Να μπει ο Μπένος!

Έχει δάφνες από την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας, τη δεκαετία του 1980, μετά τον σεισμό, λένε τα μητσοτάκια

Nα βγει ο Χρυσοχοΐδης; Να βγει ο Χαρδαλιάς; Να βγουν κάποιοι υπηρεσιακοί; Η συγγνώμη απαιτεί εξώσεις, εκδιώξεις, παραιτήσεις κατά τον Μητσοτάκη. Η μαργαρίτα, λοιπόν, όπως φαίνεται μαδήθηκε και τελικά επήλθε η θεία επιφοίτηση. Να μην βγει για την ώρα κανείς. Να μπει όμως ο Μπένος! Να προστεθεί η φωτογραφία του δίπλα σε επιτελείς που κατέληξαν ευτελείς. Να αναδειχθεί το εύρος της πολιτικής σκέψης και πράξης του πρωθυπουργού. Συναινέσεις δεν ζήτησε ο Τσίπρας; Ιδού λοιπόν ένας έμπιστος του Ανδρέα και του Σημίτη, παλιός πολεμιστής του ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στις άλλες κομμένες κεφαλές της μακαρίτισσας σοσιαλδημοκρατίας.

Έχει δάφνες από την ανασυγκρότηση της Καλαμάτας, τη δεκαετία του 1980, μετά τον σεισμό, λένε τα μητσοτάκια. Επίσης, από την ίδρυση των ΚΕΠ το 2002. Καλώς και μπράβο του. Μπορεί να τα έχει αυτά, αλλά αυτό που ολοφάνερα προέχει στον διορισμό του είναι ότι το βιογραφικό του δεν γράφει πολιτικά άριστος που κατέληξε πολιτικά παμμακάριστος. Δεν έχει, λόγω μακράς και ευδόκιμης απουσίας, φθαρεί όπως οι άριστοι.  Έρχεται από ένα ένδοξο παρελθόν συγκροτήσεων και ανασυγκροτήσεων για να συγκροτήσει και να ανασυγκροτήσει τα καμένα -δάση, ψυχές, ζωές, περιουσίες- συνεχίζουν τα μητσοτάκια. Πάλι καλώς και μπράβο του.

Να ανασυγκροτήσει. Ποιος θέλει αντίθετο; Μόνο που δεν μάθαμε αν ως παλιός και έμπειρος, που έμαθε να μην βάζει την υπογραφή του όπου – όπου, έβαλε κάποιους όρους στον πρωθυπουργό. Αν θα έχει αποφασιστικό λόγο και ρόλο ή θα είναι απλώς εγγύηση παρελθόντων ετών σε τσιμπούσια γυπαετών. Αν θα διασφαλίζει διαφάνεια, ισονομία, ουσιαστική βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν καταστραφεί και δεν θα γίνεται πίσω από την πλάτη του το «μαζί τα φάγαμε». Αν, με λίγα λόγια, θα έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως αυτό που διαφημίζεται: άνθρωπος της ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας.  Ή θα καταλήξει βούρτσα καθαρισμού της εικόνας του Μητσοτάκη.

Μακάρι, για να είμαστε καθαροί, να αποδειχθεί ότι ήρθε για να βοηθήσει τις καμένες ψυχές και όχι τις πρωθυπουργικές αναψυχές. Τη βόρεια Εύβοια και όχι τον βόρειο πόλο, από την ένδοξη κατάψυξη. Μέχρι να αποδειχτεί όμως αυτό, θα μας επιτρέψει να αμφιβάλλουμε. Ο Μπένος. Γιατί για τις προθέσεις του Μητσοτάκη δεν έχουμε καμιά αμφιβολία.

Θανάσης Καρτερός