Νέο επίδομα 300 ευρώ: Ποιοι οι δικαιούχοι — Ποια λάθη οδηγούν σε πρόσθετο φόρο τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Αλλαγές στον ΟΑΕΔ: Επίδομα 300 ευρώ σε ανέργους

Επιπλέον επίδομα για τους ανέργους που βρίσκουν εργασία αλλά και διακοπή του επιδόματος ανεργίας προβλέπει το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας. Ειδικότερα, οι μακροχρόνια άνεργοι που βρίσκονται πάνω από 5 χρόνια στη λίστα του ΟΑΕΔ εάν συντάξουν ψηφιακό σχέδιο δράσης θα λαμβάνουν μπόνους 300 ευρώ. Το επίδομα αυτό δίνεται εφόσον ο άνεργος δεν λαμβάνει κάποια από τις παροχές, ενώ χορηγείται μόνο μία φορά.

Οι επτά βασικές αλλαγές από Δευτέρα

 • Καθιερώνεται για πρώτη φορά το επίδομα εργασίας, 50% του επιδόματος ανεργίας, για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.
 • Θα καταβάλλεται μπόνους ύψους 300 ευρώ για τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν ψηφιακό ατομικό σχέδιο δράσης ώστε να βοηθηθούν ενεργότερα για επανένταξη στην αγορά εργασίας.
 • Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια τα ίδια με εκείνα που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων και την διατήρηση των βοηθημάτων και παροχών που συνδέονται με αυτό.
 • Ενεργοποιείται η διαγραφή από το μητρώο της ΔΙΠΑ για δύο χρόνια μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας, κατά την πάγια ευρωπαΐκή πρακτική.
 • Ξεκινά η μεταρρύθμιση της κατάρτισης ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της οικονομίας και δημιουργούνται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (δεύτερη χώρα στην Ευρωπαΐκή Ένωση μετά τη Γαλλία) οι ατομικοί λογαριασμοί δεξιοτήτων όπου θα καταγράφονται οι καταρτίσεις ανέργων και εργαζομένων.
 • Συνδέονται οι αμοιβές των παρόχων και των καταρτιζομένων με τα αποτελέσματα της κατάρτισης και ανοίγουν για πρώτη φορά οι πύλες των δημοσίων πανεπιστημίων για τους ανέργους και τους εργαζόμενους.
 • Θεσπίζονται οι συντάξεις fast track και οι συντάξεις εμπιστοσύνης ώστε να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι ρυθμοί απόδοσης των συντάξεων, με ρυθμίσεις που συνδυάζουν την τεχνολογία με την εμπιστοσύνη απέναντι στον πολίτη.

 

Ποια λάθη οδηγούν σε πρόσθετο φόρο τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Λάθη και παραλείψεις κοστίζουν ακριβά σε χρόνο και χρήμα στους φορολογουμένους που αποκτούν ακίνητα, σε όσους δεν εισπράττουν ενοίκια, στους γονείς που δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους για την αγορά κατοικίας, σε όσους «κρύβουν» από τους δήμους ή την εφορία την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους, σε όσους αποκτούν εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb αλλά και στους φορολογουμένους που καταχωρίζουν λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους στη δήλωση ακινήτων.

Τα σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και σχολαστικότητα από τους φορολογουμένους για να αποφύγουν δυσάρεστες εκπλήξεις με την εφορία είναι τα εξής:

