Νέος γύρος κόντρας κυβέρνησης, ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία – Τζιχαντιστές στην Αθήνα: “Κόκκινος” συναγερμός για επικείμενο χτύπημα. Εκτεταμένες παρακολουθήσεις

Νέος γύρος κόντρας κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία,

Νέος γύρος σκληρής κόντρας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση, μετά τη χθεσινή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα που πρότεινε σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για την πανδημία, τον ορισμό ενός υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής και πάγωμα των αντιλαϊκών μέτρων, όπως ο νέος πτωχευτικός κώδικας.

Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης κατηγόρησε από την πλευρά του τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για παραποίηση της πραγματικότητας, επιλεκτική χρήση στοιχείων, ατεκμηρίωτες πολιτικές κρίσεις, με στόχο να παραπλανήσει τους Πολίτες και να αποκομίσει πολιτικά οφέλη. Το υπουργείο Οικονομικών στην ανακοίνωσή του καταλογίσει επίσης στον κ. Τσίπρα «επτά ψέματα» δίνοντας τις παρακάτω απαντήσεις.

Τι υποστηρίζει το ΥΠ.ΟΙΚ.

  • «1ον. Ισχυρίστηκε ότι σε όρους ύφεσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ελλάδα θα παρουσιάσει, το 2020, την 6η χειρότερη επίδοση, στην Ευρώπη.

Παρέβλεψε όμως, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην προηγούμενη Έκθεσή της, εκτιμούσε ότι η Ελλάδα θα παρουσίαζε, εφέτος, την χειρότερη επίδοση όλων στην Ευρώπη. Βέβαια τότε, ασκούσε κριτική. Σήμερα το ξεχνάει, ως αφετηρία αξιολόγησης.

Αξιολόγηση που δείχνει ότι η βελτίωση της θέσης της χώρας μας στις προβλέψεις, οφείλεται στην αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η Κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της. Κάτι που αναγνωρίζεται εντός και εκτός Ελλάδας, από την κοινωνία, τους θεσμούς, τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης.

  • 2ον. Ισχυρίστηκε, ψευδώς, ότι δεν υπάρχει καμία εισοδηματική ενίσχυση των νοικοκυριών και των αυτοαπασχολούμενων.

Παρέβλεψε όμως ότι καλύπτονται πλήρως από το Κράτος οι ασφαλιστικές εισφορές, επί του ονομαστικού μισθού. Μόνο στην 2η φάση της υγειονομικής κρίσης, μέσω της Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού, την οποία θα λάβουν οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα διατεθούν συνολικά 890 εκατ. ευρώ.

  • 3ον. Ισχυρίστηκε, ψευδώς, ότι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή δεν είναι χρήσιμο εργαλείο για τις επιχειρήσεις.

Παρέβλεψε όμως ότι από τους 3 πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, έχει χορηγηθεί συνολική ενίσχυση ύψους 3,4 δισ. ευρώ, σε 145.132 μοναδιαία ΑΦΜ. Τούτο αποδεικνύει ότι το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο πέτυχε το στόχο του να ενισχύσει με ρευστότητα τις επιχειρήσεις, κυρίως τις μικρές και τις μικρομεσαίες.  Στον 4ο και 5ο κύκλο που ακολουθούν, θα χορηγηθεί ενίσχυση συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ. Υπογραμμίζεται ότι σε αυτούς το 50% της χρηματοδοτικής ενίσχυσης δεν θα επιστραφεί.

  • 4ον. Ισχυρίστηκε, ψευδώς, ότι επιδοτούμε την ανεργία με ένα οριζόντιο επίδομα.

Παρέβλεψε όμως ότι, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat, το ποσοστό των εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους στην Ελλάδα, κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, δεν ξεπέρασε το 2%, καταγράφοντας μάλιστα την δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν σε χώρες όπως είναι η Ισπανία, ξεπέρασε το 6,5%, και στην Ιταλία κινήθηκε γύρω στο 5% .

