Το σχέδιο προβλέπει ότι το Κράτος θα επιδοτεί, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων, όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.
Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για το νέο πλαίσιο προστασίας που θα ισχύσει για όλους τους δανειολήπτες που έχουν βάλει υποθήκη την πρώτη κατοικία τους και πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού, βρίσκεται το Υπουργείο Οικονομικών.
Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει η Έκθεση Προόδου που δημοσιοποιήθηκε χθες από την Κομισιόν, η κυβέρνηση έχει συζητήσει ήδη με κάθε λεπτομέρεια με τους θεσμούς το σχέδιο της και έχουν συμφωνήσει ότι από την 1η Ιουλίου θα λειτουργεί ειδική πλατφόρμα για να υποδεχθεί τις αιτήσεις των ενδιαφερομένων.
Το σχέδιο αυτό προβλέπει ότι το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.
Τα κριτήρια επιλογής και η διαδικασία
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην 6η έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας, τα κριτήρια επιλογής θα είναι μεταξύ άλλων:
- το οικογενειακό εισόδημα,
- η αξία της ακίνητης περιουσίας αλλά και
- το υπόλοιπο του δανείου.
Όσον αφορά τη διαδικασία, θα δημιουργηθεί μια πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες που θα πληρούν τα κριτήρια
- θα υποβάλλουν αίτηση στην πλατφόρμα το διάστημα 1-31 Ιουλίου
- θα πραγματοποιείται έλεγχος για το κατά πόσο πληρούν τα κριτήρια
- η τράπεζα θα προχωρά σε αναδιάρθρωση του δανείου κρίνοντας κατά πόσο το συγκεκριμένο δάνειο είναι βιώσιμο και θα υποβάλλει σχετική πρόταση στον οφειλέτη.
Όπως έγραψε το NPLConfidentialoι πρώτες εκτιμήσεις περιορίζουν τον αριθμό των δικαιούχων σε περίπου 300.000 οφειλέτες, ενώ η επιδότηση της δόσης που θα αναλάβει το Δημόσιο θα ισχύσει για 9 μήνες, αλλά θα βαίνει μειούμενη ανά 3μηνο, θεωρώντας ότι σταδιακά η οικονομία στο διάστημα αυτό θα επανέλθει στην κανονικότητα και οι επιπτώσεις της κρίσης θα εκτονωθούν πλήρως στο τέλος του 9μήνου.
Προστασία για όλα τα κορονοδάνεια
Όπως τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τοποθέτησή του για το Κυβερνητικό Σχέδιο Επανεκκίνησης της Ελληνικής Οικονομίας, το πρόγραμμα προστασίας θα καλύπτει όλα τα «κόκκινα δάνεια», όχι μόνον δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν πριν το τέλος του 2018, αλλά και αυτά που μεταγενέστερα – μέχρι σήμερα – προέκυψαν, για τους πολίτες που επλήγησαν από τις συνέπειες της υγειονομικής κρίσης.
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το πρόγραμμα θα καλύπτει για πρώτη φορά και τα εξυπηρετούμενα δάνεια όσων επλήγησαν από την πανδημία, ενώ ταυτόχρονα θα θέτει όμως δικλείδες ασφαλείας, ώστε να μην επωφεληθούν της επιδότησης οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, με το νέο πρόγραμμα, επιπροσθέτως προς την παράταση του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας:
- Ενισχύονται, για πρώτη φορά, οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία.
- Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.
- Καλλιεργείται η κουλτούρα πληρωμών.
- Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.
- Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.
- Καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.
Πώς θα λειτουργεί από 1η Ιουνίου το πρόγραμμα επιδότησης μερικής απασχόλησης, ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και η συνέχιση του καθεστώτος αναστολής συμβάσεων εργασίας θα χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια της κοινοτικής Πρωτοβουλίας SURE.
