Ναι στους ανεμβολίαστους αστυνομικούς όχι στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς! Το πειστήριο — Ανατροπή στην υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη: Δεν αρχειοθετείται η δικογραφία

“Δηλαδή εάν ένας αστυνομικός δεν είναι κάτοχος διπλώματος οδήγησης, δεν μπορεί να πιστοποιήσει παράβαση του Κ.Ο.Κ;…” είπε το πρωί “σεσημασμένος” ακροκεντρώων καταβολών “φωστήρας” της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καταδεικνύοντας με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι ο … “ρόλος” που αντιλαμβάνεται για τον εαυτό της αυτή η κυβέρνηση στην πανδημία είναι αυτός του … “τροχονόμου”!

Ο αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κοροναϊού, αλλά κυρίως ο μεγάλος αριθμός θανάτων και διασωληνωμένων δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, καθώς τα νοσοκομεία «στενάζουν» με ασθενείς να διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ, και τους υγειονομικούς να υπερβάλουν εαυτό προκειμένου να προσφέρουν ό, τι καλύτερο μπορούν στις συνθήκες πολέμου που βρίσκεται για ακόμα μία φορά το ΕΣΥ.

Την ίδια στιγμή κυβέρνηση και ειδικοί απευθύνουν έκκληση για να εμβολιαστούν οι πολίτες, προκειμένου να ανακοπεί η πανδημία. Ωστόσο το ζήτημα της υποχρεωτικότητας του εμβολίου που έχει στερήσει από το σύστημα υγείας 7.000 υγειονομικούς, συνεχίζει να διχάζει, ενώ λάδι στη φωτιά ρίχνουν και οι αντιφάσεις των αρμοδίων και των ιθυνόντων όσον αφορά την επέκταση της υποχρεωτικότητας, με εφαρμογή της γνωστής ελληνικής τακτικής «δυο μέτρα δυο σταθμά» αναλόγως του κλάδου.

Το εμβόλιο έγινε υποχρεωτικό για τους εργαζόμενους στην Υγεία και τις δομές φροντίδας που τα ποσοστά εμβολιασμού ήταν ήδη πολύ υψηλά σε μια διατυπωμένη προσπάθεια να πειστούν και οι τελευταίοι να εμβολιαστούν.

Η προσπάθεια αυτή δεν φάνηκε να αποδίδει καθώς μόνο ένα μικρό ποσοστό από τους ανεμβολίαστους πείστηκε με τον φόβο της αναστολής, και χιλιάδες εργαζόμενοι τέθηκαν εκτός ΕΣΥ.

Στη συνέχεια η κυβέρνηση αποφάσισε ότι δεν θα επεκτείνει το μέτρο της υποχρεωτικότητας σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων του δημοσίου παρά το γεγονός ότι επίσης έρχονται σε επαφή με το κοινό και μπορούν να μεταδώσουν τον ιό αλλά και να νοσήσουν πιο εύκολα.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά
Μεγάλη συζήτηση έγινε για τα σώματα ασφαλείας που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες και μάλιστα είναι επιφορτισμένα να τους ελέγχουν για το εάν έχουν εμβολιαστεί, με τα στοιχεία να αναφέρουν ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό είναι ανεμβολίαστο. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Άδωνι Γεωργιάδη, που εξηγώντας γιατί η κυβέρνηση δεν επεκτείνει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους ενστόλους ανέφερε:

«Για φανταστείτε τώρα να πάμε να κάνουμε πχ υποχρεωτικό εμβολιασμό στους αστυνομικούς και στους λιμενικούς, που εκεί έχεις 30.000 με 40.000 ανεμβολίαστους και αν βάλεις το ίδιο μέτρο πρέπει να βγάλεις 20.000 σε αναστολή. Εσείς θα παίρνατε την ευθύνη;».

Η απορία που γεννάται από αυτές τις δηλώσεις είναι εύλογη. Η ευθύνη για τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία τη στιγμή που βρισκόμαστε σε πόλεμο με την πανδημία είναι μικρότερη;

Οι αντιδράσεις των ομοσπονδιών
Η ανάγκη τα δημόσια νοσοκομεία να στελεχωθούν είναι αναντίρρητη, μιας και η κυβέρνηση έχει ζητήσει από τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν στο ΕΣΥ και λόγω της μικρής εθελοντικής συμμετοχής θα προχωρήσει στην επίταξή τους.