Επιπλέον παρέβλεψε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η ανεργία στη χώρα μας θα αυξηθεί συγκριτικά πολύ λιγότερο από άλλες χώρες, όπως είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία. Αποδεικνύεται έτσι ότι η Ελλάδα κινήθηκε έγκαιρα, μεθοδικά και αποτελεσματικά για τη στήριξη της αγοράς εργασίας και την προστασία των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και των ανέργων στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης.  Παρέβλεψε επίσης να αναφέρει ότι η Κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας.

  • 5ον. Ισχυρίστηκε, ψευδώς, ότι δεν αναπληρώνουμε επαρκώς τους μισθούς. Ανέφερε μάλιστα, επιλεκτικά, κάποια παραδείγματα.

Στη Σουηδία όμως το ποσοστό έως 96%, το οποίο συναρτάται με τη μείωση των ωρών εργασίας, δεν καταβάλλεται εξ ολοκλήρου από το κράτος, αλλά καλύπτεται κατά ποσοστό 5% έως 12,5% από τον εργοδότη. Να σημειωθεί επίσης ότι προβλέφθηκε δυνατότητα μείωσης μισθού κατά 50%.
Στην Ολλανδία, η στήριξη παρέχεται ανάλογα με την απώλεια κύκλου εργασιών και το κράτος καταβάλλει από 22,5% έως 90%, με το 90% να καταβάλλεται μόνο όταν έχουμε απώλεια κύκλου εργασιών 100%.
Στην Τσεχία ομοίως, το κράτος συνδράμει σε ποσοστό από 60% έως 100%, με συνδρομή κατά ποσοστό 100% να υπάρχει, μόνο όταν η επιχείρηση κλείνει με κυβερνητική εντολή.

Η χώρα μας, από πλευράς αναληφθέντων μέτρων, επέδειξε όχι μόνο γρήγορα αντανακλαστικά, αλλά πρωτίστως σαφή βούληση και αποφασιστικότητα.
Η οικονομική στήριξη που παρείχε στους εργαζόμενους ήταν υπέρτερη του επιδόματος ανεργίας, το οποίο αποτέλεσε το εργαλείο υποστήριξης των εργαζομένων σε άλλες χώρες της Ευρώπης (λ.χ. Βέλγιο, Φινλανδία).

Παράλληλα, στη χώρα μας επελέγη η οριζόντια στήριξη όλων των εργαζομένων (πλήρως και μερικώς απασχολούμενων) δίχως εξαιρέσεις, ενώ η πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έθεσε περιορισμούς και ανώτατα όρια στη στήριξη των εργαζομένων. Το κυριότερο όμως είναι ότι τα μέτρα που αναλήφθηκαν στη χώρα μας είχαν ως σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας, πράγμα το οποίο αποτυπώθηκε νομοθετικά, ως όρος της κρατικής συνδρομής, από την πρώτη στιγμή (αντίθετα, από το γερμανικό δίκαιο απουσιάζει σχετική ρύθμιση).

Τέλος, επισημαίνεται ότι οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη ανέλαβαν μέρος μόνο της στήριξης των εργαζομένων, καλούμενος ο πληττόμενος επιχειρηματίας να καλύψει το υπόλοιπο (λ.χ. Λιθουανία, Δανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πορτογαλία, Σουηδία).

  • 6ον. Ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία επιδότηση ενοικίου των επιχειρήσεων μέχρι σήμερα.

Παρέβλεψε όμως ότι από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, έχει τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της μείωσης ενοικίου κατά 40%, τόσο για τα επαγγελματικά ακίνητα όσο και για την κύρια κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας και για τη φοιτητική κατοικία των τέκνων τους.

Για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων αυτών, το Κράτος μέχρι τώρα κάλυπτε το 1/3 της ζημίας, μέσω συμψηφισμού με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, ενώ από τον Νοέμβριο θα καλύπτεται το 1/2 της ζημίας τους και το ποσό θα καταβάλλεται άμεσα στους δικαιούχους, με απευθείας πίστωση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Το δε ενδιαφέρον του κ. Τσίπρα για τη μείωση ενοικίου είναι όψιμο, καθώς ουδέποτε πρότεινε αντίστοιχο μέτρο στα δήθεν ολοκληρωμένα προγράμματα του ΣΥΡΙΖΑ «Μένουμε Όρθιοι Ι & ΙΙ».