 • Αγορά κατοικίας ή ανέγερση οικοδομής χωρίς να καλύπτεται το «πόθεν έσχες». Οι φορολογούμενοι που αποκτούν ακίνητα βρίσκονται αντιμέτωποι με τον «εφιάλτη» των τεκμηρίων. Τεκμήριο δεν αποτελεί μόνο το τίμημα της αγοράς ακινήτου που αναγράφεται στο συμβόλαιο, αλλά και ο φόρος μεταβίβασης που καταβλήθηκε, τα συμβολαιογραφικά έξοδα και άλλα έξοδα που ανεβάζουν ακόμα περισσότερο την τεκμαρτή δαπάνη. Στο ποσό αυτό, θα έρθει να προστεθεί και το τεκμήριο διαβίωσης το οποίο υπολογίζεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο. Ποσά που δαπανήθηκαν για την απόκτηση κατοικίας πρέπει να καλύπτονται από τον φορολογούμενο για να μην πιαστεί στην απόχη των τεκμηρίων και φορολογηθεί για υψηλότερα εισοδήματα.
 • Γονική παροχή χρημάτων για αγορά κατοικίας η οποία δεν πραγματοποιήθηκε μέσω τραπεζικών λογαριασμών. Από την 1η Οκτωβρίου 2021 που ενεργοποιήθηκε το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές σε συγγενείς της α’ κατηγορίας (γονείς, παιδιά, σύζυγοι, παππούδες, γιαγιάδες, εγγόνια) χιλιάδες φορολογούμενοι έσπευσαν να υποβάλουν δηλώσεις, δωρίζοντας στα παιδιά τους ή στα εγγόνια τους χρηματικά ποσά, χωρίς να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ φόρο. Στις περιπτώσεις που η Εφορία διαπιστώσει ότι η μεταβίβαση των χρημάτων δεν έχει γίνει μέσω τραπεζικού λογαριασμού αλλά με μετρητά από το… στρώμα, τότε οι φορολογούμενοι θα έρθουν αντιμέτωποι με την επιβολή φόρου 10% από το πρώτο ευρώ.
 • Με φόρο έως 45% κινδυνεύουν να φορολογηθούν οι φορολογούμενοι για εισοδήματα από ενοίκια τα οποία δεν έχουν εισπράξει. Για να μη φορολογηθούν για τα ανείσπρακτα ενοίκια θα πρέπει μέχρι την προθεσμία υποβολής της φορολογικής δήλωσης να έχει εκδοθεί διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή να έχει ασκηθεί (κατατεθεί και κοινοποιηθεί) εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.
 • Πρόστιμο 5.000 ευρώ και αποβολή από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν δηλώνουν στις πλατφόρμες τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου της ΑΑΔΕ ή έχουν δηλώσει λανθασμένα στοιχεία για τα ακίνητά τους. Οι «ξεχασιάρηδες» του Airbnb θα βρεθούν αντιμέτωποι και με τον φορολογικό έλεγχο στα εισοδήματα που έχουν δηλώσει στην Εφορία. Η ΑΑΔΕ θα διασταυρώσει τα στοιχεία που θα αποστείλουν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με τα εισοδήματα που έχουν εμφανίσει στις φορολογικές δηλώσεις οι φορολογούμενοι.
 • Επιφάνειες ακινήτων που δεν αποκαλύπτονται στους δήμους. Με την επιβολή δημοτικών τελών, ΤΑΠ και προστίμων αναδρομικά για 14 χρόνια απειλούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν θα εμφανίσουν στους δήμους την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους. Οι φορολογούμενοι έχουν νέα ευκαιρία να δηλώσουν τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά στους δήμους με την επιβολή ενός προστίμου 20% στα οφειλόμενα τέλη της περιόδου από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημέρα της υποβολής της δήλωσης.
 • Κατά τη συμπλήρωση του εντύπου Ε9 είναι σημαντικό να δηλώνεται ξεχωριστά η επιφάνεια των κύριων χώρων και των βοηθητικών χώρων. Οι κύριοι χώροι φορολογούνται κανονικά, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους ισχύει έκπτωση 90% στον ΕΝΦΙΑ. Επίσης σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος (πλήρης κυριότητα, ψιλή κυριότητα) το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο ο οποίος καλείται να πληρώσει περισσότερο φόρο για την ακίνητη περιουσία του. Επίσης σε περίπτωση που δεν έχει συμπληρωθεί ο όροφος που βρίσκεται το διαμέρισμα τότε ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με τον υψηλότερο συντελεστή, που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.