Η απόφαση αυτή βρίσκει αντιδράσεις τόσο από τους ιατρικούς συλλόγους που σημειώνουν πως οι ιδιώτες γιατροί αποτελούν κομμάτι της πρωτοβάθμιας υγείας και η μετακίνησή τους θα έχει κόστος σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα, όσο και από τις ομοσπονδίες των υγειονομικών του ΕΣΥ.

Τόσο η ΠΟΕΔΗΝ όσο και η ΟΕΝΓΕ ζητούν να επιστρέψουν πίσω στις θέσεις τους οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή και να υποβάλλονται σε δύο rapid test την εβδομάδα, ενώ αναφέρουν πως ούτως ή άλλως στο ΕΣΥ εργάζονται μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι – που δεν μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο.

Την ίδια στιγμή επιμένουν ότι οι εργαζόμενοι σε αναστολή έχουν την πολύτιμη εμπειρία εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία που «δύσκολα μπορεί να αποκτήσει ένας συνάδελφος που θα ριχτεί σε αυτήν τη μάχη χωρίς να έχει εκπαιδευτεί».

Οι υγειονομικοί ζητούν από την κυβέρνηση έστω και τώρα να ανακαλέσει την απόφασή της για αναστολή καθώς οι 7.000 εργαζόμενοι μπορεί να μην λύσουν τα προβλήματα του ΕΣΥ που υποφέρει από χρόνιες ελλείψεις, αλλά θα προσφέρουν ανάσα στο καταπονημένο σύστημα υγείας.

Με πληροφορίες από in.gr

 

Ανατροπή στην υπόθεση του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη: Δεν αρχειοθετείται η δικογραφία – Συνεχίζεται η έρευναΣήφης Βαλυράκης Δέχτηκε 15 χτυπήματα από διαφορετικά όργανα

Ανατροπή στην υπόθεση του θανάτου του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Σήφη Βαλυράκη, καθώς η δικογραφία δεν αρχειοθετείται. Όπως μετέδωσε ο ΑΝΤ1, έγινε δεκτή η προσφυγή της οικογένειας στην Εισαγγελία Εφετών Χαλκίδας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του σταθμού, επιστρέφει η άσκηση δίωξης για ανθρωποκτονία και η αστυνομία θα συνεχίζει τις έρευνες για τα αίτια του θανάτου του Σήφη Βαλυράκη.

Να σημειωθεί ότι τον Οκτώβριο η οικογένεια του πρώην υπουργού είχε προχωρήσει εκ νέου σε αίτημα συνέχισης των ερευνών, κάτι που αρχικά είχε απορριφθεί από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Υπόθεση Βαλυράκη: Τι είχαν ανακοινώσει οι δικηγόροι της οικογένειας
Τον προηγούμενο μήνα ανακοίνωση είχαν εκδώσει οι δικηγόροι που εκπροσωπούν την οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη, Μανώλης Φωτάκης και Κώστας Παπαδάκης. Με την ανακοίνωσή τους ενημέρωναν ότι η υπόθεση δεν μπήκε στο αρχείο και ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο θάνατος του πρώην υπουργού οφείλεται σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

«Η δικογραφία, σχετικά με την διερεύνηση των αιτιών θανάτου του Σήφη Βαλυράκη στις 24/1/2021 στην Ερέτρια, δεν έχει τεθεί στο αρχείο, όπως λανθασμένα ευρέως διαδόθηκε, λόγω της διάταξης που εκδόθηκε από τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, ούτε και πρέπει να τεθεί» αναφέρει αρχικά η ανακοίνωση των δικηγόρων της οικογένειας.

Και προσθέτει πως: «από σωρεία ευρημάτων και στοιχείων της δικογραφίας προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ότι ο θάνατος του δεν οφείλεται σε ατύχημα αλλά σε ανθρωποκτονία από πρόθεση».

