«Ναυάγησε» η συνέντευξη του Θεοχάρη στο BBC: Κριτική και αποδόμηση για εμβόλια και τουρισμόάται – Instagram για παιδιά. Θα τα αφήνατε να το χρησιμοποιούν;

Χάρης Θεοχάρης

Σε ναυάγιο εξελίχθηκε η συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη στη ραδιοφωνική εκπομπή του BBC «Hard Talk» και τον Στίβεν Σακούρ.

Ο δημοσιογράφος ξεκινώντας τη συνέντευξη άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, ενώ μεταξύ άλλων σημείωσε πως «δώσατε υπερβολικά πολλές υποσχέσεις χωρίς να τις τηρήσετε». Ο Στίβεν Σακούρ διερωτήθηκε μήπως είναι πολύ νωρίς για να ανοίξει ο τουρισμός στην Ελλάδα, ενώ σχολίασε τους αργούς ρυθμούς των εμβολιασμών στη χώρα.

Όπως είπε «η Ελλάδα εμβολιάζει τους πολίτες με τους πιο αργούς ρυθμούς της Ευρώπης, όλοι στον κόσμο θα το δουν και θα αναρωτηθούν». Ο Χάρης Θεοχάρης έσπευσε να επαναλάβει τον κυβερνητικό ισχυρισμό πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στους ουραγούς των εμβολιασμών.

«Δεν είμαστε…», είπε ο υπουργός Τουρισμού. «Είστε στις 5 χειρότερες χώρες», του απάντησε ο δημοσιογράφος. «Όχι δεν είμαστε», επέμεινε ο κ. Θεοχάρης για να λάβει τη δεύτερη απάντηση από τον δημοσιογράφο: «Φοβάμαι πως αυτό λένε τα νούμερα».

Στη συνέχεια ο κ. Θεοχάρης παραδέχτηκε εμμέσως πως η Ελλάδα βρίσκεται χαμηλά στον πίνακα, υποστηρίζοντας ωστόσο πως έχει ένα περίπλοκο σύστημα που προβλέπει πως δεν προχωρούν οι εμβολιασμοί αν δεν έχουν διασφαλιστεί οι δεύτερες δόσεις. «Κάνατε πολλές εξαγγελίες για εμβολιασμούς έως το τέλος του Απριλίου χωρίς να τις τηρήσετε. Βρισκόμαστε στον Μάιο και ούτε καν ο σχεδιασμός πλησιάζει τους στόχους», σημείωσε ο δημοσιογράφος.

Ακολούθως ο Στίβεν Σακούρ, μιλώντας για το άνοιγμα του τουρισμού, επισήμανε πως οι πολίτες, σύμφωνα με τις έρευνες, συνδέουν την έξαρση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού με το άνοιγμα του τουρισμού το 2020.

«Δεν φοβάστε μήπως συμβεί το ίδιο», ρώτησε τον υπουργό, ο οποίος ωστόσο ισχυρίστηκε πως ο τουρισμός δεν είχε καμία σχέση με το δεύτερο κύμα. Πάντως ο δημοσιογράφος του επισήμανε πως «ο κόσμος διαβάζει τα νέα από την Ελλάδα και από όσα διαβάζει (σ.σ.: ανέφερε και το lockdown στην Κάλυμνο) θα νομίζει πως δεν είναι καλή ιδέα το ταξίδι στην Ελλάδα».

Ωστόσο ο υπουργός υποστήριξε πως αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση δεν φοβάται να πάρει δύσκολες αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο.

Ο Στίβεν Σακούρ, συνεχίζοντας την κριτική, διερωτήθηκε αν η 14η Μαΐου είναι τελικά μια σωστή ημερομηνία για το άνοιγμα του τουρισμού, αφού και από τις ΗΠΑ η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί στο «επίπεδο 4», δηλαδή μη ταξιδεύετε, ενώ η χώρα έχει βρεθεί και εκτός της «πράσινης λίστας» της Βρετανίας. Όταν ρώτησε τον υπουργό αν κατά τη γνώμη του η απόφαση της Βρετανίας είναι λάθος, ο κ. Θεοχάρης πρότεινε τον διαχωρισμό των περιοχών της Ελλάδας, σημειώνοντας πως τα νησιά είναι σε καλύτερη κατάσταση από την ηπειρωτική Ελλάδα και θα μπορούσαν να βρίσκονται στην πράσινη λίστα.

Μάλιστα είπε πως αυτός είναι και ο λόγος του ταξιδιού του στο Λονδίνο, ώστε να πείσει τις βρετανικές αρχές για να αναθεωρήσουν την απόφασή τους. «Βάζετε την οικονομία μπροστά από τη δημόσια υγεία;», ρώτησε ο δημοσιογράφος, με τον υπουργό να απαντάει: «Όχι, η κυβέρνηση βρίσκει μια ισορροπία μεταξύ της οικονομίας και της δημόσιας υγείας». «Δεν μπορεί να υπάρχει ισορροπία όταν η οικονομία εξαρτάται τόσο πολύ από τον τουρισμό», παρατήρησε ο δημοσιογράφος.

