Νέα «πυρά» της Μόσχας κατά της Άγκυρας: «Βοηθούν τους τρομοκράτες» – Ο Χαφτάρ καλεί τον Άσαντ σε συμμαχία κατά της Τουρκίας – DW: Γιατί επικρατεί τόση ηρεμία στα τουρκοβουλγαρικά σύνορα; Μπορίσοφ: Οι σχέσεις καλής γειτονίας μπορεί να…

Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ κατήγγειλε ότι οι οχυρές θέσεις των «τρομοκρατών» έχουν πρακτικά ενωθεί με αυτές του στρατού της Τουρκίας στην Ιντλίμπ και ότι οι επιθέσεις στο αεροδρόμιο της βάσης Χμάιμιμ που χρησιμοποιούν οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις στη Συρία είναι καθημερινές.

Ο υποστράτηγος Κονασένκοφ υπενθύμισε ότι δυτικές χώρες αλλά και ο ΟΗΕ είχαν χαιρετίσει την υπογραφή των συμφωνιών του Σότσι ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία το 2018, που προέβλεπαν τη δημιουργία της λεγόμενης ζώνης αποκλιμάκωσης.

Θύμισε ότι η Άγκυρα δεσμεύθηκε φροντίσει οι «τρομοκράτες» να αποσυρθούν σε βάθος 15-20 χιλιομέτρων, καθώς και να απομακρυνθούν τα βαριά πυροβόλα από την περιοχή.

«Αντ’ αυτού, το αποτέλεσμα έπειτα από 18 μήνες» που υποτίθεται ότι εφαρμόζεται αυτή η συμφωνία ήταν η Χαγιάτ Ταχρίρ ας Σαμ, Το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκεστάν και η Χόρας αντ Ντιν, οργανώσεις «που ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ότι είναι τρομοκρατικές» να απωθήσουν «όλους τους μαχητές της λεγόμενης ‘μετριοπαθούς αντιπολίτευσης’ προς τον βορρά, προς τα σύνορα (της Συρίας) με την Τουρκία. Οι οχυρές θέσεις των τρομοκρατών ενώθηκαν με τα τουρκικά σημεία παρατήρησης που προβλέπονταν στη συμφωνία», επέμεινε ο ρώσος αξιωματικός.

«Οι επιθέσεις και οι μαζικοί βομβαρδισμοί» με πυροβόλα, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα και άλλα μέσα «ειρηνικών κοινοτήτων και της ρωσικής βάσης αεροσκαφών Χμάιμιμ έγιναν από σποραδικό καθημερινό φαινόμενο», πρόσθεσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ.

 

Ο επικεφαλής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης άνοιξε πρεσβεία στη Συρία και κάλεσε τις δύο χώρες σε έναν «κοινό αγώνα» κατά των ενόπλων που υποστηρίζει η Τουρκία στα εδάφη τους.

Η Λιβύη δεν είχε καμία εκπροσώπηση στη Δαμασκό από το 2012, μετά την πτώση και τη δολοφονία του δικτάτορα Μουαμάρ Καντάφι. Το άνοιγμα της πρεσβείας έρχεται μετά τις συνεχείς στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ συριακού καθεστώτος και Άγκυρας στη βόρεια Συρία, όπου και οι δύο πλευρές αριθμούν δεκάδες νεκρούς.

«Η τρομοκρατία θα εξολοθρεύσει κάθε αραβική χώρα εάν της επιτραπεί κι αν επιτραπεί στον εγκληματία Ερντογάν να κερδίσει αυτή τη μάχη», τόνισε ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Συρίας, Φαϊσάλ Μεκντάντ, κατά την τελετή ανοίγματος της πρεσβείας.

Ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ αλ Άσαντ, έχει αποδυθεί σε μία διπλωματική προσπάθεια για να αποτινάξει την εικόνα του αποσυνάγωγου κράτους και να ανακτήσει την στήριξη του Αραβικού κόσμου. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που στηρίζουν την κυβέρνηση του Χάφταρ στη Λιβύη, έχουν ξανανοίξει από τον Δεκέμβριο του 2018 την πρεσβεία τους στη Δαμασκό κι έχουν στραφεί ξανά στον Άσαντ, ενώ κάποτε βοηθούσαν τις ανταρτικές δυνάμεις εναντίον του.

Οι διπλωματικές αποστολές της Λιβύης ελέγχονται από την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ-που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ και υποστηρίζεται από την Τουρκία- ωστόσο Λίβυοι διπλωμάτες σε διάφορες χώρες έχουν δηλώσει τη στήριξή τους στον Χαφτάρ.

Η κυβέρνηση Σάρατζ κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να εντείνει τις διπλωματικές της προσπάθειες για την ειρήνευση στη Λιβύη, την επομένη της παραίτησης του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για την ειρήνη στη χώρα.

«Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να τηρήσει τις δεσμεύσεις απέναντι στον λιβυκό λαό, ενισχύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στη χώρα», αναφέρει το ΥΠΕΞ της ΚΕΕ στο ανακοινωθέν του, καθώς η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στις 12 Ιανουαρίου συστηματικά παραβιάζεται και άκαρπες έχουν αποδειχθεί οι προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να φέρουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τις δύο πλευρές στη σημαντική πετρελαιοπαραγωγό χώρα.

Το ίδιο ΥΠΕΞ κάλεσε επίσης, υπαινισσόμενο τις δυνάμεις του Χάφταρ, «να ασκηθούν πραγματικές πιέσεις στους αντάρτες ώστε να σταματήσουν την επέλασή τους κατά της Τρίπολης και των άλλων πόλεων της Λιβύης».

Αναφορικά με την παραίτηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Γασάν Σάλαμε, τη Δευτέρα «για λόγους υγείας», το ΥΠΕΞ της Τρίπολης εκφράζει την ελπίδα να δει να καρποφορούν οι προσπάθειες του ΟΗΕ για να σταματήσουν οι ξένες παρεμβάσεις «που αποσταθεροποιούν τη Λιβύη».

Η Τρίπολη βρίσκεται από τον Απρίλιο του 2019 υπό πολιορκία από δυνάμεις πιστές στον Χαφτάρ -το Λιβυκό Εθνικό Μέτωπο- που υποστηρίζεται από την Αίγυπτο, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

 

Τα χερσαία σύνορα ανάμεσα σε Τουρκία και Βουλγαρία είναι 259 χιλιόμετρα. Ωστόσο, πρόσφυγες και μετανάστες δεν συρρέουν εκεί και τα βουλγαρικά ΜΜΕ μεταδίδουν πόσο «αποτελεσματικές» είναι οι Αρχές. Στο ζήτημα αυτό αναφέρεται σε άρθρο της η Deutsche Welle αναλύοντας τους λόγους που η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με κρίση ενώ η γείτονας όχι.

Τον Οκτώβριο του 2019 σε συνάντηση με τον βούλγαρο πρωθυπουργό, Μπόικο Μπορίσοφ, μια ομάδα προσκεκλημένων δημοσιογράφων από την Deutsche Welle με έκπληξη ακούει μια τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος μάλιστα πατάει ένα κουμπί για να τη βάλει σε ανοιχτή ακρόαση.

«Κύριε Μπορίσοφ, όλα είναι ήσυχα στα σύνορα με την Τουρκία» δηλώνει ο επικεφαλής της συνοριοφυλακής.

«Κάθε μέρα στις 9:00 πμ. λαμβάνω μια έκθεση από τα σύνορα», είχε πει ο Μπορίσοφ.