80-85% του εισοδήματος των εργαζομένων που θα τεθούν σε καθεστώς, προσωρινής – μερικής απασχόλησης θα παρέχει το πρόγραμμα Συν Εργασία, που ανακοίνωσε την Τετάρτη ο υπουργός εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλά και η συνέχιση του καθεστώτος αναστολής συμβάσεων εργασίας που θα συνεχιστούν και το Ιούνιο και ίσως και για τον Ιούλιο για τις επιχειρήσεις που δεν θα έχουν επαναλειτουργήσει ως τότε, θα χρηματοδοτηθεί από τα κονδύλια της κοινοτικής Πρωτοβουλίας SURE.
Βασικές προϋποθέσεις για να ευεργετηθεί μια επιχείρηση από το Πρόγραμμα Συν-Εργασία είναι δύο:
Να μπορεί να αποδείξει ότι κατά την διάρκεια της κρίσης είχε μείωση του τζίρου της τουλάχιστον 20%, ανεξαρτήτως αν εντάσσονταν ή όχι στους πληττόμενους ΚΑΔ.
Δεύτερη προϋπόθεση θα είναι η ρήτρα μη απολύσεων τουλάχιστον μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου όπως ισχύει για όλα τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχουν θεσμοθετηθεί από τον Μάρτιο.
Θα υπάρχει επιπλέον και ο περιορισμός ότι η περίοδος της μερικής απασχόλησης για τους εργαζόμενους μιας επιχείρησης θα είναι προσωρινή. Με αυτό το δεδομένο θα απαγορεύεται να αλλάξει η σύμβαση εργασίας που θα έχει υπογράψει η επιχείρηση με τον εργαζόμενο πριν από την πρόσφατη κρίση. Αν κάποιος έχει σύμβαση πλήρους απασχόλησης αορίστου χρόνου πριν μπεί σε καθεστώς μερικής απασχόλησης θα πρέπει να επανέλθει σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης με την ίδια αμοιβή και τα ίδια δικαιώματα μετά την κρίση.
Ο Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης τίθεται σε ισχύ για την χρονική περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 με επέκταση της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί.
Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες.
Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.
Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.
Τι θα χρηματοδοτεί το πρόγραμμα Συν-Εργασία
Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτεί μέχρι και το 60% της απώλειας εισοδήματος τους εργαζομένου που θα βρίσκεται σε καθεστώς μερικής απασχόλησης. Αυτό σημαίνει ότι αν κατά την μερική απασχόληση έχει συμφωνήσει με τον εργαζόμενο να αμείβεται με το 50% της αμοιβής του, το πρόγραμμα θα προσφέρει το 60% υπολοίπου 50% της αμοιβής του δηλαδή το 30% της συνολικής αμοιβής του πριν από την κρίση. Πιο συγκεκριμένα ένας εργαζόμενος με καθαρές αποδοχές 1.200 ευρώ προ κρίσης, που θα βρεθεί σε καθεστώς μερικής απασχόλησης με το 50% της αμοιβής, τότε θα πληρώνεται με 600 ευρώ από τον εργοδότη συν 600 ευρώ χ 60% = 360 ευρώ από το πρόγραμμα διαμορφώνοντας μια συνολική αμοιβή 960 ευρώ.
Οι υπολογισμοί γίνονται με βάση της καθαρές αποδοχές αφής στιγμής ένας ακόμη όρος του προγράμματος είναι θα χρηματοδοτεί μέρος της αμοιβής, αλλά οι ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν στην αμοιβή του εργαζόμενου πριν από την κρίση θα συνεχίζουν να βαρύνουν τον εργοδότη.
Η μόνη περίπτωση που το ΣΥΝ Εργασία θα καλύπτει το 100% της αμοιβής του εργαζομένου είναι αν αυτός αμείβεται με το κατώτερο μισθό των 650 ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση οι καθαρές αποδοχές είναι 540 ευρώ και αν ο εργαζόμενος αναγκαστεί να εργαστεί με το 50% της αμοιβής θα αμείβεται με 270 ευρώ. Κανονικά το πρόγραμμα θα έπρεπε να καλύπτει 270 χ 60% = 162 ευρώ αλλά θα θα καλύπτει το σύνολο των 270 ευρώ.
Αυτονόητο είναι ότι ίδια συμμετοχή θα έχει το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και για το 13ο και το 14ο μισθό δεδομένου ότι μέσα στο καλοκαίρι θα πρέπει να καταβληθεί και το επίδομα αδείας.