 

Instagram για παιδιά – Θα τα αφήνατε να το χρησιμοποιούν;

Το Facebook προχωρά με την έναρξη της νέας πλατφόρμας Instagram για παιδιά, χαρακτηρίζοντάς την ως «προτεραιότητα», ώστε να συμμετάσχει η νεολαία. “Είμαι ενθουσιασμένος που ανακοινώνω ότι οι νέοι αποτελούν προτεραιότητα για το Instagram”, έγραψε ο Vishal Shah, αντιπρόεδρος της εταιρείας. Πόσο αθώα μπορεί να είναι η νέα κίνηση του Facebook τελικά;

Το Facebook ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει να αναπτύξει μια εφαρμογή Instagram για παιδιά κάτω των 13 ετών. Και ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν κάποια εκπαιδευτικά κινήματα που προσπαθούν να προστατεύσουν τα μικρά παιδιά από την τεχνολογία και το διαδίκτυο μέχρι τουλάχιστον την εφηβεία, η συντριπτική πλειοψηφία των σύγχρονων γονέων τα έχουν αγκαλιάσει: YouTube Kids, iPad, το αναπόφευκτο πρόγραμμα σπουδών Zoom του 2020 και πολλά άλλα. Κοινωνικοί επιστήμονες συνεχίζουν να έχουν έντονο ενδιαφέρον για το πώς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και καλλιεργούν την εικόνα του εαυτού τους, αλλά και την έννοια της εικονικής ζωής.

Επί του παρόντος, τα παιδιά κάτω των 13 ετών δεν επιτρέπεται να έχουν προσωπικούς λογαριασμούς στο Instagram και σε ανάλογες πλατφόρμες. Η εταιρεία όμως δημοσίευσε πρόσφατα μια ανάρτηση σχετικά με την πρόθεσή της να κάνει το Instagram «ασφαλέστερο για τα νεότερα μέλη της κοινότητάς μας».

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram, μπορεί να προσφέρουν στους νέους την ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις σχέσεις τους, να εξασκήσουν κοινωνικές δεξιότητες και να βρουν υποστηρικτικές κοινότητες. Είναι σημαντικό οι έφηβοι και οι γονείς να είναι ενήμεροι σχετικά με το πώς να διαχειρίζονται το χρόνο τους στις πλατφόρμες, έτσι ώστε να είναι ασφαλής και ωφέλιμος. Εκτός από τον πιο προφανή κίνδυνο έκθεσης σε ακατάλληλο περιεχόμενο για ανηλίκους στο Instagram, υπάρχουν επίσης αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με τον εκφοβισμό που παρατηρείται στα σόσιαλ μίντια μεταξύ συνομηλίκων με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην αυτοεκτίμηση των νέων, αλλά και τον επηρεασμό τους από διασημότητες και influencers. Οι εικόνες ενδέχεται να καλλιεργήσουν επίσης την «κουλτούρα πορνό» και να την καταστήσουν εύκολα προσβάσιμη σε εφήβους.

Το Instagram για παιδιά έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις. Σχεδόν ομόφωνα συναινούν οι ψυχολόγοι ότι δεν είναι καλή ιδέα. Πίσω από αυτό δε βλέπουν τίποτα άλλο πέρα από την προσπάθεια οικονομικού κέρδους με την εκμετάλλευση παιδιών και σε καμία περίπτωση την ευημερία τους.
Ο Chris McKenna, ιδρυτής της Protect Young Eyes, πριν από δύο χρόνια, δημιούργησε έναν ψεύτικο λογαριασμό στο Instagram, προσποιούμενος πως ήταν ένα 12χρονο κορίτσι και μέσα σε λίγες εβδομάδες, άνδρες με ψεύτικους λογαριασμούς έστελναν άσεμνες φωτογραφίες των γεννητικών τους οργάνων. «Ήταν αδυσώπητοι», είπε o McKenna.

Η εικονική πραγματικότητα φαίνεται να μην επιδέχεται αμφισβήτηση. Οι νέες συνθήκες διαβίωσης που προέκυψαν από την πανδημία και τα συνεχόμενα λοκντάουν, ανέτρεψαν πολλές αντιλήψεις και τον σκεπτικισμό που είχαμε ως τώρα για το διαδίκτυο. Το φαινόμενο του εθισμού στο ίντερνετ μοιάζει με μια παλιά ψυχολογική θεωρία. Τα όρια, οι χρόνοι και το περιεχόμενο που αφορούσαν τα παιδιά και την χρήση των ψηφιακών μέσων άλλαξαν μέσα σε μια νύχτα. Οι ταχύτατες αυτές εξελίξεις είναι τόσο απροκάλυπτες που σχεδόν προκαλούν αμηχανία πέρα από μεγάλη ανησυχία, ίσως και θλίψη. Θα αφήνατε λοιπόν το παιδί σας να χρησιμοποιεί το Instagram για παιδιά;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*