  • 7ον. Ισχυρίστηκε ότι στις άλλες χώρες υπάρχουν και άλλα μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης, υπονοώντας ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στη χώρα μας.

Παρέβλεψε όμως ότι στην Ελλάδα ισχύουν μέτρα άμεσης και έμμεσης ενίσχυσης της ρευστότητας, φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, μέτρα αναστολής δανειακών υποχρεώσεων και άλλα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, όπως είναι οι άδειες ειδικού σκοπού, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κ.α.

Το μεγάλο εύρος των παρεμβάσεων της Κυβέρνησης για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποδεικνύεται, όμως και από τη «γλώσσα» των αριθμών.  Όταν τα δημοσιονομικά μέτρα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Eurogroup, κατά μέσο όρο, ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ για το 2020, στην Ελλάδα, αυτά τα μέτρα έχουν ήδη ξεπεράσει το 6% του ΑΕΠ».

«Η κυβέρνηση ανακοίνωσε επανάληψη των μέτρων που μας οδήγησαν εδώ»

Από την άλλη πλευρά, η τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επανέλαβε τις επικρίσεις του κόμματος και του προέδρου του σε βάρος της κυβέρνησης για εγκληματική αδράνεια με αποτέλεσμα το νέο λοκ-ντάουν να φέρει την υπογραφεί του πρωθυπουργού.

Μιλώντας στην τηλεόραση του KONTRA, η Έφη Αχτσιόγλου τόνισε πως «η χώρα βρέθηκε σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, ενώ τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι εντελώς διαφορετικάπροσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση δεν έκανε αυτά που έπρεπε τους προηγούμενους μήνες για να προστατεύσει και να προετοιμάσει το δημόσιο σύστημα υγείας, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και τα σχολεία».

Η βουλευτής σημείωσε ότι «η χώρα θα έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα ύφεσης», γιατί «η κυβέρνηση δεν έβαλε κανένα φρένο στην υφεσιακή κατάσταση που δημιουργεί η πανδημία», καθώς «δεν στήριξε με απευθείας ενίσχυση τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», αλλά «το μόνο που έκανε ήταν να δώσει σε κάποιες επιστρεπτέα προκαταβολή, δηλαδή ένα δάνειο που αυξάνει το χρέος τους», ενώ «δεν παρενέβη στις τράπεζες για να δώσουν ρευστότητα στην αγορά». Επίσης, «δεν στήριξε την εργασία με κάλυψη μισθών, διατήρηση θέσεων και σχέσεων εργασίας, αλλά επιδότησε την ανεργία. Δεν στήριξε τα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες».

Σήμερα, επισήμανε η κ. Αχτσιόγλου, «έχουμε 130.000 νέους ανέργους, μείωση4δισ. στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών ήδη, πριν το νέο λοκ-ντάουν, μείωση των μισθών των εργαζομένων κατά τουλάχιστον 10%, κάτι παραπάνω από έναν στους δέκα με μισθό κάτω από 200 ευρώ» και «η κυβέρνηση ανακοίνωσε μία επανάληψη των ίδιων μέτρων που μας έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση».

Τέλος, ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει συγκεκριμένα μέτρα που έστω και τώρα πρέπει να εφαρμοστούν» και ανέφερε, μεταξύ άλλων, «μη επιστρεπτέα επιχορήγηση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, επιδότηση της εργασίας με κάλυψη μισθών και ασφαλιστικών εισφορών για τον καιρό που οι επιχειρήσεις θα είναι σε λοκ-ντάουν, εισόδημα έκτακτης ανάγκης για τα νοικοκυριά που έχουν υποστεί καταβαράθρωση του εισοδήματός τους, επιχορήγηση των ενοικίων για τις μικρές επιχειρήσεις».