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι συνεχίζουν:

«Πιο συγκεκριμένα:

Από τα ευρήματα της ιατροδικαστικής έκθεσης, όπως έχουν αξιολογηθεί και από την τεχνική σύμβουλο – ιατροδικαστή της οικογένειας, προκύπτει ότι τα δέκα πέντε (15) χτυπήματα που έφερε ο θανών, τα περισσότερα στο κεφάλι, πρόσωπο, αυχένα κλπ, έχουν προκληθεί από διαφορετικά μεταξύ τους όργανα.
Η συμβατότητα ορισμένων από τα χτυπήματα αυτά με προπέλα σκάφους δεν σημαίνει ότι υποχρεωτικά έχουν προκληθεί από αυτήν, ενώ οι περιστάσεις και τα ευρήματα της δικογραφίας σχεδόν αποκλείουν οποιαδήποτε προσέγγιση του σώματος του θανόντος με την προπέλα του δικού του σκάφους, ενώ επίσης από τα ίδια ευρήματα και στοιχεία αποκλείεται η περίπτωση της εκούσιας πτώσης του στην θάλασσα και η ανατροπή του σκάφους από θαλασσοταραχή ή άλλη αιτία.
Από το βιντεοληπτικό υλικό που βρίσκεται στην δικογραφία προκύπτει (ύστερα από επεξεργασία του τεχνικού συμβούλου μας και αφού οι αρμόδιες αρχές απέτυχαν να την πραγματοποιήσουν) προσέγγιση άλλου σκάφους δίπλα στο φουσκωτό σκάφος του Σήφη Βαλυράκη και η πραγματοποίηση κυκλικών κινήσεων γύρω από αυτό.
Από τις καταθέσεις δύο αυτοπτών μαρτύρων, οι οποίοι αντιλήφθηκαν τα διαδραματιζόμενα από διαφορετικό σημείο και σε συνεχόμενο χρόνο στο Νησί των Ονείρων, προκύπτει ότι :
α) Το σκάφος το οποίο προσέγγισε το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη ήταν ένα αλιευτικό σκάφος, οι επιβαίνοντες στο οποίο προκάλεσαν λογομαχία μαζί του,

β) Ενώ ο δεύτερος εκ των μαρτύρων περιγράφει με σαφήνεια την εκ μέρους του ενός εκ των επιβαινόντων στο αλιευτικό σκάφος επανειλημμένη σκόπιμη πλήξη του Σήφη Βαλυράκη στο κεφάλι με κοντάρι, μέχρι που αυτός έπεσε πλέον στην θάλασσα. Τα πρόσωπα τα οποία κατονομάζει ο μάρτυρας έχουν ταυτοποιηθεί και εκλήθησαν σε ανωμοτί κατάθεση και έγγραφες εξηγήσεις.

Η παρά τα παραπάνω στοιχεία, έκδοση της απορριπτικής διάταξης από τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας, μετά τις έγγραφες εξηγήσεις των υπόπτων και με φανερά ελλιπείς τις κατά νόμο επιβαλλόμενες έρευνες των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης από τις αρμόδιες προανακριτικές αρχές, όπως ο γεωγραφικός εντοπισμός του ύποπτου σκάφους, η κίνηση των αλιευτικών σκαφών στην επίδικη περιοχή την συγκεκριμένη ώρα, ο γεωγραφικός εντοπισμός των ίδιων των υπόπτων και η πληρέστερη επεξεργασία του φωτογραφικού και βιντεοληπτικού υλικού, δημιουργεί εύλογες απορίες για τον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης.

Ύστερα από όλα τα παραπάνω, η οικογένεια του εκλιπόντος άσκησε ως είχε δικαίωμα προσφυγή στον αρμόδιο Εισαγγελέα Εφετών Χαλκίδας, όπου και εκκρεμεί η κρίση της απορριπτικής διάταξης σε δεύτερο βαθμό, με την εύλογη αξίωση και προσδοκία να μην κλείσει η υπόθεση, αλλά να συνεχιστεί η ανάκριση και να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Είναι αυτονόητο ότι η οικογένεια του Σήφη Βαλυράκη ούτε κατασκευάζει ενόχους, ούτε έχει οποιοδήποτε συμφέρον από τον χαρακτηρισμό του θανάτου του ως ανθρωποκτονίας. Αδιαπραγμάτευτη θέση της αποτελεί η συνέχιση της δικαστικής – ανακριτικής έρευνας της υπόθεσης και ακαθησύχαστη είναι η αγωνία της για την αναζήτηση της αλήθειας, στην οποία με όλες της τις δυνάμεις προσπαθεί να συμβάλει, χωρίς να ενοχοποιεί οποιονδήποτε. Θα αποτελούσε όμως ύβρη προς την δικαιοσύνη και προς την ιστορία του Σήφη Βαλυράκη, μίας εμβληματικής φυσιογνωμίας της αντίστασης ενάντια στην δικτατορία, να κλείσει η υπόθεση αυτή τόσο επιπόλαια και να χαρακτηριστεί ως ατύχημα μία πράξη, που όλα δείχνουν ότι είναι δολοφονία.»