδυναμίας, επισείοντας στους αντιΣΥΡΙΖΑ κεντρώους ψηφοφόρους την απειλή της επιστροφής του Αλέξη Τσίπρα στη διακυβέρνηση μέσω συγκυβέρνησης με ΚΙΝΑΛ.

“Ο κ. Ανδρουλάκης απέκλεισε σήμερα ξεκάθαρα τη συνεργασία με όποιον δεν ασπάζεται την σοσιαλδημοκρατία. Η ΝΔ είναι γνωστό ότι δεν ανήκει σε αυτή την ομάδα. Είναι προφανές λοιπόν, ότι η δική του εκδοχή της αξιόπιστης απάντησης στις κρίσεις που ζούμε περνάει μέσα από τη συνεργασία με τον κ. Τσίπρα. Αν και απέχουμε περισσότερο από ένα χρόνο από τις εκλογές, το διακύβευμα είναι ξεκάθαρο. Φυσικά οι πολίτες θα αποφασίσουν στο τέλος της τετραετίας”, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Το Μαξίμου ήδη από χθες το πρωί μετά το θόρυβο που προκάλεσε η αναφορά του κ.Μητσοτάκη πρώτη φορά σε ενδεχόμενο κυβέρνησης συνεργασίας, είχε επιχειρήσει πάντως να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός μιλούσε θεσμικά και ότι στόχος της ΝΔ είναι πάντα η αυτοδυναμία, αλλά στις εκλογές είναι ο λαός που αποφασίζει.

Εν τω μεταξύ και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για αλλαγή στρατηγικής στο θέμα των συνεργασιών από τον κ.Μητσοτάκη, καλώντας όλα τα κόμματα, και το ΚΙΝΑΛ και το ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσουν στην πρόκληση.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο διάστημα ο κ.Βενιζέλος είχε εξαπολύσει σειρά επιθέσεων κατά της κυβέρνησης, την οποία στο Μαξίμου είχαν εκλάβει ως μήνυμα από το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ.

Το πάλαι πότε σημιτικό ΠΑΣΟΚ θεωρείται εξάλλου ότι έπαιξε ρόλο στην εκλογική νίκη του κ.Μητσοτάκη το 2019 και στη διαμόρφωση του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου σε επίπεδο κεντρώων ψηφοφόρων. Μετά την εκλογή Ανδρουλάκη όμως ο χώρος αυτός φλερτάρει με την επιστροφή στο ΚΙΝΑΛ και την επάνοδο στην εξουσία μέσω μίας συγκυβέρνησης. Η ΝΔ όμως είχε θέσει ως στόχο την αυτοδυναμία. Καθώς διαφορετικά αφενός θα κινδύνευε να χάσει ψηφοφόρους προς το ΚΙΝΑΛ εφόσον θα θεωρούσαν πως ούτως ή άλλως δεν υπάρχει διακύβευμα αφού θα σχηματιζόταν συγκυβέρνηση. Και αφετέρου, προς τα δεξιά, αφού οι παραδοσιακοί νεοδημοκράτες δεν θα ενθουσιαζόταν με αυτό το σενάριο.

Για αυτό εξάλλου είχε προκαλέσει τόσο μεγάλη αίσθηση το παράθυρο που άφησε ανοιχτό προχθές ο κ.Μητσοτάκης για συνεργασίες. Παράθυρο που έκλεισε όμως ήδη, μετά την άρνηση Ανδρουλάκη. Αν και βέβαια τα παράθυρα των συγκυβερνήσεων ανοίγουν ή κλείνουν οριστικά μετά τις κάλπες και όχι πριν…

 

Συνάντηση Μητσοτάκη με το νέο προεδρείο της Ένωσης Εφοπλιστών

Tη νέα πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Μελίνα Τραυλού, αλλά και τα μέλη του νέου Δ.Σ., συνάντησε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η σημασία της ελληνικής ναυτιλίας για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, ειδικά σε μία περίοδο που οι εφοδιαστικές αλυσίδες δοκιμάζονται παγκοσμίως, αλλά και η συμβολή της ελληνικής ναυτιλίας στην απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών.

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος εκτός από την πρόεδρο της ΕΕΕ, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, ο αντιπρόεδρος Μιχαήλ Χανδρής, ο γραμματέας Νικόλαος Βενιάμης, ο ταμίας Ιωάννης Ξυλάς, ο αναπληρωτής ταμίας Κωνσταντίνος Καρούσης, η γενική διευθύντρια Κατερίνα Πέππα, ο νομικός σύμβουλος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος και επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης.

Σημειώνεται ότι η Μελίνα Τραυλού είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της ΕΕΕ από το 1916 που ιδρύθηκε και διαδέχθηκε τον επί 13 χρόνια πρόεδρο Θεόδωρο Βενιάμη.

Χριστίνα Παπασταθοπούλου