«Εξοργίζει η αποστροφή Μητσοτάκη για τους “εξαρτημένους από το μισθό τους»

Επίθεση στο μέτωπο της οικονομίας, μεταξύ άλλων, εξαπέλυσε το πρωί («Ελλάδα 94.3 FM») και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ζητώντας την ακύρωση των πολιτικών «κοινωνικής λεηλασίας». «Δεν γίνεται εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση να νομοθετεί την κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας ή να ετοιμάζεται να φέρει ένα εργασιακό νομοσχέδιο που θα καταργεί το οκτάωρο», επισήμανε.

Αναφορικά με τα μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, ο Νάσος Ηλιόπουλος τόνισε πως «δυστυχώς δεν αποφύγαμε το lockdown, πρέπει όμως να αποφύγουμε την κοινωνική κατάρρευση», εξηγώντας ότι «με στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν χάσει το τελευταίο τρίμηνο εισοδήματα ύψους 3,9 δις, ενώ σήμερα το 12% των εργαζομένων αμείβεται με μισθούς έως 200 ευρώ».

Στις συνθήκες αυτές, η αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι εξαρτημένοι από το μισθό τους «εξοργίζει όλους όσους σήμερα βλέπουν μπροστά τους την άβυσσο της οικονομικής καταστροφής», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η επιλογή της κυβέρνησης να μη δώσει ούτε καν μία μη επιστρεπτέα ενίσχυση στις επιχειρήσεις αλλά να δίνει τη λεγόμενη επιστρεπτέα προκαταβολή, που είναι ένα ακόμα δάνειο στις πλάτες των επιχειρηματιών, οδηγεί στην καταστροφή», σημείωσε και επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία έχει τη δυνατότητα για ένα μεγάλο πακέτο στήριξης των εργαζομένων, των ανέργων, των επιχειρήσεων που πλήττονται, της τάξης των 11 με 15 δις». «Το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιλέγει να μην κάνει αυτή τη γενναία ενίσχυση, με μαθηματική ακρίβεια μεγαλώνει την ύφεση και αυξάνει την ανεργία», είπε.

Σε άλλη δήλωσή του ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Μιλάνε για 24 δις οικονομική ενίσχυση τη στιγμή που τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι οι έκτακτες δαπάνες είναι μόλις κάτι παραπάνω από 5 δις. Μιλάνε για 800 ευρώ που τελικά θα είναι 600 και θα πληρωθούν στα τέλη Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση ποτέ δεν προετοιμάστηκε για το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Συνειδητά σπατάλησε τον χρόνο που κέρδισε η κοινωνία. Ιδεοληψίες και ανικανότητα δεν της επιτρέπουν να στηρίξει ούτε το σύστημα υγείας ούτε την κοινωνία.

«Στις δύσκολες μέρες που έχουμε μπροστά μας δουλειά όλων μας είναι να αποτρέψουμε την κοινωνική κατάρρευση. Να μην αφήσουμε κανέναν μόνο του. Η αλληλεγγύη είναι η δύναμη μας, για να νικήσει η ζωή» καταλήγει η δήλωση.

Τζιχαντιστές στην Αθήνα: “Κόκκινος” συναγερμός για επικείμενο χτύπημα – Εκτεταμένες παρακολουθήσειςΕπιχείρηση "σκούπα" της Αντιτρομοκρατικής στην Αττική! - Ειδήσεις - Athens magazine Τζιχαντιστές στην Αθήνα: “Κόκκινος” συναγερμός για επικείμενο χτύπημα – Εκτεταμένες παρακολουθήσεις

Στο «κόκκινο» η χώρα όσον αφορά τον κίνδυνο διασποράς του κοροναϊού, αλλά όχι μόνον. Στο «κόκκινο» και για την ενδεχόμενη δράση δικτύου τζιχαντιστών στη χώρα μας, με το βάρος να πέφτει στην προστασία γαλλικών στόχων.

