Νέος εκλογικός νόμος, το νομοσχέδιο στην ΚΕΔΕ: Ποιος δήμαρχος τον χαρακτήρισε «έκτρωμα» – Εταιρεία ζητά «δήλωση μετανοίας» από εργαζόμενους που αρνήθηκαν να δουλέψουν υπερωρίες!

Ο νέος εκλογικός νόμος που κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή αποτέλεσε το κεντρικό θέμα συζήτησης στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ την Τετάρτη.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Δημήτρης Παπαστεργίου υποστήριξε ότι ο νέος εκλογικός νόμος θα λύσει τα περισσότερα από τα προβλήματα που δημιούργησε ο υφιστάμενος.

Σημείωσε ότι εξαιτίας αυτού του νόμου υπάρχουν ακόμη και σήμερα δήμοι που δεν έχουν προϋπολογισμούςμ ενώ ταυτόχρονα επισήμανε τις θέσεις της ΚΕΔΕ για τον τρόπο εκλογής των προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων, το ποσοστό μείωσης του σημερινού αριθμού των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων κ.α, για τα οποία, όπως είπε, θα τεθούν εκ νέου στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Από την άλλη, βέβαια, υπήρξαν αντιδράσεις από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις. Ο επικεφαλής της παράταξης «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης, υπογράμμισε ότι ο εκλογικός νόμος των δημοτικών εκλογών του 2019 «έφερε πάρα πολλά προβλήματα στην Αυτοδιοίκηση», ωστόσο υποστήριξε ότι και ο νέος είναι απόρροια «μικροπαραταξιακής και μικροκομματικής λογικής».

Ο δήμαρχος Λαρισαίων και επικεφαλής της παράταξης «Προοδευτική Αυτοδιοικητική Συνεργασία», Απόστολος Καλογιάννης, τόνισε ότι ο νέος εκλογικός νόμος συνιστά «δημοκρατική εκτροπή». Πρόκειται, όπως ανέφερε, για «έκτρωμα» και ζήτησε να υπάρξει σχετική πρωτοβουλία από πλευράς της Αυτοδιοίκησης.

Από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» ο δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, τον χαρακτήρισε «απαράδεκτο» και μόνο «χρήσιμο για την κυβέρνηση και την πλειοψηφία της διοίκησης της ΚΕΔΕ».

Αυτό είναι το νομοσχέδιο για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Θα ακολουθήσει η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή και στη συνέχεια θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, με βάση τον προγραμματισμό της Βουλή. Το σχέδιο νόμου με τίτλο «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών» έχει στόχο τη θέσπιση ενός πλήρους, συστηματικού και αποτελεσματικού νομικού πλαισίου, όπως αναφέρει το υπουργείο Εσωτερικών σε ανακοίνωσή του.

“Με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρείται η αποτελεσματική ρύθμιση θεμάτων που σχετίζονται με την υποβολή υποψηφιότητας, την ψηφοφορία και την ανάδειξη αρχών κατά τη διεξαγωγή εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών, με την επαναφορά και διασφάλιση της κυβερνησιμότητας στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας και την κατάργηση της λεγόμενης «απλής αναλογικής» που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ και η οποία είχε καταστροφικές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία τους. Ως εκ τούτου, εξασφαλίζεται η αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και η εκπλήρωση της αποστολής της προς όφελος των τοπικών κοινωνιών” σημειώνει το ΥΠΕΣ, υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο νόμου αποτελεί προϊόν γόνιμου διαλόγου με τους θεσμικούς εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ), ενώ κατά την επεξεργασία του ελήφθησαν υπόψη σχόλια και παρατηρήσεις, που υποβλήθηκαν από φορείς στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Οι βασικές αλλαγές που προωθούνται

Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2024.
Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.
Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.
Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
Προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, χωρίς εξαίρεση, μία ρύθμιση που ανταποκρίνεται σε σχετικά αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα για τις κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 300 κατοίκους, κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν (1) υποψήφιο πρόεδρο. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.
Η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr, κατ’ επιλογή του υποψηφίου με το πατρώνυμο ή το μητρώνυμό του.
Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.
Ο αριθμός των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Προβλέπεται λελογισμένη μείωση του αριθμού των μελών τους, με στόχο τον εξορθολογισμό, χωρίς να δημιουργείται πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία των ΟΤΑ. Σημειώνεται, δε, ότι μετά τη δημόσια διαβούλευση, αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες που εξεφράσθησαν, επήλθαν στοχευμένες παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, δήμος που αποτελείται από περισσότερες από έξι (6) δημοτικές ενότητες και έχει πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους, δικαιούται αυξημένου αριθμού μελών δημοτικού συμβουλίου.
Εξορθολογίζεται και συστηματικοποιείται το πλαίσιο κωλυμάτων εκλογιμότητας και ασυμβιβάστων, λαμβανομένων υπόψιν και παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.

