Νέα παρέμβαση Πομπέο για Ανατ. Μεσόγειο: Επίλυση χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς – Πακιστάν: Συντριβή πολεμικού αεροσκάφους. Ασφαλής ο πιλότος

Νέα παρέμβαση Πομπέο για Ανατ. Μεσόγειο: Επίλυση χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ΜάικΠομπέοκάλεσε σήμερα την Τουρκία και την Ελλάδα να εγκαταλείψουν κάθε στρατιωτική κλιμάκωση και να επικεντρωθούν στην αναζήτηση μιας διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση για το φυσικό αέριο που τις φέρνει αντιμέτωπες στηνAνατολική Μεσόγειο.

«Πρέπει να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα χωρίς να χρησιμοποιηθεί στρατιωτική ισχύς, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών, μέσω των διεθνών αποφάσεων, ιδιαίτερα για τα (σ.σ.: ενεργειακά) δικαιώματα που συνδέονται μ’ αυτή την περιοχή», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός μιλώντας στον γαλλικό ραδιοσταθμό France Inter

«Πρέπει να μειωθεί το στρατιωτικό αποτύπωμα παντού και να γίνεται προσφυγή σε διπλωματικά και όχι στρατιωτικά μέσα», επέμεινε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, διατηρώντας μια τακτική ίσων αποστάσεων.

«Σημαντικό βήμα»: Τι λέει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ για το Oruc Reis

Νωρίτερα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ χαρακτήρισε «σημαντικό βήμα» την επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, το αμερικανικό συμβούλιο τονίζει πως η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ως μόνο τόπο επίλυσης των διαφορών μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας το διάλογο.

«Η επιστροφή του τουρκικού ερευνητικού στο λιμάνι (σ.σ. της Αττάλειας) είναι ένα σημαντικό βήμα. Οι ΗΠΑ στηρίζουν το διάλογο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκία ως μοναδικό μέσο για την επίλυση των διαφορών στην Ανατολική Μεσόγειο» τονίζει η σύντομη ανάρτηση, που συνοδεύεται από ρεπορτάζ του France 24 για το Oruc Reis.

Πακιστάν: Συντριβή πολεμικού αεροσκάφους – Ασφαλής ο πιλότος

Ένα αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας το οποίο βρισκόταν σε εκπαιδευτική αποστολή συνετρίβη την Τρίτη στην επαρχία Πουνχάμπ του Πακιστάν, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik, πρόκειται για το πέμπτο ανάλογο περιστατικό με αεροσκάφος της PAF μέσα στο 2020.

Η ανακοίνωση της πολεμικής αεροπορίας της χώρας αναφέρει ότι το αεροσκάφος έπεσε κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής ρουτίνας το πρωί της Τρίτης κοντά στην πόλη Pindigheb της επαρχίας Πουνχάμπ.

Η ίδια ανακοίνωση επισημαίνει ότι δεν υπήρξε ανθρώπινη απώλεια καθώς ο πιλότος πρόλαβε να εκτιναχθεί με ασφάλεια, ενώ διεξάγεται έρευνα για τις συνθήκες του ατυχήματος.

Πρόκειται για το πέμπτο ανάλογο περιστατικό μέσα στην ίδια χρονιά, ευτυχώς στην πλειοψηφία τους χωρίς θύματα.

Τον περασμένο Μάρτιο ωστόσο ένας πιλότος είχε χάσει τη ζωή του κατά τη συντριβή ενός F-16 στο Ισλαμαμπάντ.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*