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Οκτωβρίου, κατά την τριμερή συνάντηση κορυφής, Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που είχε γίνει στη Λευκωσία, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ Σίσι φέρεται ότι παρέδωσε στους κ. Αναστασιάδη και Μητσοτάκη έκθεση για διεθνή δράση τζιχαντιστών.

Αθ. Λινού στο libre: Το lockdown δεν θα λύσει την εκθετική έξαρση, τι πρέπει να γίνει – Φοβάμαι το burn out

Ανησυχία που αποτυπώθηκε και στο «χαρτί», συγκεκριμένα στην κοινή δήλωση της 8ης Τριμερούς, Κύπρου – Αιγύπτου –Ελλάδας, όπου οι τρεις ηγέτες υπογράμμιζαν «εκ νέου την ανάγκη ενίσχυσης των διεθνών προσπαθειών για την καταπολέμηση της εξάπλωσης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού», ενώ προέτρεπαν «τη διεθνή κοινότητα, ιδίως τα Ηνωμένα Έθνη, να αναλάβει περαιτέρω ενέργειες, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, εναντίον όλων των τρομοκρατικών ομάδων, ανεξάρτητα από τις μορφές τους και ιδεολογίες.

Καθώς και συγκεκριμένες ενέργειες και μέτρα για να λογοδοτήσουν εκείνοι οι περιφερειακοί φορείς που παρέχουν σε τρομοκρατικές ομάδες χρήματα, όπλα, ξένους τρομοκράτες, ασφαλείς καταυλισμούς, υποκινήσεις και μέσα ενημέρωσης, σε σαφή παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Η αναφορά δε, σε «περιφερειακούς φορείς» που παρέχουν στήριξη από το παρασκήνιο σε τρομοκράτες, μάλλον την Άγκυρα φωτογραφίζει…

Ακολούθησαν τα τρομοκρατικά χτυπήματα σε Παρίσι και Βιέννη -τις πρωτεύουσες των κρατών, δηλαδή, που στήριξαν περισσότερο τη χώρα μας στη διένεξή της με την Άγκυρα- αλλά και κάποιες συλλήψεις με περίεργο… άρωμα εντός της ελληνικής επικράτειας.

Σήμερα εξάλλου τα «Παραπολιτικά» αφιερώνουν το πρωτοσέλιδό τους στο θέμα, υπό τον τίτλο, «Αποκαλυπτικό έγγραφο για χτύπημα στην Αθήνα – Red alert σε γαλλικούς στόχους».

Σύμφωνα, ειδικότερα, με το «εμπιστευτικό» όσο και «κατεπείγον» έγγραφο της Ελληνικής Αστυνομίας, με ημερομηνία 26 Οκτωβρίου που δημοσιεύει η εφημερίδα -μία εβδομάδα δηλαδή πριν τη δολοφονία του ελευθερόφρονα Γάλλου εκπαιδευτικού- ζητείται από τις κατά τόπου υπηρεσίες εντατικοποίηση «στο έπακρο» των μέτρων προστασίας για πρόσωπα και εγκαταστάσεις γαλλικού ενδιαφέροντος.

Στόχος, όπως αναφέρεται, η πρόληψη και αποτροπή οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας εις  βάρος τους, ενώ ζητείται και η ενεργοποίηση όλου του δικτύου πληροφοριών.

Ταυτοχρόνως, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, στο μικροσκόπιο των ελληνικών αρχών έχουν μπει «τουλάχιστον 20 – 30 φανατικοί ισλαμιστές, που υπολογίζεται ότι βρίσκονται σε ελληνικά hot spots προσφύγων», επίσης «15 υποστηρικτές της τζιχάντ, που εμφανίζονται την τελευταία διετία στα τουλάχιστον 60 (ανεπίσημα) ‘τζαμιά’ στην Αθήνα και άλλες πόλεις».

Σύμφωνα δε, με έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας, μόνο το 2018 -επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δηλαδή- 951 άτομα παρακολουθούνταν από τις ελληνικές διωκτικές αρχές, ύστερα από υπόδειξη ξένων υπηρεσιών.

Νίκος Παπαδημητρίου