Επαναδιατυπώνονται με σαφήνεια και πληρότητα δικονομικές διατάξεις που αφορούν στην εκδίκαση διαφορών που σχετίζονται με τις εκλογές ΟΤΑ.
Για τη διεξαγωγή των εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών λαμβάνεται υπόψιν ο μόνιμος πληθυσμός, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.
Τέλος και σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, ο εκλεγμένος περιφερειάρχης, κατά τη διάρκεια της θητείας του, τελεί σε αναστολή της επαγγελματικής του δραστηριότητας.
Το ΥΠΕΣ τονίζει ότι το Νομοσχέδιο έρχεται σε εντελώς ουδέτερο πολιτικό χρόνο και αποτελεί ρητή προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να άρει και να διορθώσει τις στρεβλές συνθήκες που προκάλεσε ο νόμος της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε την πλειονότητα των Δημοτικών Αρχών σε καθεστώς ακυβερνησίας, πλήττοντας σφόδρα την αποτελεσματική λειτουργία τους και την χρηστή διοίκηση, στερώντας την ίδια στιγμή από τον πολίτη έργα και υπηρεσίες τα οποία δικαιούται να απολαμβάνει. Αποτελεί δε υλοποίηση μίας εκ των βασικότερων προεκλογικών δεσμεύσεων της Κυβέρνησης μας και κινείται στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας πραγματικά λειτουργικής και με αναπτυξιακό αποτύπωμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Από την πλευρά του ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε: «Πρόκειται για μία θεσμική τομή στην Αυτοδιοίκηση, ένα Νομοσχέδιο καθαρά αναπτυξιακής μορφής. Καταργούμε την a la carte απλή αναλογική του ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγούσε σε πολλές περιπτώσεις εκλεγμένους τοπικούς άρχοντες σε «ομηρεία». Επαναφέρουμε την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να μπορούν να λαμβάνονται γρήγορα αποφάσεις, έτσι ώστε να υλοποιείται το πρόγραμμα που έχουν εγκρίνει οι πολίτες με την ψήφο τους και να αξιοποιούνται όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας».

 

Εταιρεία ζητά «δήλωση μετανοίας» από εργαζόμενους που αρνήθηκαν να δουλέψουν υπερωρίες!

Ιδού το αντεργατικό σας έκτρωμα, κύριε Χατζηδάκη – Δεν θα περάσει

Το νομοσχέδιο – έκτρωμα της κυβέρνησης επεδίωξε να εφαρμόσει εταιρεία στις Σέρρες.  Ας διαβάσει το σχετικό έγγραφο ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος περιγράφει συνήθως πόσο όμορφα ο εργοδότης κι ο  εργαζόμενος θα καταλήγουν στις ώρες που θα δουλέψει ο δεύτερος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις καταγγελίες που δημοσίευσε το epiloges.tv η επιχείρηση ζήτησε από 10 εργαζόμενους να δουλέψουν υπερωρίες.  Όταν οι μισοί αρνήθηκαν τους έδωσαν να υπογράψουν έγγραφο στο οποίο δηλώνεται ότι από εδώ και στο εξής θα συμμορφωθούν:

«…δηλώνω ότι δέχτηκα παρατήρηση από τον (…) διότι αρνήθηκα να εργαστώ υπερεργασιακά για μία ώρα τις ημερομηνίες 12/05, 13/05 και 14/05, επηρεάζοντας την ορθή λειτουργία της παραγωγής του εργοστασίου, και δηλώνω ότι από εδώ και στο εξής θα συμμορφωθώ με τους κανόνες και τα μέτρα ασφαλείας που τηρούνται στο εργοστάσιο». 

Πρόκειται για «δήλωση μετανοίας»! Το βλέπετε κύριοι της κυβέρνησης; Αυτά τα προνόμια δίνει στους εργοδότες το έκτρωμα που φέρνετε και το οποίο δεν θα περάσει στην πράξη!

Δείτε το έγγραφο όπως δημοσιεύεται στο epiloges.tv και στη συνέχεια το βίντεο με το ρεπορτάζ και τις δηλώσεις του δικηγόρου Γιάννη Γιάντσιου.

ΕΠΊΠΛΗΞΗ 1 1

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*