«Νέο Αίμα» τον Μάιο του ’21

Σχολή Θεατρικής Γραφής Θεάτρου Πορεία

Τα πεπραγμένα και τον απολογισμό της πρώτης χρονιάς (2019-2020) λειτουργίας της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής καθώς τον προγραμματισμό σπουδών για τo ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 ανακοίνωσε χθες ο Δημήτρης Τάρλοου.

Η Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία δημιουργήθηκε το 2019 από τον Δημήτρη Τάρλοου και τους συγγραφείς Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και Θανάση Τριαρίδη με στόχο την εκπαίδευση των σπουδαστών στη σύλληψη μιας ιδέας και την ανάπτυξή της σε θεατρικό κείμενο. Η σχολή έχει δύο ετήσιους κύκλους σπουδών, τον Κύκλο Γενικής Πυροδότησης (Εισαγωγή) και τον Κύκλο Εξειδίκευσης. Ο κάθε κύκλος έχει έως 15 συμμετέχοντες.

H πρώτη χρονιά της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και ολοκληρώθηκε αρχές Ιουνίου του 2020.

Τον περασμένο Μάιο επιτροπή του Θεάτρου Πορεία, αποτελούμενη από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Πορεία Δημήτρη Τάρλοου, τον ποιητή και συγγραφέα Στρατή Πασχάλη, τη δραματολόγο και αναπληρώτρια καλλιτεχνική διευθύντρια του Εθνικού Θεάτρου Ερι Κύργια, διάβασε όλα τα παραχθέντα έργα της Σχολής Πυροδότησης και μεταξύ πολλών καλών θεατρικών κειμένων επέλεξε το υπαρξιακό δράμα «Labor« της σπουδάστριας Ανθής Τσιρούκη προκειμένου να γίνει παράσταση στο Θέατρο Πορεία τον Μάιο του 2021. Τη σκηνοθεσία θα αναλάβει η νέα σκηνοθέτης Εμιλυ Λουίζου, ενώ τους δύο κεντρικούς ρόλους του έργου θα ενσαρκώσουν ο Στέλιος Μάινας και η Ιωάννα Παππά.

Επιλέχτηκε από τον Δημήτρη Τάρλοου ένα ακόμη έργο της σχολής που ξεχώρισε η επιτροπή, η κωμωδία « Νυχιάνγκ» της δεκαοχτάχρονης σπουδάστριας Ευαγγελίας Γατσωτή, το οποίο και θα σκηνοθετήσει στο Θέατρο Πορεία (τον Μάιο του 2021, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο με το «Labor«»), με την Αλεξία Καλτσίκη και τη Θάλεια Σταματέλου στους δύο ρόλους. Τα δύο έργα θα ενταχτούν σε ένα αφιέρωμα του Θεάτρου Πορεία στο ελληνόγλωσσο θεατρικό κείμενο υπό τον γενικό τίτλο «Νέο Αίμα» τον Μάιο του 2021.

Το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 η Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία, με εισηγητές τους συγγραφείς Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και Θανάση Τριαρίδη, θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου του 2020 και θα περιλαμβάνει δύο ανεξάρτητους μεταξύ τους ετήσιους κύκλους εκπαίδευσης και συγγραφικής πυροδότησης πάνω σε όλα τα στάδια της δραματουργικής δημιουργίας: τον Κύκλο Γενικής Πυροδότησης (Εισαγωγή) και τον Κύκλο Εξειδίκευσης. Οι κύκλοι αυτοί θα στοχοθετήσουν στην παραγωγή δύο νέων έργων από κάθε σπουδαστή μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Οι συμμετέχοντες στους δύο Κύκλους της Σχολής Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής θα προκύψουν κατόπιν αποστολής δείγματος γραφής. Αναλυτικά η προκήρυξη ενδιαφέροντος και οι όροι συμμετοχής για κάθε ενδιαφερόμενο στην ιστοσελίδα: https://poreiatheatre.com/blog/article/372/prokirixi-sxolh-8eatrikhs-grafhs/