Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Ή θα κάνει ένα βήμα πίσω η Ελλάδα ή θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται — Γερμανία: 25 συλλήψεις ακροδεξιών. Σχεδίαζαν ένοπλη έφοδο στη Μπούντεσταγκ

Νέες απειλές Τσαβούσογλου: Ή θα κάνει ένα βήμα πίσω η Ελλάδα ή θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται

Με αφορμή τις ασκήσεις στα νησιά ο Τσαβούσογλου επανέλαβε την απειλή του Ερντογάν «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» λέγοντας: «Τα στρατιωτικοποιημένα από την Ελλάδα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τις συμφωνίες της Λωζάννης και του Παρισιού του 1923 και τους παραχωρήθηκαν με έναν όρο. Η Ελλάδα δεν μπορεί να στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά.

Νέες προκλητικές δηλώσεις έκανε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Με αφορμή τις ασκήσεις στα νησιά ο Τσαβούσογλου επανέλαβε την απειλή του Ερντογάν «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» λέγοντας: «Τα στρατιωτικοποιημένα από την Ελλάδα νησιά δόθηκαν στην Ελλάδα με τις συμφωνίες της Λωζάννης και του Παρισιού του 1923 και τους παραχωρήθηκαν με έναν όρο.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να στρατιωτικοποιήσει αυτά τα νησιά. Η Ελλάδα παραβιάζει ευθέως αυτές τις δύο συνθήκες. Η Ελλάδα είναι αυτή που δεν θέλει ειρήνη. Παραβιάζει τις ειρηνευτικές συμφωνίες. Στείλαμε τα νομικά μας επιχειρήματα. Εξετάσαμε τις απαντήσεις. Οι απαντήσεις που περιέχουν καθαρά πολιτική δημαγωγία. Δεν μπορούν να προβάλουν νομικά  επιχειρήματα» είπε ακόμα στον ίδιο εμπρηστικό τόνο.

Και, συνεχίζοντας το παραλήρημα, ανέφερε: «Εάν η Ελλάδα δεν εγκαταλείψει αυτή την παραβίαση, θα συζητηθεί η κυριαρχία αυτών των νησιών. Δεν είναι δυνατόν να παραμείνουμε σιωπηλοί σε αυτό. Πρέπει να σταματήσουν οι παραβιάσεις αυτών των νησιών. Ή η Ελλάδα θα κάνει ένα βήμα πίσω ή θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Γι’ αυτό και η δήλωση του Προέδρου μας ‘μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα’. Δεν μπορούμε να μείνουμε σιωπηλοί για αυτούς. Θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα. Η Ελλάδα δεν πρέπει να ξεχνά ότι αυτός που σπέρνει τον άνεμο, θερίζει την καταιγίδα. Εάν δεν θέλετε ειρήνη, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Ξαφνικά ένα βράδυ…»

Ο Economist για τον κόσμο το 2023: «…Και ίσως η Τουρκία προσπαθήσει να καταλάβει κάποιο ελληνικό νησί στο Αιγαίο»

Στο πλαίσιο αφιερώματος του περιοδικού The Economist για το έτος 2023 υπό το γενικό τίτλο The World Ahead 2023, ο συντάκτης Tom Standage αναφέρεται σε μια σειρά από δέκα τάσεις που πρέπει να έχουμε κατά νου κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζει ως κίνδυνο τις απειλές της Τουρκίας στην Ελλάδα, όπως αναφέρει το hellasjournal.com.

Μεταξύ αυτών ο πόλεμος στην Ουκρανία, η περαιτέρω ύφεση, το κλίμα, η Κίνα, η πολιτική κατάσταση στις ΗΠΑ, οι μετατοπίσεις στις παγκόσμιες συμμαχίες και ο αυξημένος κίνδυνος νέων εντάσεων σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

Μετά την αναφορά του στην Κίνα, το θέμα της Ταϊβάν και τις εντάσεις μεταξύ Κίνας και Ινδίας, ο Standage κάνει μια αναφορά και στην Ελλάδα διατυπώνοντας το ερώτημα «Και ίσως η Τουρκία προσπαθήσει να καταλάβει κάποιο ελληνικό νησί στο Αιγαίο;»

Ανδρέας Δενεζάκης

 

 

Γερμανία / 25 συλλήψεις ακροδεξιών – Σχεδίαζαν ένοπλη έφοδο στη Μπούντεσταγκ

Στην  εξάρθρωση ακροδεξιού πυρήνα που σχεδίαζε ένοπλες επιθέσεις κατά της Μπούντεσταγκ  προχώρησε η γερμανική αστυνομία.

Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα, συνελήφθησαν 25 άτομα μέλη της οργάνωσης «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbürger) ως ύποπτα ότι «προέβησαν σε συγκεκριμένες προετοιμασίες για να διεισδύσουν βίαια μέσα στη γερμανική Μπούντεσταγκ με μια μικρή ένοπλη ομάδα», αναφέρουν σε ανακοινωσή τους οι εισαγγελείς.

Σύμφωνα με τη DW, η έρευνα έγινε σε 130 οικήματα που ανήκουν σε 52 υπόπτους σε 11 ομοσπονδιακά κρατίδια. Πληροφορίες από αξιωματούχους της εισαγγελίας αναφέρουν όιτ οι συλληφθέντες «ανήκουν σε τρομοκρατική οργάνωση που ιδρύθηκε το αργότερο μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2021, η οποία έχει θέσει ως στόχο να ανατρέψει την υπάρχουσα κρατική τάξη στη Γερμανία και να την αντικαταστήσει με τη δική της μορφή κράτους».

Από τους 25 άνδρες και γυναίκες που συνελήφθησαν, οι 24 ήταν από τη Γερμανία και ένας ύποπτος υποστηρικτής είναι από τη Ρωσία. Μία σύλληψη έγινε στην Αυστρία και μία στην Ιταλία ενώ υπάρχουν ακόμα 27 ύποπτοι, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Το κίνημα Reichsbürger αποτελείται από μια σειρά μικρών οργανώσεων, κυρίως στα κρατίδια του Βραδεμβούργου, του Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας και της Βαυαρίας. Δεν αποδέχονται τη νομιμότητα της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας ούτε καμία από τις κυβερνητικές αρχές της.