«Πρέπει να προστατεύσω τα σύνορά της ΕΕ, περιμένουν εκατομμύρια πρόσφυγες που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη» τόνισε και συνέχισε ότι εξιστορώντας την μακρόχρονη αλλά όχι εύκολη σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, πέντε μήνες αργότερα η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό έχει στην πράξη ακυρωθεί. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες συρρέουν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όχι όμως στα βουλγαροτουρκικά. Γιατί;

Οι λόγοι είναι σύνθετοι, εξηγεί η DW. Η φιλία ανάμεσα στον Μπορίσοφ και τον Ερντογάν παίζει σίγουρα ένα σημαντικό ρόλο. Οι δυο τους γνωρίζονται από την εποχή που ο Ερντογάν ήταν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης και ο Μπορίσοφ δήμαρχος της Σόφιας.

«Τότε ο Ταγίπ ήταν καλό παιδί, παίζαμε και ποδόσφαιρο παρέα», είχε πει.

Κακή φήμη και θεωρίες συνομωσίας

Οι σχέσεις με τον μεγάλο γείτονα είναι εξαιρετικής σημασίας για τον Μπορίσοφ. Για να ικανοποιήσει τον Ερντογάν είναι συχνά πρόθυμος να εκδώσει αθόρυβα Τούρκους αντικαθεστωτικούς. Το γεγονός ότι παραβιάζει τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου είναι δευτερευούσης σημασίας. Το σημαντικό είναι οι Τούρκοι να μην ανοίξουν τις πόρτες στους διακινητές, αναφέρει το γερμανικό μέσο.

Εκτός αυτού σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ υπάρχει ένας ακόμα λόγος για την ησυχία στα σύνορα. Η Βουλγαρία έχει πολύ κακή φήμη ως χώρα ανάμεσα στους πρόσφυγες και μετανάστες. Κυκλοφορούν ειδήσεις ότι οι αστυνομικοί χτυπούν και κακοποιούν τους παράτυπους μετανάστες, τους ληστεύουν ή τους συλλαμβάνουν και τους βασανίζουν ομάδες πολιτοφυλακής.

Εκτός αυτού η πλειονότητα του βουλγαρικού πληθυσμού είναι αρνητικά διακείμενη απέναντι στους μουσουλμάνους. Κυκλοφορούν διάφορες θεωρίες συνομωσίας ότι μεγάλα τμήματα μουσουλμάνων θα έρθουν και θα εκτοπίσουν το χριστιανικό πληθυσμό.

Τέλος, ένας ακόμα λόγος που οι μετανάστες δεν προτιμούν την Βουλγαρία, είναι ότι ο δρόμος προς αυτήν είναι πιο μακρύς. Τα κέντρα υποδοχής μεταναστών στη Βουλγαρία είναι μισοάδεια και τα βουλγαρικά ΜΜΕ μεταδίδουν πόσο «αποτελεσματικές» είναι οι αρχές με τους μετανάστες.

Βέβαια, το μήνυμα του Μπορίσοφ είναι σαφές, όπως και οι φιλοδοξίες του:

«Προστατεύω τα σύνορά μας και για το λόγο αυτό η Βουλγαρία θα έπρεπε να γίνει δεκτή στη Σένγκεν και την Ευρωζώνη».

«Συμφωνήσαμε ότι συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με όλη μας τη βούληση για σχέσεις καλής γειτονίας, για αμοιβαία κατανόηση και ειρήνη για να επιλύσουμε τη διένεξη που έχουμε στην περιοχή», δήλωσε ο Μπορίσοφ, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά τις συνομιλίες που είχε στη Σόφια με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο Μισέλ δήλωσε ότι θα παραμείνει στη Σόφια και πιθανόν θα επισκεφτεί την Τουρκία αύριο, Τετάρτη.

«Κατανοούμε τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλει η Βουλγαρία για να προστατέψει τα σύνορά μας. Το μήνυμά μας με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι σαφέστατο: Μπορείτε να βασιστείτε στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», τόνισε ο Σαρλ Μισέλ με ανάρτησή του στο twitter.